Българската аутсорсинг асоциация: Заетите в сектора могат да се увеличат три пъти за пет години

В момента 15 хиляди души работят в сферата на аутсорсинг услугите. Две трети от сектора е организиран във вътрешни фирмени центрове.

Българската аутсорсинг асоциация: Заетите в сектора могат да се увеличат три пъти за пет години

© Георги КожухаровНова браншова организация ще представя индустрията на изнесените услуги в страната ни. Българската аутсорсинг асоциация (БАА) се представи днес пред журналисти и направи прогнозите си за развитието на сектора на българския пазар.


Ако се инвестира в сектора и България успее да привлече нови чуждестранни клиенти, до 2017 г. заетите в него могат да достигнат 45 хил. души, или три пъти повече от сега. В момента в индустрията са заети между 12 и 15 хиляди човека предимно на възраст между 20 и 30 години, по данни на анализатора McKinsey & Company, цитирани от представителите на новосъздадената асоциация. 


Една от целите на БАА е да върне България в топ 10 на предпочитаните дестинации за аутсорсинг бизнес, където е била допреди четири години. В момента в световната класация, която измерва атрактивността на бизнес средата, финансовата изгода и качесвото на местния човешки ресурс, страната ни се нарежда на 17 място. На върха на списъка са традиционните аутсорсинг партньори от Азия като Индия, Китай, Малайзия и Индонезия. Египет заема четвъртото място, а от европейските държави ни изпреварват само Естония, Латва, Литва и Великобритания.
Секторът може да се разрасне, ако центрове за изнесени услуги започнат да се строят и извън София и предимно в градовете с академична общност, каза председателят на БАА Стефан Бумов. По думите му работодателите в тази индустрия задължително трябва да се насочат към работа с университетите и високообразованите млади хора, защото за тях е най-подходящо да започнат кариерата си в този сектор. Компании в сектора вече активно работят с Великотърновския и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", съобщиха от БАА. 


Данни от същото проучване показват, че само 12% от българите, които завършват висше образование всяка година, имат подготовката да започнат работа в аутсорсинг услугите. При това са им необходими и допълнителни обучения и квалификации. По този показател България е сравнително назад от страни като Полша например, където 27% от дипломиращите се всяка година са готови за работа. По-напред сме обаче например от Румъния, където делът на тези младежи е 7 на сто. 


Две трети от аутсорсинг услугите в Източна Европа са организирани във вътрешно фирмени центрове, каза друг представител на браншовата организация - Димитър Мераков. Това означава, че международни компании избират да концентрират обслужването на клиентите си в една страна, което е голям шанс за България. По думите на Мераков страната ни трябва да популяризира предимствата си и да се ползва от успешните примери. 


Бизнес средата у нас е добра, но чуждестранните компании не са запознати с условията и предимствата тук, коментира и Бумов. По думите му набиращият сила аутсорсинг сектор в България вече привлича и служители от Западна Европа. Тенденцията не е силна, но комбинацията от благоприятни фактори за тези хора тук е много добра, каза Бумов. 

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Абе гледайте Доха, къв сорсинг, кви пет лева

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 2. 2 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Весело

  тоя Стефан Бумов не ме кефи

 3. 3 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 892 Любопитно


  Хубаво е да се създават работни места в аутсорсинага, но има и един доста негативен ефект, когато става въпрос за кол центровете. Заради сравнително добрите заплати много млади хора владееещи езици , с висше образование и много от тях с опит в чужбина се превръщат в най-обикновени телефонисти, а техният потенциял остава изгубен за българската икономика.

  the devil is in the data
 4. 4 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#1:"Хипчо"]Абе гледайте Доха, къв сорсинг, кви пет лева[/quote]

  каква Доха .....ти търгувал ли си с араби ?

  сняг на ескимос могат да продадат

  ние сме си ишлемеджии (купешки казано-аутсорсинг)

  пускат ниската топка тук -

  Там събират , Брандират и продават скъпо

  да живее ишлемето и "финансовата" стабилност

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 5. 5 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Няма лошо в аутсорсинга,но истината е производтсвото,наука и образованието,защото иначе ще си останем държавата на ишлемето и никога няма да достигнем средноевропейските доходи и стандарт на живот.

 6. 6 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ако искате да работите с университетите и младите, трябва да покажете гъвкавост и да сте готови да предлагате почасови договори. Един млад и интелигентен човек не си мечтае да стане телефонист. Той/тя би го направил(а) заради доброто заплащане, но по-скоро като странично занимание (съпоставимо с това да си барман или сервитьорка). В крайна сметка това е въпрос на желание - ако искате достъп до тези хора, трябва да се съобразите с техните изисквания.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 7. 7 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#3:"Vilfredo Federico Damaso Pareto"]много млади хора владееещи езици , с висше образование и много от тях с опит в чужбина се превръщат в най-обикновени телефонисти, а техният потенциял остава изгубен за българската икономика.[/quote]

  Не бих казал, че е загубен. На такова място човек не може да работи цял живот. За сметка на това по време на престоя си там хората научават основни знания за процеси и работа с клиенти. Идеално място за стаж, въпреки че едва ли е способно да вдъхнови кой знае колко много хора.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 8. 8 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#6:"mapto"]Ако искате да работите с университетите и младите,

  трябва да покажете гъвкавост и да сте готови да предлагате почасови договори.

  Един млад и интелигентен човек не си мечтае да стане телефонист.

  Той/тя би го направил(а) заради доброто заплащане, но по-скоро като странично занимание (съпоставимо с това да си барман или сервитьорка).

  В крайна сметка това е въпрос на желание - ако искате достъп до тези хора, трябва да се съобразите с техните изисквания.[/quote]

  колега - прав си

  само че младите първо трябва да научат някои постулати , след което да заявяват претенции !

  навремето
  от влизането в ковачницата
  до "майсторското свидетелство" са минавали няколко Петилетки

  всички искаме пари-но сме в редица по един ........

  и според мястото ........и парите

  ----------
  ово йе капитализом , комунизмот ни е хитен вече

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 9. 9 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vilfredo Federico Damaso Pareto":

  Не става въпрос за кол центровете. Изнесени бизнес услуги означава много повече от това.

 10. 10 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#7] от "mapto":

  като погледнеш Вота (плюсове и Минуси) -

  треба да ти е ясна картината - хората искат Пари без да питат-


  защо точно аз, защо точно на мен.......
  с какво съм по-добър от другите ?

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 11. 11 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vilfredo Federico Damaso Pareto":

  След като държавата в лицето на Министър председателя им предлага, като алтернатива картофовъдство, тази работа си е направо елитна.

 12. 12 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Колцентровете са само малка част от аутсорсинга, който се прави в България. И наистина, студентите (още от първи курс) би трябвало да пробват да поработят и да видят за какво става дума.

  Никой не очаква да прекарат живота си във фирми, които се занимават с аутсорсинг. Но дори и за година-две могат да научат повече и то практични неща, които не им се обясняват в университетите.

  Да, сигурно заплащането не е много високо. Но те каква квалификация имат всъщност за да искат много пари?

 13. 13 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#10:"Fidanko Fidoskoff"]като погледнеш Вота (плюсове и Минуси) - треба да ти е ясна картината[/quote]

  Не е лошо да се съобразяваме с реалностите. А те са, че с владеене на чужди езици и малко компютърни умения хората наистина заслужават повече пари (защото доставят по-скъпа услуга) отколкото някой, който няколко петилетки се е трудил, но явно не се е ориентирал на трудовия пазар. Напоследък има много научни изследвания, които показват, че икономически ръст се постига не с къртовски труд, а с интелигентна работа. Останалите ще се трудят докато не се научат на акъл.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Виждам един малък проблем. Това: "Заетите в сектора могат да се увеличат три пъти за пет години", може да звучи и така:
  "Заетите в сектора намаляха пет пъти за година".
  Който не вярва, нека си провери, колко от "отворените" работни места тук, всъщност са "преместени".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#14] от "gost22":Това, Да!

  apoloniy
 16. 16 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 574 Неутрално

  СТИГА С ТОВА ИШЛЕМЕ ! Бизнес, чието основно конкурентно предимство е по-ниската цена на труда е обречен. Той нищо не развива, а съществува докато може да поддържа това си конкурентно предимство.

  не съм избягал
 17. 17 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#16] от "RUSE":Абсолютно в десятката

  ум море, глава шамандура
 18. 18 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#16] от "RUSE":

  Абсолютно съм съгласен с твоя коментар приятелю! България трябва да насърчава и подпомага единствено производството на крайни продукти. Там има развитие и е възможно иновативно надграждане. Ние трябва да си върнем пазара от дъмпингуващите китайски и турски бракоделци. Това е ангажимент на държавата, която зо съжаление си държи главата в пясъка.

 19. 19 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ами аз работя в тази сфера общо от 3 години в 2 разлчни фирми и мога да ви кажа че тази индустрия има супер много потенциал. На 23 години съм и фирмата търси постоянно хора! Заплатите са перфектни (почти колкото едно ИТ във софтуерна компания взима на месец), само че трудно се намират хора извън София.

  Да работиш в кол център обаче не е за всеки - трябват много умения, железни нерви и най-вече да ти се бачка.

  Много мой колеги ги повишиха и сега работят в чужбина и имат прекрасен живот.

  Мисля, че не трябва да се принизява тази работа до телефонист/ка, защото хората които я работят са вложили много труд и знания и си чинят всеки изкаран лев.

  Гласувайте!
 20. 20 Профил на icedogg
  icedogg
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vilfredo Federico Damaso Pareto":

  Бъркаш outsourcing с call център. Две различни понятия.

  Друг е въпроса че сме индия'та на европа като стане въпрос за outsourcing, като заплати и знания.

 21. 21 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "icedogg":

  Съвсем не съм съгласен, може за заплати да сме като Индия, но като знания сме направо няколко нива по-високо.

  Гласувайте!
 22. 22 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#19] от "sandoy":

  Няма да си на 23 цял живот, я. А това с "железните нерви" и "якото бачкане" е до време (всъщност заради това е добре платено). После къде попадаш? И да не се окажеш, след някоя година, в положението на онзи (ирландец или друг чужденец), дето са му взели работното място, за да го донесат в София за теб.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на пепо
  пепо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама пълни глупости - аутсорсинг!?Ама къде ни е индустрията и икономиката изобщо,за да говорим за аутсорсинг?
  В България това е преливане от "пусто " в "празно"-пример БТК и експлоатационното и звено,което отиде към Сименс.Ефекта нулев,само прехвърляне на едни парични потоци от едно място на друго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK