Правителството на САЩ продава и последния си дял в спасената AIG

Правителството на САЩ продава и последния си дял в спасената AIG

© ReutersФинансовото министерство на САЩ продава остатъчния си дял в застрахователя AIG Inc, с което е на път да се раздели напълно със собствеността си в компанията около четири години след като се наложи да я спаси. За целта бяха похарчени 182 млрд. долара, припомня "Ройтерс".


Продажбата на държавния дял ще сложи край на едно от най-оспорваните правителствени спасявания по време на глобалната финансова криза, от която данъкоплатците извлякоха полза и която преди време беше смятана за немислима.


От една страна, правителството изчисли, че никога няма да си върне парите, използвани за възстановяване на компании, но след като AIG се преструктурира и се върна към жизнеспособност, тя вече можеше да си изплати всички суми, използвани за спасението, и освен това да генерира печалба за американските данъкоплатци.  
"Никой данъкоплатец не трябва да е удовлетворен от това, че правителството спаси тази компания, но всички данъкоплатци трябва да са доволни от днешното съобщение, с което се слага край на правителствената финансова индустрия по спасяването на компании, която донесе печалба на финансовото министерство", коментира Джим Милстайн, бивш главен директор по реструктурирането във ведомството.


AIG беше спасена точно в момента, преди да се наложи да поиска защита от кредитори през септември 2008 г., след като загубите от вложения в рискови деривативи нараснаха. Тя беше спасена, когато световната финансова система се намираше на ръба на катастрофата малко след като Lehman Brothers обяви фалит, а Merrill Lynch договори собствената си продажба на Bank of America Corp.


Това беше едно от най-оспорваните спасявания, а конгресмени поискаха оставката на финансовия министър Тимъти Гайтнър, след като се разбра, че компанията е платила 165 млн. долара бонуси на служителите си от звеното, което се занимава точно с инвестициите в деривативи.


Това накара републиканския конгресмен Чарлс Грейсли да поиска ръководството на застрахователя да подаде оставки или да се самоубие, макар че сенаторът от Айова в крайна сметка се отрече от тези си идеи.


Освен това компанията наля над 90 млрд. долара пари на данъкоплатците – повече от половината от сумата, дадена й от правителството – в различни банки в Европа и на Уолстрийт, сред които Goldman Sachs, Deutsche Bank и Barclays Plc.


През септември Робърт Бенмоше, изп. директор на застрахователя, даже обяви, че през лятото може да се мисли за раздаването на дивидент. Това е човекът, наследил директорския пост през август 2009 г., когато правителството освободи предишния – Едуард Лиди.


"Това беше грозна история, но основният извод е, че правителството спечели от него", коментира Грег Валиер, главен политически стратег на Potomac Research Group. 


В съобщение финансовото министерство на САЩ в понеделник посочи, че е направило публично предлагане на остатъчния си дял за 234.2 млн. обикновени акции. Те са оценени на 32.50 долара всяка, казват източници на "Ройтерс". Тази цена е с 2.6 на сто по-ниска от равнището, на което приключи търговията с акциите на компанията в понеделник – 33.36 долара. Така продажбата на акциите ще донесе приходи от 7.61 млрд. долара.


С продажбата са ангажирани Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs и JPMorgan Chase & Co.


От финансовото министерство уточняват, че си запазват правото да купят обратно обикновени акции дори след приключване на предлагането.


С тази сделка се слага край на спасителната програма(TARP), но американски компании, които са били в нея, все още имат дългове към правителството на обща стойност от 60 млрд. долара. Такъв е случаят с General Motors, Ally Financial Inc, и малки банки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK