БСК: Бизнесът изпраща лоша 2012г. и очаква с песимизъм новата година

БСК: Бизнесът изпраща лоша 2012г. и очаква с песимизъм новата година

© Юлия ЛазароваНиското ниво на инвестиции, както и прекомерната задлъжнялост на българските фирми остават основни проблеми на бизнеса през 2012 г., а се очаква те да се запазят и през следващата 2013 г. 


Това обяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, който днес представи резултатите от годишната бизнес анкета на камарата.


Анкетирани са над 500 мениджъри и собственици на компании в периода 1-10 декември 2012 г.
Общо 46% от анкетираните представители на бизнеса споделят, че икономическото състояние на фирмата им се е влошило през изтичащата година, а едва 16% отчитат подобрение на показателите. Малко над една трета - 33 на сто, са успели да запазят показателите от предходната година.


Най-негативно икономическата криза се е отразила върху продажбите (61% от фирмите отчитат спад) и при инвестициите (този отговор е посочен от 51 на сто от фирмите).


Обемите на производство и работните места също са повлияни негативно - това е мнението на съответно 49 и 47 на сто от фирмите. Общо 79 на сто от участниците в анкетата определят действията на правителството през 2012 г. за преодоляване на негативите от икономическата криза като "по-скоро неуспешни".


Една трета от фирмите не очакват промяна през 2013г.


Почти половината от анкетираните остават крайни песимисти за развитието на икономиката през 2013г. и предвиждат допълнително задълбочаване на кризата. Една трета не очакват промяна, а 16% се надяват на подобрение. Данните са съпоставими с тези от 2010 г. и сравнително обнадеждаващи спрямо очакванията в края на 2011 г., смятат от БСК.


През 2012 г. с 16 на сто нараства делът на фирмите, ползвали банкови кредити, каза Божидар Данев. Бизнесът разчита повече на банково кредитиране, отколкото на еврофондовете, защото поради високата си задлъжнялост фирмите не могат да намерят авансов финансов ресурс, посочи той. Общо 65 на сто от фирмите не смятат да кандидатстват по европроекти и едва 26% имат намерение да кандидатстват, показва анкетата.


Зам.-председателят на стопанската камара Камен Колев заяви, цитиран от БТА, че точните данни на задлъжнялостта на фирмите през 2012 г. ще са ясни в началото на 2013 г., но сумата ще е по-голяма, отколкото през миналата година. Обществените поръчки и еврофондовете са посочени и като области с най-висока корупция, а по отношение на оценката на държавната администрация най-голямо е неодобрението на работата на съдебната власт.


Недостиг на специалисти


Въпреки безработицата има недостиг на персонал в областта на тесните специалисти - 44% от работодателите отговарят, че им липсва специализиран персонал. Увеличават се желаещите да работят в администрацията, например по 70 или 80 кандидати е имало за едно работно място в сферата на полицията, посочи Божидар Данев.


Според умастниците в анкетата нивото на престъпност спрямо предходната година е същото, тоест има застой, но не е подобрение, каза председателят на БСК. Данев открои битовата престъпност като голям проблем за бизнеса, особено в малките населени места, и на фирмите, заети в земеделието. Според данните от анкетата на БСК нивото на сивата икономика не е намаляло през последните години.


Стагнацията продължава


Стагнацията на българската икономика продължава вече трета година и смятаме, че ще продължи и през 2013 г., обобщи Данев.


Той прогнозира опасност от сериозно повишение на цените на електроенергията през следващата година, което ще се отрази негативно на бизнеса. 


Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, пък прогнозира, че дори и да има съживяване на икономиката през 2013 г. или в началото на 2014 г., то възстановяването на пазара на труда ще стане значително по-трудно и с поне няколко месеца забавяне след първите признаци на икономически растеж. 

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Да го ожалиш деба и едрия биСнес!
  Едва свързва двата края и не види изход.
  Па тия 30 нови спестовници с по над 1000000 кинти у банка само за последните 3 месеца и може би над 150 за 2012 да не са баба Пена и дедо Шишарко от Бутроинци със земеделските пенции?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Стагнацията на българската икономика продължава вече трета година и смятаме, че ще продължи и през 2013 г., обобщи Данев.

  Той прогнозира опасност от сериозно повишение на цените на електроенергията през следващата година, което ще се отрази негативно на бизнеса.
  _________
  Значи българите с бизнес в България е зле но "чуждестранните инвеститори" които придобиха тук монополите и продават скъпи горива,ток,вода, и комуникации си печелят отлично благодарение на местните си сатрапи!
  А това е гаранция ,че бизнеса все повече ще се задъхва да за да им плаща законния рекет!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 604 Любопитно

  До коментар [#2] от "comandante":

  Най-големите престъпници са банките, после идват чуждестранните монополисти. А платените медии, които вдигнаха голям вой за скъпия руски газ и поевтиняването му, и дума не обелват за безумните лихви, надписаните цени на ток, вода и мобилни услуги от ЗАПАДНИ фирми и концерни. Дянкофф. Борисофф и Цветанофф са гаранти, че грабежа ще продължава.

 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  То на тоз бизнес и 1000 процента пичалбъ ша му са види мизерия.През шейсете,30-40 процента се е считало за ебати успеха.Сега тия за една година не купят ли две ферарита,и почват да плачат,кфа стагнация било и как съ сфило путреблениету...Лайнари.

 5. 5 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Абе, тоя помияр на ДС докога ще ни баламосва, че има почтен бизнес в България?!

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3160 Любопитно

  Има желаещи за полицаи-администрация?Каква държава сме?

 7. 7 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  2012 беше по-лоша от 2011, но пък е по-добра от 2013.

 8. 8 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Така им изнася, да има как тая криза да продължи вечно,все със нея да се оправдават.

 9. 9 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#8] от "exit13":

  Къде пък видя оправдание? Бизнесът по-скоро се оплаква.

 10. 10 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "_dan_":

  Добре че руските или българските фирми никога нищо не надписват и са много коректни с клиентите си...Надписвали сметки за ток... повече киловати ли са ти писали? Това да не ти е кръчмата с артикул в сметката "ако мине"?
  А кое е пък безумното на лихвите? По кредитите или по депозитите? Направи си банка и пусни по-умни лихви ако можеш. Изобщо такива обобщения ...

 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Тези може и да не изкарат до изборите, за да си тръгнат с добро!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  От БСК не четат достатъчно интервютата на Тиквата и на Дянкофф

 13. 13 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#10:"dan1"]Направи си банка и пусни по-умни лихви ако можеш. [/quote]

  Не може! Не, че няма желаещи. Когато държавите са дали всякакви права на дадени търговски субекти без никакви задължения в един момент плащат и субектите и политиците. Става рядко, но винаи с кръв!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 14. 14 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 633 Гневно

  [quote#2:"comandante"]Стагнацията на българската икономика продължава вече трета година и смятаме, че ще продължи и през 2013 г., обобщи Данев.[/quote]
  ....М...да ..крадците на ддс са недоволни ...Предлагам ддс да се свали на 10 % и да видим какъв вой ще наддадат БСК..След като застроиха всички паланки с вили и имоти , спестяванията постоянно бележат рекорди, безропотни роби на които с месеци може да не им плащат и заплати по ниски от китайските..де...и мазника....

 15. 15 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 458 Весело

  Само бат Бойко, изпраща "добра" 2012 г! Останалите - отзад!

 16. 16 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#14] от "vlad76":

  И джебжийките се оплакват...

 17. 17 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#13] от "др. Иванов":

  Е какво - световната конспирация в действие: БНБ дава лицензи само на банки, които обещават безумни лихви ли? Гръцки, турски, австрийски, италиански, немски, български, с капитали от Оман, от Русия и от къде ли не...Няма нито една банка, която да иска да дава умни лихви или има много такива, но не получават лиценз?

 18. 18 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#16] от "gorid":...и Ковачки фалирал и щял да се изнася в Н . Зеландия...и той се оплаква...

 19. 19 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#10] от "dan1":

  Аз чакам пълната победа на исляма... тогава няма да има нито лихви ,нито наеми,нито ренти... Аллах изрично го е забранил при срещите си с Мохамед...

 20. 20 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#5:"krummm"]бе, тоя помияр на ДС докога ще ни баламосва, че има почтен бизнес в България?![/quote]
  Почтен бизнес в бандитска държава е оксиморон !

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 21. 21 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#18] от "vlad76":

  Ооо... Ами Захариев...и колко други... Космическите програми напоследък бяха позабравени... Аз все се надявам на науката да открие някоя много богата цивилизация в галактиката,че да открие маршрутни лининии до тях,за да могат въпросните да се изнесат там...

 22. 22 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 909 Любопитно

  БСК са прави, но друга тема е, че търсят собствените си интереси, а не тези на работниците и обществото като цяло.

  Все пак дали ни харесва Данев и Ко или не... държавата е зле, управлява се от екип мармозетки и капуцини, и засега няма надежда за по-добро. Единственото хубаво е, че явно не смеят да посегнат на финансовата стабилност. От друга страна икономиката е близо до точката на замръзване с негативен тренд.

  Аз лично си мисля, че се в резултат ще се получи сериозно преразпределение на това, което е останало от икономиката. Случайни или назначени собственици ще бъдат "освободени" от бизнесите си.

  Добрата новина е, че ще се отворят много празни пространства за способни играчи и може да се надяваме на някакво нормализиране на държавата. Но всичко зависи най-вече от корупцията... а това е мнооого тежка битка, която Баце и Цвинокио решиха просто да не водят.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 23. 23 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#20] от "galla":

  А бизнеса свързан с чуждия капитал?... Ако и за него кажеш,че е непочтен, голямо отстъпление от" демократичните" завоевания е това, да знаеш...

 24. 24 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 758 Разстроено

  "Въпреки безработицата има недостиг на персонал в областта на тесните специалисти - 44% от работодателите отговарят, че им липсва специализиран персонал."
  Какво направиха за да има специализиран персонал!? Един плод за да го обереш, трябва да си го посадил отгледал и после да го съхраняваш правилно, а не като чужда жена!? Къде бизнеса е заявил ПРОГНОЗА какъв персонал ще МУ трябва!?
  Кой да гадае уиски или бърбън МУ се пие!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 25. 25 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#23:"gorid"]А бизнеса свързан с чуждия капитал?... [/quote]

  Къде това...в Бг ли...?
  Чужд капитал тука нема...освен, ако не е с произход от некоа офшорка.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  [quote#22:"NK"]държавата е зле, управлява се от екип мармозетки и капуцини, и засега няма надежда за по-добро. [/quote]

  Те са отражение на обществото, което демократично ги е избрало. Какво да изберем, като сме си ТОВА - Маргарет Тачър? Улоф Палме?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#25] от "galla":

  Ти от Марс ли падаш?... О да бе, забравих те там в чужбина са все едни" почтени","почтени"... Звинявай...

 28. 28 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това не е вярно, питайте Боко и Дянкофф!
  Ний цъфтим, ще вържем, ама дали ще дочакаме "Пролет пукна - ние не" не знам!

  ура и да живей!!!
 29. 29 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако съдим по коментарите под тази статията, резултатите на следващите избори са: категорично завръщане на комунизма със 85% от гласовете!
  Забележително!
  Храни куче да те лае ...

 30. 30 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#27:"gorid"]Ти от Марс ли падаш?...[/quote]

  Ако идвах от Марс, верваи ми, щех си избера друг полигон, на които да се приземя

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 31. 31 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Весело

  Ами и тука има полети във всякакви посоки...

 32. 32 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 909 Любопитно

  До коментар [#26] от "dodge_ram":

  Като каза (писа) отражение и се сетих днес сутринта как Мая Манолова се възмущаваше за подтискането на гражданските права. Явно е забравила датата 14 Януари и как мачкаха наред всичко, което приличаше на гражданско общество.

  А вероятно просто не и пука, а гледа да вдига пушилка за пред мат'риала. Коалицията е в кърпа вързана, сал да мине зимата, а тя ми се чини, че ще е бая гореща за Боко и Цвинокио.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 33. 33 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#30] от "galla":

  Ами и тука има полети във всякакви посоки...

 34. 34 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "dodge_ram":

  Маргарет Тачър ако участва на избори в БГ, просто никакъв шанс няма. На матряла тук им дай някой да ги лъже че ще ги оправи, а ако им каже сами да се оправят почва едно мрънкане ..

 35. 35 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 733 Разстроено

  До коментар [#1] от "navy":
  Към септември 2012 - 27 нови депозита над 1 млн. лева спрямо юни 2012 (увеличение от 4.5% за тримесечието)
  106 са новите депозити над 1 млн. лв. за една година (септември 2011 - сетември 2012). Увеличение с 20.4% на годишна база.
  Общо 625 депозита над 1 млн. лева към края на септември 2012, съставляващи 1 506 661 000 лв. (4.53% от размера на всички депозити на домакинствата).

 36. 36 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  То както върви в България скоро и бизнес няма да има....

 37. 37 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 633 Неутрално

  [quote#34:"sfera"]На матряла тук им дай някой да ги лъже че ще ги оправи, а ако им каже сами да се оправят почва едно мрънкане [/quote]...Това което го бръщолевиш се казва НАДЕЖДА но не Нейнски..Мислиш ли че щяхме да изберем Костов през 1997 г ако беше казал че ще раздаде всичко на червените лешояди и докато ние мръзнехме по барикадите той се е договорил с Първанов да не търси сметка от никой и да не пипа досиетата...Проблема на бг е че си мислим да се оправяме сами...ще открадна гориво , ще излъжа в сервиза , ще изнасям стоки и консумативи от раб. място..ще пренасям наркотици по цял свят...НО няма да участвам в синдикати и сдружения с които да си извоюваме по добри заплати и права..те затова ще си останем с най-ниските заплати и пенсии..

 38. 38 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 953 Любопитно

  бИзнеса ... как ми звучи само, .. - помияри които се оправдават с държавата заради собствената си експлоатация .... даноданесеобръщатнещата ....ЧЕ ЩЕ ИМА СЕ** ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 39. 39 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#37] от "vlad76":

  Нивото на заплатите се определя от пазара и от производителността на труда. Синдикат вдигне ли заплати, резултатът е хора на улицата.
  Под "сам" имам предвид образование, предприемчивост, стремеж към усъвършенстване, .. По-горе споменахме Тачър.

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#1] от "navy":Виж сега ! Бизнесът е това ,което произвежда. Той не може да си позволи да спестява. Капиталът трябва да се реинвестира , върти , оборот му казват. Спестяват мошениците , крадците , тарикатите.

 41. 41 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 633 Неутрално

  [quote#39:"sfera"]Нивото на заплатите се определя от пазара и от производителността на труда[/quote]..и БВП но според този показател за всички лицемерни експерти ( бизнесмени) винаги е нисък а истината е тотално манипулирана от броя на населението-делителя в уравнението..По всички показатели МРЗ в момента трябва да бъде 600 лв.и аз ще гласувам за тази партия която обещае да вдигне МРЗ на мин. 600 лв. щом по друг начин не става в БГ...

 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#19] от "gorid":Е, и как работят банките на ислямските държави ? Клиентите им са фиктивни ортаци и получават дивиденти , а другите се довнасят нещо.

 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#23] от "gorid":Остап Бендер цитира един философ :" Всички големи богатства по света са придобити по престъпен начин ." и го праща на Корейко.

 44. 44 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#29] от "sfera":А ти предпочиташ да пукнеш , но да останеш цъфнал гербер !

 45. 45 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#41] от "vlad76": ще гласуваш с други думи за това, най-нискоквалифицираните и тепърва започващите да не могат никога да намерят работа. Много социално, няма що!
  А защо не гласуваш за този, който ще те накара теб да предприемем нещо и ти самия да даваш добри заплати?

 46. 46 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#44] от "ahasver":

  Не си разбрал. Тук никой не е споменавал ГЕРБ или друга партия. Чети внимателно и тогава пиши.

 47. 47 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#39] от "sfera":
  Ако е установено по безспорен начин, че производителността на труда в България е 45% от средноевропейската, а заплащането на труда - 20% от средноевропейското, какъв извод бихте си направили, след като условието е заплащането на труда да съответствува на производителността на последния?

 48. 48 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Че възнагражденията ще растат с по-бърз темп от средноевропейския докато пазарът не намери равновесната си точка.

 49. 49 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#47] от "leon12":

  То в България вече производство няма , та за каква производителност да говорим изобщо

 50. 50 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В България всичко е менте.

 51. 51 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Каквито бизнесмените, такъв и бизнесът.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 52. 52 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Българите са мазохисти - мрат да живеят все по-зле. Не протестират заради тъпи политически пристрастия и инат. Повикът е:"Как да е, ама да е на нашто". Бащицата, дето ходи по копки и лентички, като ги погледне благо, те се размазват да го благославят. Готови са да обвиняват всички останали, та дори и себе си, но не и онези, които ги управляват лошо и с с лоши навици отпреди...

  effi
 53. 53 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 896 Весело

  Ако ЕС наистина тръгне на "две скорости", както предлага Президента на Франция, работите в българската икономика съвсем ще се сговнят!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 54. До коментар [#47] от "leon12":

  Забравяш за понятия като"управление на добавената стойност",а и то е достатъчно сложно за разбиране...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 55. 55 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#22] от "NK":
  БСК е организация на бизнеса,защо очакваш да пази интереса на работниците?За това си има синдикати и социално министерство.БСК е длъжна да защитава своите членове и това,което казва Данев между другото,е 100% вярно.

 56. 56 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Това настроение витае и сред поселението . Лошо, че и доста ...

 57. 57 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ριζοσπάστης":
  Дай боже повече такива депозити..

 58. 58 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#36] от "pentuer":
  Нищо,ще има администрация и милицьонери...Тогава оня гусин по горе,дет мрънка за 600 лева минимална заплата,която бил изчислил,че трябвало да е в БГ,може да чака да му я дадат извънземните...

 59. 59 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#45] от "sfera":
  Ноо ма съмнява да го направи.Друго си е да си на държавна хранилка...

 60. 60 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#47] от "leon12":Покупателната способност на това заплащане отговаря на 46% от средноевропейското,по последните данни на Евростат.. Така че сме точно там,където трябва да бъдем...
  Ако си го пропуснал този материал отпреди няколко дни,ето го линка:
  http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2012/12/13/1967920_bvp_na_chovek_ot_naselenieto_v_es_e_nai-nisuk_v/?ref=id

 61. 61 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#48] от "sfera":
  Тц,заплатите у нас отговарят съвсем точно на производителността на труда.Виж горният ми коментар.

 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Нама как бизнесът ни да е наред,докато такива индивиди като Данев са там..Докато кадрите на ДС са там-такъв ще ни е бизнеса...

 63. 63 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Навсякъде по света БИЗНЕСА дава до 3 пъти по-големи заплати от държавата. Само тук обратно ... и много се дразни от "мрън-качи". Постоянно плещят, че : "заплатата зависи от призводителноста", а не се сещат, че и "производителноста зависи от заплатата" ... ама точно тази част на уравнението хич не им харесва Като плащат за две вафли - ще получат прозводителност от две вафли

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 64. 64 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  [quote#57:"eurogi"]Дай боже повече такива депозити..[/quote]
  Не, дай боже, да намалеят тези депозити. Голямото спестяване е знак, че хората не вярват, че икономиката ще се оправи, затова се отказват от всякакви възможни покупки и не теглят кредити, което от своя страна още повече свива бизнеса и се завърта порочният кръг - дело на мъдрата икономическа политика на управляващите. Или казано на строг икономически език - Дянков успешно охлади икономиката до такава степен, че в момента акселераторът не може да се задвижи. За съжаление, в условията на валутен борд и в ковтекста на европейската стагнация, на следващите ще е доста трудно да "запалят мотора" наново.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 65. 65 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#11] от "др. Иванов":

  Който и да дойде, по-добре нема да стане. Комунетата не беха по-малко мърляви от гербарите, просто имаха късмет да са на власт, когато кредитите отвън не бяха свършили.

  Дори да дойде момент, в който западна Европа почне да се оправя (което е малко под питанка до 2015), кредити у нас ще дойдат отново както дойдоха предния път - когато най-рисковия капитал вече няма къде да отиде и опре до стаите под наем, в които сменяш чаршафите.

  Злите езици разправят, че немало да е скоро.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 66. 66 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#63:"t'Ankus"]Навсякъде по света БИЗНЕСА дава до 3 пъти по-големи заплати от държавата. [/quote]

  Глупости. Бизнесът дава големи заплати само там, дето държавата му осигурява добри условия за развитите.

  Понеже държавата са гражданите, това се случва само там, дето има умни и активни граждани.

  У нас активните са малцинство, а между тех почти няма умни.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 67. 67 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 909 Любопитно

  До коментар [#55] от "eurogi":

  Именно това имах предвид, че са прави. Всеки си преследва интереса. Понякога това съвпада с чуждия, друг път не.

  В случая интересът на преобладаващата част на обществото е е капуцините и мармозетките да стоят в зоологическата градина, а не начело на държавата.

  Не ми се вярва, обаче, достатъчно много хора да са осмислили и осъзнали този интерес. Времето ще покаже.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 68. 68 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#64] от "Вени Г.":
  Да погледнато от този ъгъл е точно така.И за Дянков си абсолютно прав(а).Много често съм писал из форумите,че през последните години Дянков трябваше да налее повече пари в икономиката,използвайки натрупаните бездейни пари в банките,като ги изтегля от там с търгове за държавни облигации и ги вкарва в стимулиране на икономиката.Това би било използване на кейнсианската теория в най-чсит вид-трупане на излишъци в добрите времена и трупане на дефицити в лошите.Ама някой ще мрънкат,че дългът нараствал-България може да си позволи нарастване от няколко пункта на дълга,нещо,което при задвижване на икономиката ще се изчисти.
  Като казах дай боже повече такива депозити,имах предвид да достигнем ниво на забогатяване,което да позволява повече хора да могат да си позволят повече такива спестявания..

 69. 69 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#63] от "t'Ankus":
  Дай да чуя къде е това навсякъде по света...интересно ще ми е да видя примери.Щото от личния ми опит не съм забелязал такова нещо,камо ли пък три пъти по-големи...

 70. 70 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#67] от "NK":Това с капуцините и мармозетките е доста удачно сравнение

 71. 71 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#63] от "t'Ankus":
  Заплатите никога не би трябвало да нарастват изпреварващо спрямо производителността.Факт в икономическата теория и практика е първо нарастване на производителността,която води след себе си ръст на БВП и бизнеса и оттам-на доходите.Във всички богати държави се е случило по този начин.Изпреварващото нарастване е прилагано в световната практика чат пат,и неизменно води до едно и също- ускорена инфлация...Та няма да имаш особена файда,ако ти стане заплатата 10000 лева на месец,ама кило кайма да е 100 лева и една обикновена тениска-150 лева...

 72. 72 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#60] от "eurogi":
  Моите изследвания са малко "по-други" За мен не е нормално заварчик, монтьор, мебелист, тракторист, шофьор, багерист, кранист и др. на 650лв заплата. След като тези хора имат производителност на труда си 43% и живеят в европейска държава, плащат гориво на европейски цени би трябвало да получават 43% от средноевропейския доход.
  Който има покрив над главата си, сигурен хляб, здравни осигуровки за мен е човек с добър стандарт на живот.
  А как този работещ мъж ще има някога собствен покрив, оставяш го длъжен да чака родителите си да починат или да живее при тях. Българинът с тази минимална или средна заплата никога не може да си купи жилище в града, в който работи или около него.

 73. 73 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#54] от "Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?":
  Въпросът ми е малко провокационен. Обяснение винаги можем да намерим, но..аз лично смятам, че българският работник е силно онеправдан, защото работи не по-малко от западните си колеги. Никой няма право да го кара да се чувствува унизен, особено след като е научил, че всички западни държави досега са водили политика, която ги е довела до заеми, равни на годишния им БВП..Ето едно предложенийце Вземаме концесиите на канадските мошеници, които "снасят" само 0.750 кг злато за всеки 100 кг добити и..покриваме паричната маса, която би била необходима за 500 лева мин пенцийка и 1000 лева мин РЗ А? Как ти се вижда като едно, макар и малко вероятно светло бъдеще за Мучо, дето сега крие сълзите си от децата, искащи подаръци за Коледа и Нова година? Нека пък го разгледаме от друг ъгъл този наистина жесток свят - Земята е толкова голяма, че спасението ни "дебне" отвсякъде)))

 74. 74 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1235 Любопитно

  До коментар [#47] от "leon12":

  Ако поне за малко вземеш молива и посмяташ, лесно ще разбереш че % на производителността спрямо средноевропейския и % на заплащането на труда спрямо средноевропейския не са в линейна зависимост и не могат да са равни.
  Причината се крие във простия факт, че фирмата освен разходи за заплати има и други разходи.
  Да вземем две въображаеми ендакви предприятия, едното в Сливен, а другото в т.н. "Средноевропейско" градче. Двете произвеждат по един милион електрически крушки на година. Крушките се продават на търговеца по 1 лев. В Сливен производителността на човек е 10,000 а в Европата е 20,000. За да ги произведат, в Сливен трябва да назначат сто човека, а в Европата само 50. Освен материалите (стъклата, цоклите и жичките и т.н.), които са едни и същи и струват 30 стотинки, предприятията трябва да направят едни разходи, които са за цялата фирма и могат да са много големи. Трябва да имат цех, който се отоплява и има годишна поддъжка от 100 хиляди лева, ако е цех за 50 души. Само че в Сливен цеха трябва да е два пъти по-голям, за 100 души и годишните разходи за цеха отиват на 200 хиляди! Не забравяй колко по-енергоемко е в България заради лошата топлоизолация на стените, старата технология и др. Разходите за цеха в Сливен могат да се окажат и по-големи от 200 хиляди, но да допуснем че са точно същите на човек от персонала, т.е. на квадратен метър цех. Да допуснем, че и двете фирми имат еднакви годишни административни разходи за Директор, секретарка, домакин, транспортни, противопожарни средства и т.н. по 300,000.
  Да кажем, че фирмите ще излязат на 0 печалба, т.е. ще раздадат всичко останало за заплати (и осигуровки!).
  Заради по-големият цех, необходим в Сливен, остават за труд 200,000 а в Европата остават 300,000. Да добавим тук факта, че в България поради лошото съотношение работещи към пенсионери осигуровките са да кажем 30% и от 200,000 ще останат 140,000 чисто за заплати за 100 работника. В Европата като се извадят 20% за осигуровки ще останат 240,000 на 50 души.
  Заплатата на калпак в Сливен остава 1,400 за годината. В европата остава 4,800 и картинката става ясна. Не съм споменал разхищения и кражби!

 75. 75 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#72] от "leon12":
  Заварчик на 650 лева трудно ще намериш,но няма да спорим на дребно.Трябва да се има предвид точно покупателната сила на доходите, и тя трябва да отговаря на нивото на производителността,иначе най-лесното е просто да надуеш заплатите,и след една две години инфлацията,която неминуемо ще последва от едно подобно надуване,ще изтрие всичката полза ,че и отгоре...

 76. 76 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#40] от "ahasver":
  [quote#40:"ahasver"]:Виж сега ! Бизнесът е това ,което произвежда. Той не може да си позволи да спестява. Капиталът трябва да се реинвестира , върти , оборот му казват. Спестяват мошениците , крадците , тарикатите.
  [/quote]

  Ти па къде прочете ,че съм написал нещо различно от това?
  Бизнеса трябва да произвежда , ама не произвежда
  Бизнеса не може да си позволи да спестява , ама трупа милиони у банките
  Капиталът трябва да се реинвестира , върти , оборот му казват , ама се трупа на депозит у банките

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 77. 77 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#76] от "navy":

  Е, банките нали кредитират с привлечените средства и така парите пак генерират оборот "както му казват" ?
  Що не почетеш малко и тогава да пишеш?

 78. 78 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#75] от "eurogi":

  При валутен борд инфлацията може да не се вдигне толкова. Насилственото вдигане на заплати (чрез минималните прагове например) е чиста проба комунистическа мярка, целяща да вземе от лошите капиталисти и да даде на добрия пролетариат. Нищо, че от това ще последват съкращения на персонал, увеличена безработица при най-ниско квалифицираните и фалити на производства с по-ниска добавена стойност. Но това за някои са само подробности, важното е да сме популисти!

 79. 79 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#78] от "sfera":
  И това другото е точно така,но неминуемо и инфлацията ще се вдигне-най-малкото по пътя на засиления внос,предизвикан от растящи доходи,несъотвестващи на производството на стоки и услуги в страната.Това ще започне да изчерпва валутните покрития на лева.Така дори може да се стигне до падане на валутния борд и съответно сериозна инфлация.

 80. 80 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#79] от "eurogi":

  Съгласен съм. За мен единствената неизвестна е до колко засиления внос, предизвикан от растящи доходи ще бъде компенсиран от намалена платежоспособност на бизнеса.

 81. 81 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#42] от "ahasver":

  Явно не са достатъчно правоверни служители... Трябва да се служи на Аллах, а не на парите...

 82. 82 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#71] от "eurogi":

  През последните години на социализма се разрешаваше на всеки 1 % ръст на производителността на труда 0.4 % увеличаване на работната заплата. Защо тогава "експертите" на Желю го съветваха да се правят стачки за увеличаване на заплатите и се игнорира това изискване?

 83. 83 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#75] от "eurogi":

  Яснооо... заплатите на банкерите и на други "богоизбрани"могат да се надуват, но на простолюдието нееее.... Абе те какво разбират от черен хайвер,или от 32 годишно "Божоле"?...

 84. 84 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#83] от "gorid":
  Заплатите на банкерите са частно решение,това е работа на акционерите им,те да си носят греховете.Проблема е на макрониво да се внимава с баланса между производителността на труда и цялостното ниво на доходите,защото щетите могат да бъдат ужасни...А за това изискване от последните години на социализма не знаех,но звучи любопитно.И по същността си е правилно...

 85. 85 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#84] от "eurogi":

  Ами те си "носят" греха... увеличават лихвите по кредитите... и има за тях, има и за онези, които управляват парите им, за да не ги крадат... "Любопитно" ще е да се знае ,например колко е била заплатата на един банкер някога и колко е сега... С няколко думи много е кът информацията...за много неща... Понеже стана дума за производителност,любопитн ще е и какъв ресурс са управлявали някога и какъв сега,че им се вдигна заплатата...на някои повече от двеста пъти... Имало конкуренция между банките и лихвите се формирали на пазарен принцип... Глупости на търкалета. Колкото до последните години на социализма Вие младите има многоооо неща да научите...

 86. 86 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#1] от "navy":
  Що се връзваш на приказките ,че спестените пари като депозити в банките се увеличават?!Бъди сигурен,че масово средните хора си теглят от парите /спестени за черни дни/!Увеличението на депозитите у нас масово се дължи на парите идващи то гърците,които се страхуват,че техните банки ще фалират!И ГЕРБ използва това,за да манипулира обществото!

 87. 87 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "dan1":

  От какво, не могат да си купят втора къща на Бахамите.А иначе пари за заплати нямало заради кризата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK