Обявен е нов конкурс за продажбата на "БДЖ Товарни превози"

Обявен е нов конкурс за продажбата на "БДЖ Товарни превози"

© Надежда Чипева, КапиталАгенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви нов конкурс на един етап за продажбата на 100% от капитала на "БДЖ – Товарни превози" АД, София, собственост на "Холдинг – БДЖ" ЕАД. Конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството, може да се купи до 30 дни от датата на обнародване на решението в Държавен вестник.


Той ще бъде достъпен само за инвеститори, които отговарят на определени изисквания, които са смекчени в сравнение с тези, които бяха валидни при първия конкурс.


За стратегическите инвеститори те включват да са извършвали железопътни превози през последните пет години и да имат лиценз за това както и сертификат за безопасност. Изискваният размер на приходите да е минимум 100 млн. евро за последните три финансови години.
Към финансовите инвеститори има изискване да управляват финансови активи или дялове в други дружества за не по-малко от 400 млн. евро за всяка от последните три години.


Обвързващи оферти се приемат до 15 ч. на 82-я ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник. Депозитът за участие е в размер на 20 млн. евро или равностойността им в лева.


До конкурса не се допускат консорциуми, офшорни дружества, както и компании с непогасени задължения.


Междувременно стана ясно, че германската банка KfW, на която БДЖ дължи над 40 млн. евро за мотрисите "Сименс", е готова да изчака приключването на приватизацията на "Товарни превози", след което преговорите за разсрочване на дълга ще продължат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK