Путин: "Северен поток" и "Южен поток" ще осигурят неограничено газ за Европа

Путин: "Северен поток" и "Южен поток" ще осигурят неограничено газ за Европа

© МРРБШефовете на европейските енергийни фирми застанаха до президента на Русия Владимир Путин днес, за да станат свидетели на първата стъпка по осъществяването на проекта "Южен поток", който ще позволи на Русия да запази доминиращата си позиция на европейския пазар на газ, съобщи Ройтерс след като по-рано беше направена първата му копка край руския черноморски курорт Анапа.


"Заедно със "Северен поток" този проект ще създаде условия за сигурни и неограничени доставки на руски газ до нашите ключови партньори в Европа", посочи Путин.


След неговата реч работник завари символично две части на бъдещата тръба.
"Бизнесът е въпрос на правилна комбинация между риск и финансови потоци. Изграждането на "Южен поток" и "Северен поток" има за цел да намали рисковете и аз мисля, че те ще се по-малко", коментира руският вицепремиерът Аркадий Дворкович в отговор на въпрос дали цената на "Южен поток" е оправдана. Той допълва, че проектът ще е източник на приходи за руската икономика.


Турският енергиен министър Танер Йълдъз също участва в церемонията, която следва среща в Турция между Путин и турският министър-председател Ердоган, на която двамата се разбраха да задълбочат сътрудничеството си в търговията и енергетиката. Йълдъз посочва, че екологичната оценка за ефекта от "Южен поток" още не е изготвена, но подчерта, че страната му подкрепя проекта.


На откриването присъстваха още ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, президентът на консорциума "Саут стрийм" (South Streem) Марсел Крамер, генералният директор на ЕНИ (ENI) Паоло Скарони, както и високопоставени представители на държавите, през които ще преминава газопроводът. От българска страна в него участва министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.


Проектът, чиято стойност се изчислява на 16.5 млрд. евро, се изпълнява от консорциум, в който Газпром притежава 50 на сто, италианската ЕНИ - 20 процента, а германската "Винтерсхал", която е дъщерна на БАСФ (BASF) и френската "Електрисите дьо Франс" (EDF) - по 15 процента. Според проекта
съоръжението ще доставя на европейските потребители 63 милиарда кубични метра газ годишно.


Путин: "Северен поток" и "Южен поток" ще осигурят неограничено газ за Европа

© Associated Press


Газопроводът е с дължина над 2300 километра. Очаква се първите количества синьо гориво да бъдат пренесени в края на 2015 година за Западна Европа, по-специално до Италия, през Черно море и Балканите.


Това ще позволи на Русия да заобиколи Украйна, засега основната транзитна страна. Разногласия за цените между Москва и Киев навремето доведоха до временно спиране на газовите доставки за страните от ЕС.


През януари "Газпром" обяви, че строителните работи по "Южен поток", които трябваше да започнат в началото на 2013 година, ще бъдат изтеглени в началото на декември 2012 година, за което настоя през 2011 година Владимир Путин, по онова време премиер на Русия.


През ноември 2012 година консорциумът прие окончателното инвестиционно решение по морската част на проекта, припомня ИТАР-ТАСС. На 15 ноември и България подписа окончателно инвестиционно решение за "Южен поток".


Путин: "Северен поток" и "Южен поток" ще осигурят неограничено газ за Европа

© Associated Press


От Варна газопроводът ще премине през територията на България до Сърбия. Партньори на "Газпром" за строежа на сухопътните участъци са България, Австрия, Унгария, Гърция, Сърбия и Словения.


"Южен поток" ще бъде допълнение на газопровода "Северен поток", който свързва Русия с Германия през Балтийско море. Съоръжението с дължина от 1220 километра, което работи от ноември 2011 година, удвои капацитета си до 55 милиарда кубични метра след пускането в експлоатация на втора тръба.


Доставките на руски газ представляват над една четвърт от нуждите от газ на Европейския съюз.


Три съперничещи си проекта за газопроводи - "Южен поток", "Набуко" и Трансадриатическият газопровод - ТАП (ТАР) - бяха обявени през последните години, за да осигуряват Южна Европа със синьо гориво от Русия, идващо от Каспийско море или от още по-далеч, а в същото време Европа се опитва да диверсифицира доставките си на газ, информира АФП. Изданието припомня основните параметри по трите трасета.


Трансадриатическият газопровод (ТАП) предвижда да захранва Европа с каспийски газ по едно по-южно трасе - през Северна Гърция до Южна Италия, преминавайки през Албания и Адриатическо море.


Проектът се изпълнява от швейцарската И Джи Ел (EGL) и норвежката "Статойл" (Statoil), които притежават по 42.5 процента, както и германската ЕОН (EON) с 15 процента участие. Газопроводът бе подкрепен това лято с финансови ангажименти от Би Пи (BP), Тотал (Total) и Азербайджан.


Компанията Би Пи, оператор на огромното газовото находище "Шах Дениз" в азербайджанските води на Каспийско море, което може да захранва ТАП или "Набуко", все още не е определила, кое трасе ще подкрепи.


Британският петролен гигант ще вземе решение в началото на 2013 година, което може да сложи край на един от двата проекта.

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  "екологичната оценка за ефекта от "Южен поток" още не е изготвена..." - риск пИчели, риск губи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1148 Весело

  Енергийният пакт на ЕС така изплаши северните азитци, че те тръгнаха да строят на 7-ми Декември . Бързането обаче е безсмислено, защото цената на газа ще пада и ЮП става ненужен. Единственото, което ще си ократ Путлер и Ко е проблеми с Украйна

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Защо избързахме с магистрала "Хемус".

 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Първо "неограниченото" количество газ трябва да се добие или поне да се реекспортира от Туркменистан. Второ трябва да бъде на пазарна цена.
  Сумарно двата потока са разчетени на 118 млрд. м. куб. През 2011 г. Русия изнесе за Европа (с Турция) 140 млрд. м.куб. Една част от газа за Турция е през "Син поток".През 2008 г. когато е нямало северен и южен поток са изнесли 154 млрд.м.куб. Да се пита човек, освен политика имат ли тези инвестиции друго оправдание?

  Миша
 5. 5 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Щатите ще продължат да им го набиват със шистака и ниските цени. Колкото повече им го набиват, толкова по-сговорчиви и кротки ще са азиатците. Гарантирано

 6. 6 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Драгалевските бай Ганьовци пак пикаят газ под новина за Путин. Направо им разсипа здравето.

  In debt we trust
 7. 7 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#4] от "Миша":
  Таман туй щях да пиша-кой ще го купува този всичкия газ?

 8. 8 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  "неограничено газ за Европа" - ще доставя свободната световна търговия на свободния т.нар. "спотов" пазар на газ, който е на път да стане заместител на политически повлияния сегашен модел на доставки.
  Бизнесът вече е казал на Путин: - нищо лично, диктаторче, това е само бизнес.
  Срещу това фашисткия режим на Путин няма полезен ход.
  Пълна безизходица пред цунамито на евтиния газ.
  ...А ако Путин милее за народа си, трябва да взимат спешни мерки да насочат развитието на икономиката на Русия от суровинноизнасяща към изнасяща иновативни продукти с висока добавена стойност.
  Защото Путин буквално закопава страната си, като я насочва към незавидната позиция на суровинен придатък на напредналия свят.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 9. 9 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "Миша":

  Има, удобно е да се надписва и краде!!

 10. 10 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#4] от "Миша":
  Може и да не ти стига това "оправдание" , но ще трябва да се задоволиш с него . Иначе , губиш мотива на своето ...

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Винаги съм знаел, че по Коледа стават чудеса...

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#7:"eurogi"]Таман туй щях да пиша-кой ще го купува този всичкия газ? [/quote]

  На руснаците ще им се наложи да се научат да произвеждат продаваеми промишлени стоки.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  [quote#13:"dodge_ram"]На руснаците ще им се наложи да се научат да произвеждат продаваеми промишлени стоки. [/quote]

  Няма начин вече 300 години се опитват, но не им се получава

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#8:"Торбеш"]Защото Путин буквално закопава страната си, като я насочва към незавидната позиция на суровинен придатък на напредналия свят.[/quote]

  Путин мисли не за страната си, а за себе си. Ако той ДОПУСНЕ страната му да развие някакъв вид индустрия извън военната, рано или късно индустриалните предприятия ще му се изплъзнат от контрола. Докато суровините ще останат вечно в крадливите ръчички на подопечната му шайка от олигарси, които чинно и почтено ще му се отчитат.

  Нищо лично, просто бизнес.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 564 Неутрално

  русиа иска да обвьрже европа с газова зависимост и после да купува азиатски стоки

 18. 18 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 571 Весело

  Колкото повече,толкова повече!

 19. 19 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ха-ха-ха , преди две -три години тук във форума всякакви американофилчета се подиграваха на Южен поток че е нямало пари за него ,че е нямало газ за него .......... а само "Набуко " ще живее и ще процъфтява и писаха цели "одисеи " как Набуко ще е по-изгоден ,как всичкиевропейски държави ще финасират проекта ............ а каквА се оКАЗА ТЯ , Набуко във фризера а Южен поток на линия .
  Абе бъдещето е за Русия ,ама нашите тъпи глави НЕ РАЗБИРАТ - ТЪРСЯТ произодствени стоки ."

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 20. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#15] от "dodge_ram":Мда,суровините са лесно контролируеми от държавата и от назначените от Кремъл олигарси..

 21. 21 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#8:"Торбеш"]Защото Путин буквално закопава страната си, като я насочва към незавидната позиция на суровинен придатък на напредналия свят. [/quote]
  Аде кажи после,че Путин не обича Европа.

  п.с. Не ми се мисли в кой пещерен век влиза ЕС,ако Русия спре газта за себе си.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#14:"spas27"]Няма начин вече 300 години се опитват, но не им се получава [/quote]

  Както би казал декаденският дявол Куентин Крисп, It's no good running a pig farm badly for 30 years while saying, 'Really, I was meant to be a ballet dancer.' By then, pigs will be your style.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на bltmv
  bltmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Само не знам с каква газ ще напълни газопроводите товарищ Путин. Те и сега действащите му газопроводи не може да ги натовари до пълния им капацитет. Важно е обаче да се строи за да върви далаверата и да текат комисионните.

  Който ни освободи, той ще ни зароби - Васил Левски; България винаги се е справяла с враговете си. Погубвали са я нейните спасители. - Константин Павлов
 24. 24 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1148 Весело

  [quote#19:"USSR"]Абе бъдещето е за Русия[/quote]

  Бъдещето винаги е било за Горна Волга, а настоящето - никога!

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 25. 25 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ухаааа, още колко много евра ще потекат към Русия...

  Как няма да се бият по улиците на Европа, като парите им отиват на изток?

 26. 26 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#19] от "USSR":
  Ни Набуко,ни Южен поток ша ги бъде...Но докато с Набуко поне никой няма да са набута,то с тоз паток набутвацията ще е сериозна.Но то това не е пречка де,важното е,че сега здраво ще се нагушат правилните другари.Газпром е прочут със строителството си на тръбопроводи на цени ,3 пъти надхвърлящи цените в другите страни...

 27. 27 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Когато Путин се радва, това обикновено не е добре за нас...

 28. 28 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#21] от "trikebapceta":

  В никой. Веднъж спря газа преди години и се видя, че ЕС се оправя спокойно без Рашата. Само ние закъсахме.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#24:"spas27"]Бъдещето винаги е било за Горна Волга, а настоящето - никога![/quote]

  Горна ВолГа - хубава игра на думи се е получила.

  Аз съм вече повече от половин век на този свят, и откакто имам съзнателна памет, все слушам как СССР ще, как Русия ще, как Путин ще.

  Истината е тази:

  В результате потери интеллектуальных кадров по индексу человеческого развития, включающему уровень образования, науки и технологий, заболеваемости и долголетия, ВВП на душу населения и др., Россия с 52 места в 1992 году уже к 1997 году скатилась на 119 место в мире.

  Сегодня вклад российской науки в мировую не превышает 3,75%.

  На мировом рынке высоких технологий в настоящее время доля США составляет 60%, Сингапура – 6%, России – 0,5 — 0,8%.

  Среди 49 стран, производящих 94% валового продукта мировой экономики, по «индексу технологий» Россия занимает последнее место.

  На выставке продуктов нанотехнологий в США в мае 2009 года Россия представила всего девять экспонатов.

  По оценкам экспертов, около 20.000 российских ученых работают на страны ЕС, оставаясь штатными сотрудниками Российских государственных научных учреждений, по большей части «закрытых»

  Ассигнования на научные исследования и разработки составляют 1% от внутреннего национального продукта Российской Федерации.

  Согласно опросу ВЦИОМ, 69% россиян не пользуются Интернетом совсем. Только 11% опрошенных пользуются Интернетом ежедневно. Раз в неделю подключаются к «всемирной паутине» лишь 9% респондентов, эпизодически — 3%.

  Активных пользователей сети Интернет в России на 1 тыс. населения – 42,3 человека, в Швеции – 573,1, на Ямайке – 228,4.

  Индекс развития человеческого потенциала (ИРЧП) – это интегральный показатель, с его помощью определяется уровень развития страны. В этом рейтинге Россия занимает 73-е место из 180 с показателем 0,806, попав между Эквадором и Маврикием.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#28:"Знам и Мога"] Веднъж спря газа преди години и се видя, че ЕС се оправя спокойно без Рашата[/quote]
  Ако това продължи не два месеца ,за които ЕС имат резерви -да. А ако е години...

 31. 31 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#25] от "gusinci":
  Само временно колега,след това им ги връщат,под формата на изнесени капитали(70 млрд.$ за миналата година)и под формата на внос на скъпи стоки..

 32. 32 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "От доклада на ЕК става ясно и това, че една Италия например плаща за доставките на руски газ с една четвърт по-малко от България. Още по-фрапиращ е примерът с Гърция: тя плаща цени, които са чувствително по-ниски от цените за България и то при положение, че синьото гориво преминава през българска територия и поради това се начисляват и транзитни такси"
  Дойче веле

 33. 33 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  А кранчето кога ще го въртите за изнудване????

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  И ще осигурят огромна зависимост на ЕС/Европа/от доставчиците на газ през тези трасета!

 35. 35 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#29] от "dodge_ram":

  Браво моше добре си се подготвил. Давай сега и нагледния материал!

 36. 36 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#13] от "dodge_ram":
  Не познаваш икономическата програма на Вова , но постингите ти по негов адрес , край нямат ...

 37. 37 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#30] от "trikebapceta":
  За години ще е още по зле за братушките-ако спрат за години,високоразвитите европейски икономики ще намерят алтернативи-като започнеш от втечнения газ, ВЕИ-тата и стигнеш до нещо,което в момента може дори да не съществува.И тогава ребятата от Кремъл не знам с кво ще плащат на мужиците...

 38. 38 Профил на solaris69
  solaris69
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Всъщност, съмненията бяха породени от публикувания тези дни редовен доклад за пазара на газ през първото полугодие на 2012 година, изготвян от Главна дирекция „Енергетика” на ЕК. От документа става ясно, че за година и половина цената на руския газ за България е скочила с цели 50 процента, което е най-голямото увеличение спрямо цените на различни други доставчици за всички останали 26 страни-членки на ЕС."
  - пак оттам.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#25:"gusinci"]Как няма да се бият по улиците на Европа, като парите им отиват на изток? [/quote]

  Отиват, дръжки. Като изключим това, че руснаците купуват от Европа Мерцедеси, яхти, пяна за бръснене (не могат сами да си произведат, завалиите), технологии, храни и пр., на олигарсите всичките им пари са в европейски банки, нищо не е в Русия.

  Мужиците само копат и остават с един кален пръст в устата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да живее Русия, Китай и България! Ураааааааааа

 41. 41 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#35] от "reakzioner":
  Той винаги добре се подготвя.Давай сега да видим как ще го оборите...

 42. 42 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#39] от "dodge_ram":

  Руснаците са оставили на ефропейците да им бъхтят. Нещо лошо в това?

 43. 43 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#42] от "gusinci":
  Хахаа,железен сиАма кои руснаци са оставили европейците да им бъхтят?Мен ми са струва че са 100-тина души,па другите не знам дали и сили имат да бъхтят даже...

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#42:"gusinci"]Руснаците са оставили на ефропейците да им бъхтят. Нещо лошо в това?[/quote]

  Ами ... малко трудно ми е да приема, че някой, който има 5 пъти по-висок БВП от моя, ми "бъхти", но щом казваш...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Руснаците успяха. Руски газ по Северен и Южен поток ще влиза директно от Русия в ЕС. Дали е за добро или лошо, ще се види. По-скоро е добро за ЕС и лошо за Русия. Руснаците ще трябва да се съобразяват с нормите на ЕС.
  А бълнуванията за шистовия газ на американците си остават бълнувания. Запасите от шистов газ се доказват трудно. Според сегашните запаси, американците имат газ който ще им стигне за десет години. Ако изнасят няма да има за тях. От друга страна те могат да го изнасят само като LNG и цената на която го купуват в Източна Азия е непосилна за европейците.
  За съжаление, за сега, руският газ няма алтернатива.

 46. 46 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#41] от "eurogi":

  Какво има да оборвам? На него му пука за Русия, той да се занимава с проблемите и! За вас, костовашките сектанти, е въпрос на чест да плювнете няколко пъти, на мене темата Русия ми е базразлична, при вас тя е от първостепенно значение!

 47. 47 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#39] от "dodge_ram":
  Един мерцедес Ес класа струва колкото 250000-300000 кубически метра газ...Един смартфон-да речем новата Нокиа 920,струва колкото 2000 кубически метра газ...Един 52 инчов тв Самсунг струва колкото 4000 куб метра газ...Една дмакс чанта Луи Вютон струва пак толкоз,че може и доста повече..Един часовник Таг Ойер струва 10-тки хиляди кубически метра газ...И то това е по сегашните надути цени на Газпром...

 48. 48 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ще осигурят яко крадене за строителите на газопороводи.

  Иначе Естония блокира Северен поток, а нищо чудно скоро ние да блокираме и Южен поток на основание на противоречието му с Третия енергиен пакет на ЕС, който скоро ще влезе в сила, и във връзка с който ЕК вече отказа да разреши изключение за Южен поток.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 49. 49 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Защо Тиквата не отиде на първа заварка?! Нали беше доволен от договора?

  Дали лейтенантите на Обамата са му е начукали канчората, и сега се дистанцира от цар Путин и мегаломанските му проекти?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 50. 50 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ау, не ги е срам.
  Демократични държави, пък взимат газ от недемократични.
  Посинелите съфорумци са в дълбок пОтрес!

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 51. 51 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#29] от "dodge_ram":

  Черпя!
  С!

  http://www.novayagazeta.ru/data/2011/090/00.html

  Хитростта пречи на мисълта!
 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#47:"eurogi"]Един мерцедес Ес класа струва колкото 250000-300000 кубически метра газ...[/quote]

  Но първо трябва да се ПРОИЗВЕДЕ. Ако можеха да го ПРОИЗВЕДАТ, мужиците щаха да продават Мерцедеси.

  Докато те продават онова, което гнилостните процеси от Юрската епоха са произвели вместо тях.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на XXXXXXL Demokrat
  XXXXXXL Demokrat
  Рейтинг: 167 Любопитно

  Путин: "Северен поток" и "Южен поток" ще осигурят неограничено газ за Европа..............................................
  Да живеят САЩ,Косово и Израел.Вечна слава на другаря Костов.
  Ураааа..

  Yes,we Scan!-Barak Obama
 55. 55 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Лилчето, все едно е в кадър на Титаник! Само ръцете не е разперила!

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 56. 56 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#47] от "eurogi":


  "Един мерцедес Ес класа струва колкото 250000-300000 кубически метра газ...Един смартфон-да речем новата Нокиа 920,струва колкото 2000 кубически метра газ...Е"


  500 лв. струва 1 кубик газ, т.е. новата Нокия струва 2 кубика газ, а не 2000. Разбирам, че е ракиено време и сте вече под масата, но останилите още не сме почерпени.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#56] от "gusinci":
  ноо си зле брат,ама то толкоз можете де) 400$ струват ХИЛЯДА кубични метра газ...Ай ся посмятай пак.

 59. 59 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#47] от "eurogi":

  Я, дай цените по подробно. Колко струва един самолет, един хляб, един бонбон, една карфица и т.н.

 60. 60 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  ВЗГЛЯДИТЕ НА ПОСТ № 57


  О, чем, говорить ???


  Хитростта пречи на мисълта!
 61. 61 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#44] от "dodge_ram":


  "Ами ... малко трудно ми е да приема, че някой, който има 5 пъти по-висок БВП от моя, ми "бъхти", но щом казваш... "


  Вътрешния продукт не гори. Отоплявай се с вътрешни продукти.

 62. 62 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Като гледам тази снимка и си представям как в тръбата тече свинска мас..

  Обичам да грухтя и плюскам.
 63. 63 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#58] от "eurogi":

  Хайде успокой се и си смятай у вас на спокойствие!

 64. 64 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#52] от "dodge_ram":
  за производство на мерцедеси изобщо не говорим аз не се занимавам с научна фантастика.Просто го давам като пример да видят тука умниците кой какви пари от какво вади...
  Като колегата,дето даже не знае,че цената на природния газ се смята в долари на 1000 куб.метра

 65. 65 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#63] от "reakzioner":
  Колега, уж не те вълнува темата?Следиш я сякаш?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#65] от "eurogi":

  Не! Мързелувам в момента и ви се чудя на акъла!

 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  [quote#1:"А БЪ В"]"екологичната оценка за ефекта от "Южен поток" още не е изготвена..." [/quote]
  И не се забелязват никакви еко-демонстрации за разлика от един друг случай. Да не би защото този път младежката организация на БСП няма да участва?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#61] от "gusinci":
  Така е ,вътрешния продукт не гори.Ама след време, газта като изгори,някои хора пак ще си имат вътрешен продукт,а други ще гледат с празен пиян поглед...

 70. 70 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#67] от "reakzioner":
  ми ти пък...толкоз ли няма нещо по-интересно за зяпане,ми нашия акъл си седнал да гледаш,че му са и чудиш?

 71. 71 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#26] от "eurogi":

  мЕЖДУ ДРУГОТО АКО НЕ ЗНАЕШ юЖЕН ПОТОК НЕ Е САМО НА гАЗПРОМ ./И НЕ СА ФИНАСИРА САМО от Газпром "/

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 72. 72 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#66] от "dodge_ram":
  Абе ,колега,той газта е смята в левове на кубик,кат дървен матрял,ти си седнал да му я даваш цена в долари за милиони британски термални единици...)Съвсем ще го ошашавиш

 73. 73 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#71] от "USSR":
  Тва не променя нищо..Аз не съм казал,че само Газпром ша са набута..

 74. 74 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Ю.Поток е проект от средна величина за Русия, и то даже между газовите, просто заобикаляне на Украйна.
  Порт Сабета на Ямал е много пъти по-голям проект, а даже и между тръбите, само една част от Източната програма , търбата от Чаяндинското находище е доста по голям проект.

 75. 75 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#70] от "eurogi":

  Липсва ми българското! Затова влизам в този форум, но туй което виждам не ме обнадеждава много!

 76. 76 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Всичку убуу! Ам ко прай Лилито там?

 77. 77 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#75] от "reakzioner":
  И мене...

 78. 78 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Весело

  Я и нещо весело!

  БАНКЕТ

  Тупка като жива рана
  днес кратуната пияна.
  Снощи, значи, на Банкета
  сръбнах цифра питиета !
  И тутунец попопушнах -
  към пакет цигарки мушнах !
  Но, сега да бъдем честни -
  тези факти са известни !
  По-добре да ви "изпея"
  "сет-менюто" на диджея :
  За начало - "Роза бяла"
  и "Мома къпини брала".
  "Дунавско", "Хоро на Чиче".
  "Македонското момиче"...

  Ала Чалгата пристига
  и пушилката се вдига !
  "Пайнер" - хитове модерни
  ("тупца-тупца" ритми черни)
  до полуда се зареждат
  и започват да навеждат
  към идеи суицидни ...
  (де сте, рок-парчета свидни ?!?!)
  Кака Софка със Устата.
  Илиян тупалки мята.
  От "Не мОа да се зАпра !"
  все едно шамар ме шляпва ...
  - Хайде ! - викам на жената -
  Ставай, цепи ме главата !
  Повечко дойде ми "фолка",
  утре ще изпитвам болка ...

  15. 12. 2010 г.

  Хитростта пречи на мисълта!
 79. 79 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 684 Весело

  Тоя на снимката не е Путин а приличащ на него/ виж устата/.
  За това наш Бойчо го няма а прати Лили която си рускиня по майка и по баща ДС русофил.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#57] от "Stream":

  Да, доста депресиращо. Много прилича на нашето положение макар че при нас като че ли е мъничко по-добре. Но съвсем малко. Ако имаш линк дай го, може и на ЛС. Имам доста приятели напуснали БГ поради същите причини и си обменяме интересни неща които видим в нета. Е, чак до Китай не са опрели така че все пак сме малко по-добре.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#39] от "dodge_ram":

  Ха-ха , пяна и гел се произвеждат в Русия ."

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 82. 82 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#77] от "eurogi":

  Вземайте пример от Германия. Германците мислят практично, поддържат си добри икономически връзки с Русия, покриват си сигурно нуждите от енергиини потребители и не им пука нито за Путин, нито за пусита някакви! Ние българите все се правим на по умни и по морални от другите, пък гащите ни все съдрани!

 83. 83 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#73] от "eurogi":

  Очаква се че през 20 години на 21 век ще се увеличи потреблението на газ в Европата ТА И ЗАТОВА РЕШИХА ДА ИНВЕСТИРАТ В ЮЖЕН ПОТОК , а тъй като Путин е бивш разузнавач той всичко изучава и проучава преди да реши да действа . /не е че е застрахован от грешки , но Южен поток ще го бъде / "

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 84. 84 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1416 Весело

  Снимката!!! ROFL!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 85. 85 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "the_sceptic":

  Недей така, нали сме щели да се натровим с шистовия газ, земята щяла да се разцепи...

  Тея зелените за пари всичко са готови да плямпат, и понеже народа изпростя тотал и блее и вика не искаме ние така.

  Ей хак им сега руския мазен дебел газопровод в задния двор.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 86. 86 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  [quote#82:"reakzioner"]Ние българите все се правим на по умни и по морални от другите, пък гащите ни все съдрани!
  [/quote]
  България харчи газ на година колкото Маква за студена седмица.
  Росатом има за чужбина твърди контракти за 70 милиарда. И т.н. просто да се дървим , комар ухапал мечката...

 87. 87 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#86] от ".":

  Ние нека се дървим, ама да има полза от цялата работа, ама за щяло и нещяло да плюем, да се репчим и да даваме акъл за неща, които не ни засягат, не го разбирам!

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 89. 89 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  Някои ще дадат газ, а други гъз.

 90. 90 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  [quote#87:"reakzioner"]Ние нека се дървим, ама да има полза от цялата работа, ама за щяло и нещяло да плюем, да се репчим и да даваме акъл за неща, които не ни засягат, не го разбирам! [/quote]
  Че какво има за разбиране, то ни взеха транзитните такси за газтта от тоя поток, "братята" французи и италианци, /и то именно с наша помощ, да плюем, заради да угодим на щатите/ .
  В Китай за такова разстрелват, тук даже едно извинение, че си ощетил народа и държавата с много милиарди няма....

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 92. 92 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#82] от "reakzioner":

  Абе защо нито , веднъж нито един които живее във Франция, Обединеното кралство или някъде другаде не дойде да ни набива канчетата, като Вас живеещите в ГФР?

  Защо бе си лекувате комплекса за малоцеността на наш гръб?

  Ами , като сте отишли доброволно за роби, Аз ли съм Ви виновен? Аз ли че избирайки по лекото сте отишли на по трудното?


  Курти, Кюнците и прочие а стига недорасли социопати! Става ли?

  Хитростта пречи на мисълта!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 94. 94 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ЛилЯно моме, ЛилЯно...ако продължим да пишем че ме банерайзнат за тероризъм

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 95. 95 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#92] от "Stream":

  Не става ясно, какво точно искаш да кажеш. От цялата тирада останах с впечатлението, че си засегнат, но защо, от кого, не разбрах!

 96. 96 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Весело

  "Путин: "Северен поток" и "Южен поток" ще осигурят неограничено газ за Европа.."

  ХА-ХАААА...
  То и аз ще осигуря неограничено секс за мадам Анжелина ЖолИ, АМА....
  Нали схващате вица в ситуацията.
  То да осигуряваш неограничено нещо,за което ще искаш майка си и баща си е едно.
  Друго е,ако отсреща ти се изсмеят в лицето и ти кажат едно небрежно "АЙДЕ НЕМА НУЖДА..."
  Тогава ще си го втечняват неограничения газ.
  Зер,на тия цени в най-близко бъдеще няма да има нито един мераклия за мющерия на прескъпия руски газ.

 97. 97 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#52] от "dodge_ram":

  Аха, не трябва така, а иначе - да окрадеш златото и диамантите от Южна Африка и да имаш колонии с роби, да надуваш цената на ноу хау-то безобразно и да репресираш с военни сили тези държави дръзнали да ти правят конкуренция и да продават само с 5% над себестойността.
  Европа и ЕС са добре само благодарение на кражбите от по-слабите държави и експлоатацията на колониите си (и ние сме тяхна). Неща които и ние може да произвеждаме ни се забраняват от ЕС комисии, само за да купуваме техните, които се оказват и боклуци (качеството им е по-ниско от това за вътрешна консумация, а цената е дори по-висока). Свидетел съм бил на забрана у нас на цех за колбаси заради стандарт, който не го дават и при изпълнени условия, а френска фирма работи без да е изпълнила дори хигиенните условия.
  Оправданието на ЕС е Вие не можете (разбирай забраняваме Ви), да произвеждате, само ние можем и Вие сте длъжни да го купите на цената, която ние Ви кажем, иначе ей де са базите на Нато във Вашата територия - нали не искате да стане както със бивша Югославия, Косово, Босна и т.н.

 98. 98 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  [quote#91:"be_google в нета ни има политБАННване!"]ЮЖЕН ПОТОК си е ЕВРО-проект на най-големите компании и Русия, който не харесва това е ПРОТИВ ЕС и именно тук ГРОБ доказа АНТИ-европейското си личице..... [/quote]
  Русия е най-важният и ключов партьор на ЕС. От нея зависи бъдещето на ЕС. И докато е добронамерена и се стреми към тякто парньорство, ЕС има шанс. Но Русия все повече се обръща към Азия и Америка.

 99. 99 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 70 Весело

  [quote#54:"Taj-pan"]Да живеят САЩ,Косово и Израел.Вечна слава на другаря Костов.
  Ураааа.. [/quote]

  В едно изречение си резюмирал основните идеи на безработната костомолска паплач, която по цял ден виси тука "за да се бори с комунизма". То комунизъм няма, ама каква борба пада...не е истина.

 100. 100 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1616 Любопитно

  До коментар [#99] от "Мильо Лудия":

  Това нещо на първата снимка, Путин ли е?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK