Две агенции конфискуваха 4 тона риба, ще я дарят

Шаранът по никулден бил поевтинял от 8 на 5 лв. за кг откакто Найденов е министър, показват личните му сметки

© Цветелина Белутова, Капитал

Шаранът по никулден бил поевтинял от 8 на 5 лв. за кг откакто Найденов е министър, показват личните му сметкиОколо 4 тона е конфискуваната риба от инспектори на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, съобщи директорът на агенцията по храните д-р Йордан Войнов, цитиран от агенция "Фокус".


"Работим съвместно и с полицията в акциите ни, така че потребителите, които пазаруват от регламентирани места, ще консумират безопасна риба", каза той. Най-често срещаните нарушения са свързани с липсата на документи, неправилно съхранение, неспециализиран транспорт и много бракониери.


Конфискувана риба ще бъде дарена на хора в неравностойно положение в София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Монтана, Пловдив, Видин, съобщи земеделският министър. По думите му конфискуваната риба е "годна и нормална, без документи или обект на бракониерски улов".
Изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов съобщи, че за 2012 г. има над 4000 акта за бракониерство, като за последната седмица те са над 170. "Рибата, която конфискуваме, е от нелегални производители на риба или бракониерски улови съвместно с Агенцията по храните и полицията. Вчера имахме акция на язовир "Искър" и на търговската мрежа. Вчера в София беше заловен един бус с превоз на риба на пазара в "Подуяне", бяха конфискувани всички риби и унищожени", посочи той.


Господинов припомни, че след въведените законови промени санкциите са се увеличили значително като най-малката е 600 лв., която е за любители-рибари, а за тези, които реализират нерегламентирани рибни продукти, санкцията стига до 8000 лв. За последната седмица Агенцията е съставила актове за над половин милион лева. "За цялата година имаме конфискувани над 40 тона риба, като от тях 3 тона и половина са калкан. Годишната квота за калкана от 37 тона и половина е по-малко от това, което са конфискували в ИАРА, а те са конфискували 40 тона", посочи земеделският министър Мирослав Найденов.


Той изчисли, че откакто той е министър, шаранът по Никулден е поевтинял от 8 лв. на 5 лв. в момента.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK