Обявен е нов конкурс за продажбата на "БДЖ Товарни превози"

Обявен е нов конкурс за продажбата на "БДЖ Товарни превози"

© Надежда Чипева, КапиталАгенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви нов конкурс на един етап за продажбата на 100% от капитала на "БДЖ – Товарни превози" АД, София, собственост на "Холдинг – БДЖ" ЕАД. Конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството, може да се купи до 30 дни от датата на обнародване на решението в Държавен вестник.


Той ще бъде достъпен само за инвеститори, които отговарят на определени изисквания, които са смекчени в сравнение с тези, които бяха валидни при първия конкурс.


За стратегическите инвеститори те включват да са извършвали железопътни превози през последните пет години и да имат лиценз за това както и сертификат за безопасност. Изискваният размер на приходите да е минимум 100 млн. евро за последните три финансови години.
Към финансовите инвеститори има изискване да управляват финансови активи или дялове в други дружества за не по-малко от 400 млн. евро за всяка от последните три години.


Обвързващи оферти се приемат до 15 ч. на 82-я ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник. Депозитът за участие е в размер на 20 млн. евро или равностойността им в лева.


До конкурса не се допускат консорциуми, офшорни дружества, както и компании с непогасени задължения.


Междувременно стана ясно, че германската банка KfW, на която БДЖ дължи над 40 млн. евро за мотрисите "Сименс", е готова да изчака приключването на приватизацията на "Товарни превози", след което преговорите за разсрочване на дълга ще продължат.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дано този път БДЖ да попадне на добър собственик, който да подобри условията на пътуване в БДЖ, което в момента е под всякаква критика.

 2. 2 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#1:"Борислав"]Дано този път БДЖ да попадне на добър собственик, който да подобри условията на пътуване в БДЖ, което в момента е под всякаква критика. [/quote]
  Да, ама не. Това е само за "Товарни превози".

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Който не може да управлява - продава.

 4. 4 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Втори дубъл за продажбата на "БДЖ Товарни превози"!!!

 5. 5 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Втория опит за приватизация да се надяваме,че ще е по-успешен,защо и Товарните превози не са в много добро състояние,губят битката с частните си конкуренти и има нужда от инвестиции и добър мениджмънт определено.А и парите от приватизацията са много нужни на Пътническите превози за да не потънат тотално.

 6. 6 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Струва ми се, че желаещи малко трудно ще се намерят,просто на никой не му се занимава с БДЖ-то и на никой не му се ще да се набута с нещо подобно!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  До коментар [#6] от "milena_82":

  Не е само това. И НКЖИ ще затъне от следващата година, защото почнаха да и прехвърлят задълженията на БДЖ, и така индиректно направиха компанията кредитор на БДЖ.
  Давам пример - преди разделението на НКЖИ и БДЖ, те взимат заем от СБ, от който част се ползва за инфраструктура, част от БДЖ.
  След разделението, този заем се дължи от БДЖ, а НКЖИ приспада парите, които са и ко-задължения, от таксата за плащане за ползване на инфраструктурата, която и плаща БДЖ (тоест ко-задълженията на НКЖИ са по-малки от тази такса).
  Тъй като БДЖ не може да плаща тези пари, и станаха сакатлъци, те бяха прехвърлени на НКЖИ (не знам колко законно, и определено не стана публично, но е очевидно факт, вчера четох, че НКЖИ го е анонсирала в медиите).
  Сега БДЖ трябва да плаща цялата си инфраструктурна такса и допълнително своята си част от задълженията към НКЖИ а последните ще плащат директно задълженията към СБ.
  Обаче това означава, че НКЖИ става кредитор на БДЖ, понеже и преди БДЖ не си плащаше инфраструктурната такса (БДЖ няма пари не само за СБ), и в действителност формално просто дългът на БДЖ към СБ ще се конвертира като дълг на БДЖ към НКЖИ + огромната добавка от неплатени инфраструктурни такси, които сега ще нарастват с дори по-голяма скорост.
  Не съм сигурен, колко е легално това взаимоотношение, защото ако НКЖИ не завежда дела към БДЖ да бъдат обявени във фалит, това би означавало или държавна помощ, или неравноправно отношение спрямо останалите ползватели на инфраструктурата (на които не им се дава кредит и не им се поемат дълговете), което и в двата случая е нарушение на европейските норми.
  Но е безспорно, че така се опитват да дадат изключително кратка глътка въздух на БДЖ, преди пирамидата от карти да се срути окончателно там. Предполагам чакат чудо, с продажбите на транспортни превози, която да отпуши заемът от СБ (трябва и разрешение от ЕК, за което не сме чули още нищо, тъй като заемът от СБ ще е с държавни гаранции, това е държавна помощ и трябва нотификация от ЕК за това, и тя ще е последен патрон), който да консолидира дълговете на БДЖ (тъй като те няма да изчезнат, просто заемът е дори по-малък от сегашните дългове, просто ще рефинансира част от старите, и така ще намали за кратко дългодържателите)

 9. 9 Профил на azbeaz
  azbeaz
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#6:"milena_82"]просто на никой не му се занимава с БДЖ-то и на никой не му се ще да се набута с нещо подобно! [/quote]
  Всичко зависи от условията. Никому не се набутва с един куп стари, корумпирани, ненужни, и практически неуволняеми "началници" на най различни нива. Ама

 10. 10 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Любопитно ми е сега да видим дали ще има и една оферта дори!

 11. 11 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "patladjan_1991":

  е пак ще е нещо

 12. 12 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 619 Весело

  Eeeeeee, този път ще го купя

 13. 13 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#1] от "Борислав":

  Какво пътуване? Тук става дума за товари!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 14. 14 Профил на army
  army
  Рейтинг: 648 Весело

  България да стане страна на конкурсите направо! Всеки ден, конкурс за предприятие...

 15. 15 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Докато умните умиват, лудите ще се налудуват (разбирай - здраво крадене). След време това, което ще се продава, ще е "НЕТОВАРНИ БЕЗПРЕВОЗИ"....

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4337 Неутрално

  Сагата по приватизацията продължава .............и цената пада!

 17. 17 Профил на Radon
  Radon
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Това е единствената структура на БДЖ, която е на печалба... и точно нея приватизират ... хммммм

  shake and rattle
 18. 18 Профил на Gaetano Scirea
  Gaetano Scirea
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#6] от "milena_82":

  Тъкмо напротив, Товарни превози е много апетитна хапка! С изграждащата се жп инфраструктура в момента това дружество след 2-3 години ще бъде много печелившо! Развалянето на първите процедури си беше пълен фарс за да се свали цената умишлено!

  Non ho un brutto carattere, e' la gente che mi rompe i coglioni:)
 19. 19 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Аре бе Цветане, аре бе Василев, стига се цигани - купувай, и без това евтино ти го дават.

  Не се стискай, че на тиквите им трябват пари за изборите, за да могат и другия мандат пак да ти услужват!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 20. 20 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#17] от "Radon":


  [quote#17:"Radon"]Това е единствената структура на БДЖ, която е на печалба.[/quote]
  Интересна логика имаш...ти би ли си купил губеща фирма?...освен ако не си алтруист...

  bigman
 21. 21 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 943 Неутрално

  [quote#20:"BGman1"]Интересна логика имаш...ти би ли си купил губеща фирма?...освен ако не си алтруист...[/quote]


  Твоята е не по-малко интересна...ти би ли продал печеливша фирма?... освен ако не си .... и аз не знам какъв.

  Както каза Боко: " да затворим страницата с магистралите и да погледнем към жп инфраструктурата, за нея от ЕС сега се дава пара".

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 22. 22 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1729 Любопитно

  Я да видим кой ще е избранникът ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 23. 23 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#20] от "BGman1":

  Много губещи фирми се продават всеки ден, с идеята новия собственик да ги преустрои, да ги управлява по-добре и в бъдеще да реализира печалби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK