До октомври НАП - София, е изпратила 80 хил. покани за плащане на просрочени дългове

До октомври НАП - София, е изпратила 80 хил. покани за плащане на просрочени дългове

© Красимир ЮскеселиевОбщо 80 378 покани за доброволно плащане на просрочени задължения са изпратили публичните изпълнители на столичната НАП за десетте месеца на годината, съобщават от ведомството.


Целта е дължимите от бизнеса и физическите лица данъци и осигуровки да бъдат внесени доброволно, дори когато са пропуснати законовите срокове за тяхното плащане. Спрямо лицата, които и след покана или напомняне по телефона от служители на агенцията не са предприели никакви действия за погасяване на задълженията, са наложени мерки за принудителното им събиране.


От началото на годината до края на октомври в НАП - София, са образувани 12 928 изпълнителни дела. Общият размер на вземанията по тях е за повече от 420 млн. лева. Насрочени са 386 търга за
публична продан на движими и недвижими активи на длъжници. Броят на търговете, по които има постъпления, се е увеличил пет пъти.
В хазната са внесени 1.764 млн. лева от реализираните продажби, което е с 400 хил. лева повече в сравнение с цялата 2011 г.


За да се предотврати натрупването на несъбираеми задължения, са изпратени 108 преписки до съда с искания за откриване на производство по търговска несъстоятелност за дружества със задължения в размер на 607 млн. лева. Изпратени са и 115 сигнала до прокуратурата за търсене на наказателна отговорност от управителите и собствениците на дружества, които не са уведомили съда за изпадане в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост.


Наложени са 8668 обезпечения за вече установени и изискуеми данъчни и осигурителни задължения. Същевременно още в хода на ревизионните производства са наложени 630 предварителни обезпечителни мерки, като общата сума на обезпечените по този начин вземания е в размер на 320 млн. лева.


Увеличеният брой на наложените запори на банкови сметки на длъжници е довел до значително нарастване и на броя на издадените през периода разрешения за неотложни плащания. От началото на годината до края на октомври са издадени 2390 разрешения на търговци с общ размер на задълженията за повече от 43 млн. лева. В сравнение с 2011 г. броят им се е увеличил три пъти.


Този подход се прилага все по-често от публичните изпълнители, тъй като има двоен ефект, посочват от НАП. От една страна, длъжниците успяват да погасят просрочените си задължения, без да се нарушава работният им процес, а същевременно продължават дейността си и реализират обороти, от които в бюджета постъпват данъци и осигуровки.


Платените просрочия до края на октомври са два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. За десетте месеца на 2012 г. столичната дирекция е събрала 1.180 млрд. лева просрочени данъци и осигуровки. В тази сума влизат както декларираните, но неплатени в срок задължения, така и тези,
които са установени и внесени след ревизия.


Събрани са и близо 16 млн. лева просрочени задължения на лица и фирми към други държавни институции, което е със 7 млн. лева повече от миналата година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK