"БДЖ Товарни превози" сега струвало по-малко отпреди година

"БДЖ Товарни превози" сега струвало по-малко отпреди година

© Цветелина Белутова, КапиталЗаради започналата втора процедура за приватизация на "БДЖ Товарни превози" в дружеството не могат да се правят реформи, свързани с броя на заетите или с активите. В резултат на това финансовият резултат на компанията не е "този, който на нас ни се иска. В този смисъл сега "Товарни превози" струват малко по-малко, отколкото преди една година". Това коментира пред държавното радио председателят на борда на директорите на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров.


Разговорът с него е по повод предстоящият тази вечер протест на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт срещу приватизацията на компанията.


Владимиров уточнява, че все пак се правели реформи, но те не можели да повлияят съществено върху финансовите резултати. Той дава за пример имотите на дружеството, които са 320 и които то продължава да стопанисва, защото не може да се освободи от тях. По думите му в компанията все пак се подготвяли за търгове за "излишните активи", в случай че и този път приватизацията излезе неуспешна.
На 16 ноември Агенцията за приватизация обяви нов конкурс за раздържавяването на компанията с по-облекчени изисквания за инвеститорите. Първият търг се провали през лятото, след като беше подадена само една оферта за компанията - от "Дует реълуей България", макар че преди това шест кандидата купиха документация за участие.


Сега Владимиров посочва, че ако приватизацията не успее, всички излишни активи ще бъдат продадени и ще се продължи с реформите. Задълженията на дружеството в момента били 115 млн. лв., а само тези към външни контрагенти - 78 млн. лв. Дълговете на холдинга по думите му са 731 млн. лв. Владимиров посочва, че е наследил дружеството със загуба от 70 млн. лв., а за първите десет месеца на годината тя е намаляла на 14.5 млн. лв. при 31.5 млн. лв. година по-рано.


Според него в битката с кражбата на гориво от служителите на БДЖ имало сериозен напредък също. По дестинациите, по които е засилен контролът, имало ръст от 10 на сто на покупката на билети.


В отговор на въпрос за организацията на БДЖ във връзка с предстоящите празници, при които по традиция общественият транспорт е препълнен, Владимиров обясни, че при БДЖ по други празници може да е имало такъв проблем, но не и по Коледа. Тогава според него "абсолютно всичко е препълнено, но не само влаковете, а и автобусите. И смея да твърдя, че влаковете са все пак по-комфортни около коледните празници от автобусите", убеден е Владимиров.


Той посочи, че за да могат всички желаещи да пътуват, "всички активи, които в момента са налични в "Пътнически превози", ще бъдат пуснати. Но, разбира се, отново очаквам, както винаги, абсолютно по всички коледни празници търсенето да бъде огромно. Така че ще трябва да има някакъв баланс в транспортната схема. Едни от пътуващите да ги поемат автобусите, други влаковете", заключава директорът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK