Ръстът на германската икономика почти спря, еврозоната потъва в рецесия

Ръстът на германската икономика почти спря, еврозоната потъва в рецесия

© ReutersРастежът на германската икономика се е забавил допълнително през третото тримесечие на годината до едва 0.2%, а икономисти очакват след няколко часа "Евростат" да обяви официално, че еврозоната отново е изпаднала в рецесия.


Данните на германската статистика потвърдиха прогнозите на 50 анализатори, анкетирани от Reuters, че кризата в Европа отнема енергията на най-голямата национална икономика на континента.


Според Йорг Кремер, главният икономист на Commerzbank, "това са последните добри данни за Германия за известно време". По думите му германската икономика вероятно ще отчете и свиване през последните три месеца - първото от края на 2011 г. насам. През годината индустриалните поръчки намаляваха, очакванията на бизнеса се влошаваха, частният сектор се свива и безработицата нараства. 
Сигналите, идващи от икономиката, обаче са противоречиви, допълват от германската статистика. По предварителни данни износът на стоки и услуги расте по-бързо от вноса, частното и държавното потребление са се увеличили спрямо второто тримесечие и има повече инвестиции в строителството.


Прогнозите на анализаторите, анкетирани от Reuters, са, че икономиката на еврозоната се е свила с 0.2% в периода юли - септември 2012 г. Ако "Евростат" потвърди тези очаквания, това означава официално изпадане в рецесия - втората от 2009 г. насам. Технически за това се изисква свиване на икономиката в две поредни тримесечия.


Гърция от години е в депресия, Испания и Италия (те също ще обявят днес данните си за третото тримесечие) са в рецесия, а Франция е на ръба между стагнацията и рецесията.


Прогнозите на Европейската комисия са, че еврозоната, създаваща една пета от световния БВП, ще приключи 2012 г. с рецесия от 0.4%, а догодина я очаква стагнация или в най-добрия случай минимален растеж.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK