Дянков: Ще настигнем Гърция, Португалия, Испания и всички, които не са се реформирали

Симеон Дянков

© Надежда Чипева, Капитал

Симеон ДянковБългария ще настигне не само Гърция, но и Португалия, Испания и всички останали държави, които не са се реформирали. Това прогнозира пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков, след като депутатите приеха на първо четене бюджета за 2013 година.


Гърция е в криза, защото социалистите я водеха дълго време и продължиха да я водят и в голяма част от началото на кризата. Не само че ще настигнем и надминем Гърция, а ще настигнем и Португалия, ще настигнем и Испания, ще настигнем и всички тези държави, които не са успели да се реформират, заяви Дянков, цитиран от "Фокус". Изказването му е в отговор на въпрос дали, ако Гърция не беше в криза и не се налагаше да бъдат намалявани доходите, щяхме скоро да я достигнем.


"България е направила много не само в това правителство. И някои предишни правителства са правили реформи, но успехът на това правителство е, че успя да запази реформите отпреди – примерно ниските данъци, и да създаде неща като нова инфраструктура, която никое предишно правителство не си е помисляло да направи. Вървим нагоре", заяви още министърът на финансите.
Помолен да коментира упреците на опозицията, че бюджетът за 2013 г. прилича на студентско меню, Дянков заяви, че България и Полша са единствените две държави в цяла Източна Европа, които са се справили с кризата.


Нашата опозиция е нереформирана, стара опозиция, морално овехтяла, смята Дянков. "Старите комунисти, превърнали се сега в социалисти или други опозиционери, които си представят, че държавата е предприятие, сто процента държавна собственост, всичко определя държавата. Държавата само създава инфраструктурата, което се прави и в следващия бюджет. Тя създава ниските данъци, което вече е направено, и ние сме го поддържали, тя създава финансовата стабилност", продължи министърът. "Крайно време е всички – и най-вляво, и най-вдясно, бившите и сегашни комунисти да разберат, че е минало времето, когато те и държавата определят всичко", заяви Симеон Дянков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK