Колко соя може да има в колбасите ще се обсъжда след Нова година

Колко соя може да има в колбасите ще се обсъжда след Нова година

© Георги Кожухаров



Експертите от Българската агенция по безопасност на храните, специалисти по хранителни технологии и месопреработвателите ще обсъждат след Нова година колко трябва да е максимално допустимият процент соя в колбасите. Това съобщава директорът на агенцията Йордан Войнов пред "24 часа". Той не се ангажира с процент, но според изданието  обсъжданото количество било 10 на сто.


Войнов обяснява, че не става дума да се забрани съдържанието на соя в саламите, защото за нея за разлика от палмовото масло нямало съмнения, че е вредна за здравето. Целта на тези разговори била потребителите да имат пълна информация на етикета за съдържанието.


Соя се е влагала в колбасите и по соцвреме, която стандартите бяха задължителни. Според тях тя е трябвало да бъде максимум 3 на сто.


Заради кризата и натискът да се свалят цените преработвателите на месо прибягват до заместители, за да поевтинят продуктите. Само за година потреблението на колбаси в България е спаднало с 15 на сто, показват данните на бранша.

Коментари (55)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Майндърбайндър
    Майндърбайндър
    Рейтинг: 1457 Неутрално

    По-добре да решат може ли да има карантия,рога,копита и сухожилия.За соята се знае.

    ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
  2. 2 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1419 Неутрално

    Мирооо, Миро. Просто върнете стария БДС. И да се спазва, на тези дето тарикатеят, или направо мамят, се налага глоба в размер на всичките им активи умножени по три.

  3. 3 Профил на alter_ego
    alter_ego
    Рейтинг: 638 Неутрално

    Е то само соя да имаше! То какво ли не се слага, кайма за 4 лв/кг как става тая магия!?

  4. 4 Профил на BIG AL
    BIG AL
    Рейтинг: 1441 Весело

    Колко соя може да има в колбасите ще се обсъжда след Нова година..))

    КАК , колко ???
    Колкото Боко каже ..От заплатите , Законите , магистралите , картите и голфа , калинките и т.н. ,,
    ВСИЧКО зависи от НЕГО !!
    Не разбрахте ли , вече ??? :)))))))

    BIG AL
  5. 5 Профил на sashobal
    sashobal
    Рейтинг: 787 Неутрално

    Според мен не трябва да се прибавя никаква соя.
    Да цената на истиските колбаси ще е по-висока,но всеки да си прави сметката.
    Който,за съжаление,няма възможност за по-скъпи колбаси,ще купува витабелените.
    Обаче не искам да се изтръскам за колбас от месо и да ми набутат тофу

    Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
  6. 6 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1196 Весело

    Да решат дали да слагат месо в колбасите

  7. 7 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3354 Весело

    Въпросът е оставен неправилно.Колко месо може да има в колбасите?

  8. 8 Профил на Венко
    Венко
    Рейтинг: 638 Неутрално

    Колко соя може да има в колбасите ?
    Най-добре съдържанието на соя да е 100 % , за да се запази чистотата на продукта "колбас". Необходим е и стандарт "Колбас планина".

    Жить стало лучше, жить стало веселее!
  9. 9 Профил на Yotce
    Yotce
    Рейтинг: 939 Неутрално

    Нека на колбасите да има етикет с точното количество от всяка съставка, която е (примерно) над 1%. Ама рогата и копитата да си пише, че са рога и копита, а не да ги водят, че са месо. Аз ще си преценя дали да купувам.

  10. 10 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 805 Любопитно

    Дневник имам предложение да направите анкета с този въпрос! Сигурен съм обаче че отговорът ще бъде еднозначно 0% .
    Не разбирам как се получава така че български колбаси със соя са със същата цена с която са и вносни но без соя. Обяснението че видиш ли в Европа слагали и там е меко казано тъпо и фалшиво - достатъчно е да си купиш продукт в Европа и да видиш на етикета какви продукти са вложени - все още не ми се е случило да прочета за соя.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  11. 11 Профил на smokingpipe
    smokingpipe
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Соя няма , соята не стига ...В преразход сме .

  12. 12 Профил на ikar
    ikar
    Рейтинг: 524 Неутрално

    колкото повече,толкова повече

    в събота-СОРОС-иада,в неделя-ПРОКОПИ-ада
  13. 13 Профил на Гневник
    Гневник
    Рейтинг: 753 Весело

    Колко соя може да има в колбасите ще се обсъжда след новата ера и се бележи със съкращението „AD“ (на латински: Anno Domini - Лето Господне) и също е без уточнение...

  14. 14 Профил на mi6osp
    mi6osp
    Рейтинг: 1097 Неутрално

    [quote#1:"Майндърбайндър"]

    По-добре да решат може ли да има карантия,рога,копита и сухожилия.За соята се знае. [/quote]

    Мдаааа, като се добавят и колагена от косите на китайците, и растителните фибри- най-често от водорасли -поемат и задържат много вода , в меките колбаси просто не остава място за соя. За месо да не говорим.

    Чудно ми е какво ще обсъждат, след като на етикета на колбасите у нас има само изброяване на съставките, а не процентното им съдържание.

    Когато някой е глупав,то е за дълго!
  15. 15 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    спорът колко може е безмислен, може изцяло от соя да ги правят. по-важно е да пише точно какво слагат, а всеки да си избира каквото му харесва.

    соевите заместители на месото в будистките капанчета по света са чудни и здравословни.

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  16. 16 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 526 Неутрално

    До коментар [#10] от "Цъкльо":

    Голяма заблуда е, че вносните продукти са 100 % месо. Няма такъв продукт на нашия пазара. Може да го намерите например ако отидете до Франция - хубава шунка, но за 10 Евро килограма. Кой ще я купи у нас?
    Ако няма соя ще има други пълнители, нишестета например. Соята е най-малкият проблем на месните продукти. Има един куп други адитиви, които са в пъти по-вреднии ако ги има.

  17. 17 Профил на Гневник
    Гневник
    Рейтинг: 753 Весело

    [quote#13:"latcho59"]Anno Domini [/quote]
    аnno Domini е съкращение, буквално в превод - в годината, века Господен.

  18. 18 Профил на TED (moderator är en faggot)
    TED (moderator är en faggot)
    Рейтинг: 666 Неутрално

    До коментар [#1] от "Майндърбайндър":

    +++++++++++++++++++++++

  19. 19 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#16] от "gogo2011":

    за 10 евро килограма нема хубава шунка в цивилизования свят, освен тая, дето си я правиш у вас. купешката хубава е от 60 нагоре, при това без особени гаранции. има само по-голям шанлс да е хубава.

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  20. 20 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 526 Неутрално

    А това е поредният опит на министър Найденов за ПР. Безумията му нямат край. Соята та соята. Тъкмо бяха направили някакъв стандарт за няколко продукта, които не бяха лоши и наистина се спазваха, и Миро реши да трупа точки на гърба на производителите. Никаква соя нямаше, или ако имаше беше толкова малко, че спокойно можеше да се приеме за допустимо. Но министърът разбира се излезе на трибуната и с гръмки слова обяви всички за мошеници, а той се самопровъзгласи за наш спасител.

  21. 21 Профил на mikola
    mikola
    Рейтинг: 466 Неутрално

    -Мамо, нали сладоледа е по- полезен от кремвиршите?
    -Да детето ми, то сега и цигарите са по-полезни от кремвиршите.

  22. 22 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 805 Неутрално

    До коментар [#16] от "gogo2011":


    Вярно не са на 100% месо - има сол и подправки, а ако не вярваш онзи ден си купих полски и чешки колбаси от Лилд и на етикета няма соя. Докато в съдържанието на подобен но български продукт има! Фрапиращото е че няма разлика в цената, или ако има то тя е пренебрежима.

    ПП: Не си купих фъстъци защото имали подарък печена мишка

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  23. 23 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 526 Неутрално

    До коментар [#19] от "jubal harshaw":

    Е хайде сега, не е нужно да се правиш на всезнайко. Не говоря за сушени бутове.

  24. 24 Профил на Тюхчев
    Тюхчев
    Рейтинг: 466 Весело

    Обсъждането ще бъде след Нова година,някъде около ЙорданВойновден.

    69
  25. 25 Профил на Венко
    Венко
    Рейтинг: 638 Неутрално

    До коментар [#16] от "gogo2011":
    Нито си във Франция , нито си в България.
    Гого къде си ?

    Жить стало лучше, жить стало веселее!
  26. 26 Профил на gogo2011
    gogo2011
    Рейтинг: 526 Неутрално

    До коментар [#22] от "Цъкльо":

    Точно в Лидл е хубаво да внимаваш какво купуваш. Не било декларирано на етикета? Защо тогава не помолиш Миро и на тях да направи един лабораторен анализ? Гледай да видиш чудо - колко неща ги няма описани на етикета.

  27. 27 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#23] от "gogo2011":

    извинявай, аз съм разбрал накриво. мислех, че говорим за "хубава шунка".

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  28. 28 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 805 Неутрално

    До коментар [#26] от "gogo2011":

    Просто ми се случи Лидл да ми са на път - а иначе някак не ми се вярва да са толкова малоумни поляците и да не уточнят съдържанието на продукта.
    Обикновенно си купувам месо от кварталния месар и то е по йовтинко от саламчето ама то /саламчето/ по ми харесва за мезенце и за това поназнайвам цените на колбасите.А за полските колбаси...... направо са си върха.Имат стотици продукти и са наистина хубави а цените варират от 7 до 17 евро за кг.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  29. 29 Профил на нервна
    нервна
    Рейтинг: 925 Неутрално

    До коментар [#7] от "hodounski":
    [quote#7:"hodounski"]Въпросът е оставен неправилно.Колко месо може да има в колбасите?[/quote]
    Отговор:
    Толкова, колкото потребителят е готов да плати.

  30. 30 Профил на Венко
    Венко
    Рейтинг: 638 Неутрално

    [quote#26:"gogo2011"] чудо - колко неща ги няма описани на етикета.[/quote]
    Прав си Гого. Нали точно това купуваме. Купуваме илюзии.

    Жить стало лучше, жить стало веселее!
  31. 31 Профил на mak1951
    mak1951
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Това и поредния локум! Приказки вместо контрол:
    - визуален - правилно ли е отразена рецептата на маркировката на колбаса;
    - аналитичен - спазено ли е съдражанието соя/месо (вид месо) декларирано на маркировката на колбаса по рецептурата;
    Санкции в размери отказващи нарушителите
    За това не се искат обсъждания и нови нормативни документи, а бачкане от инспекторите на доктора Войнов и пари за анализи и публичност на резултататите.

    mak1951
  32. 32 Профил на radoslavivanov
    radoslavivanov
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Колбаси не консумирам поне от 2 години.Няма значение дали са по БДС стандарт или не.Браншът толкова се е компрометирал с химическите експерименти, които си правят с клиентите, че няма смисъл да се подкрепят такива политики.Даже да си купиш и много по-скъп продукт спрямо средните цени на пазара, отново нямаш гаранция, че той е качествен.Опитът показва, че може да се мине спокойно и без колбаси.

  33. 33 Профил на Десен екстремист
    Десен екстремист
    Рейтинг: 1674 Неутрално

    Соята не била вредна, ама е генномодифицирана. Трябва да пише колко % е вложена.

    "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
  34. 34 Профил на 3аНиЗа
    3аНиЗа
    Рейтинг: 2176 Весело

    "РОДОПА" - с дъх на МЕСО! Вкус, който го няма и в рекламите!

    Коментиране на анализираното, вече...
  35. 35 Профил на Yotce
    Yotce
    Рейтинг: 939 Неутрално

    [quote#16:"gogo2011"]Голяма заблуда е, че вносните продукти са 100 % месо. Няма такъв продукт на нашия пазара. Може да го намерите например ако отидете до Франция - хубава шунка, но за 10 Евро килограма. Кой ще я купи у нас? [/quote]

    За съжаление не е само това... Разходи се до магазина... Ще видиш, че 20 лв/кг. далеч не е най-високата цена за шунка. Но и на скъпата пише горе-долу каквото пише и на евтината... в 90% от случаите без да е упоменато от кое колко има.

  36. 36 Профил на mi6osp
    mi6osp
    Рейтинг: 1097 Неутрално

    [quote#34:"А БЪ В"]РОДОПА" - с дъх на МЕСО! [/quote]


    Мдаааа, но това бе при соца, ранния и средния, даже не при развития.
    Времето, когато България бе една от петте/трите европейски държави със селскостопанско производство, способно да изхрани населението и да остане огромен излишък.

    Когато някой е глупав,то е за дълго!
  37. 37 Профил на a.sensible
    a.sensible
    Рейтинг: 521 Весело

    [quote#34:"А БЪ В"]"РОДОПА" - с дъх на МЕСО! Вкус, който го няма и в рекламите![/quote]

    Охо, доста носталгична реклама. Май днес добавянето дори на дъх на месо се счита за излишен лукс и глезене на потребителя

  38. 38 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2744 Неутрално

    До коментар [#1] от "Майндърбайндър":


    [quote#1:"Майндърбайндър"].За соята се знае.[/quote]
    =============================

    Приятел ,
    соята е полезна за здрави хора !
    А болшинството от нас възрастните , благодарение на СОЯТА , която е бобово растение и ма изкл''чително високо ниво на ПУРИНИ и оттам подагра .
    Т.е. не става за хора с подагра

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  39. 39 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2744 Неутрално

    До коментар [#33] от "etkata":


    [quote#33:"etkata"]Соята не била вредна,[/quote]
    =======================

    Напротив Ети .

    Прочети ако обичаш # 38 .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  40. 40 Профил на zidane
    zidane
    Рейтинг: 726 Весело

    До коментар [#33] от "etkata":

    а, точно така!
    "колко соя? ама соята соя ли е или канола? ама отде е? ама кой ще я внесе?" и т.н.
    колеги, май не разбирате, че с подобни тъпотии върнаха петилетките (в случая четирилетки, колкото е мандата) и плановото стопанство!

  41. 41 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2744 Неутрално

    До коментар [#15] от "jubal harshaw":


    [quote#15:"jubal harshaw"]соевите заместители на месото в будистките капанчета по света са чудни и здравословни.[/quote]
    ========================

    Извинявай ,
    вярно е че соятае полезна , НО за здрави хора .
    Ако имащ подагра е недопустима соята .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  42. 42 Профил на saseff
    saseff
    Рейтинг: 638 Неутрално

    Ами щом са колбаси мисля че соята изобщо не трябва да присъства!!

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    saseff
  43. 43 Профил на tralala2010
    tralala2010
    Рейтинг: 581 Неутрално

    [quote#1:"Майндърбайндър"]За соята се знае. [/quote]
    Какво се знае, че соята от внос е ГМО ?

  44. 44 Профил на mihaylov
    mihaylov
    Рейтинг: 627 Неутрално

    Е как ще обсъждат такова нещо?
    Не трябва да има соя и толкова!

  45. 45 Профил на mak1951
    mak1951
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#32] от "radoslavivanov":
    Опитай на Меском Попов от Пловди - от месо са, както и на Маджаров, но за мен порвите са по-вкусни!

    mak1951
  46. 46 Профил на Майндърбайндър
    Майндърбайндър
    Рейтинг: 1457 Неутрално

    До коментар [#43] от "tralala2010":

    Всичката соя е ГМО. Друга отдавна няма.

    ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
  47. 47 Профил на Майндърбайндър
    Майндърбайндър
    Рейтинг: 1457 Неутрално

    Знае се ,че е вътре и трябва да го пише.
    До коментар [#43] от "tralala2010":

    ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
  48. 48 Профил на Майндърбайндър
    Майндърбайндър
    Рейтинг: 1457 Любопитно

    До коментар [#38] от "Чардо":

    Доколкото знам,при подагра не трябва да поглеждаш колбаси.Така че няма значение със или без соя.

    ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
  49. 49 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2744 Неутрално

    До коментар [#48] от "Майндърбайндър":

    Подаграта е едно много шибано заболяване - повишаване кристалите на пикочната киселина в ставите .
    Все едни си сипал пясък в скоростната кутия и изяждат хрущяла и става сейбъл мейч.
    По принцип колбасите не са забранени стига да са от месо , да няма в тях кръв или карантия .
    Не става за консумация нито една карантия , нито джолан или наситено с кръв месо .
    Също и всички бобово варива , спанак , канела . . . . .
    ПУРИНИ

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  50. 50 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1441 Весело

    До коментар [#41] от "Чардо":

    ако имаш подагра и прекаляваш със салама ще имаш поне толкова проблеми, колкото ако апнеш малко соев протеин полгрешка, вервай ми.

    соята ако да водеше до колапс и шок при хапналите я болни, точното описание на съдържанието на съставките щеше да е още по-необходимо.

    а моята идея некак си е, че е важно точното описание.л

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  51. 51 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2744 Неутрално

    До коментар [#50] от "jubal harshaw":

    Тук в Дома за стари хора Сливен , бая често ни сервират нещо под името колбас или шунка . . .
    Но никога не съм си и помислял да хапна нещо от тях , дето даже нямат аромат на месо
    Винаги ги раздавам и те се радват . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  52. 52 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#51] от "Чардо":

    ми окей, обаче това кво отношение има към въпроса за етикетите и обзначенията?

    http://jubalharshaw.wordpress.com
  53. 53
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  54. 54 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2744 Неутрално

    До коментар [#52] от "jubal harshaw":

    Добро утро ,
    Ами отношението е следното , че всеки като прочете колко % е соята ще може да прецени колко ще му е риска ако хапне от този колбас .
    Аз например си следя редовно нивото на пикочната киселина в кръвта и спазвам доста строга диета , защото за подаграта има само едно лекарство и то е обезболяващо , но не и лекуващо !
    Така че единствено е диетата .
    Но все пак човешко е понякога да ти се прииска нещо да хапнеш и така ще можеш да видиш до колко можеш да си позволиш риска като количество .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  55. 55 Профил на jubal harshaw
    jubal harshaw
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    До коментар [#54] от "Чардо":

    Добър вечер, аз това казвам за описанията още в първия пост, значи сме на едно мнение.

    Наздраве.

    http://jubalharshaw.wordpress.com




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK