БСК: Сивата икономика е най-висока на пазара на труда

БСК: Сивата икономика е най-висока на пазара на труда

© Велко АнгеловСивата икономика към момента в страната надхвърля 30%, като например по отношение на пазара на труда процентът е по-висок. Това каза Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК), цитиран от агенция "Фокус".


Той обясни, че сивата икономика в сектора на пазара на труда се изразява в практики като работа без договор или такъв със скрити клаузи, осигуряване на минимален праг и допълнително даване на пари "под масата", както и осигуровки за половин работен ден, а служителите работят по цял ден.
По думите на Колев предприетите мерки като свързването на касовите апарати с Националната агенция по приходите (НАП), касовите плащания, както и достъпът до кредитите и досиета на ревизираните фирми, който показва как фирми или физически лица изплащат кредитите си при положение, че не декларират достатъчно доходи за това, спомагат за намаляването на неформалната икономика в страната.


Усилията за допълнително редуциране на сивата икономика през 2013 година трябва да се насочат към ограничаване на административните и финансови тежести върху бизнеса, което ще доведе до изсветляване на сивите потоци, отбеляза зам.-председателят на БСК.
Като други необходими действия Колев посочи предложението на Българската стопанска камара – плащането на фирмите към държавните институции за социални и данъчни цели да става с платежно нареждане, което ще икономиса голям финансов ресурс в бизнеса от порядъка на 50 – 60 млн. лева.


Според експерта - плащанията към държавата трябва да стават с всички възможни платежни документи, а не само с платежно нареждане в банката, както е в момента. Подобни мерки са изключително полезни за бизнеса и намаляват неговите финансови и административни разходи, а в същото време спомагат за изсветляването на икономиката, заяви Колев.


По думите му - държавата трябва да направи напълно електронни всички публични услуги и на взаимоотношенията на гражданите и бизнесът с държавната администрация. Това означава електронизация на обществени поръчки, на регулативни режими, лицензи, разрешителни, плащания към държавата, като по този начин ще се елиминира сериозният проблем с бюрокрацията и корупцията, обясни зам.-председателят на БСК и открои като много важни и електронните разплащания.


Тези банкови електронни разплащания ще оставят следа за оборотите и за продажбите, но за да се осъществи тази идея, трябва да се стимулират търговците да инсталират пост терминали и самите граждани да искат да ползват тези разплащания, посочи Камен Колев. Той предложи като стимул за тази услуга в края на годината да се възстановява една част от ДДС, около един процент, за да може хората да ползват електроните разплащания или банковите карти.


В Гърция например сега, ако не ви издадат касов бон, можете да ви предоставят стоката безплатно, което обаче влошава отношенията между купувач и продавач, посочи експертът. Според него - използването и стимулирането на банковите карти е действащият начин като допълнителна мярка за ограничение на сивата икономика.


Размерът на сивата икономика е свързан и с ефективността, публичните разходи, престъпността и корупцията, а по отношение на всички тези класации България е назад в Европа, коментира Камен Колев. Той обясни, че това означава ниска ефективност на обществени поръчки, на всички бюджетни и публични средства по отношение на контрабанда, проблеми с организираната престъпност, които всъщност подпомагат създаването на сивата икономика.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на asen.bosev
  asen.bosev
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Не е случайно, че има толкова молове...

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Весело

  Споко пич, бат. Бойко знае кой е виновен, и съвсем скоро ще му обясни, че това не е хубаво, ... за бюджета.

 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  Що ли ми идва да се изхиля )))))))

 4. 4 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Е колко да е?!Самия ви председател е ченге,което разбира от доноси,но нищо от бизнес!

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  А високото облагане? А това че хората не искат да внасят своите пари по чужди партиди по разходпокривния принцип за да им кажат утре - до халите?
  За пенсионната реформа си трае господина, и само леко подлайва под сурдинка. Малко, колкото да не разсърди управляващите.
  За банковите карти, защо не каже защо плащанията към и от чужбина са толкова скъпи, а?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1289 Любопитно

  Тук се получава нещо като - крадеца вика,дръжте крадеца...Че кой я създава тая сива икономика?!Мрсианците?

 7. 7 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  трябва да се стимулират търговците да инсталират пост терминали и самите граждани да искат да ползват тези разплащания
  ----
  е, да ама не искам.
  1 като извади карта да плаща на касата и запуши цялата опашка.
  все още основните начони за разплащане са:
  - кеш
  - на ръкъ
  - в брой
  може и сухо...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1289 Весело

  "В Гърция например сега, ако не ви издадат касов бон, можете да ви предоставят стоката безплатно, което обаче влошава отношенията между купувач и продавач, посочи експертът."

  Ахааа,не ви се издават касови бележки май?!Това в Гърция си е гениално...Кой търговец няма да издаде касова бележка?

  Божее,какъв експерт е тоя?Карате ме да се смея

 9. 9 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  " търговците да инсталират пост терминали" - тва некакви терминали, които стоят на пост ли са?

  Имат ли нещо общо с POS-терминалите?

 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  До коментар [#5] от "Десен":

  Аз неща да внасям пари в личната ми партида. А ме задължават!
  Е бива ли такова безобразие? Кажи ми, десни? Това да плащам данък, който да се използва за други, ми е ясно. То си е задължително. Ама да ме карат задължително да спестявам, и то по такъв начин да спестявам, че и безлихвено... така де - дават ти 12% двугодишна лихва, ама иначе ти вземат по 6% всяка година "такса управление"
  И ти искаш всичките ми пари да отиват там?
  Не, благодаря. Предпочитам сега да плащам за другите, а като се пенсионирам след 20 - 25 години, другите да ми плащат пенсийката. Определено ще е по-голяма от тази, която е по твоята схема

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  [quote#1:"asen.bosev"]

  Не е случайно, че има толкова молове... [/quote]
  Нали от правителството са промоутърки на молове ...там се въртят праните пари и всичките едри далавери данъкоплатците плащат даже и инфраструктурата около тях.

  Обаче всичкия частен сектор собственост на българи е сива икономика и скоро ще бъде забранен официално !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на hokkay
  hokkay
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И този скелет откога си стой в гардероба комфортно?!?

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  [quote#10:"Федор Венедиктович Езерский"] ама иначе ти вземат по 6% всяка година "такса управление" [/quote]
  Една нормална българска фирма с 15-20 души персонал плаща и 1-2 заплати на банките даже и повече за:
  - преводи към НАП и т.н.
  - преводи за плащания към други фирми
  - комисионни по безкасови плащания
  - Такси получени валутни преводи и т.н.
  Изобщо някой счетоводител може да каже и повече но примерно голяма компания каквито са промотираните от нашите министри чужди вериги магазини не ги рекетират с такива разходи нито се санкционират за нарушението на законите !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#5:"Десен"]хората не искат да внасят своите пари по чужди партиди по разходпокривния принцип за да им кажат утре - до халите?[/quote]
  Да, бе! Щото като внасят в лични партиди ще е по-различно. Я виж какво става с прехвалените частни фондове - тотален крах на пазарнофундаменталистката утопия:

  "Пенсионните дружества може да се окажат в невъзможност да изплащат бъдещите втори пенсии заради прекалено многото рискове, които крие допълнителното задължително пенсионно осигуряване - дълголетие на клиентите, недобро инвестиране на средствата, сривове заради икономически кризи. Това стана ясно от дебатите на кръгла маса за постиженията и проблемите на капиталовото пенсионно осигуряване.
  Един от основните рискове в този случай е прекалено много хора да живеят по-дълго от времето, за което ще стигне партидата им. "Актюерските разчети показват, че това ще стане при повечето осигурени", отчете Георги Тодоров, шеф на "ЦКБ-Сила". И според държавните експерти, и според експертите на дружествата единственото решение да се гарантират тези пенсии е да се създаде общ пул (сметка) и в нея да влязат парите на хората, които вече получават пенсии, и сумите, които остават от партидите на починалите. От този фонд да се изплащат парите на дълголетниците.

  "Ние искахме да регламентираме това още при правенето на пенсионната реформа през 2000 г. Но това беше малко след фалитите на банките, рухването на финансовите пирамиди и първите реакции на хората бяха, че правим още една пирамида. Затова отложихме решаването на въпроса за по-нататък", призна Йордан Христосков, един от авторите на големите пенсионни промени преди 12 г.
  Сега доживотните пенсии трябва да се гарантират с резерв от собствени средства на дружествата и пари от партиди на починали клиенти, които нямат никакви наследници. Те обаче са пренебрежимо малко, тъй като по закон парите от партидите се наследяват от всички по права линия, но могат да се вземат само накуп. "Няма субект в света, който може да гарантира изплащането на пожизнени пенсии само със собствени средства", твърди Даниела Петкова, шеф на "Доверие". Според нея наложилата се световна практика е останалите в партидата средства при смърт на лицето да не могат да се наследяват накуп, както е в момента у нас, а с тях да се изплащат само наследствени пенсии и то на ограничен брой роднини. Сега всички наследници по права линия могат да претендират за парите по Закона за наследството."
  http://www.segabg.com/article.php?id=629761

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Един "прост" пример: Колода цветни визитки без касов бон, се "навървят" върху 15 пари, с него става срещу 18. Мерси...

 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  "плащането на фирмите към държавните институции за социални и данъчни цели да става с платежно нареждане" +++ плюс заплатите на работниците = НАП си взема своето и привежда заплатите на хората!!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#10] от "Федор Венедиктович Езерский":

  След 20 години нема да има кой да ти плаща "пенсийката" - чак в ЦРУ го сметнаха.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 18. 18 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#5] от "Десен": [quote#5:"Десен"]А високото облагане? А това че хората не искат да внасят своите пари по чужди партиди по разходпокривния принцип за да им кажат утре - до халите? [/quote] И аз не искам да внасям по чужди партиди, но се чудя има ли смисъл да внасям и по собствена при сега действащата система? Преди няколко месеца получих извлечение за натрупаните средства по партидата ми от така наречената втора пенсия и се оказа, че към момента имам по-малко пари отколкото съм внесъл. Ама те били в пакети акции и други благини, и като минела кризата и пак поскъпнели ще се окаже, че съм неразумно богат. Обаче служителите и управителите на пенсионните фондове не чакат това да стане за да вземат заплати и бонуси, а къпят като за последно.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 19. 19
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 20. 20 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 688 Любопитно

  А кой принуди повечето,, люде,, да се прехвърлят в сивата икономика ?

 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  [quote#17:"Хипчо"]След 20 години нема да има кой да ти плаща "пенсийката" - чак в ЦРУ го сметнаха.[/quote]

  Ще има, ще има )))) Това не го мисли )))) Тези апокалиптични приказки 10 години ги слушам ))))
  Батенце, знаеш ли какво му е хубавото на солидарното осигуряване - че когато трябва се дофинансира с ДДС и акцизи.
  Та за бъдещата ми пенсия не се притеснявай.
  На една камара десни като Десния приказвам, че ДОО е по на далавера от ДЗПО, просто защото ръстът на пенсиите през следващите 10-15 години ще е по-голям при държавното осигуряване, отколкото какъвто би бил и най-супер-оптимистичният сценарий за доходност на някой частен фонд
  Частният фонд е хубав само в един случай - да си е твой и ти да събираш парите Тогава да, определено е далавера

 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Върху бизнеса в България са стоварени толкова облагания и регулации, че няма как да е иначе.
  Отделно че има едно нещо наречено евфемерно "Инспекция по труда", което цял ден се драпа къде го не сърби и в краен случай, за да отчете дейност, стоварва праведния си гняв върху някой дребосък, който е ничий човек.
  Че иначе не се знае знае ли се и ако се зане, не е сигурно.
  Поддържането на висока безработица само улеснява процеса.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Весело

  Аз се чудя защо поумря дясната приказка - да се въведе Допълнително задължително здравно осигуряване, подобно на ДЗПО ))
  Така де, както би казал Десния - "Да се разбие монопола на здравната каса" ))))
  От кога реват да се измисли такава простотийка, щот е сладка работата - данъчните събират парите, НОИ ги обработват, и на куп ги превеждат, а пичовете си играят на "трейдъри" за да докарат "доходност", за да си добре.... докато погледнеш доходността

 24. 24 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#21] от "Федор Венедиктович Езерский":

  "Частният фонд е хубав само в един случай - да си е твой и ти да събираш парите Тогава да, определено е далавера"

  До който извод стигнах отдавна
  Отваряш си сметка "Пенсия" и сметка "Здраве" и следиш в коя банка и по кой влог дават най-добри лихви.
  Малко е тегаво, но си струва. Прите са си твои и си правиш с тях точно каквото ТИ си поискаш.
  Лощото е че насила и задължително ти вземат и едни други, дето си ги правят каквото те си щат.
  Иначе има оправия, ама никой Оправник нняма да я въведе. Не му е изпила чавка акъла.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 25 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Любопитно

  До коментар [#24] от "rapidfire":

  Абе имах друго предвид... но и твоето определение може да свърши работа - просто го разшири с парите на жената, бълдъзата, тъщата, тъста и т.н., а за да следиш коя банка дава най-доброто, как да не прибереш комисионна? Все пак работа си е
  Пък ако и комисионната е колкото лихвата, ухаааа

 26. 26 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  "БСК: Сивата икономика е най-висока на пазара на труда"

  До тук бяхме с приказките за високата безработица у нас. Не случайно винаги съм казвал, че безработицата реално не е по-висока от официално обявената, както почти всички претендират, а дори по-ниска. Просто наблюдения при регистрирани и нерегистрирани "берзработни" които познавам - всичките заработват, често и на повече от едно място на черно. Това е то сивата икономика.

 27. 27 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#20] от "sisiliya6":
  Без глупости, защото те винаги са били около 40 на сто...

 28. 28 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Да не говориме че същото важи и за невероятно ниските доходи в България за които официалната статистика говори. Това, че половин България се осигурява на минимална работна заплата и крие доходи не значи, че заплатите са наистина такива.
  И после се чудят защо обществените услуги били лоши - ами отговарят на плащаната цена на услугата. Това е тежка обществена болест - всеки има претенции към държавата и обществото но никой не е готов да даде нищо за тях и крие и мами където може. Позната балканска болест с всеизвестни резултати...

 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Да ме извини Форума: На-точно биват пред гишетата на НОИ...

 30. 30 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#27] от "dimko":

  Увеличи малко процентите. Само 40 ?

 31. 31 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тия пак последни го разбраха.

 32. 32 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#26:"antikommunist"]Просто наблюдения при регистрирани и нерегистрирани "берзработни" които познавам - всичките заработват, често и на повече от едно място на черно.[/quote]

  Това е само в големите градове. В останалата провинция няма работа дори на черно. А за трагичната безработица в Резерват Северозапад писа дори най-реномираното икономическо списание The Economist:

  The north of Bulgaria
  Life in Bulgaria’s Montana
  http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/06/north-bulgaria

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 33. 33 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Камен Колев е през 1954 г. Завършил е Техническия университет в София със специалност „Системотехника”.
  Председател на Комитета за обществени консултации към Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете в 41-ото Народно събрание. Къде ли е Божидар Данев, секретен сътрудник на Държавна сигурност с псевдоним Генчев? Данев: Не съм крил и не се срамувам, че съм работил за научно-техническото разузнаване.
  "Приятели, днес Комисията по досиетата обяви, че съм сътрудничил на ДС. Никога не съм крил и не се срамувам, че съм работил за научно-техническото разузнаване, при това срещу? комунистическа страна?", написа в страницата си в най-голямата социална мрежа Facebook Божидар Данев. "Готов съм (и желая) да се публикува цялото ми досие, за да се види, че то е пълно с доноси срещу самия мен, но не и обратното", допълва той. Данев заявява, че не е получавал възнаграждения? за това и не е писал доноси.? "Ангажиментите?... ми към научно-техническото разузнаване бяха за кратко през 70-те години?, когато готвех доктората си в Германия, а след завръщането ми в България прекратих тази дейност.? Не съм правил изрично публично достояние този факт от моята биография?, тъй като не смятам, че съм извършил нещо нередно.? Напротив, считам, че всеки българин трябва да работи за развитието на икономиката на страната",? завършва коментара си шефът на БСК.? Той продължава да се издига в йерархията и става от консилиери капо през годините.

 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#31] от "exit13":
  Тия, че и КоГО, Приятелю ?...

 35. 35 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#28:"antikommunist"]Това е тежка обществена болест - всеки има претенции към държавата и обществото но никой не е готов да даде нищо за тях и крие и мами където може. Позната балканска болест с всеизвестни резултати..[/quote]

  Много обичам да чета разсъжденията на умници като теб.

  Имам малко магазинче,след като платя наем и ток остават чисто около 800 лва на месец.От тях 130 лв. са моите осигуровки.Продавачката е на заплата 350 лв.Кажи ми как да я пусна на 8 часов договор и да и удържа 120 лв. от 350 лв. заплата ?
  Ти би ли живял с 230 лв на месец ?!?!
  Някой умник ще каже "затваряй го" и какво,ако го затворя, и аз и продавачката в армията на безработните.
  В това положение е по голяма част от дребния бизнес,но чиновническата паплач никога няма да го разбере това.

 36. 36 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#21:"Федор Венедиктович Езерский"]Частният фонд е хубав само в един случай - да си е твой и ти да събираш парите Тогава да, определено е далавера [/quote]
  Ами и аз мисля така... Аз съм голям привърженик на осигуряването с лични сметки, но не при монополното положение на определени фондове както е сега (независимо дали е един или няколко). Ако питаш мен директно да отменят осигуровките и да издадът норма всеки да трябва да спестява определена част от доходите си за "черни дни" - здраве, пенсия, безработица и т.н. (не че има начин това реално да се контролира). И всеки да си спестява както реши - дали ще е в пенсионен фонд, дали ще е на дългосрочен банков влог, дали ще е в акции, злато или ако си особено тъп в "бурканбанк", всеки сам си отговаря за себе си (и близките си). Проблемът в българската реалност е само един - никой нищо няма да спести и накрая ще мрът от глад, защото е прекалено разпространено мнението, че най-добре е да живееш от ден за ден и че "до пенсия я доживея я не" и по добре ДНЕС да се живее по-добре. Но за това всеки сам си е виновен. Аз за себе си мисля че мога доста по-добре да спестя за черни дни отколкото го правят много от фондовете или чрез разходопокривната система където плащам и за куп търтеи, а ако изгоря пак сам съм си виновен...
  А разходопокривната система е абсолютно продънена и няма никакво бъдеще при демографските промени - все по дълъг живот и все по-малко деца и следователно все повече пенсионери които да живеят на гърба на работещите. Не случайно навсякъде по света където има такава система започнаха да я намаляват и допълват със спестовна. Иначе единственият начин старата система да преживее е с постоянно вдигане на пенсионната възраст, все по-ниски пенсии и все по-високи осигуровки и данъци. И да така може да стане - ако направят пенсионната възраст 80 години и само който доживее до тогава... Ама не знам дали ти харесва това.

 37. 37 Профил на Хейтъромразец
  Хейтъромразец
  Рейтинг: 426 Гневно

  Абе този кой го произведе в чин "експерт" ? Шефът му от шесто (пардон, НТР ) ? На колко души персонал дава заплати и плаща осигуровки, че да ръси простотии?
  Въобще с тези онлайн касови апарати с колко се е "изсветлила" икономиката?
  Отговорът е: С НИКОЛКО!
  Само продавачите на фискални устройства и GSM направиха едни небити пари, а Дянков ся се чуди как да върже бюджета.

 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  БСК са кръгли идиоти. Сива икономика в България почти няма. Ако има нещо на пазара на труда то е точно обратното, хората се осигуряват на по- високи минимални прагове отколкото реално взимат за заплата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#9] от "aralambi":

  Хахаха! ++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 40. 40 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#14] от "Вени Г.":

  Правилно поставяш въпроса Вени, но има и някои неща, които са заложени като бомба в самите правила!
  Разходите за административно обслужване са твърди - 5%, а инфлацията и ръста на БВП са флуктоиращи!
  Правилата за работа на фондовете са като кучето и котката с с правилата на държавата да им прибере парите.
  Както ве казва "С такива курви - такъв публичен дом", така и "С тези политици - такива закони"!

 41. 41 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#24] от "rapidfire":

  Сметка "Здраве" и сега можеш да си отвориш, но не в банка, а в застраховка "Живот". Това е по-разумно, защото в сметката ти в банката може и да няма достатъчно средства за необходимото лечение!
  Аз бих го направил, ако тогава ме освободят от задължителната осигуровка за здравеопазване и бих внасял по-вече от 8%.
  Застраховката "Живот" е отделен стълб в здравната система и дава добри резултати, стига да се направи разумно без предварително заложени капани за за аванта!

 42. 42 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  молих му се на флик като доде на власт да не претоварва магарето щот ще го убие,той не та не.ПОСИВЯВАНИТО Е ЕЛЕМЕНТ ОТ, ОТЦЕЛЯВАНЕТО НА МАТЕРИАЛО ВЪВ ВРАЖДЕБНА СРЕДА,ЗАТОВА НЕ НИ СЕ СЪРДЕТЕ НА НАС, САМИ СИ ГО НАПРАВИХТЕ!!!

 43. 43 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Единствената доказано действащата пенсионна система е държавната, изградена на данъци, каквато беше при Тодор Велики, повечето държави по света и някой еврапейски страни, напр. Дания.
  Всичко друго само пилеене на пари, а самата здравна осигуравка е данък в полза на частни фирми.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 44. 44 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#36:"antikommunist"]И всеки да си спестява както реши[/quote]
  Леле, ама ти си по-десен и от дясното крило в републиканската партия в САЩ. Дори и те не предлагат отпадане на работодателите от вноски в пенсионните застраховки (там системата е застрахователна, а не осигурителна).

  И знам ли защо се сещам за изцепките на родни комунистически вождове - как редовно се натяха пред съветските другари с по-"комунистически" предложения от тях

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 45. 45 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  да се чете "натяГАха"

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 46. 46 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#35:"moreee"]В това положение е по голяма част от дребния бизнес,но чиновническата паплач никога няма да го разбере това.[/quote]

  +++ Чета коментарите и мълча.Мисля си тези тука всички са или от управителното тяло на НАП,или от ръководството на някоя Стопанска камара.Я от Лекарския съюз,я от инспекцията по труда.Докато стигнах до вашия коментар и си викам:А,тука има хора и от нашата черга!

 47. 47 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 771 Весело

  Хо, хо, хо! На мен много ми харесва мисленето на десните и антикомунистите! Какво да се прави след като двадесет години нашите десни разпродаваха и грабеха, всичко направено през комунизма, а десните на запад от нас, взимаха заеми от китайските комунисти, настана криза! Няма пари, а и няма какво да се краде! За пред материала се появиха оправданията за застаряването на населението (без да се казва, че голяма част от безработните са именно млади хора, и то с образование и език), и разбира се призрака на сивата икономика, и взеха да гонят бабите дето продават 2 марули и 2 китки кокичета!
  Хвала! Както би казал Десния закривай, и аутосорсвай я тази държава!

 48. 48 Профил на Moriache
  Moriache
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Като затриха цялата бяла икономика, ще има сива и това е само началото! Даже,към черна,ще премине.

 49. 49 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#43:"др. Иванов"]Единствената доказано действащата пенсионна система е държавната, изградена на данъци, каквато беше при Тодор Велики[/quote]
  Тя и сега по същество си е такава,само дето по-трудно работи и е многократно по-обременена с администрация.
  Малко по-тоталитарна е,главно в отношенията към внасящите пари.Тогава декларации не се изискваха и за неподаването им нямаше как да се налагат санкции.
  Ако прибавим към администрацията на НОИ и многобройните счетоводни къщи,без които не може да мине нито един дюкян,ако годишният му оборот надхвърля 50 000 лв.

 50. 50 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#48:"Moriache"] Даже,към черна,ще премине.[/quote]

  Черна икономика днес е бизнесът на властта,не беше ли така?

 51. 51 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Знаете ли, на какво ми прилича сегашната българска икономика!!! На маса върху която има една 80% оръфана и оглозгана постна пица и надвесили се над нея огромно количество лешояди от всевъзможни структури който, чакат своето коматче и докато чакат най - културно си клюкарствуват!!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 52. 52 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#42:"4i4e"]ПОСИВЯВАНИТ Е ЕЛЕМЕНТ ОТ, ОТЦЕЛЯВАНЕТО НА МАТЕРИАЛО ВЪВ ВРАЖДЕБНА СРЕДА,ЗАТОВА НЕ НИ СЕ СЪРДЕТЕ НА НАС, САМИ СИ ГО НАПРАВИХТЕ!!![/quote]

  Добър си, даже много добър!!!! Бравос!!! Хем нагледно хем и иронично!!! Хареса ми

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 53. 53 Профил на ID
  ID
  Рейтинг: 426 Неутрално

  пазара на труда се изразява в практики като работа без договор или такъв със скрити клаузи, осигуряване на минимален праг и допълнително даване на пари "под масата", както и осигуровки за половин работен ден, а служителите работят по цял ден.
  ===================
  Напълно разбираемо - първо заплатите са най-ниските в ЕС. Второ- никой не е сигурен,че ще доживее пенсия в такава сбъркана държава. Трето-никой не иска с осигуровките му да издържа цигански табори,а децата му да ходят полугладни с остатъка от заплатата след пълни осигуровки.

 54. 54 Профил на Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Bednqka- в доброзорна отпуска !
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#41:"ПАСТОРА"]Застраовката "Живот" е отделен стълб в здравната система и дава добри резултати, [/quote]

  Пасторе, за тези 23 години се научих да вярвам само на Буркан-банк, Джоб-банк и Кеш-банк и на нищо друго!!!!

  На прикрит комунист и неосъзнат шовенист, вяра да нямаш!!!
 55. 55 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  За мноо хора сивата икономика е голема мъгла. За господина от статията също. Или поне ни изпраща много мъгляви "тълкувания"...

 56. 56 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тука много са "десни", т.е. прости хора, но все пак да попитам:
  Помните ли съдбата на дружеството Хилд (душманинът на осигурителната система)? Частни фирми и държава скачиха като бесни кучета срещу тях и не мирясаха докато не ги изгонят.
  Когато си обясните какво правиха Хилд и защо ги прогониха ще разберете и пенсионната система!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 57. 57 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ЩЯХ ДА ЗАБРАВЯ И ДРУГО,ОГРОМНОТО ПЕРО В ЧЕРНАТА ИКОНОМИКА Я ГЕНЕРИРАТ ОПРАВНИЦИТЕ , И НАЙ ВЕЧЕ СЛЪНЦЕТО!!!ЩЕ ВИ ДАМ ПРИМЕР,БИВШ НЕГОВ СЪРАТНИК,Е ТРЯБВАЛО ДА ПОЛУЧИ ЕДНА ОГРОМНА ПОРЪЧКА, ЗА МНОГО МИЛИОНИ,НО МАТРИАЛО НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА РАЗБЕРЕ ЗА ТОВА,БРАТОЧКАТА ДЪРПО ШАЛТЕРО И.......!за да отчете дейност пред брюкселците обаче,отива и гепи бай мишан,в моменто в който си вари малце недекларирана ракийка за тразниците,И МУ РАЗТАКОВА МАМЕТО

 58. 58 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Искам да работя на "светло"!
  Някой знае ли къде?
  Като Премиер?

 59. 59 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#56:"др. Иванов"]Когато си обясните какво правиха Хилд и защо ги прогониха ще разберете и пенсионната система![/quote]

  Ако можеш с две думи?На мен ми е интересно.

 60. 60 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Тъй, кой разправяше, че бизнес климата - инвестиционен, предприемачески и прочее, и тъйнанататъка - е бил добър у нас ?

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#54] от "bednjaka":

  Тези банки са най-сериозните в България не от 23 години а от 123 години....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Сивата икономика не е добра за бюджета на министъра на финансите, иначе си е много ефективна и добра за тези които я "търкалят"....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#59] от "vjacho":

  В общи линии е това:
  http://dnes.dir.bg/news.php?id=2280906
  В подробности - не знам.

 64. 64 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#63:"xmm"]В общи линии е това: [/quote]

  Благодаря за линка!

 65. 65 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#59] от "vjacho":

  Хилд провиха т.нар. обратна ипотека. даваха пари на пенсиите ако им прехвърлят жилищата си. конкретно: не си внасял пари за пенсия, а си си купил жилище. Т.е. дотук си на нула, а не огромна сума на минус за бъдещи пенсии. Като станеш на 65 г. правиш договор с Хилд и им прехвърляш жилището, а те ти учредяват пожизнено ползване, не могат да го вземат докато си жив, но е тяхно. При сделката ти дават една немалка сума, средно 10 хил. лв. без условия, я след това ти изплащат всеки месец определено сума пари, която за двустаен в Надежда беше 270-280 лв., в центъра 450-500 лв. Ако не ти ги плащат редовно може да развалиш сделката.
  Много хора направиха договори, но държавата, застрахователи и пенсионните фондове обезумяха и за кратко време успяха да ги прогонят макар подобни фирми да действат в целия свят.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 66. 66 Профил на hajmanata
  hajmanata
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Определено не съм изненадан. За да оцелеят много малки фирми са принудени да го карат на ръба на сивата икономика, та и отвъд. Ако иска този процент да се намали, държавата трябва да вземе мерки за защита на малкия и среден бизнес. В противен случай сивата икономика ще продължава да се разширява.

 67. 67 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Сивата икономика към момента в страната надхвърля 30%, като например по отношение на пазара на труда процентът е по-висок."Това просветление идва от казионна стопанска организация в Ръководството на която е бъкано от бивши сътрудници на ДС като Божидар Данев и Радосвет Радев и скандално известни личности като Валентин Захариев и Сашо Дончев. http://www.bia-bg.com/aboutManagement/

 68. 68 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#65:"др. Иванов"]Много хора направиха договори, но държавата, застрахователи и пенсионните фондове обезумяха и за кратко време успяха да ги прогонят макар подобни фирми да действат в целия свят.[/quote]

  Да,благодаря!Видях мотивите с които са ги изгоничи.Нелицензирана дейност,според КФН.Сестра ми и съпруга й загубиха жилището си в Пощенска банка.И понеже още работят кой знае още какво предстои да загубят.

 69. 69 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 869 Неутрално

  [quote#36:"antikommunist"]Ако питаш мен директно да отменят осигуровките и да издадът норма всеки да трябва да спестява определена част от доходите си за "черни дни" - здраве, пенсия, безработица и т.н. (не че има начин това реално да се контролира).[/quote]

  ))) Зарежи, това не става, няма и да стане )))) Просто има едни конвенции от далечната 1933, които казват че работодателят участва в пенсионното осигуряване. Та това ще си го има.
  Друг е въпроса какъв ще е модела - "по щатски" или "по европейски". Ама щатският модел нещо издиша, като го гледам, че там реформи гласят.

 70. 70 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 628 Весело

  Няколко пъти съм пробвал да насоча вниманието към тоя проблем в блога си, но това е умрел кон - никой не го интересува

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 71. 71 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#68] от "vjacho":

  Тази дейност няма нищо общо със застраховането, а е нормална търговска сделка!
  Друг е въпроса кой колко е компетентен при сключването и!

 72. 72 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#41] от "ПАСТОРА":

  Един приятел го прилъгаха да направи на сина си и после когато хлапето си счупи ръката му донесоха от 9 кладенеца вода за да не му платят разноските и не ги платиха.
  Познай дали се застархова отново.
  Мани тва.
  Във влога е истината. Седи си на тъмно и тихо, трупа лихви и никой не го управлява наместо теб.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 73. 73 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#72] от "rapidfire":

  Разбирам разочарованието на някои!
  Аз например за 5 години за 2 коли платих 15 000 КАСКО и когато вхлътнах в дупка и изкривих алуминиева джанта ми отказаха покриване на щети.
  Наложи се да изисквам някои документи от сервиз и с помощта на юридическо лице ми смениха дори и гумата.
  В много случаи е въпрос до къде сме готови да защитаваме правата си!
  Логиката, която представяте е удобна вместо пенсионно осигуряване, но не е удачна за гарантиране на здравното обслужване!
  Бедата може да ви сполети на 15 - 25 - 50!
  До 25-30 -тата година въпреки, че се предполага, че сте със относително добро здравословно състояние - никой не може да гарантира евентуален проблем, който да не можете да покриете с натрупаната сума!
  За това са застрахователните компании, които могат да покрият сумата по полицата преди да сте я натрупали!
  Говоря по принцип и не твърдя, че всички компании са коректни, но както споменах по-горе, трябва да защитаваме правата си!

 74. 74 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз не видях ЦИФРАТА и/или сметката на сивата икономика в България, по данни на БСК....а само едно надхвърля 30%!?
  ...а дали е така, да видим!?
  Борисов, идва на власт при 74 млрд.лв. бюджет, като СИВАТА ИКОНОМИКА към първият му работен ден е 150 млн.лв. ДНЕВНО ПОД МАСАТА, 365 ДНИ В ГОДИНАТА....
  и/или 54, 750 млрд.лв.
  Веднага поствах, че получава 6-тица от мен, стига ТИЯ пари от приблизително 55 млрд.лв. да ги "ВКАРА" в БЮДЖЕТА и да са полезни за страната!
  Да, ама НЕ!....и закономерно оценката е слаб 2!
  Проблема е,
  че няма как, ПАРИТЕ В НАЛИЧНОСТ да съществуват законосъобразно в бюджета на РБ, без съответния ръст на икономиката ни и затова се "грижат" както СБ,така и ЕБ...и всички разузнавания!
  ...и/или както РЕКЛАМАТА Е ДУШАТА НА ТЪРГОВИЯТА.....
  ...то СКРИТОТО/СИВОТО Е ДУШАТА НА КАПИТАЛА!
  Честита Коледа на Всички, ЖИВИ И ЗДРАВИ!!!
  ......тия от БСК, като знаят "толкова" , що не станат една ПАРТИЯ, да управляват, вместо да плащат за лобита в парламента!?....мдаа.... маймуни в огледален образ!?


 75. 75 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#44:"Вени Г."]Дори и те не предлагат отпадане на работодателите от вноски в пенсионните застраховки [/quote]
  [quote#69:"Федор Венедиктович Езерский"]Просто има едни конвенции от далечната 1933, които казват че работодателят участва в пенсионното осигуряване. [/quote]
  Абе вие дорбре ли сте? Да ви светна само: за работодателя има само обща цена на труда, в която влизат и заплатата на рабоника и всички допълнителни плащания по осигуровки в които той трябвало да участва, и ако на работодателя цената на труда заради неговата част от осигуровките му е висока ще реши проблема с намаляване на заплатата или в краен случай с уволнение на работника и оптимизация.
  Иначе аз предложих радикалният личен осигурителен вариант горе както написах с пълното съзнания, че той е най-добър за мене (като честен платец), но че мнозинството от българите ще си отидат гладни и болни при него. И с реакциите си само показахте че не можете да мислите по надалече, а я карате на принципа че искате да не плащате ако можете осигуровки (или да ги занижавате по-всички легални и нелегални начини), но да получавате добро здравно обслужване и добри пенсии на ранни години. А това няма как да стане - всичко това са обществени услуги и качеството им директно зависи от цената която гражданите са готови да платят за тях. И редовният български номер - "Искаме да се плаща, но да платят другите понеже аз не мога" също като този горе не минава:
  [quote#35:"moreee"]Кажи ми как да я пусна на 8 часов договор и да и удържа 120 лв. от 350 лв. заплата ?
  Ти би ли живял с 230 лв на месец ?!?! [/quote]
  Това наистина е заплата от която не може да се живее, но след като дамата се е хванала на тази работа за тези пари вместо да се квалифицира и да си търси по-добре платена работа, ще трябва да избира или да живее с 230 лева на месец или да се чуди как да преживее като се разболее или се пенсионира. Няма как да вземаш нещо без да даваш нищо.
  А относно осигурителната система си има най-различни възможности за да бъде стабилна. Може както казах дори да се запази разходопокривната система, но тогава ще трябва да се всига много яко възрастта, да се намаляват пенсиите и да се вдигат осигуровните (докато има кой да ги плаща) заради растящата продължителност на живота и все по-малкото работещи при все повече пенсионери. Може и да се направи смесен модел като в Швейцария с народна пенсия равна за всички и малко по-висока от социалната помощ финансирана на разходопокривен принцип и който иска по достойни старини се осигурява сам допълнително както реши. Новсичко това трябва да се плаща от кякого (и това не могат да бъдат винаги "другите".

 76. 76 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#69:"Федор Венедиктович Езерский"]Друг е въпроса какъв ще е модела - "по щатски" или "по европейски". Ама щатският модел нещо издиша, като го гледам, че там реформи гласят. [/quote]
  И двата издишат и ги реформират в момента. "Европейският" модел просто не е пригоден за демографските промени и сега се сблъскват с тоси проблем и правят най-различни реформи за да се справят (от вдигане на възрастта за пенсиониране до въвеждане на лични стълбове в системата). А "американският" модел и той издиша до толкова че пенсионните фондове там взеха да се конкурират за клиенти предлагайки все по-високи доходности които звучаха прекрасно за овцете, само че високата доходност винаги е признак за по-висок риск и така се набълбукаха и проиграха много от парите на вложителите си. Не всички де, но една част. Само да спомена по-въпроса, че в този случай и вложителите са си виновни, че с овчите си мозъци си мислят че могат да постигат доходности двойно и тройно над инфлацията че и повече и системата въпреки това да е сигурна и стабилна. Ако искаш да имаш голяма сигурност на вложенията това значи и ниска доходност, затова мисля че 1) трябва човек (поне тези които го искат и могат) да могат сами да управляват спестяванията си и да решават как ще се инвестират те и 2) да се направи един регламент, че за да може един фонд да се нарича пенсионен, а не да речем инвестиционен, не може да има доходност по-висока от мъничко над инфлацията. Това разбира се разбива илюзиите н някои че могат да внасят 10-20 години по нещо и накрая да да живеят още 20-30 години в царството на изобилието, но това е реалността - от нищо няма как да дойде нещо.
  И накрая да се разбере, че абсолютна сигурност няма и човек винаги може да се излезе прецакан накрая, но ако не се подсигурява по никакъв начин то определено се обрича на пълна мизеия. И че най-перспективното осигуряване съществуващо откакто свят светува са децата които си отгледал и които на старини да ти помагат

 77. 77 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много ми се иска спец. икономистите от форума, в частност Ст. Янков, да прочетат материала и да го коментират! Той касае само България.

  goblenka
 78. 78 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#71:"ПАСТОРА"]Тази дейност няма нищо общо със застраховането, а е нормална търговска сделка![/quote]

  Така е.Дадох пример само че начините да загубиш жилището си са повече от един.

 79. 79 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Естествено! При толкова голям натиск върху глинеста маса, по-скоро - кална маса, тя да се разтече и разпилее. първо трябва да я направят достатъчно стабилна, а после да преценят натиска, който може да понесе. Нито едното, нито другото е направено. така че, резултатът е естествен!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK