Поправката за пушенето може да мине преди празниците (допълнена)

Поправката за пушенето може да мине преди празниците (допълнена)

© Юлия ЛазароваПромяна в пълната забрана за пушене на обществени места може да влезе за обсъждане и да се приеме от депутатите още преди предстоящите празници. Това стана ясно от думите на икономическия министър Делян Добрев пред журналисти. Той обясни, че няма да е вносител на поправка, защото това щяло да забави нещата. "Аз като министър на икономиката няма да бъда вносител на тези промени най-малкото защото те ще отнемат много време. Тук се касае за предстоящи празници. По-бърза промяна би могла да стане от името на народните представители", посочва той, цитиран от агенция "Фокус".


Той допълва, че това решение трябва да стане с консенсус в Народното събрание, а не с определено виждане на определен министър.


"Аз съм склонен на определена гъвкавост, тъй като отговарям и за туризма. От друга страна, министърът на здравеопазването е против каквато и да е гъвкавост по тази тема. Народното събрание е за това, да води дебат и да вземе най-правилното решение с консенсус", обобщи Добрев.
Следващата седмица ще има заседание на комисията по здравеопазване в парламента, на което ще се разгледа предложения законопроект, връщащ стария режим за пушене, каза вчера в Пловдив председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.


Проектът за връщане на стария режим за пушене в заведенията е на отцепниците от "Атака" Стоян Иванов и Кирил Гумнеров. През изтеклата седмица двамата коментираха, че ако се стигне до падане на забраната само след 22 ч., ще бъде кристален пример за задкулисни договорки на мнозинството.


По думите му днес му предстои среща със собствениците на хотели и ресторанти, за да чуе дали техните клиенти са се "нагласили с новия закон, дали свикнаха с разпоредбите или има сериозен спад на оборотите".


От това, което предварително знам от хотелиерите и ресторантьорите, е, че те наистина чувстват спад в оборотите заради забраната. Много от тях се адаптираха, като пред ресторантите изнесоха отоплителни уреди на газ. Въпреки всичко се чувства спад, коментира Делян Добрев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK