Неравните битки на малките ферми

Щандовете за био храни и тези на малки производители се радваха на интерес още в първия ден на изложението "Интерфуд&Дринк"

© Георги Кожухаров

Щандовете за био храни и тези на малки производители се радваха на интерес още в първия ден на изложението "Интерфуд&Дринк"Между добрите намерения и лошата действителност се люшкат малките производители на храни и напитки в България, показа кратка разходна сред изложението "Интерфуд&Дринк", което започна вчера (7 ноември и продължава до 10 ноември) в София. Изложението отново си има отделна зона за биопродукция и такава на малки производители, а щандовете на организацията Slow Food са до тези на Италия (където възниква движението). Броят на щандовете изглежда по-малък, отколкото миналата година, макар участниците да казват, че сега са по-добре представени. Другите сектори от хранителната и винарската промишленост заемат доста повече място, докато един от щандовете на биопроизводителите е приютил четири фирми. Около зоната има и доста изложители на продукти, които по-скоро използват думите био и натурално - козметика, напитки, храни, без сертификат, но пък с амбициозен маркетинг. 


Малките фермери са свикнали да се справят сами и по-скоро искат да не им се пречи и да не се фаворизират някои производители за сметка на други.


От една страна, Министерството на земеделието демонстрира най-добри намерения и често обещава да промени условията им за бизнес към по-добри, това подкрепя и Брюксел на европейско ниво. От друга обаче, реални постъпки почти липсват и секторът се върти в спирала от едни и същи проблеми, които от година на година се задълбочават. Накратко – най-големите пречки пред малките ферми и производители е трудното, понякога невъзможно получаване на субсидии, докато в същото време големите вземат щедри плащания, малките са силно ограничени във възможността да продават продукцията си, липсва им предвидимост и не на последно място влияят им и  свиващите се заради кризата доходи на хората.
На пазар за вкусни идеи


Една от добрите новини поне за част от малките производители е организирането на фермерски пазар – засега само в София в един ден от седмицата. Подкрепа за него вече е дал главният архитект на София Петър Диков и най-вероятно мястото ще бъде до Министерството на земеделието, обясни Албена Симеонова, председател на Фондация за околна среда и земеделие (ФОСЗ) и собственик на дружеството за биопродукти "Албена Симеонова 1". Друг обсъждан вариант за пазара е паркът "Заимов". Организирането на такъв пазар ще направи по-видими дребните стопанства, за които достъпът до масовите търговски вериги в момента е почти невъзможен по няколко причини. От една страна, те не могат да произведат количествата, които биха поискали веригите за зареждане, от друга – условията им за отстъпки и промоции не са по силите на малки фирми.


Тепърва ще се обсъжда финансирането на проекта за фермерски пазар. Появата му е свързана и с промяна в Наредбата за директните продажби, която в момента силно ограничава силно дребните производители. Те могат да продават само част от цялата си продукция, и то в административната област, в която са регистрирани, или в някоя от съседните. Това на практика затваря възможността за по-сериозно развитие на всички, които не се намират около икономически по-богати центрове като София, Пловдив, Варна, Бургас. Как точно ще се промени наредбата и дали ще заработи реално, още не се знае. Проект за промяна няма обявен. В работната група има експерти от ФОСЗ, но други сдружения на малки производители се оплакаха, че от ведомството не са пожелали да си сътрудничат с тях.


Според Десислава Димитрова, координатор на сдружението Slow Food за България, плановете за подкрепа на дребните производители крият риск от получаване на по-добри условия само за биосертифицираните, но не и за другите малки, работещи без сертификат. Димитрова е на мнение, че в ограничението за продажби по област има смисъл – по този начин клиентите отиват на място, пазаруват там, парите остават в областта и така се стимулира местното развитие.


Големите земеделци сеят година след година едни и същи култури, които изтощават земята. Малките обикновено ги редуват, което предполага и повече трудности в работата им

© Георги Кожухаров

Големите земеделци сеят година след година едни и същи култури, които изтощават земята. Малките обикновено ги редуват, което предполага и повече трудности в работата им


Голиат и малкият Давид


Силното лоби на големите компании е нещо, от което оплаквания има в почти всички сектори на икономиката. То не е по-различно и при храните – Албена Симеонова се оплака, че са внасяли много предложения за промени в наредби и закони, но винаги големи производители имат представителство при обсъждането и блокират промените.


Тя все пак е съгласна, че поне като заявени намерения МЗХ има желание да подкрепя дребните производители. "Министерството ни подкрепя и дано не е само на думи", коментира Симеонова.


Конфликтът между малки и големи може да се опише чрез историята, която тя разказа. Наскоро тежките машини на голям арендатор навлезли в обработвания от нея малък парцел, утъпкали са реколтата по него и са изгорили пластмасовите си туби от препарати и гориво. "Те обработват 1 млн. дка, но са влезли в моето малко биополе от 40 дка. Сега аз няма да събера никаква реколта и сигурно три години няма да мога да засея нищо. Направили са го само защото там им е удобно да въртят, без никаква мисъл", разказа Симеонова.


Предимството си, което малките производители изтъкват, е запазването на околната среда и обработването на земята с грижа за по-устойчиво развитие – и на природата, и на по-отдалечените райони. "Големите производители живеят в градовете, наемат работниците си оттам, харчат парите си там. А дребното земеделие наема хора по места, помага им за създаването на поминък, смята Симеонова. Проблемът с големите производители е, че година след година те засяват едни и същи култури, торят с едни и същи препарати и така плодородието на почвата се изтощава. До голяма степен това се случва, тъй като пазарите на тези култури – пшеница, ечемик, са големи, вече разработени и за такива насаждения се получават субсидии. Далеч по-трудно е обаче производството на плодове и зеленчуци, което изисква много труд на ръка, по-рисково е, но и има други ползи – като например осигуряване на работни места в бедни селища. "България не е известна по света с пшеницата си, а с вкусните си плодове и зеленчуци", казва още Симеонова.


Помощ, която съсипва


От ФОСЗ виждат в прекаленото залитане към големите земеделци при плащането на субсидии друга причина за проблемите им.


"Ако не се въведе таван на субсидиите, ще сме загинали след няколко години" - това единодушно коментират няколко малки производителя на храни и вино на изложението. Целта на тези субсидии отдавна се е изкривила и с тяхна помощ дали случайно, дали нарочно, се притискат малките, разказват от бранша. Това се случва, тъй като по-голяма част, дори всички субсидии, в последните години отиват за плащания на рента на земеделски земи и в резултат наемането и цената за покупка на земя стават скъпи. На това малките фермери трудно издържат, тъй като те получават много по-ограничени субсидии.


"Субсидията е сбъркана – целта е да се помогне храната да бъде по-евтина, а тя отива само за рента", коментира Теменужка Бързева, служител в "Албена Симеонова 1". Въвеждането на таван за субсидиите се обсъжда отдавна, но все още не е станало факт.


Малките трудно получават и пари за техника, кандидатстването за плащания се спъва от мудна администрация и много изисквания, а дори да спечелят проект, то често се случва да чакат с години парите си.


Дребните фермери коментираха, че при сегашните условия след няколко години ще има само няколко големи производители, които ще си поделят обработваемите земи и производството на храни. Което не е никак успокоително нито за конкуренцията в икономиката, нито за природата, нито за продуктите, до които има достъп крайния потребител.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Тука са наложителни промени и в ОСП на ЕС.Нашите нито са в състояние,нито вероятно са заинтересовани,да коригират вредите от ОСП на ЕС.Колкото за нравът на търговските вериги,коментарът е излишен,тези са си проблем в цял свят.Няма много законодателни възможности да им се влияе,затова гражданското поведение за момента е единственото,което може да подобри нещата.Просто,ако имате пари,хапчете ги за хранителни продукти в малките квартални магазини!Аз така правя.

 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Субсидията е сбъркана – целта е да се помогне храната да бъде по-евтина, а тя отива само за рента"

  Всеизвестен факт, без шанс за скорошна промяна.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Е сега и ще се оплаквате таквоз малките фирми . Еми вие пари в касичката на Гробарите пускате ли , ааа не пускате . Ами мрете тогава ба .

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  "Силното лоби на големите компании е нещо, от което оплаквания има в почти всички сектори на икономиката. То не е по-различно и при храните.."
  И да няма естествен монопол,администрацията силом ще го създаде.А после селата обезлюдявали и българинът ядял полски и румънски зеленчуци,испански и гръцки плодове - пука им.

 5. 5 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Това ограничение производителите да си продават храната по места ми изглежда налудничаво. Как може да си продава стоката производител, който живее на място, където всеки сам си произвежда храната?
  Иначе аз съм за подкрепа основно на биологичното земеделие. Дали бих предлочела да тровят и природата, и мен големи или малки производители? No thanks, и за двете.

 6. 6 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Чудя се и на това - като принуждават производителите да продават само в даден район, дали принуждават и потребителите да купуват само храни, произведени в този район? Или тези, които са мислели наредбите, не са стигнали още до урока за търсенето и предлагането и са спрели някъде по средата на пътя между соца и ОСП?

 7. 7 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "heliana":

  Принуждава преработвателите да купуват от едни и същи производители суровина за своята продукция.

 8. 8 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Това е нарушение на свободния пазар и много лесно може да се изопачи, както това става моментално в България - дава предимство на "наши" хора.
  Аз съм за "локалната икономика". Но и в този случай в България въвеждането е по начин, който показва или тотално непознаване на материята и аматьоризъм, или умишлено въвеждане на правила, подпомагащи корупцията. В нормалните страни никой никого не принуждава да купува локална продукция или да продава локално. Просто хората сами дават предимство на тази продукция, като купуват от местните производители или се абонират за пакети с пресни плодове и зеленчуци. Иначе как можеш да ги принудиш да купят местно биологично производство пред евтини хербицидни бомби от Турция примерно? Просто образовай потребителите и дай свобода на производителите.

 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз съм един малък, производител на няколко вкусни неща, които прекупвачите продават вместо мен, а аз си броя стотинките до новата реколта. Даже взех пари назаем, за да си прибера гроздето. Не че е много, но в бясна надпревара с крадците, които властта се прави, че не забелязва и не знае за тяхното съществуване?!? Според властвуващите - голяма работа че окрали един тон грозде на онзи глупак, дето цяла година се е бъхтал и в студ и пек. Не се оплаквам-Бог високо, цар далеко! Преди години имах най доброто стадо дойни крави в България предполагам? Тъкмо разтуряха хранителния тил на родината ни и аз успях да ги подбера, преди да бъдат изклани и направени на суджуци. Но не потръгна с разните новоизлюпили се мандраджии. Ликвидирах ги по бързо от ликвидационен съвет. Сега ще ликвидирам и лозята и овошките и на стари години ще си търся "късмета" в чужбина. На който му се ядат вкусни плодове и зеленчуци и му се пият истински вино и мляко да си ги произведе! Ако не може, да си купува ерзаците от нароилите се чуждестранни вериги! А думата вериги, в случая има двояко значение - завързаха ръцете на българския селянин и завързаха на яслата с боклуците си българския купувач. Не купувайте нищо българи от тези вериги! Там всичко е "пластмаса"- прочетете етикетите им!

 10. 10 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гражданин":

  Историята ти е доста подтискаща, и това е явно историята на дребния до средния български производител - но общо взето на дребните производители в цял свят. Малки групи, събиращи се да живеят в еко-селища, въвеждане на местни валути и програми за лоялност към местните производства се опит да се противопоставят на това развитие, но те са още островчета в едно море, където Монсантовци и сие, големи вериги и мега ферми скоро ще поставят потребителите на колене, продавайки им само най-евтините отрови в света (е, поне докато се унищожи напълно конкуренцията, след това не се налага вече и да са най-евтини). Отговорността за изхода на този доста неравен двубой е на потребителите - или да купуват с лоялност към местното и биологичното, ако могат да си го позволят, или да се научат да си произвеждат поне част от храната (докато все още имат тази възможност, че току-виж забранят и това със закон).

 11. 11 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 217 Неутрално

  С такива имена като "Интерфуд&Дринк" и "Slow Food", загатващи за еко-сектантски, субкултурен и вносен почерк далеко нема да стигнат. Требва да се наблегне на традиционното, българското, а не некакви гейски зелени глупости.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Не ме учудва формирането на картели и в производството на храни в страна, където КЗК изпълнява де факто формална функция и почти нищо по същество.

  Дано министерството подкрепи дребните производители. Това е шанс и за природата, и за нас, като потребители, и за икономиката и развитието на малкия и среден бизнес.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#11] от "doncorleone":

  Има и още по-екстравагантни като "WiFo", в "Централен военен клуб" - от wine and food, както и Divino.Taste.2012 - http://taste.divino.bg/bg/bileti . Важното е да сме модерни, западняците да ни разбират, а българския език и националните ни гордост и достойнство - кучета ги яли.

 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "heliana":

  Да си произвеждат, ама не могат или не искат? Когато преди 2-3годинидойдоха монсантовците и на нашата порта, колцина излязохме срещу тях? Даже на един протест пред народното събрание бяхме толкова малко, че журналистите и полицаите създаваха впечатление за "многолюдност". Я виж политическото животно, наречено българин, колко чете подобни статии, а праска по 500 коментара под някой памфлет боготворящ мутрите?!? Та затова сме на този хал! Аз не съм се предал, но когато парите не достигат търсиш изход. Не съм здравно и пенсионно осигурен, а съм възрастен и болен. И какво, да храня с качествени продукти, тези дето ми се надсмиват, че съм некадърен, та затова съм на този хал. А теса кадърни в блюдолизането и корупцията! Да ме гонят данъчните, защото мутрите монополисти са си платили на когото трябва, за да не им "пречат" такива като мен?!? По точната дума е, да не им се пречкаме по пътя им на производители на ментета!

 15. 15 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "vjacho":

  С всичко съм съгласен, само с последното - не. Това, че една стока се продава в малък квартален магазин изобщо не означава, че е произведена от малък производител, че е екологично чиста и т.н. Единственото сигурно е ,че ще бъде по-скъпа.
  А политиката на големите търговски вериги на съсипване на маллкия и среден производител е повече от ясна.
  Изходът за малките и средни производители е да си създават сдружения, целящи по-лесен и евтин достъп до пазара, за да достигнат директно до потребителите. Едно е всеки производител да поддържа сам магазин, щанд или сергия, друго е 10 или повече производители да бъдат предствавени на един търговски обект.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#15] от "simo87":

  Сещам се и за такъв вариант - освен фермерски пазар веднъж в седмицата, могат да наемат складова база в града и да приемат онлайн поръчки с доставка до дома. То и сега има е-магазини за био и еко храни, ала повечето са вносни и солени като цени. А това е ниша, която има бъдеще, с оглед развитието на технологиите и онлайн пазаруването.

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#14] от "Гражданин":

  Обществената подкрепа у нас, както си забелязал, трудно се постига, без значение от естеството на протеста. Тъжно е, че човек като теб, който е имал желание да се занимава със земеделие, стига до варианта да търси препитание в чужбина. Жалко и за ликвидираните животни, и овошки, и лозя. Всичко е за сметка на природата ни и потребителите (каквито сме всички). Трагедията е, че нямаме достойни лидери в управлението на държавата, които да поставят приоритетите на нацията, вместо да се поддават на лобита за какво ли не.

 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#16] от "Читател":

  И това не помага уважаеми читателю. Няма да ви описвам моя опит. Просто тук сме останали, само хора без пари и без правилно мислене, за здравословно хранене и изобщо здравословен начин на живот. От еко виното , миналата година продадох само 80л., а от другото малко повече, но в сравнение с разните мерклийски, чорбаджийски и т.н. глупости, тое вино, но какво от това?

 19. 19 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#18] от "Гражданин":

  Сдружение на частните еко-производители, които да натиснат големите вериги за задължителна квота от местна еко-продукция не би ли помогнало?

 20. 20 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "ПАВЛА":

  Тя такава промяна лесно може да се направи. Стига да искат... Там е разковничето. Не искат.

 21. 21 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#18] от "Гражданин":

  А рекламата? Големите играчи печелят пазарен дял именно поради маркетинговата си комуникация.

  Какви са разликите в цените на продуктите между малкия и големия производител, тъй като хората са ценово чувствителни (освен за качеството)? Както heliana посочва, единственият вариант за отпор на веригите е национално сдружение, асоциация, кооператив или каквото и да единство на малките производители.

 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#15:"simo87"]С всичко съм съгласен, само с последното - не. Това, че една стока се продава в малък квартален магазин изобщо не означава, че е произведена от малък производител, че е екологично чиста и т.н. Единственото сигурно е ,че ще бъде по-скъпа.[/quote]
  В малките търговски обекти идват стоки на производители,които не приемат изискванията на големите търговски вериги.За цени не мога да говоря,защото дебарцините "Кен-Кен",а и другите продукти на тази фирма аз от Болеро-СБА не мога да си купя.Продавачките не са ги и чували.А само те стават за ядене.Това се знае от производителя и той отказва да прави челна стойка на веригите.Поне в Созопол е така.Собственикът на 10 ябълкови дървета също не може да изпълни условията на веригите,тези условия са изпълними,обаче,за вносителят на тонове ябълки от Ивдия,например.

 23. 23 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#21:"Читател"]единстеният вариант за отпор на веригите е национално сдружение, асоциация, кооператив или каквото и да единство на малките производители.[/quote]

  Прав си,всички сте прави.Но не само производителите,но и потребителите също могат да се включват в т.нар. "хранителни кооперативи".Те сработиха добре в Гърция по време на кризата.Приятно ми е да чуя че вече и България ги имало.

 24. 24 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Малките фермери са свикнали да се справят сами и по-скоро искат да не им се пречи и да не се фаворизират някои производители за сметка на други."

  Това важи за всички почтени бизнеси у нас, понеже държавата по традиция се намесва на страната на монополи и мошеници, които и се отплащат с "дарения", и които винаги са навити на мръсни договорки.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 25. 25 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Като връх на наглостта и лъжата в неделя Тиквата директно обвини малкия и среден бизнес за кражбите и злоупотребите в държавните поръчки, учуди се че МСП не са в екстаз от потресающата сума от 450 хиляди лева с която са подпомогнати (при примерно милион платен на футболните клубове за телевизионните права за минал сезон), и посочи трупането на бели пари за черни дни като някакво доказателство за цъфтежа на бизнеса:

  "- Бизнесът се оплаква, че средата у нас не е достатъчно стимулираща. Как ще подкрепите малките и средни предприятия?

  - Кой бизнес се оплаква? Този, който строи Водното огледало в Кърджали? Да ти даде някой 100 милиона за такава работа, не е зле, нали.

  - Става дума за малкия и среден бизнес.

  - Да, за това става дума. Защото тези хиляди непрозрачни поръчки, които се даваха, отиваха при определен брой фирми. Ето сега дадохме на фирмите 450 хиляди по програма „Конкурентноспособност”, а има още милиард. Това са пари за малкия и среден бизнес Да погледнем и от другата страна. Казвате бизнесът е недоволен, а тези 32 милиарда, спестени пари в банките, те откъде идват? Откъде идват парите в депозитите?"

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2195 Неутрално
 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 711 Неутрално

  [quote#26:"Читател"]Ето един пресен пример [/quote]

  Да,това е пътят.

 28. 28 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гражданин":

  Не можеш да си представиш от колко време казвам, че оруеловата представа ще ви се стори песен. Но не вярвате. Е, скоро ще повярвате напълно.

  България е древна и заслужава много повече!
 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#26] от "Читател":

  Да това е наистина пътя, но при нас, въпреки усилията на ентусиастите не проработи. А трябва всичко да се продава по този начин, за да бъдат елиминирани монополистите- производители и търговци! Аз например си купувам от една баба козе сирене и козе мляко, но всяко ходене до нейното село ми струва доста пари и време. А там където уж си купувахме разни неща и то екологично чисти уж проработи, ама постепенно затихна. Масло си купувам също от бабите от пазара. Те също послъгват, като слагат доста суроватка и после замразяват питката, но поне няма маргарин вътре. Мед от сигурен производител, защото- да ме извинят всички , които се занимават с тази дейност, мнозина подхранват и то яко със захар. За някои продукти не мога да бъда излъган, но за някои, лесно могат да ме излъжат.
  До коментар [#28] от "flagellumdei":

  Мога , мога, аз съм доста стар та съм видял и онзи Оруел от преди 10 ноември, и този. Този ми изглежда по страшен, може би защото съм много по слаб и ми е трудно да се спасявам. Но, ако не се противопоставим, така както го правят гърците, спукана ни е работата и държавата и всичко!

 30. 30 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Силното лоби с многото пари.... и алчните корпорации от рода на Монсанто, и алчните продажници в министерства и контролиращи институции - всичко това обрича биопроизводството, както и малкия фермер на изчезване....
  С това съм много съгласна:
  [quote#1:"vjacho"]Няма много законодателни възможности да им се влияе,затова гражданското поведение за момента е единственото,което може да подобри нещата.Просто,ако имате пари,хапчете ги за хранителни продукти в малките квартални магазини![/quote]

  Идеята за местни фермерски пазари е прекрасна, не е откриване на топлата вода, в Европа се прави непрекъснато и малкия производител има своя шанс!

 31. 31 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "doncorleone":

  Да де, ама от другата страна стоят боклуци като "на баба", "народен" и т.н.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK