Валентин Николов бил притискан да завишава разходи в АЕЦ "Козлодуй"

Валентин Николов  бил притискан да завишава разходи в АЕЦ "Козлодуй"

© Юлия ЛазароваИзпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов се оплаква от политически натиск, който целял да се завишат някои разходи в дейностите на централата.


"Имаше искане от мен да увеличавам цената на транспорта за извозването на отработеното ядрено гориво, и то с немалка сума. Мога да ви кажа, че всъщност битката още продължава, но наблюдавам много интересни връзки между нападките срещу мен от конкретни политици, вестници и т. н., и конкретни мои действия, когато трябва да одобря увеличени разходи по някои от, как да кажа, процедурите, които се извършват в АЕЦ "Козлодуй". Така че става дума за милиони левове", коментира той в интервю за БНР.


Перди това в местната преса казал,  че има нападки срещу него "в моменти, в които развалям схеми или пипам там, където други преди мен не са успявали".
Николов казва, че е възложил на целия ръководен екип да му дадат предложения за структурни промени, които трябва да се извършат в атомната централа "с цел оптимизирането й, и не само", така че централата да свали разходите си.


По думите му печалбата на компанията към края на ноември е 150 млн. лв.


Николов съобщи, че централата ще поиска пълен лиценз от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, за да може да продава енергията си и зад граница. В момента това правят търговците. Той обяснява, че има идея централата да продава ток и на крайни едри клиенти като по този начин се очаква увеличение на печалбата с 5-10 на сто.


Централата изпълнява инвестиционна програма за 200 млн. лв., която се финансира със собствени средства. Част от нея е удължаването на живота на пети блок с още 20 години.


По думите на Николов в края на годината се очаква доклада за това да бъде внесен в Агенцията за ядрено регулиране. Всички забавяния, които бяха в началото, са преодолени и всичко върви по план, така че категорично не смятам, че ще има забавяне, смята директорът на централата. Проектът се изпълнява от консорциума между EDF и "Росенергоатом".


В началото на март се очаква да бъде пуснат в действие ВЕЦ "Козлодуй". Той вече е вързан към електрическата система на България. Проектът за нея е започнал при управлението на тройната коалиция като според данни на самия Николов, оповестени преди време, в централата са били вложени 22 млн. лв. при предвидени наполовина по-малко. Последва проверка на този проект като към момента резултатите от нея са дадени в прокуратурата.


"В момента прокуратурата извършва своята проверка. Възложила е също и на Агенцията за държавен финансов контрол проверка във връзка с процедурите. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK