Позицията на България се влошава през 2012 г. във всички класации

Позицията на България се влошава през 2012 г. във всички класации

© ShutterstockПозицията на България през последната година се влошава почти по всички показатели в изготвените през периода икономически класации в сравнение с другите страни от ЕС. Това показват данните в изследването на Института за пазарна икономика(ИПИ) и фондация "Фридрих Науман" - "България в международните класации 2012". Данните показват, че за разлика от миналата година, когато страната е близо до средните нива в Европа по икономическа свобода и условия за правене на бизнес, то през 2012 г. вече е в долната една трета на класацията. Влошаване има и при възприятието за корупция, по който показател България е на последно място сред 27-те в ЕС.


Единствената добра новина е при защитата правото на собственост, където страната вече не е на последно място, а изпреварва Румъния.


По критерия започване на бизнес България губи шест позиции през тази година, в издаване на разрешително за строеж спада с 3 места, при защита правата на инвеститорите – с две места, по закриване на бизнес – също с две места.
Източник: Доклади по всички индекси, изчисления на ИПИ

© ИПИ

Източник: Доклади по всички индекси, изчисления на ИПИ


За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в ЕС е заради недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения, високото ниво на корупцията, коментират от ИПИ.


"Изглежда държавата се е изгубила в стремежа си да налага равенство и осигурява благоденствие, а е загърбила основните си функции – да осигурява ред, сигурност и праведливост", посочват икономистите.


Изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова разказа, че от института изпратили писма до 28-те областни съдилища с въпрос колко тае процедурата по обявяване на несъстоятелност за една фирма. От 13 не са получили отговор, защото не водели такава статистика, а при останалите 15 периодът варирал от 2 до 6-7 години. Това означава, че те не знаят какво се случва в институциите им, обясни тя.


Придвижването на дадена страна с 1 позицията нагоре в класациите води до средно повишение на дохода на глава от населението с 8 800 долара, изчисляват експертите.


Явор Алексиев, експерт от ИПИ посочи, че ако да речем съдът започне от следващата година да си върши добре работата, това веднага ще се отрази на доходите на хората, защото те ще се почувстват по-сигурни, че договорите, които сключват са защитени и не се налага да харчат пари за застраховането им срещу неизпълнение, което се налага в момента.


Много често политиците си мислят, че законодателната дейност е основна за прилагането на икономическите им идеи, поради което всички държавни институции са изключително заети да създават правила и да направляват домакинствата и бизнеса, каза още Костадинова. Тя обаче посочи, че към мотивите на проектите никога не се представя сметка новите правила какво ще струват на тези, за които се отнасят. В повечето случаи те увеличават разходите, а колко повече те растат толкова по-малко остава за гражданите и фирмите.


Калоян Стайков от ИПИ посочи, че в България пазарът на труда непрекъснато се пренебрегва и вместо да се защитават работните места те се губят. Той припомни, че между третото тримесечие на 2008 г. и третото на 2012 г. в България са загубени 400 хил. места. Той коментира и че въвеждането на минималните осигурителни прагове, което е било обявено от управляващите като мярка срещу сивата икономика, се е превърнало в основен лост на социалната политика на правителството.


На базата на резултатите от представянето на България в световните класации от ИПИ предлагат 84 мерки, чрез които да се постигне растеж на икономиката и да се повиши благосъстоянието на хората. Сред тях са: реформа във висшето и средно образование, премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, облекчаване на изискванията за полагане на извънредени и нощен труд, премахване на държавните субсидии в земеделието, жп транспорта и пощите, премахване на данъците с ниска ефективност като данък наследство, разбиване на монопола на здравната каса и т. н.

Коментари (271)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 812 Разстроено
 2. 2 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 542 Весело

  Е това не е вярно! Уорни каза, че цъФтим, дянкоф е гений, а страната просперира във всяко едно отношение! Само ни клепат в тези класации!

 3. 3 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Няма такава държава!В нито една област на живота нещата не се подобряват!

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Весело

  Браво на ИПИтата, бяха започнали да ми липсват! Цели два дена без тяхно умозаключение, и почнах да се притеснявам.

 5. 5 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Ако се продължава без реформи и по-зле ще става. Бизнеса е на прага на оцеляването, държавата е задушила всичко, скоро и еврофондовете няма да могат да прикриват трагедията наречена българска икономика.

  Единствените които просперират са частните съдебните изпълнители.

  Нужна е огромна чистка на държавни служители, разкарване на дузина таксички, правилца, с която бюрократа си пълни гушата. Имаме нужда от подобряване на образованието, особенно висшото.

 6. 6 Профил на Ron
  Ron
  Рейтинг: 434 Неутрално
 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Истината е в работещо електронно правителство,електронно здравеопазване,електронно правосъдие и т.н. Когато всичко е на показ в интернет и е достъпно и лесно и икономиката ще върви нагоре,но администрацията саботира това с всички сили.


 8. 8 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ка щяло да е тъй бре, Боки, Цвъки и Мони друго хортуват!
  На тех ще вЕрваме, както вЕрвахме на Царо и СерГея!

  ура и да живей!!!
 9. 9 Профил на messenger
  messenger
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wrornoxmaniak":

  Съгласен съм колега, със сигурност не сме цъфнали, но няма нужда постоянно да ни клепат. Според Н.Чомски ( а и не само той ) депресията е силен инструмент за контрол на масата.

 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А стига бе. Боко знае ли я тая работа? Ама се ще е чул нещо в полувремето.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Така е, по-зле сме и ще ставаме все по-зле, защото нищо не се прави, за да се повиши качеството на живот. Каква е ползата да вдигат минималната работна заплата с 20лв и пенсиите с 9%, след като успоредно с това цените се повишават както на продуктите, така и на тока и горивата. Въртим се в омагьосан кръг и докато нещо не се промени няма да изплуваме от блатото и ще си стоим на края на класацията.

 12. 12 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Пак разпространяват слухове от Брюксел, мръсниците неедни. Ще трябва пак да им се поскара тиквоний.

 13. 13 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wrornoxmaniak":

  Така де, така де - едиственият истински източник на информация е Светлейшият премиер на България.
  Той ще обясни и за нашата и за световната икономика, за магистралите, детските градини и лентичките.
  Ааааааааа, те тея дет са правили тези класации не са отчели лентичките - затова лъжат!

  ура и да живей!!!
 14. 14 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 541 Весело

  Плюенето да започне сега!!!!!!

 15. 15 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 747 Неутрално
 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#7] от "purple_rain":

  Абе баце, сякаш не знаеш, че единственото по-калпаво нещо от българското правителство е българското електронно правителство. И ти искаш да работят?

 17. 17 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "moni56":

  Писна ми от такива като тебе!

 18. 18 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Е ние всичко това си го знаем, само Бойко се перчи и се хвали сам.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 958 Весело

  Това не е верно, не мога да повярвам, че има такива предатели. Ама така е - Цецо като не ги смаза тези мекерета...плямпат много и развалят рахатлъка на раята. А единствено Той и никой друг (може Монката и Миро да рекат нещо, ама само ако Той е разрешил!) може да се изказва по тези въпроси!

  PHILIP
 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2718 Весело

  Такива периоди преди изборите ги приемам като "интервал на навлизане в атмосферата". Всички реални сигнали от спускаемия апарат са загубени, господства само шум, генериран от известни източници! Всеки го интерпретира както му харесва. И так - до приземяването. За някои то е меко, за други- по-твърдо, но приемливо, а за трети (обикновено източниците на шума) - катастрофално. Така, че -шумете, дебри и балкани...

 21. 21 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Държавата няма нито един медицински хеликоптер, аз наете ли колко могат да се купят с откраднатите от политиците и техните кръгове милиарди!

 22. 22 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  О, не, това е невъзможно. Изследването, барабар с авторчето утре сутринта в кабинета на Бойко за очна ставка.

  Не знам още какво трябва да се случи ...

 23. 23 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 958 Любопитно

  До коментар [#17] от "kaloyann":

  А нима човекът лъже?! Защо да ти е писнало от такива като него или мен? Според теб сме челната петорка в ЕС?

  PHILIP
 24. 24
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 25. 25 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "Трезвен":

  вярно е това,но ако попитаме управляващата партия какво според тях означават "истинските реформи",съм убедена,че повечето депутати ще започнат да ни говорят за "магистралите"!

 26. 26 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#1] от "Wrornoxmaniak":
  "Пак лъжи. Омръзна ми."
  ...
  Костовашки при това!....Аз да те допълня, Порняк!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  [quote#3:"moni56"]В нито една област на живота нещата не се подобряват! [/quote]
  Не си прав.
  В областта на ИЗСИПВАНЕ НА МИЛИАРДИ В РУСКИЯ БЮДЖЕТ нещата се подобряват по време на управлението на Б.Борисов и ГЕРБ.
  То не бяха ТРАНЗИТНИ ТАКСИ ЗА ГАЗ ХАРИЗАНИ НА РУСИЯ за минимум 15 години напред.
  То не бяха НЕСПИРАЩИ ПРЕКИ ПЛАЩАНИЯ ЗА БелеНЕ...

 28. 28 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#9] от "messenger":

  Защо ли пък ще е нужен точно такъв "инструмент" в най-бедната, най-мизерстващата, най-мутризираната и криминализирана, с най-корумпирана и некомпетентна мутро-администрация, територия в немския ЕСсср ? В този случай, "инструмента" по Чомски е управлението на една криминално-политическа шайка от провинциални мутро"бизнесмени", провинциални полуграмотни парвенюта-калинки, селски мутро-бабаити и обикновени мутри, които получават евро-подаяния от т.н. евро-програми, като законно възнаграждение, че държат в страх и покорство бедното, мизерстващото и МНОГО гневно местно население. И това БЕЗ алабализмите на Чомски, под благосклонния и благодарен поглед на Берлин и неговата колониална администрация в Брюксел, и то НЕ Е "по Чомски"....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Весело

  [quote#20:"Дон Кихот"]господства само шум, генериран от известни източници! Всеки го интерпретира както му харесва. И так - до приземяването. За някои то е меко, за други- по-твърдо, но приемливо, а за трети (обикновено източниците на шума) - катастрофално. [/quote]
  Та викаш ... да са готви за катастрофа фондацията "Фридрих Науман"? Че шумът иде от нея.
  Зели, че събрали сите класации една до друга, ръйшли, и ... шумят ли, шумят
  Момчета, вие сте целите "в прелест" , дет' вика Гавраил.
  Туй бил терминът, га имаш видения некви и ги приемаш за чиста и обективна истина ...

 30. 30 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1062 Весело

  [quote#22:"snafuracer"]Изследваето, барабар с авторчето утре сутринта в кабинета на Бойко за очна ставка. [/quote]
  Апцелютно не си прав! Не при Бойко, а при Цецо и не в кабинета, а в предварителния арест А ако съдът ги пусне, веднага им закачаме 2-3 СРС-та

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Весело

  "Влошаване има и при възприятието за корупция, по който показател България е на последно място сред 27-те в ЕС."
  ...
  По този показател вече сме стабилни, ..влошаване повече не може да има. Да благодарим за което на ГЕРБ!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 32. 32 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "moni56":

  по показателя "Мърморковци на глава от населението " сме в челото от 180 държави . Изследването е направено от екип от най авторитетните световни университети.....

 33. 33 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  Глупости! В най-тежката криза Боко СТРОИ!!! Защо не напишат колко пътища, магистрали, спортни зали, аули, пречиствателни станции, детски градини, училища, спортни салони, улици, депа, кучешки приюти, музеи, опери, кина, театри, игрища, паркове, градинки, чешми, кладенци, тръбопроводи, млекозаводи, кошари, асансьори, мостове, прелези, надлези, железопътни линии, гари, автогари, летища, метро, стадиони, кръстовища на две нива, кръстовища на едно ниво, подлези, площади, чучури, фонтани и т.н. ПОСТРОИ ТОЙ ЛИЧНО И ЛИЧНО ГИ ОТКРИ!!!!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 34. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Бъркам ли нещо или това е новина от 18.09.?

  Доколкото си спомням тогава се публикува годишния доклад.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 35. 35 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Дори при гадния социализъм , срещу който мръзнах по площадите имаше поне световни и олимпийски шампиони...а сега само "усвоени пари" за спорт..

 36. 36 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "Вени Г.":

  хе хе хе ..да се посмеем заедно ... много си духовита и оригинална ... Ъ.

 37. 37 Профил на бай Кольо
  бай Кольо
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Това е долна уйдурма. Дума лоша да не чувам за пожарникаро.

 38. 38 Профил на comentator
  comentator
  Рейтинг: 381 Разстроено

  На всички ни е ясно , че нещата не вървят на добре, но не на всички им е ясно защо е така, затова ще отделя малко време за да обясня някои неща на безпочвените оптимисти, които ще им помогнат да осъзнаят, къде точно живеят. България вече 20 година се управлява от произлизащи от ДС на КГБ номенклатурчици. Родителите на въпросните номенклатурчици бяха поставени на власт от окупационните сталински войски през 1945 г. Основното изискване на сталинистите бе поставените на власт българи- т.нар.партизани да бъдат с много нисък коефициент на интелигентност, за да изпълняват безропотно разпорежданията от Москва и в същото време да бъдат жестоки и безскрупулни, за да могат на всяка цена да запазят властта. Тази жестокост се прояви чрез избиването на по-голямата част от българската интелигенция по време на социализма и в сриването на икономиката на страната. Именно факта, че доведоха народа до глад през 80-те години (което се случи и във всички соц.страни по същото време и по същите причини) ги принуди през 1989г. да изимитират демократична революция с елементи на дворцов преврат, за да могат да запазят властта в страната. Политическата власт я запазиха като нароиха десетки партиики , чиито лидери бяха и продължават да са лоялни към ДС на БКП фигури. Съсебна власт запазиха чрез конституцията от 1991 г. която действа и днес, според която прокурорите и съдиите и следоватилите са НЕСМЕНЯЕМИ и се назначават от Всишия Съдебен Съвет който се състой основно от верни на ДС хора. Това е и причината и до ден днешен никой необвързан с ДС на БКП да не може да заеме отговорен правораздавателен пост били то като съдия, прокурор или следовател. Икономическа власт запазиха по-много интересен начин. Понеже те самите знаят , че нямат интелектуалния капацитет да се занимават с нормален бизнес и понеже трябваше все пак да се прехранват решиха да печелят от престъпна дейност ( така и така старите канали за изнасяне на наркотици и оръжие от Живково време бяха и още са в техни ръце) За тази цел организираха борческите групировки. Които и до ден днешен функционират( малко по прикрито ) благодарение на неработещата , подчинена на ДС на БКП съдебна система. По този начин никой непринадлежащ към ДС на БКП не можа да завърти печеливш частен бизнес. Малкото който успяха, бяха пребити и бизнесът им отнет и даден на хора произлизащи от ДС на БКП. В тази обстановка малкото останали интелигентни хора в страната предпочетоха да избягат в чужбина, а българите останали в България разбраха , че с честен труд, образование и човешко отношение към другите нищо не може да се постигне. И всеки се впусна да мами , краде и насилва останалите. И спряха да бъдат хора. И България влезе в една смъртоносна спирала. Това заедно с неработещата съдебна система са причината България да се превърне в освирепяла лудница каквато е днес. Разбира се всичко гореописано отблъсна почтенните чуждестранни инвеститори ( и привлече, няколко западноевропейски педофила и руската мафия която си строи дворци по морето, но това по никакъв начин не подпомага икономиката ни )което доведе до още по-голяма мизерия. В следствие на гореописаната несигурност и безпътица българите спряха да раждат и това ни превърна в страната с най-голям демографски срив в света. Този срив е вече необратим. И като допълним че циганите раждат по 7-8 деца нещата стават плачевни. С една дума НЯМА ПРИЧИНИ БЪЛТАРИЯ ДА СЕ ОПРАВИ. Единсвеният шанс за излизане от този омагьосан кръг е да се приеме закон за лустрацията с който да се забрани на всички обвързани с ДС на БКП да заемат държавни постове. Това мисля , ви е ясно, че по мирен път няма да стане. А за революция трябва гражданско общество, а не оскотели дребни тарикати-чалгаджии в каквото се превърна българският народ.Така че стига с бълъшкия оптимизъм че нещо щяло някога си да се оправи, незнайно защо от само себе си. Нацията загива, а с нея и имотитния пазар. А това , че между 2003 и 2008 разни панелки струващи до тогава по 100 евро квадрата започнаха да се продават по 1000 евро квадрата, и разни стари кооперации струващи по 240 долара квадрата започнаха да се купуват по 1500 евро квадрата няма нищо общо с икономиката а с едно явление което е типично за българския народ и се нарича " очакване на чудо от чужбина". Такова явление имаше 1878 г. след освобождаването от турско. Който е запознат с историята ни знае до какви разочарования и трагедии е довел факта, че очакваното икономическо благоденствие така и не се е случило. Второто такова явление е идването на комунистите на власт. Всички знаем какво бе разочарованието след това. Третото такова явление е приемането ни в Евро съюза. Българина очакваше заплатите да станат като в Западна Европа за две-три години. Да има правосъдие, справедливост и нормален живот като на запад. Цените на имотите да надминат тези в Шверцария. И българина се юрна да купува. И строители се юрнаха да строят бързо и некачествено, защото купувачи бол. А купувачите понеже нямаха пари започнаха да теглят кредити без да имат елементарна кредитна култура и без да осъзнават, че като изтеглиш 100 бона връщаш 300 бона заради лихвите. Липсата на информация сред населението затова що е то ЕС , попречи да се знае следното. ЕС не е държава. Той не може насилствено да смени неработещата ни съдебна система и да изгони от властта подлогите на ДС и Путин. Не може да наложи единна минимална заплата за всички държави членки. ЕС е просто една територия без физически граници, на която всеки народ сам си определя съдбата, чрез управляващата го политическа класа. Българските властимащи ви ги описах. От тях нищо добро не може да се роди. И разочарованието дойде. И хората разбраха , че заплатите никога няма да станат европейски. Спряха да купуват имоти на ненормално високите цени.Тези които бяха купили с надеждата, че заплатата толкова много ще се вдигне, че няма да осещат вноските, се събудиха и разбраха , че заплатата никога няма да се вдигне (освен закъснелите и недостатъчни компенсации на инфлацията) и започнаха да вият ... и съдебни изпълнитли започнаха да вадят гордите кредитополучатели на улицата... Цените за пет години паднаха почти наполовина и ги очаква още много падане и нови и нови дъна докато достигнат стойности поносими за скромните възможности на населението. Възможности гравитиращи около 250 евро на квадрат за качествени сгради в добрите квартали на София и
  големите градове и около 100 евро на квадрат за провинцията.

 39. 39 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#29] от "xm...":
  "Та викаш ... да са готви за катастрофа фондацията "Фридрих Науман"? Че шумът иде от нея."
  ...
  Милиционерите да я цепнат на две, .."Фридрих" и "Науман", .. да са научат как са пишат такива работи!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 40. 40 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Весело

  Позицията на България се влошава през 2012 г. във всички класации
  ----------------------------------
  Тия от ИПИ май ни правят на идиоти,а?

  До коментар [#6] от "alhio":

  От стр.33:
  Поради факта, че GCI е продължение на стария „Индекс за растеж и конкурентоспособност”,
  той съществува в сегашната си форма едва от 2007 г. Затова и историческата база за
  сравнение на развитието на България не е голяма. За 2007 г. страната е на 74-то място,
  за 2008 г. губи 5 позиции до 79-то, а за 2009 г. (от 134) си връща 3 позиции до 76-то място,
  което запазва и през 2010 г. (от 133). В индекса за 2011 г. България печели 5 позиции и се
  нарежда на 71-во място (от 139), а през 2012 г. губи 3 позиции и се връща до нивото си от
  2007 г. (74), но вече сред 142 изследвани държави. През последната година на изследването
  България се изкачва до 62-ро място (от 144), което е най-доброто é представяне в
  класацията.
  Не така,ипи-тата,не така.

 41. 41 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  С тази криза в която ни накиснаха брюкселските зелки и разните Меркозета, нищо чудно че и България не върви на добре.... ако и да е "фискален" отличник...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 42. 42 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Весело

  От ИПИ явно не са чели "тезисите" и "анализите" на Тиквата и Дянкофф

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Весело

  [quote#39:"Мани"]Милиционеите да я цепнат на две, .."Фридрих" и "Науман", .. да са научат как са пишат такива работи! [/quote]
  Прайлно, Мани!

  И "Фридрих" да оди да пасе конете, а "Науман" ... ще стане "едно на ум" ...

 44. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1371 Весело

  [quote#9:"messenger"]Според Н.Чомски ( а и не само той ) депресията е силен инструмент за контрол на масата. [/quote]

  ГЕРБ затва ли ни държат в непрекъсната депресия? Че да ни контролират по-лесно?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 45. 45 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Образование,здравеопазван,отбрана и сигурност-това наистина са горещите картофи!Но до настоящият момент политици с истински кураж наистина липсват! Просто на нас някой друг винаги ни е виновен,затова нищо не се случва!

 46. 46 Профил на awsed
  awsed
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#24] от "SorryLol":

  вече си взех поука и ще гласувам за мегленчето пръмова ... тя със замах ще ни направи богати ..а ние пак ще си кютаме пред клавишите , а парите ще капят ли капят ....

  венсеремос мегленче ..ти си нашето спасение...

 47. 47 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  "За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в ЕС е заради недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения, високото ниво на корупцията, коментират от ИПИ."

  Има ли нужда от коментар?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 48. 48 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  А Дянков разправя, че сме били по-добре, ама не сме го били осъзнавали.
  Лошото е , че и статистиките не го осъзнават .

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 49. 49 Профил на Kapsico
  Kapsico
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това са долни инсинуаций, заговор срещу Свети Свети Бойко и Борисов - Българоубийци. Не ги е драм тези от ЕС.

 50. 50 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  с много малко изключения договорите в българия никой за нищо ги няма, което създава големи проблеми на всеки, който иска да извършва дейност - плащания се бавят с месеци, ако въобще се случат, процесите се точат и накрая осъждат празни черупки, от които нищо не може да се вземе и тн

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 51. 51 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "Изглежда държавата се е изгубила в стремежа си да налага равенство и осигурява благоденствие, а е загърбила основните си функции – да осигурява ред, сигурност и праведливост"

  Чие благоденствие?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 52. 52 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Весело

  [quote#45:"milena_82"]Образование,здравеопазван,отбрана и сигурност-това наистина са горещите картофи![/quote]

  Познай кой е специалист по картофите

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#44] от "rapidfire":
  Майтапът настрана, че си е вярно.
  И не го е открил Чомски, а си е инструментариум стар колкото света ...

 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Голямо подсмърчане падна във форума.

  Надявам се, че Дневник не ни поднася претоплена новина. През Септември излезе доклада за 2010-та година, потърсих в нрежата но не можай да намеря, този за 2011-та.

  На подсмърчащите нека напомня, че в доклада за 2010-та зад нас бяха държави като Франция, Чехия, Полша, Португалия, Латвия, Унгария, Гърция, Италия и Слоевния, така че едва ли това е бомбастичната новина, заради която трябва да си разплитате чорапите!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  [quote#32:"awsed"]Мърморковци на глава от населението [/quote]И с какво ви дразнят "мърморковците" ? Защото ги ограбиха и им съсипаха живота ли ? ... Или само защото са живи ? Или защото търпят да им дават заплатите с половин година закъснение ? НЕ ! Некадърниците харесвате ! Лакеите, доносниците и любовниците. "Мърморковците" си изкарват хляба със вас или без вас ... и за това си позволяват да говорят каквото си искат! Свободата на словото е на върха на копието, на върха на мистрията или на върха на поялника

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Ха, нали ловешкия гений беше специалист по класациите, а и вече 3 години ни убеждава как аха да стигнем средноевропейски доходи? От 3 години казвам, че Дянков ще влезе в учебниците по икономика като пример какво НЕ трябва да се прави по време на криза, за много голямо съжаление ще се окажа права....

  Електронното правителство много бързо ще съкрати тази безполезна пасмина държавни лапачи- рушветчии / 27 % от всички заети!!! /, но няма кой да го въведе.


 57. 57 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#40] от "ret":

  Ето данните, очертаващи ясен провал в образованието, инфраструктурата, съдебната система, и редица аспекти на бизнес климата :

  Записване за средно образование (Secondary education enrollment):
  Класиране през 2008: 13
  Класиране през 2012 70
  Места надолу в класацията: 57
  Наличие на местни доставчици (Local supplier quantity):
  Класиране през 2008: 61
  Класиране през 2012: 104
  Брой места надолу в класацията: 43
  Сила на монополите (Extent of market dominance):
  Класиране през 2008: 65
  Класиране през 2012: 106
  Брой места надолу в класацията: 41
  Прозрачност на корпоративното управление (Efficacy of corporate boards):
  Класиране през 2008: 96
  Класиране през 2012: 132
  Брой места надолу в класацията: 36
  Бариери пред вноса (Prevalence of trade barriers):
  Класиране през 2008: 74
  Класиране през 2012: 110
  Брой места надолу в класацията: 36
  Интензитет на местната конкуренция (Intensity of local competition):
  Класиране през 2008: 66
  Класиране през 2012: 101
  Брой места надолу в класацията: 35
  Гъвкавост при определяне на заплащането (Flexibility of wage determination):
  Класиране през 2008: 26
  Класиране през 2012: 59
  Брой места надолу в класацията: 33
  Балансиран държавен бюджет (Government budget balance):
  Класиране през 2008: 24
  Класиране през 2012: 54
  Брой места надолу в класацията: 30
  Записване за основно образование (Primary education enrollment):
  Класиране през 2008: 70
  Класиране през 2012: 98
  Брой места надолу в класацията: 28
  Бреме на държавните регулации (Burden of government regulation):
  Класиране през 2008: 84
  Класиране през 2012: 109
  Брой места надолу в класацията: 25
  Употреба на интернет (Individuals using Internet):
  Класиране през 2008: 29
  Класиране през 2012: 54
  Брой места надолу в класацията: 25
  Сътрудничество на университетите и бизнеса в развойна дейност (University-industry collaboration in R&D):
  Класиране през 2008: 92
  Класиране през 2012: 117
  Брой места надолу в класацията: 25
  Ликвидност и сигурост на банките (Soundness of banks):
  Класиране през 2008: 80
  Класиране през 2012: 103
  Брой места надолу в класацията: 23
  Качество на пристанищната инфраструктура (Quality of port infrastructure):
  Класиране през 2008: 79
  Класиране през 2012: 100
  Брой места надолу в класацията: 21
  Наличност на изследователски и обучителни услуги (Availability of research and training services):
  Класиране през 2008: 70
  Класиране през 2012: 90
  Брой места надолу в класацията: 20
  Ясна дефиниция и защита на собственическите права (Property rights):
  Класиране през 2008: 97
  Класиране през 2012: 115
  Брой места надолу в класацията: 18
  Тежест на митническите порцедури (Burden of customs procedures):
  Класиране през 2008: 79
  Класиране през 2012: 97
  Брой места надолу в класацията: 18
  Качесвто на образователната система (Quality of the educational system):
  Класиране през 2008: 81
  Класиране през 2012: 98
  Брой места надолу в класацията: 17
  Качество на математическото и научно образование (Quality of math and science education):
  Класиране през 2008: 51
  Класиране през 2012: 68
  Брой места надолу в класацията: 17
  Прозрачност на изготвянето на държавни политики (Transparency of government policymaking):
  Класиране през 2008: 113
  Класиране през 2012: 128
  Брой места надолу в класацията: 15
  Ефективност на анти-монополната политика (Effectiveness of anti-monopoly policy):
  Класиране през 2008: 93
  Класиране през 2012: 108
  Брой места надолу в класацията: 15
  Продължителност на живота (Life expectancy):
  Класиране през 2008: 55
  Класиране през 2012: 69
  Брой места надолу в класацията: 14
  Свръхрегулация на назначаването и уволняване на служители (Hiring and firing practices):
  Класиране през 2008: 35
  Класиране през 2012: 49
  Брой места надолу в класацията: 14
  Износа се осъществява от родни фирми (Control of international distribution):
  Класиране през 2008: 86
  Класиране през 2012: 100
  Брой места надолу в класацията: 14
  Загуби за бизнеса причинени от престъпност и насилие (Business costs of crime and violence):
  Класиране през 2008: 99
  Класиране през 2012: 111
  Брой места надолу в класацията: 12
  Качество на пътищата (Quality of roads):
  Класиране през 2008: 117
  Класиране през 2012: 129
  Брой места надолу в класацията: 12
  Усвояване на нови технологии от бизнеса (Firm-level technology absorption):
  Класиране през 2008: 114
  Класиране през 2012: 125
  Брой места надолу в класцията: 11
  Ниво на развитие на маркетинга (Extent of marketing):
  Класиране през 2008: 96
  Класиране през 2012: 107
  Брой места надолу в класацията: 11
  Загуби на бизнеса от тероризъм (бележка: класацията беше пусната преди Сарафово) (Business costs of terrorism):
  Класиране през 2008: 104
  Класиране през 2012: 113
  Брой места надолу в класацията: 9
  Етично поведение на фирмите (Ethical behavior of firms):
  Класиране през 2008: 98
  Класиране през 2012: 107
  Брой места надолу в класацията: 9
  Качествео на училищата за управленски кадри (Quality of management schools):
  Класиране през 2008: 93
  Класиране през 2012: 101
  Брой места надолу в класацията: 8
  Организирана престъпност (Organized crime):
  Класиране през 2008: 120
  Класиране през 2012: 127
  Брой места надолу в класацията: 7
  Разпространение на тууберкулозата (Tuberculosis cases):
  Класиране през 2008: 57
  Класиране през 2012: 64
  Брой места надолу в класацията: 7
  Цялостно качество на инфраструктурата (Quality of overall infrastructure)
  Класиране през 2008: 109
  Класиране през 2012: 115
  Брой места надолу в класацията: 6
  Влияние на законодателството върху чуждестранните инвестиции (Business impact of rules on FDI):
  Класиране през 2008: 118
  Класиране през 2012: 124
  Брой места надолу в класацията: 6
  Размер на вътрешния пазар= БВП+внос-износ (Domestic market size)
  Класиране през 2008: 60
  Класиране през 2012: 66
  Брой места надолу в класацията: 6
  Чуждестранни собственици на фирми (Prevalence of foreign ownership)
  Класиране през 2008: 102
  Класиране през 2012: 107
  Брой места надолу в класацията: 5
  Потребителска култура, т.е. доколко фактори освен цената влияят на избора (Buyer sophistication):
  Класиране през 2008: 87
  Класиране през 2012: 92
  Брой места надолу в класацията: 5
  Разходи по съкращаване на персонал (Redundancy costs)
  Класиране през 2008: 15
  Класиране през 2012: 20
  Брой места надолу в класацията: 5
  Прозрачност, ефективност и независимост на фондовите борси (Regulation of securities exchanges)
  Класиране през 2008: 104
  Класиране през 2012: 109
  Брой места надолу в класацията: 5
  Наличност на учени и инженери (Availability of scientists and engineers):
  Класиране през 2008: 93
  Класиране през 2012: 98
  Брой места надолу в класацията: 5
  Качество на местното производство (Local supplier quality):
  Класиране през 2008: 78
  Класиране през 2012: 82
  Брой места надолу в класацията: 4
  Ефективност на правната рамка в решаването на спорове (Efficiency of legal framework in settling disputes):
  Класиране през 2008: 119
  Класиране през 2012: 122
  Брой места надолу в класацията: 3
  Разходи за земеделска политика (Agricultural policy costs):
  Класиране през 2008: 127
  Класиране през 2012: 130
  Брой места надолу в класацията: 3
  Защита на интелектуалната собственост (Intellectual property protection):
  Класиране през 2008: 103
  Класиране през 2012: 105
  Брой места надолу в класацията: 2
  Надеждност на одиторските и отчетни стандарти (Strength of auditing and reporting standards):
  Класиране през 2008: 90
  Класиране през 2012: 92
  Брой места надолу в класацията: 2
  Детска смъртност (Infant mortality)
  Класиране през 2008: 54
  Класиране през 2012: 56
  Брой места надолу в класацията: 2
  Качество на железопътната инфраструктура (Quality of railroad infrastructure):
  Класиране през 2008: 55
  Класиране през 2012: 56
  Брой места надолу в класацията: 1
  Въздействие върху бизнеса на ХИВ/СПИН (Business impact of HIV/AIDS)
  Класиране през 2008: 62
  Класиране през 2012: 63
  Брой места надолу в класацията: 1
  Ограничаващ ефент на облагането върху труда и инвестициите (Extent and effect of taxation)
  Класиране през 2008: 79
  Класиране през 2012: 80
  Брой места надолу в класацията: 1
  Време необходимо за започване на бизнес (No. days to start a business)
  Класиране през 2008: 75
  Класиране през 2012: 76
  Брой места надолу в класацията: 1
  Вносни мита (Trade tariffs)
  Класиране през 2008: 5
  Класиране през 2012: 6
  Брой места надолу в класацията:
  Изтичане на мозъци (Brain drain):
  Класиране през 2008: 127
  Класиране през 2012: 128
  Брой места надолу в класацията: 1
  Качество на електропреносната мрежа (Quality of electricity supply):
  Класиране през 2008: 95
  Класиране през 2012: 95
  Степен на обученост на служителите в бизнеса (Extent of staff training)
  Класиране през 2008: 118
  Класиране през 2012: 118
  Лесен достъп до заеми (Ease of access to loans)
  Класиране през 2008: 40
  Класиране през 2012: 40
  Стойност на износа (Foreign market size index):
  Класиране през 2008: 59
  Класиране през 2012: 59
  Присътвие върху възможно по-голяма част от веригата за добавената стойност (Value chain breadth)
  Класиране през 2008: 86
  Класиране през 2012: 86
  Качество на изследователските центрове (Quality of scientific research institutions)
  Класиране през 2008: 75
  Класиране през 2012: 75

  Капиши....???

 58. 58 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Една песен на Щурците за следобедна дрямка

  Не вярвам вече във измислени неща
  Не вярвам в слухове, реклами, новини

  Тези проучвания са толкова платени всичките, че вече не са социологически а са си чисто политически, и за популярността на политиците и на партиите и т.н. Статистиката, един френд и вика стъкмистика.
  Не че сме цъфнали, обаче...ето това ме разсмя с глас
  "Придвижването на дадена страна с 1 позицията нагоре в класациите води до средно повишение на дохода на глава от населението с 8 800 долара, изчисляват експертите."
  Това, което обаче е вярно в цялата работа е:

  "Изглежда държавата се е изгубила в стремежа си да налага равенство и осигурява благоденствие, а е загърбила основните си функции – да осигурява ред, сигурност и праведливост",

 59. 59 Профил на messenger
  messenger
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#28] от "appen 13":

  Цитирам Дж. Оруел

  ''Във всички полезни дейности светът или е застинал на едно място, или се връща назад. Нивите се обработват с рала, докато книгите се съчиняват от машини. По въпроси от жизнено важно значение обаче – с други думи, войната и полицейското следене – емпиричният подход все още се насърчава или поне се толерира. Двете цели на партията са да завземе цялата повърхност на земята и да унищожи веднъж завинаги всякаква възможност за самостоятелно мислене. ''

 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Любопитно

  Я погледнете графиката към статията...

  Малиййййй!
  Електронното правителство два пъти по-добре от човешкото развитие ...
  И като знаем хала на правителството, хеле пък на електронното таквоз ... мани-бегай, беги-мани!

 61. 61 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално


  [quote#55:"bay Tan"]И с какво ви дразнят "мърморковците" ? Защото ги ограбиха и им съсипаха живота ли ? ... [/quote]
  Не е задължително непременно да си зле, че да може да виждаш истината - тя е около теб!

 62. 62 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#10:"Dehumanizer"]Боко знае ли я тая работа? Ама се ще е чул нещо в полувремето.[/quote]
  Едва ли се разсейва с глупости през полувремето. Той на Себе си ли ще вярва или на някакви институти! Пък и Вдянков едва ли се е напънал да му обяснява термини като "пазарна икономика".

 63. 63
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 64. 64 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Провалът на ГЕРБ в числа

  Ако човек вярва само на телевизора ние вече живеем в светлото бъдеще, и не може да става сума за сравнение между сегашните и предишните, а ако тръгнем да сравняваме то предимството ще е неизбежно на страната на сегашното управление.

  Съпоставяне на данните от класацията по конкурентоспособност от 2008 и 2012 обаче представя съвсем друга картина - на премълчавани слабости, и на фалшиви или изолирани успехи в много области.

  Факта, че класацията е сравнителна елиминира ефекта на фактора "криза", с който често се оправдават днешните управляващи, защото кризата влияе и на всички други участници в класацията.

  Ето данните, очертаващи ясен провал в образованието, инфраструктурата, съдебната система, и редица аспекти на бизнес климата:

  Записване за средно образование (Secondary education enrollment):
  Класиране през 2008: 13
  Класиране през 2012 70
  Места надолу в класацията: 57
  Наличие на местни доставчици (Local supplier quantity):
  Класиране през 2008: 61
  Класиране през 2012: 104
  Брой места надолу в класацията: 43
  Сила на монополите (Extent of market dominance):
  Класиране през 2008: 65
  Класиране през 2012: 106
  Брой места надолу в класацията: 41
  Прозрачност на корпоративното управление (Efficacy of corporate boards):
  Класиране през 2008: 96
  Класиране през 2012: 132
  Брой места надолу в класацията: 36
  Бариери пред вноса (Prevalence of trade barriers):
  Класиране през 2008: 74
  Класиране през 2012: 110
  Брой места надолу в класацията: 36
  Интензитет на местната конкуренция (Intensity of local competition):
  Класиране през 2008: 66
  Класиране през 2012: 101
  Брой места надолу в класацията: 35
  Гъвкавост при определяне на заплащането (Flexibility of wage determination):
  Класиране през 2008: 26
  Класиране през 2012: 59
  Брой места надолу в класацията: 33
  Балансиран държавен бюджет (Government budget balance):
  Класиране през 2008: 24
  Класиране през 2012: 54
  Брой места надолу в класацията: 30
  Записване за основно образование (Primary education enrollment):
  Класиране през 2008: 70
  Класиране през 2012: 98
  Брой места надолу в класацията: 28
  Бреме на държавните регулации (Burden of government regulation):
  Класиране през 2008: 84
  Класиране през 2012: 109
  Брой места надолу в класацията: 25
  Употреба на интернет (Individuals using Internet):
  Класиране през 2008: 29
  Класиране през 2012: 54
  Брой места надолу в класацията: 25
  Сътрудничество на университетите и бизнеса в развойна дейност (University-industry collaboration in R&D):
  Класиране през 2008: 92
  Класиране през 2012: 117
  Брой места надолу в класацията: 25
  Ликвидност и сигурост на банките (Soundness of banks):
  Класиране през 2008: 80
  Класиране през 2012: 103
  Брой места надолу в класацията: 23
  Качество на пристанищната инфраструктура (Quality of port infrastructure):
  Класиране през 2008: 79
  Класиране през 2012: 100
  Брой места надолу в класацията: 21
  Наличност на изследователски и обучителни услуги (Availability of research and training services):
  Класиране през 2008: 70
  Класиране през 2012: 90
  Брой места надолу в класацията: 20
  Ясна дефиниция и защита на собственическите права (Property rights):
  Класиране през 2008: 97
  Класиране през 2012: 115
  Брой места надолу в класацията: 18
  Тежест на митническите порцедури (Burden of customs procedures):
  Класиране през 2008: 79
  Класиране през 2012: 97
  Брой места надолу в класацията: 18
  Качесвто на образователната система (Quality of the educational system):
  Класиране през 2008: 81
  Класиране през 2012: 98
  Брой места надолу в класацията: 17
  Качество на математическото и научно образование (Quality of math and science education):
  Класиране през 2008: 51
  Класиране през 2012: 68
  Брой места надолу в класацията: 17
  Прозрачност на изготвянето на държавни политики (Transparency of government policymaking):
  Класиране през 2008: 113
  Класиране през 2012: 128
  Брой места надолу в класацията: 15
  Ефективност на анти-монополната политика (Effectiveness of anti-monopoly policy):
  Класиране през 2008: 93
  Класиране през 2012: 108
  Брой места надолу в класацията: 15
  Продължителност на живота (Life expectancy):
  Класиране през 2008: 55
  Класиране през 2012: 69
  Брой места надолу в класацията: 14
  Свръхрегулация на назначаването и уволняване на служители (Hiring and firing practices):
  Класиране през 2008: 35
  Класиране през 2012: 49
  Брой места надолу в класацията: 14
  Износа се осъществява от родни фирми (Control of international distribution):
  Класиране през 2008: 86
  Класиране през 2012: 100
  Брой места надолу в класацията: 14
  Загуби за бизнеса причинени от престъпност и насилие (Business costs of crime and violence):
  Класиране през 2008: 99
  Класиране през 2012: 111
  Брой места надолу в класацията: 12
  Качество на пътищата (Quality of roads):
  Класиране през 2008: 117
  Класиране през 2012: 129
  Брой места надолу в класацията: 12
  Усвояване на нови технологии от бизнеса (Firm-level technology absorption):
  Класиране през 2008: 114
  Класиране през 2012: 125
  Брой места надолу в класцията: 11
  Ниво на развитие на маркетинга (Extent of marketing):
  Класиране през 2008: 96
  Класиране през 2012: 107
  Брой места надолу в класацията: 11
  Загуби на бизнеса от тероризъм (бележка: класацията беше пусната преди Сарафово) (Business costs of terrorism):
  Класиране през 2008: 104
  Класиране през 2012: 113
  Брой места надолу в класацията: 9
  Етично поведение на фирмите (Ethical behavior of firms):
  Класиране през 2008: 98
  Класиране през 2012: 107
  Брой места надолу в класацията: 9
  Качествео на училищата за управленски кадри (Quality of management schools):
  Класиране през 2008: 93
  Класиране през 2012: 101
  Брой места надолу в класацията: 8
  Организирана престъпност (Organized crime):
  Класиране през 2008: 120
  Класиране през 2012: 127
  Брой места надолу в класацията: 7
  Разпространение на тууберкулозата (Tuberculosis cases):
  Класиране през 2008: 57
  Класиране през 2012: 64
  Брой места надолу в класацията: 7
  Цялостно качество на инфраструктурата (Quality of overall infrastructure)
  Класиране през 2008: 109
  Класиране през 2012: 115
  Брой места надолу в класацията: 6
  Влияние на законодателството върху чуждестранните инвестиции (Business impact of rules on FDI):
  Класиране през 2008: 118
  Класиране през 2012: 124
  Брой места надолу в класацията: 6
  Размер на вътрешния пазар= БВП+внос-износ (Domestic market size)
  Класиране през 2008: 60
  Класиране през 2012: 66
  Брой места надолу в класацията: 6
  Чуждестранни собственици на фирми (Prevalence of foreign ownership)
  Класиране през 2008: 102
  Класиране през 2012: 107
  Брой места надолу в класацията: 5
  Потребителска култура, т.е. доколко фактори освен цената влияят на избора (Buyer sophistication):
  Класиране през 2008: 87
  Класиране през 2012: 92
  Брой места надолу в класацията: 5
  Разходи по съкращаване на персонал (Redundancy costs)
  Класиране през 2008: 15
  Класиране през 2012: 20
  Брой места надолу в класацията: 5
  Прозрачност, ефективност и независимост на фондовите борси (Regulation of securities exchanges)
  Класиране през 2008: 104
  Класиране през 2012: 109
  Брой места надолу в класацията: 5
  Наличност на учени и инженери (Availability of scientists and engineers):
  Класиране през 2008: 93
  Класиране през 2012: 98
  Брой места надолу в класацията: 5
  Качество на местното производство (Local supplier quality):
  Класиране през 2008: 78
  Класиране през 2012: 82
  Брой места надолу в класацията: 4
  Ефективност на правната рамка в решаването на спорове (Efficiency of legal framework in settling disputes):
  Класиране през 2008: 119
  Класиране през 2012: 122
  Брой места надолу в класацията: 3
  Разходи за земеделска политика (Agricultural policy costs):
  Класиране през 2008: 127
  Класиране през 2012: 130
  Брой места надолу в класацията: 3
  Защита на интелектуалната собственост (Intellectual property protection):
  Класиране през 2008: 103
  Класиране през 2012: 105
  Брой места надолу в класацията: 2
  Надеждност на одиторските и отчетни стандарти (Strength of auditing and reporting standards):
  Класиране през 2008: 90
  Класиране през 2012: 92
  Брой места надолу в класацията: 2
  Детска смъртност (Infant mortality)
  Класиране през 2008: 54
  Класиране през 2012: 56
  Брой места надолу в класацията: 2
  Качество на железопътната инфраструктура (Quality of railroad infrastructure):
  Класиране през 2008: 55
  Класиране през 2012: 56
  Брой места надолу в класацията: 1
  Въздействие върху бизнеса на ХИВ/СПИН (Business impact of HIV/AIDS)
  Класиране през 2008: 62
  Класиране през 2012: 63
  Брой места надолу в класацията: 1
  Ограничаващ ефент на облагането върху труда и инвестициите (Extent and effect of taxation)
  Класиране през 2008: 79
  Класиране през 2012: 80
  Брой места надолу в класацията: 1
  Време необходимо за започване на бизнес (No. days to start a business)
  Класиране през 2008: 75
  Класиране през 2012: 76
  Брой места надолу в класацията: 1
  Вносни мита (Trade tariffs)
  Класиране през 2008: 5
  Класиране през 2012: 6
  Брой места надолу в класацията:
  Изтичане на мозъци (Brain drain):
  Класиране през 2008: 127
  Класиране през 2012: 128
  Брой места надолу в класацията: 1
  Качество на електропреносната мрежа (Quality of electricity supply):
  Класиране през 2008: 95
  Класиране през 2012: 95
  Степен на обученост на служителите в бизнеса (Extent of staff training)
  Класиране през 2008: 118
  Класиране през 2012: 118
  Лесен достъп до заеми (Ease of access to loans)
  Класиране през 2008: 40
  Класиране през 2012: 40
  Стойност на износа (Foreign market size index):
  Класиране през 2008: 59
  Класиране през 2012: 59
  Присътвие върху възможно по-голяма част от веригата за добавената стойност (Value chain breadth)
  Класиране през 2008: 86
  Класиране през 2012: 86
  Качество на изследователските центрове (Quality of scientific research institutions)
  Класиране през 2008: 75
  Класиране през 2012: 75

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 65. 65 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ.

  Пилците се броят на избори.
 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  [quote#3:"moni56"]Няма такава държава!В нито една област на живота нещата не се подобряват![/quote]Смачкаха бизнеса, 400 000 нови безработни ...
  УМРЯЛА КРАВА МЛЯКО НЕ ДАВА !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#48:"rapidfire"]А Дянков разправя, че сме били по-добре, ама не сме го били осъзнавали. [/quote]
  А какво, мислиш, е на дъното на класацията на финансовите министри !

 68. 68 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#63] от "Кентавър":

  Влез му в профила и избери вдясно бутона "Отбягвай".

  Пилците се броят на избори.
 69. 69 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  "Изглежда държавата се е изгубила в стремежа си да налага равенство и осигурява благоденствие, а е загърбила основните си функции – да осигурява ред, сигурност и праведливост", посочват икономистите."

  Икономистите са се смахнали. Къде го видяха това равенство и благоденствие. За ред и сигурност да не говорим.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 70. 70 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1371 Весело

  До коментар [#53] от "xm...":

  Лошото иде обаче, когато дпресията мине в гняв. Не знам за другите, ама при мен тоя път е адски кратък.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 71. 71 Профил на ikar
  ikar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  тва е поръчка на станишев

  в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
 72. 72 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#54:"tribiri"]През Септември излезе доклада за 2010-та година, потърсих в нрежата но не можай да намеря, този за 2011-та.
  [/quote]

  Има го:

  http://www.weforum.org/reports/global-competitiveness-report-2010-2011-0

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 73. 73 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Комунистите са виновни.

  Пилците се броят на избори.
 74. 74 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#54] от "tribiri":

  Т.е. тук:

  http://www.weforum.org/reports/global-competitiveness-report-2011-2012

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 75. 75 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#73] от "altarf":Ами да! те Герб са си потомствени

 76. 76 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1340 Весело

  [quote#29:"xm..."]Та викаш ... да са готви за катастрофа фондацията "Фридрих Науман"[/quote]
  Ааа, грешка е станала, не са получили мемото на Дянков...

 77. 77 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#75] от "vox.populi":

  Не потомствени, а неуспели (навремето).

  Пилците се броят на избори.
 78. 78 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ще изготвя и списък на областите, в които напредъка е минимален, т.е. не може да се говори за съществена разлика между предишните и сегашните - там попадат ефективността на полицията, фаворитизма при вземане на управленски решения и раздаване на поръчки и концесии, записването за висше образование и т.н.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 79. 79 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#23:"Philip"]Защо да ти е писнало от такива като него или мен?[/quote]
  Може да е вписано в длъжностната характеристика!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 80. 80 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 434 Любопитно

  "Единствената добра новина е при защитата правото на собственост, където страната вече не е на последно място, а изпреварва Румъния"
  И това е защото ние сме по-добри или те са се влошили?

 81. 81 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Бойко и Царя са най-доброто, което народеца ни успя да излъчи последните 10 години. Ние и само ние сме си виновни, включително и ние, които не харесваме Бойко.

  Не ми побира акъла как е могло преди два века тук да се родят хора като Левски, Ботев, Захари Стоянов и Стамболов. А сега председател на парламента да ни е ... Цецка Цачева.

  Освен някакво чудо да се случи, друго не знам какво може да ни помогне.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 82. 82 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#57] от "jojin":
  Къ ща емнат ся гАдулките...Къ така ша убиждаш свети Тиквоний, че сме злЯ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  [quote#61:"moni56"]Не е задължително непременно да си зле, че да може да виждаш истината - тя е около теб![/quote]+++ Тези които са "добре" и тези които са "зле" имат в някаква степен изкривено възприятие на заобикалящата среда. За жалост способните да алализират са около 4 % ... и обикновено не се разбират от околнитезаети с битовизми.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Провалите на ГЕРБ накараха хората да гледат с по-добро око на предишните правителства.
  Абсурдите на Бойко накараха хората да ценят повече предходните премиери.

  Пилците се броят на избори.
 85. 85 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#7] от "purple_rain":

  Ей виждал ли си това електронно там се краде най лесно и безнаказано .Трябват ти управници а не милиционери и пожарникари .Разбрано ...

 86. 86 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#1:"Wrornoxmaniak"]Пак лъжи. Омръзна ми. [/quote]
  ще ти дам пример с футбола, Етър , треньора и собственика и тя обясняват на публиката че всичко е ок и напредват ама човек като погледне таблицата на класиране и вчерашния мач и вижда че не е баш така, така е и с ГЕРБ , разликата е само че публиката сме много

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 87. 87 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1030 Неутрално


  Закон на Мърфи
  „Ако нещата вървят на зле, бъдете сигурни, че те ще станат по-зле!“

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 88. 88 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#69] от "etkata":
  И на мен ми направи впечатление, ..но реших, че и икономистите могат да се изразяват саркастично.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 89. 89 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#81] от "Митко":

  Ей стига си писал глупости то пожарникаря фалира държават но тъпия матрял го харесвал . Казват му че всичко се проваля ама то пожарникар че пожарникар ..

 90. 90 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#21:"moni56"]Държавата няма нито един медицински хеликоптер, аз наете ли колко могат да се купят с откраднатите от политиците и техните кръгове милиарди! [/quote]
  достатучно е само откраднатото от здравната каса, това си е безпрецедентен случай някой смело ограбва здравната каса, бива осъден, и казва е кво толкоз

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 91. 91 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#76] от "kkk_20":
  Фридрих Науман е на FDP

 92. 92 Профил на slowride
  slowride
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "Трезвен":

  Е това е !!!

 93. 93 Профил на damianrm
  damianrm
  Рейтинг: 434 Гневно

  АМи за съжаление, маркетинга е доста по вече от реалността на това празвителство! Пример - метрото - корупция при планирането на спирките - те са там където лобитата на бизнес сградите са платили, не където са удобни - и оттук загуба на ефективност 20-30 % !

  Справка - кв. Дружба 2 - метрото минава на 200-700 метра по края на целия квартал - ама няма нито един пешеходен достъп и има склон 50 метра висок, пътека гориста и резултатът - не се използва и няма кой да плаща разходите за експлоатация. Затова път - бизнес сградите в края на Цароградско шосе имат 100 % удобство ... ама са празни че сега се строят, и после НИКОГА няма да стигнат 50 000 работещи в тях - колкото са желаещите в ж.к. Дружба 2 да използват метрото.

 94. 94 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#81:"Митко"]Освен някакво чудо да се случи, друго не знам какво може да ни помогне. [/quote]
  нищо

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 95. 95 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Велик е Бойко!...
  и Цецо е неговият пророк.
  Да си ходят вече!

 96. 96 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#70] от "rapidfire":
  Такива случаи са доста редки в историята и се случват когато властвуващите съвсем загубят чувство за реалност поради прекалено дългото си безконтролно властване.
  Четвърт век си е едно нищо ...

 97. 97 Профил на altarf
  altarf
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#95] от "getso":

  Амин!

  Пилците се броят на избори.
 98. 98 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Гневно

  До коментар [#90] от "stg":

  Ами кажете го този който ограбва здравната каса това са ББ и Дянков какво пишете с недомлъвки ..

 99. 99 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  [quote#69:"etkata"]Икономистие са се смахнали. Къде го видяха това равенство и благоденствие[/quote]
  Говорят за едни по- тъмнички гласоподаватели.

 100. 100 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Весело

  [quote#40:"ret"]Позицията на България се влошава през 2012 г. във всички класации
  ----------------------------------
  Тия от ИПИ май ни правят на идиоти,а? [/quote]
  Впрочем авторката с красивата усмивка ме подведе със заглавието.
  ИПИ са дали коректно данните и коректно са анализирали.
  Сигурно имат с Павлик някаква връзка,роднинска,политическа или някаква друга,все едно той е писал статийката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK