Aon Hewitt: Две трети от българите се чувстват удовлетворени от работата си

На официална церемония тази вечер бяха наградени най-добрите работодатели в България и региона на Централна и Източна Европа.

Aon Hewitt: Две трети от българите се чувстват удовлетворени от работата си

© HewittДве трети от работещите българи се чувстват удовлетворени от отношението на работодателя си към тях, както и от условията и от атмосферата на работното си място. България е сред страните с най-високи стойности по този показател в Европа.


Най-важни фактори за това са на първо място оценката на работата им от страна на мениджмънта, а след това и политиките и процесите във фирмата, възможностите за развитие, професионалното признание и накрая - възнаграждението.


Това показва международното проучване на консултантската компания Aon Hewitt, въз основа на което за шеста поредна година в България бяха връчени отличия на най-високооценените работодатели, както и в други седем държави от региона на Централна и Източна Европа. За проучването са били анкетирани общо 250 хил. служители, включително и 41 хил. мениджъри на повече от 400 компании.
Наградите "Най-добрите работодатели 2012" бяха обявени на официална церемония тази вачер в София.


Победителите бяха поделени в три категории според мащабите си - малки, средни и големи фирми. Тенденцията за удовлетвореност и ангажираност на служителите в деветте компании, които бяха отличени, е с около 20% над средните нива за страната и това им осигурява челните места, разясниха от Aon Hewitt България.


При малките предприятия първо място за най-добър работодател зае финансовата фирма "Тавекс" с централен офис в Естония. Тя отбелязва най-висок резултат по критерия за висока оценка на служителите. Всеки от тях е отбелязал в анкетата, че се чувства като най-ценния актив на фирмата.


Второто и третото място в тази категория бяха отредени на българските офиси на две
международни фармацевтични компании - "ГлаксоСмитКлайн" (2) и "АстраЗенека" (3). Първата е на пазара ни от над 20 години, а втората от 40 г.


Сто и шейсетте служители на "ГлаксоСмитКлайн" са оценили най-високо отношението на топ мениджмънта към тях, докато 80-е човека в "АстраЗенека" са най-удовлетворени от интересните и предизвикателни работни задачи, които получават. И двете компании участват и печелят в класацията за пореден път.


Най-много претенденти имаше в категорията за средни работодатели - с между 250 и 1000 служители. Първенец тази година в нея е българската технологична компания "Телерик". Десет години след старта й, днес в нея работят близо 700 служители в 11 офиса на четири континента. 


"Ей И Ес Гълъбово", която осигурява работа на 550 души, застана на второто място в категорията на средните предприятия. "Шнайдер Електрик България" взе третото място с високо ниво на удовлетвореност сред всичките й 800 служители. А четвъртото място беше отредено на компанията за бизнес приложения "САП Лабс България", заради високата оценка на нейните 550 служители в страната ни. 


В категорията на големите компании, за поредна година начело застана хранителната верига "Макдоналдс". Тя заема първото място за четвърти път.


"Лидл България" зае втората позиция при големите компании. Веригата хранителни магазини влезе на пазара ни през 2010 г. и вече има 62 магазина и 1500 служители. 

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  При частниците смееш ли да не си удовлетворен. Веднага ще дойде някой да е удовлетворен за по малко пари.

 2. 2 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Астра Зенека са готини, бях на интервю там и много ми допаднаха ина4е съм доволен и от сегашните си работодатели

 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Две трети от българите се чувстват удовлетворени от работата си, а останалите - просто защото имат работа...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3777 Гневно

  За мене тези твърдения са пълно безумие!Не е възможно хората да работят под перманентен стрес ,да им се плащат смешни заплати/при това нередовно масово/ и те да са доволни!Тези ни изкараха мазохисти!!!!!!!!!!!

 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Публикация в 21: 49 часа ?
  ... оттносно 2/3 удовлетворени от заплата ?
  ...в България
  Тоя виц си е за рано сутрин ... Хи-хи -хи ха-ха ....
  За разсънване ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Весело

  И един станиол завива шоколада в мармот

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2433 Любопитно

  "България е сред страните с най-високи стойности по този показател..." - щастливи сме си и това е, въпреки последния от факторите! Даже и към оргазъм шъ го докараме...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Весело

  Хм... удовлетворение, човек може да изпита в много направления.... Но, според мен интересно е какво удовлетворение изпитва човек в поза "партер" в каквато е поставен сънародника. Е, в зависимост от пола може би има и друга удовлетворителна поза...
  Важно е разбира се кой кого удовлетворява и кой имитира оргазъм....

  yustal
 9. 9 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 531 Гневно

  Две трети от българите се чувстват удовлетворени от работата си,страх,лозе пази.Това абсурдно изследване,не се коментира по друг начин.

 10. 10 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 681 Весело

  Дневник,уж сте сериозен ежедневник-защо пишете такива глупости.Май рекламодателите определят ,качеството на глупостите които да пишете.

  Ръй! Ръй!
 11. 11 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дай Боже всекиму да е тъй удовлетворен, както е удовлетворен българският труженик. Условия на труд, заплащане, спазване на трудовото законодателство... И туй в условията на стабилност, осигурени от Дянков и Боконон... Хубав край, честити хора... А и като се разхождаш по цял ден с един набит изотзад, няма как да не си удовлетворен...

  П. П.
  По-дебела лъжа не бях чел скоро.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  2/3 треперят за работното си място ...
  1/3 са тези които реално бачкат и могат да си псуват колкото си искат ... имаше една култова реплика от стар филм "От Сибир по-далеч не пращат". Като си бачкатор ... К'во - втора лопата ли ще ти дадат? Ще те глобят , при положение че и сега не ти дават запалата или бавят половин година. Или ще те изгонят и вар и лопати в другите фирми няма ... Хи-хи аи в апартамента на комшията те чакат плочки

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Свободата на словото е:
  - на върха на копието.
  - на върха на мистрията.
  - на върха на поялника.
  Сам си вадя хляба със или без шеф ! От работодателя може да е конфитюра отгоре. Мога и без конфитюр и той го знае, и си трае!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 531 Весело

  Две трети от българите се чувстват удовлетворени от работата си,има един виц,ало топлофикация ли е,не енерго снабдяване,ми нищо и на вас да ви е.а мамата.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  [quote#9:"косъм в супата"]Две трети от българите се чувстват удовлетворени от работата си,страх,лозе пази.Това абсурдно изследване,не се коментира по друг начин.[/quote]Старите помнят подобни изследвания ... от други времена. Явно ПАК сме в тях !
  Доживяхме отново подобен начин на писане!
  Л О Ш А . . . П О Л И Ч Б А !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "bay Tan":
  новото е познато старо ,поне на тези географски ширини

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  [quote#16:"косъм в супата"]новото е познато старо ,поне на тези географски ширини [/quote]Едно време имаше една партия с девиз "Да бъдем други !" ... ама като общество и "ТЕ" си останаха същите ! Не се повтаря ....това е лошото. "ТЕ" са си същите ! Какво чакаш?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  нещо не вярвате на това проучване, а други ги давате за пример. няма лошо, за това има разнообразни проучвания и класации за различни вкусове

 19. 19 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 531 Разстроено

  До коментар [#17] от "bay Tan":
  Две трети от българите се чувстват удовлетворени от работата си,кой,нормален човек ще се чувства доволен от заплатата си и условията на работа предоставени от работодателите му ,ако за мястото му не се ангажират хора от не знам коя си забравена от бог провинция на територията наричана от платени социолози,Република България.

 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Май никой от горепищещите не е участвал в допитването.
  Има си хас да не си доволен при толкова безработни !

 21. 21 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Най-после една обективна класация за България. Дошли са хората и са направили проучване. А не са питали "Отворено общество" както обикновено правят като си попълват графите в подобни консултански компании.

  А "Отворено общесто" и други подобни институти, твърдят че сме супер-зле, щото иначе "филантропа" Сорос ще им каже че вече няма работа в БГ и ще им спре паричките.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 22. 22 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#20:"ahasver"]Май никой от горепищещите не е участвал в допитването. [/quote]

  Тия дето коментират тук от сутрин до здрач не попадат в обхвата на изследването. То е само за работещи българи.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 23. 23 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Весело

  Може би някъде има статистика колко са обратните (гейове, педерасти, лесбийки) в страната ни, но имам впечатление, че у нас през деветдесетте години се стимулираше тяхното присъствие от най високо ниво (пък и сега!)
  Наблюденията ми са такива, че това са като класа най богатите в страната ни. Те защо да са неудовлетворени? Проститутките като най древната професия, не са чак толкова в болшинството си удовлетворени, защото те са на различни нива в държавата от долу до най горе и средно кой знае?... Като си помисля кой водеше и рекламираше гей парада
  почвам да разбирам чия е статистиката...

  yustal
 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Да не би да са сбъркали държавата, за която са писали?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Не знам как е в малките градове, но нелоялните към работниците си, шефове в София отдавна фалираха. Нелоялните работници също отдавна са без работа.

  Останаха само фирмите в които мениджърът е успял да подбере правилните хора, да ги постави на правилното място и да изгради екип.

  Бих ви разказала няколко примера как мой познати се възхищават на шефовете си. Но ще наруша анонимността им.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 26. 26 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#25] от "lara_croft":
  ПЛАЩА ЛИ НЯКОЙ ЗА ТОВА ТВОЕ ЛИЦЕМЕРИЕ?

  yustal
 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  [quote#4:"bat_plamen"]За мене тези твърдения са пълно безумие!Не е възможно хората да работят под перманентен стрес ,да им се плащат смешни заплати/при това нередовно масово/ и те да са доволни!Тези ни изкараха мазохисти!!!!!!!!!!![/quote]
  Не, просто са им платили на тези социолози и показват това което ще се хареса на платилите. Обърнете внимание за кого са предназначени тези резултати, за класирането на работодателите. Т.е. те са възложителите и те плащат. Иначе е голямо нахалство да сме с най-ниските заплати и най-доволните от това но от социолози всичко може да се очаква.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#26] от "yustal":

  Може и да ми плащат. Принципно с каквото и да се захвана, дори само да го правя като хоби в началото, парите сами идват при мен.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 29. 29 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 440 Весело

  хехе, има си хас. все пак, тея ейон хюит не работят за без пари.
  това е по-зле и от онази класация на 100-те superbrands, дето си имаше тарифа, за да те включат...

 30. 30 Профил на lara_croft
  lara_croft
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Сменете си чипа. Всичко е въпрос на вътрешна нагласа.

  Великите философи още спорят, дали това което ни се случва формира начина ни на мислене или обратното мисленето определя това което ни се случва.

  При всички случай писането на негативни коментари по 16 часа на ден, 7 дни в седмицата е лоша идея. Най-вече за вашето здраве.

  Изхабения Костов отива в пенсия. БСП подготвя Кунева да играе ролята му.
 31. 31 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 906 Любопитно

  Много е смешна тази статия. Не зная кои са тия шемети, правили изследването, ама явно са имали цел хорицата и са я постигнали.

  Отделно от това, че няма как да повярвам на "удовлетвореността" на сънародниците си, имайки предвид характерната бг черта да недоволства непрекъснато, заблязвам и нещо друго: вида на компаниите, които са вклюни в изледването, и особено тези, подредени на първите места: Фармацевтична, фармацевтична, енергийна (!!! ТЕЦ), технологична, производствена (електрооборудване). При първите три никога няма криза и могат да фалират единствено и само ако пожелаят (т.е. знаем как стават тия работи! При следващите - почти същото, с малки изключения. Какво излиза? Дори и да приемем, че изледването дава приемливо правдиви резултати, то компаниите са такива, които в голямата си част са печеливши и могат да си позволят по-нормални и редовни заплати на служителите, както и по-читаво управление на човешките ресурси.
  За малките и средни фирми, обаче, това рядко е правило, а е по-скоро изключение.

 32. 32 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#21:"lara_croft"]Най-после една обективна класация за България. Дошли са хората и са направили проучване.[/quote]

  За сведение на незнаещите, изследвания от този род се правят от български социологически фирми по поръчка на западните. Така че никой не е дошъл да ги интервюира, а пак са наш'те

 33. 33 Профил на fanagoreca
  fanagoreca
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#30] от "lara_croft" "Великите философи още спорят, дали това
  което ни се случва формира начина ни на
  мислене или обратното мисленето определя
  това което ни се случва."

  Паоло Коелю не е велик философ.
  Доколкото знам има хора работещи за 500 кинта на месец...!
  Ама те не са чели Велики философи каеш, нито как да ударат на колЕно,че да им дойдат парите сами на крак
  А стига ся, бая зелки сме разлистили в тоя живот, знаем как цъфтят и връзват

 34. 34 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Колко е средната заплата в България? А колко струва кубик дърва? За зимата трябват около 10 кубика.
  Иначе и в Белгия е същата работа. Само посмей да си недоволен от работата си. Веднага я губиш. Изхвърлят те, като крастава жаба.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#30] от "lara_croft" : Вместо да си сменяме чипа, сменяме операционната система лятос? Щастливи работници, щастливи пушачи ... ПОЗНАЙ ко с'таа?!

  До коментар [#17] Никой нормален няма да е доволен от такава заплата и такива условия, ама не съм казал,че умрелия от страх бездарен лакей или селския тарикат- чорбаджия са нормални БОЛЕН НАРОД !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#34]"Иначе и в Белгия е същата работа. Само посмей да си недоволен от работата си. Веднага я губиш. Изхвърлят те, като крастава жаба." = Те т'ва "да съм доволен" не са ми го искали в България,
  само да ми е гадно им стига да са щастливи !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 38. 38 Профил на Koлев
  Koлев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Много офис в таа държава,много чиновник...тц...тц ..тц

  Останалите са без работа.

 39. 39 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво за такива новини!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 40. 40 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дневник, разберете се какво ще публикувате. Някак смешно седят на заглавната ви страница тази статия редом до:
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/11/30/1958469_bulgarite_produljavat_da_sa_nai-neshtastnite_v_es/

  А ние истината я знаем. Няма как да ме убедите че времето е топло и слънчево, когато чорапите ми са мокри.

 41. 41 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#3] от "Питанка":

  До коментар [#4] от "bat_plamen":

  Всъщност 2/3 са доволни, че въобще имат работа. Защото виждат какво става с останалата 1/3, която не може да си намери работа и за която държавата се грижи.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 42. 42 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Българите продължават да са най-нещастните в ЕС"
  ТОВА Е ИСТИНАТА.
  Останалото е някаква измишльотина.
  И както един пише във форума:
  2/3 ОТ РАБОТЕЩИТЕ СА ДОВОЛНИ, ЧЕ ИЗОБЩО ИМАТ НЯКАКВА РАБОТА.

 43. 43 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#25] от "lara_croft":

  Браво маце! Бегай ся да хапнеш набързо макдоналдс срещу офиса, а после се надупи на шефа. Може да те вземе на следващата командировка, ако колежката ти отляво не му е клекнала, докато ти набиваш здравословен джънк...

  Леле, толкова ли ни промиха мозъците, че вече л**на от шоколад не различаваме?

 44. 44 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Само толкова ли.Аз мисля че поне 90% от българите не се чувстват удоволетворени от работата си и най вече от заплащането.
  В Бг винаги е било:
  Аз ви лъжа че ви плащам,вие ме лъжете че работите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 45. 45 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 636 Неутрално

  „Две трети от българите се чувстват удовлетворени от работата си.“

  Каква подигравка! Тънка насмешка граничеща с гавра и сарказъм!
  Днешните българи от най високите върхове до долу са просто жалки карикатури! А тези
  самодоволно И ПОДИГРАВАТЕЛНО заключават, че сме доволни от съдбата си!!!

  Aon "АД е британски мултинационална корпорация със седалище в Лондон , Обединеното кралство. А Hewitt Associates е основана през 1940 г. и престана да съществува като самостоятелен субект при завършване на покупката му от Aon Corporation през октомври 2010 г.

  Всичко това е форма на будалкане както социалистическото съревнование по времето на социализЪма...

  Едно друго паралелно „проучване“ констатира друго :

  „Българите продължават да са най-нещастните и най-недоволните от живота си европейци. “Това сочи разпространеното в четвъртък Европейско проучване на качеството на живот (EQLS). То разглежда въпроси като заетост, доходи, образование, жилища, семейство, здраве, баланс между професионалния и личния живот, удовлетворение от живота и субективна преценка за качеството на обществото и се провежда на всеки 4 години“

  Това е истината! А не там някакви си стъкмисти подигравателно да ни се кискат в лицето!

  Аз знам много малко.
 46. 46 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Весело

  Много форумци са недоволни от заплащането. Ало, коалицията Станишев-Костов, вдигнете малко заплащането на платените драскачи, ще вземе някой друг да ги наеме за 20 стотинки на пост повече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK