Субсидии за площ получавали и голф игрища, установи Европейската сметна палата

Субсидии за площ получавали и голф игрища, установи Европейската сметна палата

© Цветелина Белутова, КапиталЕвропейската сметна палата е установила, че от 2004 г. насам субсидии за единица площ са получавали не само фермери, но и организации, които нямат нищо общо със земеделието. От парите са се възползвали агенции за недвижими имоти, летища, голф игрища, както и сдружения на ловци, риболовци и ски клубове, съобщава "КапиталDaily".


Най-фрапиращият пример, даван през годините от евродепутати, е този с летище в Централна Европа, което е взимало напълно законно европейски фермерски субсидии за поддръжка на затревени градинки на територията си. В Унгария пък държавата е получила през 2010 г. 14 млн. евро за поземления фонд, който е нейна собственост.


От одитната институция са намерили и други нередности като тази, че парите са предвидени в помощ на стопаните, но парите се дават на фирми на базата на заявената от тях площ. В същото време проверката показва, че голяма част от европейските субсидии се получават от големи фирми - 0.2 на сто от получателите усвояват 100 хил. евро годишно, които са 24 на сто от всички плащания.
През новия програмен период от 2014 г. тази схема на плащане ще се промени и вместо на единица площ разпределянето ще бъде чрез права за плащания. В момента се обсъжда въвеждането на допълнителни критерии - за активен фермер, за таван на възможните субсидии.


"Въпреки че схемата за единно плащане на площ е замислена като преходен режим, повечето държави членки не са подготвени за въвеждането на системата въз основа на правата за плащане", се посочва в позицията на Европейската сметна палата. Оттам се опасяват, че може да се стигне до значителни закъснения в плащанията в бъдеще.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Андрей Райчев и Виза!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А конкретно за България?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 3. 3 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Аааааа ха ха ха... всъщност.. УЖАС

 4. 4 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 5. 5 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Имам хипотеза подкрепена с много факти.Европейските фондове като начин за елегантно корумпиране на управляващия елит,но това си е тема за научен труд.Факт е ,че всички от елита определят Бг. като нетен получател.Скромното ми мнение е ,че сме фактически донор на ЕС отделно става вътрешно рапределение на огромен финансов поток към корумпираното/без значение на цвят/правителство!Така сме много здраво вързани към ЕС!Най- вероятно това се е случвало и с Гърция и другите южни народи от Европа!За разлика от нас обаче гърците не са толкова детски наивни!

 6. 6 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#1:"Хипчо"]Андрей Райчев и Виза!"

  Защото са социалисти....

 7. 7 Профил на Graffiti Vandalism.
  Graffiti Vandalism.
  Рейтинг: 388 Гневно

  Защото сме страната на неогрничените възможности и измами!
  Чакаме Наказания-Уволнения-Обвинения--
  И провинилите се да върнат парите обратно(с лихвите моля)!
  Алооо Ганчо Фром дъ Болканс-пак ли ти бе!

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3132 Любопитно

  Защо въобще се дават субсидии?И ако се дават нека да е за продукция.

 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  само ... "подозирам", че в България субсидиите са за едрите "риби", като получават 90 % от средствата, а са 10 % от правоимащите!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#7] от "emopashata":

  Ха-ха-ха...какви "Наказания-Уволнения-Обвинения", като самата СИСТЕМА на евро-ПОДАЯНИЯ е криминализираща, корупционна и откровено анти-пазарна. Самата схема на еврофондовете е създала една паразитираща, корумпирана и нагла прослойка от корумпирани евро-бюрократи, крадливи евро-консултанти, алчни евро-"усвоители", нагли евро-бандити и глуповати евро-просяци...Самата система на евро-подаяния провокира цялата тази паразитираща шайка да я приема единствено и само като законна евро-плячка, плащана от такива тъпаци като НАС. Отделно администрация в повечето страни от немския ЕСсср възприемат евро-подаянията като законно възнаграждение от Берлин и немската колониална администрация в Брюксел за това, че държат в страх и подчинение местното население и безпрекословно защитават интересите на същите Берлин и Брюксел....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 11. 11 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#8:"hodounski"]Защо въобще се дават субсидии?И ако се дават нека да е за продукция. [/quote]
  Аз бих добавила за качествена продукция. Колкото по-качествена, толкова по-високи субсидии. Така по-лесно ще направим и чистата биологична храна достъпна за обикновените потребители.

 12. 12 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#11] от "heliana":

  Евро-подаянията се дават, НЕ за да станат достъпни продуктите, а ЗА ДА СЕ ПОДДЪРЖАТ високи ЦЕНИТЕ ИМ. Т.е. евро-субсидиите ГАРАНТИРАТ недостъпност на тези продукти за обикновения потребител и обслужват точно определени финансови интереси....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 13. 13 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#12:"appen 13"]Евро-подаянията се дават, НЕ за да станат достъпни продуктите, а ЗА ДА СЕ ПОДДЪРЖАТ високи ЦЕНИТЕ ИМ.[/quote]
  Въпрос на формулировка. Можеш да ги наречеш "еворподаяния" и съответно да ги дискредитираш. Можеш да си шмекер, да ги наречеш "европомощи" и да ги използваш за неправомерно придобиване на пазарни позиции или да ги източваш по различни корупционни схеми. А може и да ги наречеш помощ за осъществяване на преход за осигуряване на достъпно за масовия потребител качество и да ги използваш като такива. От това доколко е интелигентно управлението на една страна зависи кой от тези подходи ще възприеме. Като подсказка - само един от тях е печеливш в дългосрочна перспектива.

 14. 14 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#5] от "jelev_jelqzko":

  Жалко, че никой не желае да направи дори един бегъл икономико-социален анализ за главната роля на еврофондовете за стопанския колапс на страните от европейските покрайнини и европейския Юг. Колапс свързан с разрушаване на пазарните капиталистически отношения там, с финансовото-инвестиционноо дрогиране и дългово развращаване на населението им и сериозното корумпиране и демотивиране на държавната и общинската им администрация. Няма сфера в политическия, социалния и икономическия живот на тези страни, в които евро-фондовете и евро--програмите да не са нанесли катастрофални поражения, които десетилетия няма да могат да бъдат преодолени, и за които сега започваме да плащаме с мизерия, безработица и бедност....

 15. 15 Профил на Graffiti Vandalism.
  Graffiti Vandalism.
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#10] от "appen 13":
  Хубаво е да си имаш теория...
  но нещата с парите(субсидии) за земеделие не стоят така!
  Лошото е ,че ако излезе целия доклад за нарушения държажите позиционирани малко по близо до екватора и членки на СИВ са по склонни към корупция!

 16. 16 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не сте прави да критикувате. Финансирани са анализите на тема :" Без Визово пътуване на Андрей до морето с цел изучаване любовния живот на мравките по голфовите терени и влиянието на мравешката сперма за увеличаване на реколтата от употребявани презервативи.

 17. 17 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#13] от "heliana":

  Това лингвистично жонглиране е доста цинично и нахално лицемерно на фона на случващото се. Пак подчертавам, евро-подаянията се определят и, разпределят и усвояват в рамките на една командно-бюрократична схема, те системно унищожават КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ пазарни отношения, обезсмислят предприемаческия дух и нагласа, разрушават гръбнака на съвременната европейска демокрация - дребния и средния бизнес и обслужват само и единствено корпоративни и национални интереси на 3-4 страни в Европа.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 18. 18 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#14] от "jojin":
  Проблемът с помощите е известен отдавна на тези, които се занимават с борба с бедността. Напоследък започнаха да излизат данни, които сочат, че областите, които получашат помощи, са станали тотално зависими от тях и неспособни да се справят сами. Обратно, там където са влезли китайците с капиталистическите си подходи, и достъпът до чиста питейна вода, и доходите на населението са се повишили. Пишейки това, искам да добавя и предишното си твърдение от постинг 13. Субсидиите не са порочни сами по себе си, ако са интелигентно използвани за преминаване към един по-успешен модел на производство, те просто съкращават пътя. Виновни в случая са не европейските субсидии, а липса на един механизъм, който недвусмислено да гарантира, че те се използват за целта, а не за създаване на евро-наркомански икономики.

 19. 19 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#17] от "appen 13":

  Без да бях прочела коментара ти, на практика отговорих на него в предишния си постинг 18. Еворсубсидиите са точно като парите - сами по себе си нито добри, нито лоши. От това как се използват те стават добри или лоши. Можеш да ги упрекваш в каквото си искаш, те са и всичко това. Умните хора се опитват обаче да не си губят времето с упрекване и търсене на вина, а в поемане на отговорността и използващи тези пари за ускоряване на развитието си. Въпросът "Как да го накарам да заработи добре" винаги е давал много по-добри практически резултати от констатациите че нещо не работи.

 20. 20 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#18] от "heliana":

  Продължаваш да повтаряш напълно безсмислени мантри в стила "петилетката за три години". Няма такова животно като "интелигентно използване" или пък "съкращаване на пътя", щом има командно-бюрократично разпределение на едни ресурси. И там, няма нито "интелигентност", нито "съкращаване на нещо си", има само корупция, паразитираща администрация, алчни "усвоители" готови на всичко да заграбят повече, и съпътстваща, бедност, мизерия безработица и мутризиране .....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 21. 21 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#20:"appen 13"]Продължаваш да повтаряш напълно безсмислени мантри в стила "петилетката за три години".[/quote]
  Безмислени или не, знам, че Ирландия успя точно благодарение на евросубсидиите да се модернизира, а "съпътстващата, бедност, мизерия безработица и мутризиране" на други места се реализират с или без тях.

 22. 22 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#21] от "heliana":

  Ха-ха-ха...именно "модернизираната" Ирландия, заедно с "модернизираните" Гърция, Португалия , Словения и т.н., всички те най-успешни "усвоители" на евро-подаяния са и НАЙ-ФАЛИРАЛИТЕ страни в немския ЕСсср и едни от ОСНОВНИТЕ причинители на стопанския колапс на еврозоната. Изобщо имаш ли представа какъв е държавния и банковия дълг на "попрецъфталята" Ирландия и колко дължат всички там, от пеленачета до грохнали старци, и как на всяко полугодие и подхвърлят по някой друг милиард евра от ЕЦБ, че да не затвори кепенците като държава. Моля те, малко по-сериозно, примера ти беше повече от зловещ ....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 23. 23 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#22] от "appen 13":

  Не разбирам какво толкова те развесели. Ти лично ходил ли си в Ирландия? Защото аз бях наскоро там. И да ти кажа, ако България в най-добрата си форма е като Ирландия в настоящата криза, мисля, че целокупният български народ би имал много повече поводи да се смее, но не саркастично, а от сърце.

 24. 24 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#23] от "heliana":

  Пак питам, ЗНАЕШ ли колко дължи ЛИЧНО всеки ирландец - от пеленачето до грохналия старец, в евро ? Като научиш отговора на този въпрос, ще разбереш ужасена, колко е фалшива лъскавата ирландска фасада, също толкова фалшива, като гръцката, португалската и т.н. В момента това са държави-просяци, които паразитират върху евро-подаяния и нямат никакви шансове в близкото десетилетие да се измъкнат от дълговото менгеме....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 25. 25 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#24] от "appen 13":
  Аз пък ти предлагам друг прочит на историята: когато една държава успява разумно да се възползва от евросубсидиите и да качи средната работна заплата от примерно 1000 на 3000 евро, може и да премине и през драматично намаление от 30% на заплатите от 3000 на 2000 евро, но все пак ще има по-добър стандарт и перспективи пред страна, в която средната заплата се е увеличила със 100% от 150 на 300 евро. Въпросът е разбира се, да е успяла да създаде реална база за тези 2000 евро, а да не ги е изфабрикувала като Гърция например. И тук пак стигаме до това кой как използва субсидиите.

 26. 26 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#25] от "heliana":

  Ха-ха-ха....общо взето си доста далеч от истината. Докато гърците показаха как най-ефикасно се краде от евро-фондовете, ирландците показаха как най-глупаво да се инвестират евро-подаянията в нерентабилно земеделие и неефективна промишленост. Пак задавам въпроса, какъв е ПЕРСОНАЛНИЯ дълг на всеки ирландец, от пеленачето до стареца, каква и цифрата и КОЙ ще я плати ? Ти, аз, Ханс, Франсоа, Марчело и т.н. КОЙ ?

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 27. 27 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#26] от "appen 13":

  За да не си говорим празни приказки, прочети това http://www.rte.ie/news/2012/1113/average-debt-per-person-in-ireland-nearly-40k-business.html
  Надявам се накрая ще схванеш за какво говоря. А ако не, здраве да е

 28. 28 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#5:"jelev_jelqzko"]За разлика от нас обаче гърците не са толкова детски наивни! [/quote]

  Ти прочете ли два реда от статията поне или се хвърли директно напред с рогите?

 29. 29 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#27] от "heliana":

  Ха-ха-ха...за пореден път пробутваш една опашата лъжа. Според МВФ и ЕЦБ, ОБАЧЕ цифрите са много по-различни и то в няколко пъти повече....Извинявай, но явно ти е приятно да се самозаблуждаваш, но щом ти е приятно , вярвай си....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 30. 30 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Милите ми "европейци" дето не крадат,а само България и Румъния черните овце.да не ровят много че ще се окаже че България и Румъния за пример пред всички "европейски държави" по контрол.Имам усещането че ако се разровят ще се окаже че са откраднали милиарди от общия фонд.

  sdg
 31. 31 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#29:"appen 13"]Ха-ха-ха...за пореден път пробутваш една опашата лъжа[/quote]
  Опашата лъжа ? Та това са и цифрите на МВФ! Или си убеден, че ирландската централна банка ще изфабрикува цифри, различни от тези МВФ?

 32. 32 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Е те не са случайни хора бре!
  То и повечето голф игрища са построени върху заменка та да видим Бокий как ще им ги вземе!
  Що да не гушнат и субсидии, изораха де що има пътища по къра и прибраха парите и от там.
  Той Ганьо знае как да удари келепира!

  ура и да живей!!!
 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3784 Весело

  До коментар [#1] от "Хипчо":


  [quote#1:"Хипчо"]Андрей Райчев и Виза! [/quote]Ааа,а къде пропускаш Колю Бесепето и Кънчо Стойчев?!

 34. 34 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#31] от "heliana":

  Не само съм убеден, а съм повече от сигурен в това ! Всъщност в Ирландия отдавна настояват за тежки присъди над банкерите от Националната банка заради манипулацията им и неефективното управление на евро-подаянията.

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  [quote#17:"appen 13"]обслужват само и единствено корпоративни и национални интереси на 3-4 страни в Европа..... [/quote]
  Нещата започват да изкристализират и със затъването на Франция и Италия кръга става още по-малък от 3-4 страни !
  Цялата " оцветена в лозунги за ЕС ценности" " европейска финансова мафия бърка дълбоко в джоба на всеки европеец.
  Със предстоящите фалити на няколко държави кризата от финансова ще започне да става и хуманитарна!

  У нас кризата вече е хуманитарна щом 1/3 от населението не може да плаща сметките си към монополите и данъците .
  И 1/3 от населението ще посрещне зимата в крайна бедност и нищета.
  Дянков да излезе от резиденция Бояна и да види какво става отвъд околовръстното ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#34] от "appen 13":

  Правя един последен опит с още малко статистика, този път от Eurostat http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-20062012-AP/EN/2-20062012-AP-EN.PDF
  Както и сам можеш да се убедиш, и в момента Ирландия е с един от най-високите GDP на глава от населението, 3 пъти този на Бг. Става въпрос за една страна, която е била пълен аутсайдер преди да влезе в съюза. Високият им GDP пък е доказателство, че те все пак са си изградили базата с помощта на евросубсидиите. Сигурно е можело и по-добре. Но дори и така да, паднаха, но с високата си база са все още много над тези с ниска база от дъното на таблицата и затова се справят доста по-безболезнено с кризата от тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK