Всяко десето предприятие в София е част от творческата икономика

Кадър от фестивала "София диша"<br /><em>Снимката е архивна</em><br />

© Георги Кожухаров

Кадър от фестивала "София диша"
Снимката е архивнаБлизо 10% (9846) от всички предприятия в София са част от творческата икономика. Това са и половината от фирмите в сектора за цялата страна. Тези данни са записани в стратегията за развитие на културата в столицата (2013 - 2023 г.), която се очаква да бъде приета на последното заседание за годината на общинския съвет на 20 декември.


Преобладаваща част са микро предприятията или дори отделни творци, които имат регистрирана самостоятелна организация. В София е концентрирана и 58% от работната сила на културните и творчески индустрии, като за периода 2008-2009г. има нарастване с 6,6% на заетостта в сферата. Тази динамика е надминаваща с 0.5% средния ръст на всички заети в столицата, пише още в документа.


Данните показват, че въпреки кризата, в сектора има растеж на заетостта както в столицата, така и в страната.
Съвременното разбиране дели сектора на изкуства и наследство (визуални и сценични изкуства, художествени занаяти и културно наследство), културни индустрии (музикална индустрия, книгоиздаване, печатни медии, филмова индустрия, софтуер и видео игри, радио, телевизия и нови медии), творчески индустрии (дизайн, архитектура и рекламен пазар) и културен туризъм.


За икономиката на София добавената стойност, създадена от сектора, е почти два пъти по-висока от тази за страната - 7.5 % (2008г.) и 6.6% (2009г). "Това е закономерно отражение на факта, че в София се създава 77.5% (2009г.) от добавената стойност - водещи области с над 90% концентрация по създаване на добавена стойност в столицата са филмовата индустрия 96.75 на сто и софтуера и видео игрите с 90,35 на сто", пише още в документа.


Стратегията е част от подготовката на София за кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 г. Тя ще бъде използвана като модел и от други български градове, които се подготвят за състезанието.


В документа са поставени основните цели, които трябва да бъдат постигнати за подобряването на културния живот, като се обръща внимание и на засилващата се роля на сектора в икономиката.


Като препоръки се поставя въпроса за използваната инфраструктура. "Въпреки богато си разнообразие от културни събития, София продължава да има необходимост от модерни зали, както и културни центрове в периферията на града, които да дават възможност за създаване на качествен културен продукт", пишат експертите. Според тях недостатъчно добре се използват индустриалните сгради, наследени от миналото, които могат да бъдат превърнати в интерактивни пространства за култура.


Този модел е разработен от Великобритания, където през 90-те години стари сгради от индустриалното минало на страната, се превръщат в места за развитие на културните и творческите индустрии.


Данните показват, че в София през последните години се наблюдава нарастване на броя на публиките. "Въпреки това достъпът до културни събития все още е ограничен, по-голяма част от проявите се случват в центъра на града, което затруднява достъпа на живеещите в кварталите на София", констатира се в документа. Критика е дадена и на недостатъчните активни и последователни политики, които да привличат нови публики, включително и чрез образователни програми и използване на нови технологии.


Посочва се, че има липса на достатъчно пространства за култура и дебат. Експертите пишат, че липсва достатъчно богата и постоянна обновяваща се база данни за развитието на сектора в града.


Като слаб аспект е изтъкнат, че София няма изграден ясен и разпознаваем образ на международно ниво. "Необходими са системни и активни дейности в позиционирането на града, както на национално, така и на регионално и международно ниво, изграждане на система за реклама на богатото културно и историческо наследство и съвременен културен живот в София", добавят специалистите.


За всеки проблем са дадени различни решения, които включват повече открити сцени и по-последователна политика на общината.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Весело

  че то и ние сме част от творческата икономика - почти всеки ден добавяме стойност във форума на Дневник!

 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  С "Културата" и "творческата икономика" го докарваме донякъде, вижте какво ще правим с безработицата, бедността и социалното напрежение, щото кризата навлиза в петата си година и не ставя ясно когИ ще свърши.... Като гледам Меркозето и брюкселските зелки нИкогИ, май май...
  А учителките почнаха да танцуват пиЕни в училище от втория час сутринта...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  С творческо счетоводство...

 4. 4 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":

  И ти ли си от тия дето чакат Бойко и Меркел да им намерят работа? Вкъщи Мама с лъжичка ли те храни?

  Ти чакай да получиш обаждане отгоре с команда за заетост, а който наистина иска да си намери работа може да намери тази тема за по-интересна:
  http://www.dnevnik.bg/1963046

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#4] от "mapto":

  Ти мене не ме мисли и на статии като тази на която даваш линка не вярвай! Тези локуми с ИТ-та, в тогавашна теминология, ги слушахме още в късните 70 те..... електронизации, компютеризации и маса още ации. После кво "пръц!" от напиняне и Преход, забавен, яко като скок от стратосферата....
  А кризата си е криза и то яка и нещата хич не вървят на добре именно заради управниците на ЕС .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#4] от "mapto":

  Мен не ме хранят с лъжичка, но и аз съм на мнение, че с икономика наливане от "пусто в празно" няма да стане.
  Факт е, че в София има много, ама много ПР агенции, незнам си какви хюман ресурсис, фондацийки и тем подобни. Трябва реална икономика със заети хора произвеждащи неща с високо ДДС.
  Това е. Айде сега горе изброените да цъкат минусите докато стане време да свърши работния ден.

 7. 7 Профил на Киро минев
  Киро минев
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И всички къщи-паметници на културата, които се разпадат пред очите на общината също са част от творческата икономика-икономика целяща да ги замени с МОЛ-ове, какво по-добро творческо икономическо мислене

 8. 8 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Аз съм разработчик от шест години и мога да кажа, че в тази сфера работа има за всеки кадърен човек, без значение квалификацията му В офиса едни от най-добрите front-end developers и дизайнерите не са завършили нищо общо с програмиране или дизайн. В момента наистина си е до това да се вземеш в ръце, да изкараш 1 курс на телерик примерно и да си намериш работа

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 9. 9 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#6:"plamenss"]произвеждащи неща с високо ДДС. [/quote]

  Как се произвеждат стоки с висок Данък добавена стойност (ДДС), ако може да ни светнеш?

 10. 10 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#5:"boby1945"]Тези локуми с ИТ-та, в тогавашна теминология, ги слушахме още в късните 70 те..... електронизации, компютеризации и маса още ации.[/quote]

  В целия свят се работи за "електронизации, компютеризации" и това движи прогреса. Не беше там проблемът на държавата, а в хилядите ченгета, чиновници и партийни деятели, които ни докараха до банкрут, и после взеха парите и изчезнаха, сега са "бизнесмени", и се хранят от държавните поръчки.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  При толкова предприятия в творческата сфера е чудно как може да има произведения като рекламата на сирене "Булка чеиз" - дотам ли стигат творческият гений и естетическите потребности на публиката?

  До коментар [#9] от "aralambi":

  Колежката имаше предвид "с висока добавена стойност". Няма нуждо от излишно заяждане.

 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#6:"plamenss"]Факт е, че в София има много, ама много ПР агенции, незнам си какви хюман ресурсис, фондацийки и тем подобни. Трябва реална икономика със заети хора произвеждащи неща с високо ДДС.[/quote]

  Изглежда още дълго ще се чудиш защо тези "ПР агенции, незнам си какви хюман ресурсис, фондацийки и тем подобни" изкарват добри пари. Тук не мога да ти помогна.

  Но мисля, че с друго мога да съм ти полезен - изкарване на много пари е същото като висока добавена стойност. А когато има висока добавена стойност има и висок ДДС (не знам защо този данък е толкова важен за теб - може да е основен приход за бюджета, но далеч не е единствен).

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#3] от "UK graduate":

  ха ха .. абсолютно! Добави домашните майстори, преподаващите частни уроци и става една .. огромен оборот с неплатени данъци от все грамотни, културни, невинни хора.

 14. 14 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Неутрално

  "творческа икономика" е оксиморон.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 15. 15 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  До коментар [#2] от "boby1945":

  поред тях недостатъчно добре се използват индустриалните сгради, наследени от миналото, които могат да бъдат превърнати в интерактивни пространства за култура.

  ---

  ето решението - интерактивни пространства за култура. Значи като си безработен, гладен, и свършат помощите, отиваш в тия културни пространства и вдишваш от атмосферата, и изведнъж А! Чудо! Не си гладен повече!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#15] от "Пешката":

  Представа си нямаш колко си близо до истината!
  Сит на гладен вяра няма!!!
  Насред кризата дай да си говорим за култура.... още малко и ще вдигнат пак лозунгите на Людмила... "Единство, Творчество, Красота". "Единството" за чий беше не стана ясно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#14] от "Iron Maiden":
  Бетер, нещо като паметника на Старчев "1300 години..."

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на a.mihaylov
  a.mihaylov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  тия май не са идвали в бетахаус да си сверят часовниците. но след като им е само за "културната столица" нямат и нужда от по-сериозно проучване на местното развитие. едно теоретично-статистическо пейпърче ще свърши работа.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#9] от "aralambi":

  Едното Д му е в повече!

  Обясни му сега, че у нас много по-голяма част от БВП се ражда в реалната икономика отколкото в ЕС и съвсем ще го объркаш!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 21. 21 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  а в ЕС икономиката да не би да е виртуална?

 22. 22 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Когато видях заглавието веднага се сетих за "Опасен Чар" особено сцената ,където Тодор Колев обикаля частните работилници и гледа продуктите на "творческата" икономика. И тогава както и сега творчеството е в спазването на максимата: роднина-милиционер, роднина-милиционер. А творчески полет на въображението "работилницата" на пл. Народно Събрание превъзхожда всички останали.

 23. 23 Профил на rantantan
  rantantan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamenss":

  искате може би да кажете икономика произвеждаща висок брутен вътрешен продукт, защото неща произвеждащи високо ддс някак не звучи много логично. България има какво да предложи, и недейте да се водите по клишето, че ние нямаме работеща икономика, това съвсем не е така, иначе нямаше така успешно да плуваме сега в тези мътни води, проблемът е, че тези производства, които създават БВП са в сектора преработваща промишленост, предлагат повече суровини, по малко завършени продукти, друг проблем липсват високо технологични производсва, които реално да внесат малко свежест и да предизвикат проняма в заплащането, някаква наистина значима промяна, защото като произвеждаш кабърчета може да стоиш добре на пазара спор няма, но като произвеждаш микрочипове, получаваш доста повече за труда си, образно казано ние в момента произвеждаме предимно габърчета, а имаме реален потенциал за нещо повече. С това вашето твърдение, че в БГ няма реална икономика не се потвръждава, ако под реална се има в предвид производсво, което може да се пипне, интелектуаните продукти, или високотехнологични, които предлага обаче Япония или Швейцария, Германия, те не ни достигат. Все пак не се отчайвайте, нещата могат да се променят, вие също може да участвате в процеса, трябва ви само една добра идея и хоп.....

 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Ново попадение на творческата икономика - реклама на "Хенди" с Жорж Ганчев като Дядо Коледа. Безумие след безумие, евалата на такъви творчески гении и на такъва творческа икономика!

 25. 25 Профил на Б. Дянков
  Б. Дянков
  Рейтинг: 426 Весело

  Ей, верно тук във форума има специалисти повсичко,пък и къде без боби1945?!

  По някакво съвпадение аз работя в момента в "творческата икономика" и да, създаватсе продукти с висока добавена стойност, които се поръчватот ЕС/САЩ и се пласират глобално - Европа, Америка, Азия. Създават се в София.

  Факт е и че в офиса не всички са с ИТ образование, за Бетахаус не знам, и стартъпи има доста, та, да, потвърждавам и мита за Академията на "Телерик".

  Нищо де, важното е боби1945 да разбира, как всичко било съшото като през късните 70

 26. 26 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  То е достатъчно да си подадеш нос навън и да вдъхнеш от канцерогенната мъгла погрешно нарична въздух, с мирис на кюмюр и нафта, за да ти стане ясно що за творчество може да има тук.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  По извратена и безплодна чикиджиска икономика трудно може да си представи човек ... Дайте да даден едни пари на едни наши хора за "нещо". Ами дайте им парите без НИЩО, защото тяхното"НЕЩО" е по-лошо и по-извратено от нищо. Нищото поне не е вредно!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#25] от "Б. Дянков":
  Така брат, ако където работиш наистина правиш много добавена стойност, това няма как да остане в тайна....

  Тъй като си остава тайна тия приказки за " създаватсе продукти с висока добавена стойност, които се поръчватот ЕС/САЩ и се пласират глобално - Европа, Америка, Азия." не на мене ...

  Както вече обясних, такива гяволета, като тебе, раздуваха балона на "техническата революция" още от средата на 60-те..... разните елекотроники, химизации, компютризации, екологизации и още много -ации...
  Нищо ново под Слънцето.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#10] от "aralambi":
  Точно там беше проблемът на държавата тогава, че лозунгите сами по себе си не работиха и когато в 1985 година Горби "врътна" крана на гювеча от СССР (главно суровини и задължения за внос) ни лъсна задника и натрупахме 10 млрд.долара външен дълг за по малко от 3 години....
  Ченгетата, напротив много се натягаха и помагаха на "ациите", включително и крадейки технологии от там, където ги имаше.... ама в резултат "пръц".....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Весело

  Марчев, Марчев, без да искаш си бръкнал дълбоко в здравето на чугуните, които освен сърп, чук и продукция в натура, друго за икономика не признават. Не че вече и 2012 година не си отива, но я виж, колко народ още не е убил пролетария в себе си.

 31. 31 Профил на Георги Марчев
  Георги Марчев
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#30] от "Lemmy":

  Не беше случайно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK