Екооценката за газопровода "Набуко" е готова

Екооценката за газопровода "Набуко" е готова

© ReutersОценката за въздействието на бъдещия газопровод "Набуко" върху околната среда (ОВОС) вече е готова, а документацията е предадена в Министерството на околната среда и водите за одобрение, съобщи проектната компания "Набуко газ пайплайн България" ЕООД.


Следващата стъпка са обществените обсъждания, становища на институциите и консултации по самото трасе.


Управляващият директор на компанията Марий Косев увери, че тя ще се съобрази с всички забележки и съвети в процеса на одобрение. По думите му газопроводът, който ще осигури на България достъп до алтернативен на руския природен газ, ще донесе на страната 1 млрд. евро инвестиции и стотици работни места.
"Набуко" е най-напредналият проект в Южния газов коридор, който цели да транспортира газ от Каспийския регион и Близкия Изток до над 500 млн. потенциални потребители в Европа. Проектът вече получи положителна екооценка за трасето през Унгария и от юни разполага с последните разрешителни там.


Вчера в интервю за "Стандарт" премиерът Бойко Борисов съобщи, че очаква през януари да бъде обявена първата копка на междусистемната газова връзка с Турция, която вбъдеще ще е част от "Набуко".

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  Колкото по-далече от мАсква - толкова по-добре!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 2. 2 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  "през януари да бъде обявена първата копка"
  Времето-Януари и "обявената първа копка" са онова, което е необходимо за историята на "Набуко" в необозримо бъдеще.
  Да бъдем горди с януарската първа копка на "Набуко". Не друг, а ГЕРБ духа в платната на българската енергетика. Когато духаме на Запада обаче, задника ни е към Изтока.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 3. 3 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Неутрално

  "Набуко" е най-напредналият проект в Южния газов коридор, който цели да транспортира газ от Каспийския регион и Близкия Изток до над 500 млн. потенциални потребители в Европа.-цитат
  И откъде до къде е напреднал?Толкова напредна ,че сега започва от границата с Турция .Пък и газ за него ?
  Пък за междусистемната връзка с Турция да не говорим. Ердоган каза : Само в извънредни случаи ние ще подаваме газ към България.
  Ама русофобите се кефят.
  Няма значение с кого търгуваш ,ако си защитаваш интересите. Като си избрал подлизуркавци и мутри да те управляват, не искай от тях да защитават твоите интереси. Затова Турция излезе от Набуко. Хората искат да продават газ ,а не само тръбата да минава оттам. Затова в тръбата от Турция ще има и руски газ и ирански газ за тези ,които могат да го купят . А те ще купуват газ от Турция, а не руски или ирански газ.

 4. 4 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#3] от "cobanmaala": Турция излезе от Набуко, но участва в ИНВЕСТИЦИИТЕ за два други газопровода - Трансанадолския и Трансадриатическия. В момента през Турция минават 16 млрд. куб.м газ от Азербайджан и Иран, от които 6 млрд. са за Турция, а 10 се транзитират за Гърция и Италия.
  Отделно по Син поток Турция получава 8 млрд. куб. м. газ, част от които транзитира за Гърция. Отделно Турция има два терминала за декомпресиране на втеченен газ, а Гърция има един. В резултат на всичко това потреблението на руски газ в Турция и Гърция спадна с около 30% за две години. В резултат на това, обаче и цените на руския газ за Турция спаднаха...
  Тенденцията е заради Шах дениз 2 и свързания с него Трансадриатически газопровод през Турция за Югоизточна Европа да се транзитират още около 30 млрд. куб.м газ. Така че, България НЕ Я ИНТЕРЕСУВА особено дали ще има Набуко или Трансадриатически газопровод или някаква комбинация от двата. Така че напъните на Боко да пробута връзката ни с Турция и то с европейско финансиране, заслужават само адмирации... Критиката тук е, че закъсняха с около 2 г.
  Газовите ни връзки на юг стават особено актуални във връзка с големите количества газ открити в източното Средиземно море - Израел (Ливан, Сирия) Кипър и Крит. Катар от своя страна подкрепя финансово изграждането на още терминали в Турция и Гърция (Солун) за да улесни доставките си на газ за югоизточна и централна Европа.
  При толкова много газ в региона, който в момента е най-незадоволен, най-зависим от руския газ и с най-високи цени, няма начин този газ да не се насочи и насам Така че един по-скромен Набуко от българска граница до Австрия е напълно възможен и на практика няма съпротива.

 5. 5 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Весело

  [quote#4:"Дамян"] Турция излезе от Набуко, но участва в ИНВЕСТИЦИИТЕ за два други газопровода - Трансанадолския и Трансадриатическия[/quote]
  Ми добре,че си го разбрал. Какво казвам аз? Турция иска да продава газ ,а не само да минава газопровода през нея. ЗАТОВА участва в и другите два газопровода и май в разработването на някои газови находища.
  Това,което си ми го написал ,го обЯсни на Джурналиста и на тия няколко тиквеника, за които най важното е не да не е МАсква ,а да не се вижда Москва.
  Както е казал Конфуций : Не е важно дали котката е бяла или черна ,а дали хваща мишки.

 6. 6 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Любопитно

  [quote#4:"Дамян"]един по-скромен Набуко от българска граница до Австрия е напълно възможен [/quote]
  Дали писалият статията знае ,че Набуко вече е по късичък или , както си го писал , по-скромен?

 7. 7 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#5] от "cobanmaala": Турция иска да продава газ, по-точно турски компании, и това един ден ще се случи. За целта в България и региона трябва да е налице спот пазар, аналогичен на този в западна и централна Европа. Но освен Боташ, газ ще предлагат ВСИЧКИ компании от консорциума на Шах Дениз 2 и Трансадриатическия газопровод, а това значи още Сокар, ЕНИ, ВР... Не е изключена възможноста и Булгаргаз да купува газ по дългосрочен договор с азерите и да го транзитира заплащайки съответните такси за пренос. Турция предпочете конкурентния на Набуко газопровод, защото получи по-изгодни условия, но и се ангажира с по-големи инвестиции в сравнение с тези по Набуко.
  Въпросите, на които аз наблягам са два.
  1. Каспийски газ за югоизточна Европа ВЕЧЕ има и тепърва ще има, независимо дали по Набуко или конкурентен газопровод.
  2. Заради т.1. изграждането на двете връзки с Турция и Гърция е от изключително голямо значение за България - по-голямо от значението на Набуко. Логиката да не се строят, щото нямало да има газ за нас е малоумна!!! Вярна е обратната логика - без тях със сугурност няма да има газ за България от каспийския регион, а и от Левантинския басей, от Египет, Катар, Лидия...
  3. На каква цена ще получаваме такъв газ е друг въпрос, но има един сигурен отговор - на конкурентна на руския газ. Поначало в региона се е оформила значителна ножица между цените на руския газ тук и в цените на спот пазара в западна Европа. Ножицата е толкова голяма, че ще привлича доставчици, а същевремено, ще принуди Газпром (или други руски компании) да намали цените до нива конкурентни на останалите източници. 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Любопитно

  До коментар [#7] от "Дамян": Въпросът е и в това,ако има Южен поток ,ще има ли Набуко? Това е друга тема. Започнахме от статията ,а това което пишеш ,е по въпроса за Набуко, но не и по статията. А за нас е важно да имаме връзка с Турция ,защото дали газът е от Русия ,Иран или от Азербайджан ,за нас няма значение ,ако е по-евтин от другия газ ,който идва в България. А защо говорим за цената на газ през Украйна ,за цената на газ от не знам къде си през Турция ,когато през България ще минава Южен поток? Ако ние не купуваме от Русия газ от тази тръба за какво ни е тя да минава от тук? За транзитните такси? Баси идиотщината .И ако купуваме от Русия газ от Южен поток ,как той ще е по скъп от този ,минал през Турция? И за какви национални интереси говорим ?

 9. 9 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#8] от "cobanmaala": Защото по проект и по договореност България НЯМА да получава газ от Южен поток освен при аварийна ситуация със стария газопровод. Винаги забравяте тази особеност на Южен поток - България е само транзитираща страна. Това е така, защото ако ни задоволяват потребностите с Южен поток, старата тръба през Украйна и Румъния съвсем ще пресъхне. Даже руснаците са наясно, че това е крайно неизгодно за България и затова промоцират патока като носещ транзитни такси за България. Да не забравяме, че през Турция също можем да получаваме руски газ в аварийни ситуации... през Син поток.
  Твърде много патоци станаха...
  А въпросът Набуко или Южен поток не се решава от България, а от Австрия, Италия, Чехия, Хърватска... Точно държавите в централна Европа нямат нищо против да ги има и двата газопровода.

  [quote#8:"cobanmaala"].И ако купуваме от Русия газ от Южен поток ,как той ще е по скъп от този ,минал през Турция? [/quote]
  Южен поток е мноого скъп заради 800 км. подводно трасе. (при Син поток подводното трасе е 300 км) Освен това, ако той се захранва с каспийски газ от Туркменистан и от Казахстан, пътят до нас е около два пъти по-дълъг от колкото през Турция. (за Западен Сибир да не говорим, още по-далеч е)
  Това няма как да не се отрази в цената на газа през транспортната компонента.

 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Разстроено

  [quote#9:"Дамян"]по проект и по договореност България НЯМА да получава газ от Южен поток [/quote]
  Когато говорим за надупване и прочие неща ,грубо свързани с националния интерес на България ,става дума за това -има ли интирис от такъв газопровод България? Няма. А проекта и договореностите за нещо ,което минава през България ,не стават без българските политици. Това ,дали ако ние получаваме газ по Южен поток ще пресъхне тръбата през Украйна ,нас какво ни боли? Да плащаме транзитни такси на Украйна и Румъния? Проекта винаги може да се промени ,ако договарящите не са сливи. А те са такива. Ако тръба за газ минава през България ,а ние плащаме на Сульо и Пульо такси ,демек пари залудо, значи тия политици ,които са съгласували проекта и подписват договорите са национални предатели и за @бане. Не мога да те разбера и тебе . Пишеш тук това,онова ,правиш се на интересен и кое щяло да е "изгодно" за България , а тоя"маловажен" факт ,който преебава теб ,мен ,нашите деца и всички българи ,го подминаваш. Не ,че щеше да е кой знае какво ,ама ако на българите им е ясно това,можеше да има не един и два Орлови моста. Тук Русия и старите от ЕС са ни преебали. Аз ,за съжаление ,не съм дочел някои някои неща и си мислех ,че ще получаваме някакви количества по Южен поток.

 11. 11 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#10] от "cobanmaala":
  Добре добре. Прав си, че договореноста може да се промени. Но не си ме разбрал за стария газопровод. От него България получаваше годишно около 150 млн. $ транзитни такси за газа транзитиран за Турция, Гърция, Сърбия и Македония. Транзитните тръби на наша територия са 100% собственост на държавната Булгартрансгаз. Но пък имаме договор за изключително ползване на транзитната ни мрежа от Газпром. Този договор изтича заедно с договорите за доставка в края на т.г. Според него Газпром заплаща не по-малко от 90% от капацитета на тръбите независимо от това колко газ преминава по тях. Във връзка с бъдещия ЮП тази клауза става неизгодна за Газпром, но може да продължат да я поддържат по стратегически причини, но примерно за 80% от капацитета при фактическа използваемост падаща под 50%. Ако не го направят 50% от капацитета на тъбите се освобождава и може да се използват за реверсивни връзки на България с Румъния, Гърция, Турция, Сърбия. Т.е. ще отпадне необходимоста от строителство на нови такива.
  И накрая. Срещу транзитните такси, които плащаме на Украйна (и Румъния) ЮП ще предложи една скрита транспортна компонента - "танзитна такса" за изплащане на подводното трасе в Черно море. Страхувам се, че газът по ЮП може да излезе по-скъп по себестойност от този по стария газопровод или Син поток. ЮП е разчетен за потребление на 50-60 млрд. куб.м газ в Югоизточна и Централна Европа при цена поне 400$ за 1000 куб.м. Нито потреблението, нито цента, обаче могат да бъдат реализирани както се развиват нещата с пазара на газ в региона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK