КЗП забрани на онлайн магазини да рекламират хранителни добавки като лекарства (коригирана на 05.10.2012)

КЗП забрани на онлайн магазини да рекламират хранителни добавки като лекарства (коригирана на 05.10.2012)

© ДневникКомисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на фирми, които извършват продажби чрез интернет, да използват заблуждаваща нелоялна търговска практика при продажба на следните хранителни добавки. Забранените добавки са "Весьолка фунго Ши", "Азиатски гъби – Ганодерма лицидум (Рейши) спори", "Ганодерма с алое", "Агарикус Ганодерма", "Кориолус Верзиколор", "Майтаке Бета –Фактор", "Кверцетин и королиус PSPЮ, "Капсули на прах от спори на гъба Линджъ", "Капсули Шийтаке гъба"


Освен това КЗП забрани и продуктите "Запер", "Mind Spa – система за личностно развитие и релаксации", "Vulcano Zapper – уред, унищожаващ паразитите в организма" и "Комплект за привличане на пари".
Според КЗП търговците не са представили научни доказателства, които да потвърждават, че продуктите им имат някакви медицински ползи от употребата на хранителните добавки, които са продавали в онлайн магазините си.


"Поради това, че не съществуват доказателства за рекламираните от сайтовете лечебни свойства на изброените стоки, КЗП счита, че на потребителите се предоставя невярна и подвеждаща информация, което Законът за защита на потребителите квалифицира като нелоялна търговска практика. Санкцията за това нарушение е до 15 000 лв.", пише в съобщението на комисията.
На 5 ноември КЗП уточни, че погрешно е съобщила като забранени за продажба два продукта -  "StemEnhance – активатор на стволови клетки" и "Апарат за лечение на болки в гърба". За тях търговците са представили необходимите документи и нарушения няма.


Предлаганите хранителни добавки са представени като средства, подпомагащи лечението и профилактиката на онкологични заболявания, хепатит, СПИН, ХИВ, диабет, язва, множествена склероза, ревматизъм, артрит, алергии, хипертония, слаба имунна система, наднормено тегло и умора.


Добавките са препоръчвани и за "предотвратяване на метастазирането след операции", като подпомагащи белия и черния дроб, с детоксично действие, при хормонозависими заболявания, за регулиране на кръвното налягане и намаляване на мазнините в кръвта и за увеличаване ефективността на химиотерапията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK