Валентин Николов бил притискан да завишава разходи в АЕЦ "Козлодуй"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Вържете шефа на АЕЦ-а, докато не е станало твърде късно!

  Повод за такъв призив ми дава едно негово, съвсем скорошно, поръчково интервю, по повод 25 годишнината от пускането на 5-ти енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” в експлоатация. А още по-точно високата концентрация на свръх нагли лъжи и заблуди, изречени в изключително кратък интервал от време.
  Първо можете да видите самото интервю с оцветени от мен в червено на лъжите, а след това ще ги изкоментирам една по една.

  Валентин Николов: АЕЦ „Козлодуй” е една от най-добрите централи не само в Европа, а и в света


  Водещ: АЕЦ “Козлодуй” отбелязва юбилей, важен както за атомната електроцентрала, така и за българската енергетика. Преди 25 години, на 29 ноември 1987 г., в 23 часа и 39 мин. в енергийната система на България е включена първата 1000-мегаватова мощност на атомната централа – пети енергоблок. За изминалия четвърт век той е произвел над 130 милиона мегаватчаса електроенергия при спазване на всички изисквания за безопасна експлоатация. Благодарение на двата хилядамегаватови блока – пети и шести, АЕЦ “Козлодуй” е основен производител на електрическа енергия в България и подсигурява повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Как изглежда АЕЦ „Козлодуй” днес, какви са нейните икономически параметри, наш гост е изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Най-напред честит празник, честит юбилей, г-н Николов.
  Валентин Николов: Благодаря. Всички потребители могат да си честитят този юбилей, защото това е най-евтината енергия и всички могат да бъдат доволни, че АЕЦ „Козлодуй” работи и доставя евтина енергия.
  Водещ: Как изглежда централата днес, какви са параметрите на нейното производство?
  Валентин Николов: В момента и двата блока работят, всеки – с електрическа мощност около 1020 1030 мегавата и с топлинна мощност около 3000 мегавата. Така че всичко е в нормите, безопасността е абсолютно гарантирана, няма никакви вредни изхвърляния. Това е от години така и можем да се похвалим с една от най-добрите централи не само в Европа, а в света. В момента има мисия...
  Водещ: Да, вие я приехте преди ден тази мисия OSART на Международната агенция по атомна енергия. Какво проверяват?
  Валентин Николов: Те пристигнаха всъщност още в неделя, в понеделник беше извършен инструктажа и вече всекидневно обикалят централата, за да изследват всички възможни теми по безопасността. Проверката им включва девет теми, така че те си вършат своята работа, до 13-ти декември трябва да изготвят окончателния доклад, Засега всичко върви нормално, даже биха казал добре. Констатациите им вървят в най-добрата посока, разбира се, винаги ще има и някакви забележки, причините за които в последствие трябва да бъдат отстранени.
  Водещ: В централата започнахте и процедура по ОВОС – т.е. оценка за въздействие върху околната среда – за предстоящия за изграждане седми блок. Бихте ли ни предоставили повече информация за нея?
  Валентин Николов: Знаете, че беше проведен търг, обявен в два всекидневника и на сайта на АЕЦ „Козлодуй”, именно за избор на фирма, която ще извърши оценката за въздействието върху околната среда, така нареченият ОВОС. Участваха 7 фирми - международни и български консорциуми. От тези 7 фирми накрая останаха 3, от които победи българо-испански консорциум. За цена малко под 2 милиона лева той ще извърши цялостната оценка и очакваме до септември догодина да имаме пълен доклад, придружен от съответното рейтингово проучване сред населението за готовността и желанието му да се изгради 7-ми блок, плюс отговорите на забележките, поставени от Министерството на околната среда и водите на Румъния – те бяха включени впоследствие в техническото задание. Всичко, което можеше да бъде отразено в техническото задание и съответно в изискванията към изпълнителя, е заложено и очакваме крайния резултат от една добра работа. Екипът, който показа, че ще работи върху това, е един от най-добрите в България, към него са включени и чужди специалисти, така че очакваме аргументиран доклад, който да се приеме както от българските, така и от европейските институции.
  Водещ: Знаете и че заради наближаващия референдум, АЕЦ „Козлодуй” ще бъде наблюдавана под лупа и коментарите на резултатите от нейната работа със сигурност ще бъдат част от общия политически дебат. Затова, кое е най-важното, което трябва да се знае за централата?
  Валентин Николов: АЕЦ „Козлодуй” по принцип през последните 15-20 години винаги е гледана под лупа. Тя е гледана под лупа не само от българските институции и организации, но и от международните. Както от Международната организация на ядрените оператори, така и от Международната агенция за ядрена енергетика, от Европейската комисия и т.н. Всъщност АЕЦ „Козлодуй” свикна да бъде наблюдавана. Именно в това е нейната сила – тя доказа, че винаги е във форма. Поради усилията на специалистите, които се грижат за безопасното производство, благодарение на правилно проведените инвестиции и най-зече заради бъдещите намерения за изграждане на 7-ми блок, АЕЦ „Козлодуй” ще бъде във фокуса на предстоящия референдум. В предстоящия референдум са заложени два въпроса – „Искате ли да се развива ядрената енергетика” е първата част и втората – „Чрез изграждане на нова ядрена централа”. И последните социологически проучвания го показват - българите знаят, че страната все още не разполага с природни ресурси, с които да задоволи енергийните си нужди, поради тази причина ядрената енергетика е особено ценна и важна за нас. Разбира се, нашите специалисти са доказали, че могат по един безспорен, безопасен начин да произвеждат тази енергия и поради тази причина и българите са доста по-спокойни за работата на ядрената ни централа. Очаквам, че доста хора ще гласуват да се продължи ядрената енергетика в България. По въпроса с ядрената централа, разбира се, категорично всички работещи за АЕЦ „Козлодуй” в град Козлодуй и околностите, очакват това да се случи с изграждането на 7-ми блок, защото ще бъдат направени инвестиции, ще бъдат създадени нови работи места и, разбира се, новият блок ще се окаже естественото продължаване на спрелите от 1-ви до 4-ти блокове. И така 440 мегаватовите блокове ще бъдат заменени с един хилядник - около 1200 мегаватов. За всички работещи в АЕЦ „Козлодуй” това е естествен процес и те приветстват идеята за изграждането на такова ядрено съоръжение на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.


  това е най-евтината енергия – класика в жанра и не се нуждае от коментар, но е отбелязано, за пълнота на картината;

  електрическа мощност около 1020 1030 мегавата и с топлинна мощност около 3000 мегавата – нарочно натъртва на тези чиска, за да не си помислите, че те реално са по-високи. Вече е доказано, че работят на по-високи нива на мощност, но на него така му е поръчано да каже;

  безопасността е абсолютно гарантирана, няма никакви вредни изхвърляния. Това е от години така и можем да се похвалим с една от най-добрите централи не само в Европа, а в света – няма такава АЕЦ, където и да било по света, където безопасността да е абсолютно гарантирана. Последното изхвърляне на радиоактивен газ Ксенон-133 беше на 26-ти април 2011 г. За какви години говори? За по-малко от половин година след като беше спуснат в това кресло 6-ти блок беше спиран цели 3 пъти аварийно, а 5-ти веднъж, принудително, за да се избегне по-голяма авария. След това да твърди за една от най-добрите в целия свят е повече от нагло дебелоочие.

  Констатациите им вървят в най-добрата посока – генералния щаб на световната ядрена мафия МААЕ имитира проверка на свой регионален клон. „Проверките” на тази организация никога не са прозрачни и резултатите от тях си остават винаги единствено и само за сведение на съответната АЕЦ, без право на публичен показ. Бихме повярвали на този театър само ако той се провежда с участието на гражданска квота и резултатите след това биват публично достъпни.

  Екипът, който показа, че ще работи върху това, е един от най-добрите в България, към него са включени и чужди специалисти, така че очакваме аргументиран доклад – и кой е тоѝи екип? Той има ли си име или не? Мощностите ги цитира с точност до един мега-ват, а сега изведнъж го обзе амнезия? Като не му знаем името на този екип, как да разберем какво е показал?

  Всъщност АЕЦ „Козлодуй” свикна да бъде наблюдавана. Именно в това е нейната сила – тя доказа, че винаги е във форма – свикнала, свикнала, колко да е свикнала. От всички цитирани „наблюдатели” няма нито един неподвластен на ядрената мафия. В същото време Николов забрани провеждането на мероприятието „Ден на отворени врати”, за да не можем и ние да отидем и да ги понаблюдаваме. И независимо че предстои референдум и това че група граждани му изпратиха отворено писмо, с искане да отмени забраната (искането беше отправено по електронната поща до информационния център на АЕЦ-а) той не само че не отговаря, а вместо това нагло лъже, че обичал да го наблюдават.

  По въпроса с ядрената централа, разбира се, категорично всички работещи за АЕЦ „Козлодуй” в град Козлодуй и околностите, очакват това да се случи с изграждането на 7-ми блок – за какво тогава се прави този цирк „Референдум”?

  За всички работещи в АЕЦ „Козлодуй” това е естествен процес и те приветстват идеята за изграждането на такова ядрено съоръжение на площадката на АЕЦ „Козлодуй” – за същите тези работници, обаче, съвсем не е естествено на територията на общината им да се строи дълбочинно хранилище, за високо радиоактивните продукти на деление от ядреното гориво. Последното те с удоволствие ще го „дарят” на някоя друга общуна в България?


  Този човек до преди три и половина години се е занимавал с доставка на храни за детски градини и ясли. Като го виждате сега, колко напоително, концентрирано, пренебрежително и повече от нагло лъже, има ли някой от вас съмнение, какви точно закуски е доставял на децата? Със същото качество, като действията и приказките му, като шеф на АЕЦ-а?

  Да не забравя да уточня, че това лице не разбира по същество това, което говори. На него му се подават листчета с текстове. Кой го прави ли? Официално това го прави ГЕРБерския ЧЕП Владимир Уручев. Видно от действията и словоблудствата на Николов следва и Уручев също да бъде озаптен.

  Знам че ядрената мафия няма да се вслуша в призива ми и не страдам от това. През октомври предупредих за готвената авария и тя се случи. Написаното остава! Поне докато безумствата на тези двамата и техните кукловоди не ни изтребят.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Значи Баце му е наредил да продава зад граница и после да прибира печалбата.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 381 Весело

  Как един път не ги притиснаха да превишат приходите

 4. 4 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Хахах новата ЯДРЕНА коалиция ГЕРБ-БСП да обясни, как с със 150 милиона на година ще изплатят централа за 20 милярда. Ще стане, ама точно след 133.3 години.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 5. 5 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" до декември 2012 г. е 150 милиона лева.
  Като се има предвид, че АЕЦ Козлодуй има само експлоатационни разходи и не връща никакви инвестиции се вижда, колко безперспективно е да се строят нови ядрени мощности. При такава печалба, ако Козлодуй бе построен наскоро, щеше да е или губещо предприятие, или за да не е на загуба, би трябвало да плащаме много скъп ток.
  При 150 млн. колко ли време ще се изплащат 15млрд. ???
  - 100 г. или цената трябва да е 5-6 пъти по-висока.
  ДАЙТЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ПО-ЕВТИН ТОК!
  Има ли умни хора у нас, които да вярват на тази теория???

 6. 6 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  По думите му печалбата на компанията към края на ноември е 150 млн. лв. Ако се изгради Белене- още по- голяма печалба!

 7. 7 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  Не бой са. МААЕ следи точно това. Да не би покрай кражбите да не стане някой сакатлък от некадърност. Или да земат да продадат малко ядрени матряли на едни терористи... Всичко е под контрол и корупцията върви безаварийно.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 8. 8 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Весело

  Това е с цел. Некои хора гледат да гепят по-високи приходи от Белене, като се позоват на съществуващите "разходи"

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 9. 9 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 488 Любопитно

  "Николов съобщи, че централата ще поиска пълен лиценз от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, за да може да продава енергията си и зад граница. В момента това правят търговците. Той обяснява, че има идея централата да продава ток и на крайни едри клиенти като по този начин се очаква увеличение на печалбата с 5-10 на сто."
  _____________________________________
  Не така с лошата,че им отидоха огромните гарантирани печалби,на Р.Овч и другите червени тарикати

 10. 10 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 221 Неутрално

  лъже. сам се притиска.

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Тоя направо изби рибата!? Ами нали точно за да изпълняваш политически поръчки си назначен там!? Или мислиш, че с управленския си опит, състоящ се от управление на кварталната организация на ГЕРБ в ж.к. Младост, всяка голяма енергийна компания в света би те назначила не за какъв да е а за изпълнителен директор!?

 12. 12 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ГЕРБ се присламчиха към референдума, за да не бъдат публично бити още преди изборите. Тяхната "ангажираност" е фалшива. Затова напаснаха нещата така, че кампанията да е кратка и медийно смачкана. Видимо е, че трудно ще участват 4 200 000 души. Ако достатъчно българи заявят позицията си, това дава огромна морална сила следващото управление да изпълни волята им. Всеки глас на референдума е глас срещу произвола на ГЕРБ", допълва още лидерът на БСП. Въпреки,че го казва Станишев,толкова е прав,че....

 13. 13 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Защо се оплаква чак сега и пред медиите!?!? А не пред институциите, които мога т да вземат мерки?!?!

 14. 14 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#12] от "radiacionen_tip3":

  Референдума изобщо още откак е измислен е дебилен...
  "Да развиваме ли ядрена енергетика"...а...ама мен ме интересува кой ще я строи и къде, ако кажем "да" и най вече за колко пари...
  Иначе излиза, че сме искали и на - кат искате ей ви централа за 100 милиарда - плащайте. Глас народен...

  А най-вече ме интересува ще се намали ли цената на тока ?
  В противен случай развитието на каквато и да е електроенергетика е безмислено.

  Значи искаме - ми кат искате ей ви ток за 30-40 ст/киловат - плащайте за да ви дойде акъла...

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 15. 15 Профил на TOSHKOFF
  TOSHKOFF
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#9] от "simeonov_":

  Ами те имат лиценз за търговия, само че не е активен. Т.е. трябва само да активират лицензията, за да заработи.

  Sic transit gloria mundi
 16. 16 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Аз съм честен....не слушайте тези , които ме критикуват.

 17. 17 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#6:"radiacionen_tip3"]Ако се изгради Белене- още по- голяма печалба![/quote]
  Кълнеш ли се? Той и комунизма беше близо, почти го бяхме построили - после дойде режима на тока през 80-те.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 18. 18 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Приказки по герберски - извън същноста на проблемите... на предстоящите промени в сектор енергетика... Явно ГЕРБ са решили да оставят реформите в сектора на следващото правителство.

 19. 19 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Искам да го питам Николов, ако от едни дюни 20 декара ли са, колко са успяха да откраднат 4 милиона, колко ще откраднат ГЕРБ и БСП от строежа на нов АЕЦ?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 20. 20 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Централата изпълнява инвестиционна програма за 200 млн. лв., която се финансира със собствени средства. Част от нея е удължаването на живота на пети блок с още 20 години.
  По думите на Николов в края на годината се очаква доклада за това да бъде внесен в Агенцията за ядрено регулиране. Всички забавяния, които бяха в началото, са преодолени и всичко върви по план, така че категорично не смятам, че ще има забавяне, смята директорът на централата. Проектът се изпълнява от консорциума между EDF и "Росенергоатом"......"

  Червената чугунария ,която тръбеше как руснаците ще ни спрат АЕЦ-а през 2017-2019 година наясно ли е вече кой ще направи доклада до АЯР за удължаване на лиценциите на 5 и 6 блок до 2037-2039 година?
  Росенергоатом!!!!!!!
  От 2-3 години сипвам супа у плитките червени чинии /може да се провери всичко ,което съм писал по "ядрения ток"/ ама и поговоррката го казва ясно ,че не требе.
  И не ,че е виновна супата ,а заради това ,че е плитка чинията.

  На всеки имащ поне една сива клетка трябва да му е ясно ,че нова ядрена мощност/не само централа/ при тези тенденции в икономиката и енергейната ефективност ще са необходими /може би ,но едва ли / след 25-30 години и затова този референдум трябваше да се проведе някъде към 2025 година.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 21. 21 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И няма ли цената да излезе на 20 000 000 000, а 40 000 000 000 с такова мафиотско крадене?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 22. 22 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дамян":Единствено приватизация от водещ световен ядрен оператор може да оправи проблемите в Козлоздуй! Това е място за масов грабеж и хранилка на партиите които са на власт! Предприятието е отдавна на загуба и е вкарвано в схеми за източване по всички линии - руското ядрено гориво до отпадъците и особено от ремонтите! Цари абсолютна корупция и пълен страх - помните ли че на един директор му отрязаха ухото заради устата====

 23. 23 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов се оплаква от политически натиск, който целял да се завишат някои разходи в дейностите на централата."
  ..
  Където има гербер, там започват интригите! Само да не направи някоя бе;я това шиле, като съкращава основни разходи с цел да се хареса на началниците си в ГЕРБ! Тук е много опасно за политически акции!

 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#15] от "TOSHKOFF": Имат ама "непълен". В това отношение казаното от Николов е отчасти вярно. Козлодуй и днес може да сключва директни договори с големи местни индуструални производители и го прави, т.е. в това Николов ни смотава. Но нямат лиценз за ИЗНОС. Това е направено преди време от тройната коалиция за да гушкат търговци - фирмички с 3-4 души персонал, малко оборотен капитал и приходи от по 200-300 млн. лв. годишно. И казват: "ето, имаме частично либерализиран пазар"
  Идеята Козлодуй директно да участва в търгове за износ с определена квота, примерно до 30% от мощностите си, е добра, но не е най-добрата.
  Личното ми мнение е, че след като НЕК загуби търговския си монопол още тази година ще трябва да му се придаде друга функция - да стане водещ ПРОИЗВОДИТЕЛ на електроенергия и да участва на пазара със собствения си МИКС!!!. Това означава собственоста на Козлодуй, МИ2 и Мини Марица Изток да се прехвърли от БЕХ в НЕК.

 25. 25 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не е ли длъжен В.Николов, ако казаното от него не е лъжа, незабавно да информира прокуратурата за подбудителство към престъпление? Още повече, че подбудителството, както Николов признава, продължава и в момента, а и става въпрос за милиони, пак по думите на Николов.

 26. 26 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дамян":

  Не можеш да отречеш историята на кражби, нито да твърдиш, че премахването им в бъдеще е възможно. Напротив при всяка инвестиция, всеки инвеститор би ги калкулирал в цената. Затова в бг, въпреки ниската цена на работната ръка, инвеститори не идват - заради масовата корупция и високите разходи които тя поражда за всеки инвеститор(пък бил той и държавата).

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 27. 27 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  [quote#6:"radiacionen_tip3"]печалбата на компанията към края на ноември е 150 млн. лв. Ако се изгради Белене- още по- голяма печалба! [/quote]
  Добре, де, ще получава два пъти повече - да речем, 300 млн лв. Хайде сметни с 300 млн лв печалба на година за колко време ще върне кредит минимум от 6 мрд евро плюс лихвите?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#22] от "richardnixon":
  Лично аз съм ЗА но българският мат'рял не е дорасъл още до идеята да се приватизира Козлодуй. Ще има бясна съпротива. Нито една политическа сила, даже ДСБ не са склонни да рискуват в тази посока. Факт е, че никой не предлага такова решение.
  Доброто решение съм го посочил в предишния си пост. Да се консолидира НЕК, а голям дял (до 49%) да се пусне на борсата или да се продаде на голяма европейска енергиена компания. Това обаче предполага социалистическото отроче БЕХ да стане със затихващи функции.

 29. 29 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#26:"ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ"]Не можеш да отречеш историята на кражби, нито да твърдиш, че премахването им в бъдеще е възможно. [/quote]
  Не отричам историята, но за бъдещето все пак съм умерен оптимист. Причината е в европейските директиви, които изискват от нас още през тази година да либерализираме пазарът си на електроенергия и до 2016-та да изградим общ регионален пазар с Румъния и Гърция, а в переспетива и със западните Балкани и европейска Турция.
  Въпреки тихата съпротива енергетиката ни ще започне да функционира по други правила.

 30. 30 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  И без да си оцветяваш коментарите, цветът ти е ясен.
  ПЕСоглавско червено.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 31. 31 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ай стига платеното писане! аз предлагам да се направи обществена поръчка за 200-300 хиляди и да се купи софтуер, който да забрани писането на коментари от държавно-чиновнически компютри във всички възможни сайтове и форуми. Да се спира достъп и до фейсбук, туитър и всичко друго, което отнема от ценното и най-вече скъпо за нас, време на българския чиновник. Вместо да пишат глупости да вършат полезни неща.
  А за тези, които толкова не харесват ядрената енергия- плаши ви, че ще е скъпа или, че е вредна? или не знаете какво ви плаши?Щото още не мога да видя смислен довод (не че няма такива, но вие не ги търсите) и ми омръзна и в двете позиции да има само политическо мрънкане и никакво експертно и стратегическо мислене

 32. 32 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#30] от "Captain Shakespeare":

  Суз, мари! Шо си толкова бесна Хахахахахахахаааааа....

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 33. 33 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  още един велик борец ! познавам му селския чембер,пардон -селския перчем !
  няма нито помен от едно именце даже,ама иначе велика ,люта борба водил и борил ..с виртуални змейове и таласъми!
  "Имаше искане от мен да увеличавам цената на транспорта за извозването на отработеното ядрено гориво, и то с немалка сума." Ей,че неграмотен народ..колкото по-неграмотен,толкоз по-нагъл,по-надут и по-лют поборник! Не се казва искане от мен,а КЪМ мен! Или се казва-искаше се от мен! А че ти си искаш от тебя и си правиш от тебя пак разни работици за Партията и Вожда-това е ясно! Ама иначе се изкарва лют поборник и патриот! само пачките им не са виртуални,а вразите им люти - виртуални!! ) Или по-скоро са на една синия....и лапат! Накацаха,накачулиха страната и я оакаха ударно!!

 34. 34 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В централата в момента работят поне два пъти повече от необходимото хора. Видях го с очите си.

 35. 35 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "Къти":

  Хахха, тоя съм го изпуснал като отявлен гърбав. Благодаря, че ми го отбелязваш

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 36. 36 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#29] от "Дамян":

  И кое те кара да бъдеш оптимист? Че кражбата на Цецо вече е история?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 37. 37 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Дамяне, и ти ли си бил гъбарко бе? Вече ще ме карата експлицитен списък да си правя. Айде във фб си имам, ама тук що ми се набивате зорлем на очи?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 38. 38 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Значи Белене 60г* 150млн = 9 млрд лева или 4.5 млрд евро. Ако центаралата се построи за 7 млрд значи ще сме вътре 2.5 млрд без да смятаме лихвите.

 39. 39 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Гневно

  [quote#12:"radiacionen_tip3"]Въпреи,че го казва Станишев,толкова е прав,че.... [/quote]

  Да, бе... Само 2 въпроса:

  1/ Той, когато договаряше членове за България за 3 поколения напред, пита ли ме?! Не. Що? Щото съм бил некомпетентен. Ами няма да участвам в неговото преброяване на малоумниците, да го духа!

  2/ КОЙ прие закона за референдумите така че да е почти невъзможно да се използва този инструмент?

  У ЛЕВО!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 40. 40 Профил на vnn
  vnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#39:"Milen.Ivanov"]1/ Той, когато договаряше членове за България за 3 поколения напред, пита ли ме?! Не. Що? Щото съм бил некомпетентен. [/quote]

  Точно и ясно казано!А като събираха подписи за референдума питаха уке на село "сакаш ли бацко тока да е евтинджос ,сакаш ,а тури сеги едно подписче"

 41. 41 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  [quote#38:"Рол"]Значи Белене 60г* 150млн = 9 млрд лева или 4.5 млрд евро.[/quote]
  Цената на руснаците бе 6 млрд и нещо. Без да се смята изграждането необходимата инфраструктура, на хланилище за отработеното гориво, на разходи по съхранението му, стойността на самото ядрено горимо, което ще използва, разходите по извеждане от експлоатация - плюс ескалационните добавки върху всички тия разходи, и ей ги 10 милиарда евро ги надминахме.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 42. 42 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#36] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":
  Приемрно. Мисля че бате ти Цецо няма да фигурира в следващото правителство.

 43. 43 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В началото на 2012г. се появиха цифри за печалба за 2011г. от 65 млн. лв. По-късно се заговори за 120 млн. лв.
  Сега се говори за 150 млн. лв. за 2012г., и някакви приказки за натиск за по-големи разходи, демек печалбата може и да е по-голяма!?
  Добре, и 200млн лв. да е, кога ще се изплати една нова АЕЦ, която и при най-оптимистичните варианти ще струва много над 20 млрд. лв? След 100, 130 или 300 години?

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  ,,По въпроса с ядрената централа, разбира се, категорично всички работещи за АЕЦ „Козлодуй” в град Козлодуй и околностите, очакват това да се случи с изграждането на 7-ми блок – за какво тогава се прави този цирк „Референдум”? ,,

  До коментар [#12] от "radiacionen_tip3":

  ,, Ако достатъчно българи заявят позицията си, това дава огромна морална сила следващото управление да изпълни волята им. Всеки глас на референдума е глас срещу произвола на ГЕРБ", допълва още лидерът на БСП. Въпреки,че го казва Станишев,толкова е прав,че.... ,,

  Ето за какво е този ,,референдум,, за и против ядрената енергетика.

  Ако достатъчно българи заявят позицията си, това дава огромна морална сила да изпълни волята им (си) за строеж на Белене.
  Ей за това е този цирк с референдума иницииран от БСП. Според стратезите на БСП ако референдума е сполучлив независимо от резултатите има следните два варианта.
  Вариант едно. Резултат ,,ДА,, на атома.
  Яко натискане, дори с искане на вот на недоверие, да се изгради АЕЦ Белене.
  Вариант две. Резултат ,,НЕ,, на атома.
  Яко натискане, явно и подмолно за спиране и на АЕЦ Козлодуй. Защото знаят, спре ли Козлодуй режимът на тока ни е в кърпа вързан с всичките лоши последствия на това управление. А поради тази причина ще бъде направен втори референдум вече с яко промиване на мозъци за ползата от атомната енергетика по специално за България и който референдум вече ще е за атома. При това положение вече тихомълком се отивана Белене.
  А има и трети вариант. От който БСП се страхуват много ако сполучи.
  А той е проваляне на референдума като не се гласува въобще. Така че активноста да е много под двайсете процента.
  При това положение се преминава на варианта, монтаж на новия мега мегаватов реактор на Козлодуйската площадка за което България има разрешение преди няколко години, когато се затвориха двата реактора. Но тъй като площадката на Козлодуй е тясна, то всичко второстепенно като администрация, ремзавод, столове за хранене дори и назначенията ще трябва да отидат на площадката Белене където има инфраструктураа тези неща. Двете площадки се свързват с трамвайна и мотрисна линия и по такъв начин загубите направени за Белене ще се избият.


 45. 45 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Този другар като ви казва "Добро утро", огледайте се къде е слънцето.

  Кадровите решения са удивителни, но... така е в малка България.

  Експерти малко, самозванци много. Но иначе са верни на партийните повели.

  И не само при ГЕРБ е така. При всички партии.

  Проблемът в България е, че висшите кадри се спускат отгоре. И сътветно тия "висши кадри" като ги спуснат отгоре - те не знаят какво да правят. Не познават организацията, не познават порядките, не познават хората там (просто си назначават нови хора, с които да работят, а какво се сътворява - виждаме всички).
  Защото пътя до върха трябва да го извървиш сам, а не да си на върха защото си партиец или роднина на високопоставен чиновник.

  Мениджъри (и то след доста години обучение) има в частния бизнес. В държавните дружества - има кукли на конци - каквото им пее радиото, това правят. Щото ако не слушат - бой по кокалчетата ще има.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 46. 46 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]За изминалия четвърт век той е произвел над 130 милиона мегаватчаса електроенергия при спазване на всички изисквания за безопасна експлоатация[/quote]

  Не е зле, тия които разправят колко е надеждна работата на руските блокове да направят сметка на средното годишно натоварване на централата за периода от влизането и в експлоатация: около 60%. Пък после да сметнат кога ще се изплати една нова: на куково лято.

 47. 47 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Още при проектирането на Козлодуй беше ясно, че площадката е тясна за охладителните кули и за това се премина на варианта охлаждане с Дунавска вода за която цел бе изкопан и съответния канал.

 48. 48 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "Blackradio":

  Референдумът изначално си беше зададен много ясно. Това, че после някои тикви решиха да го окепазът, а после пък размислиха си е техен проблем. Близо 200 милиарда евро е абсолютната печалба от работата на АЕЦ „Белене“ за 60 години експлоатация. Кредитите за построяване на централата ще бъдат изплатени през първите 15 години (при най-лошия сценарий). След това поне 45 години централата ще генерира печалби и гарантира цени на електроенергията, приемливи за българските граждани и бизнес. Реализирането на милиардни инвестиции ще гарантира създаването на хиляди работни места, сигурни приходи в бюджета от данъци и осигуровки, високи заплати на работещите в Белене и региона, както и на десетките хиляди работещи в свързаните предприятия, а печалбата от милиарди евро ще бъде използвана за развитието на България в продължение почти на един век.

 49. 49 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  Е, явно и сега искаш да се върнеш в 80- те.

 50. 50 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#31] от "jamaisvu":

  Много ама много си прав за чиновниците и всичко останало +

 51. 51 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "Milen.Ivanov":

  Явно не си прочел внимателно края на коментара ми. И второ- не знам кой го е приел, но ето че референдум може да се използва.

 52. 52 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#44] от "sider":

  Смисълът от Белене е ясен. Това, че не искате да го проумеете е зле за вас. Добре, че няма кой да ви се води по акъла!

 53. 53 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  [quote#48:"radiacionen_tip3"]Близо 200 милиарда евро е абсолютната печалба от работата на АЕЦ „Белене“ за 60 години експлоатация[/quote]

  Абслютна е простотията ви, не печалбата. А бе човекът го казал, за 11 месеца -150 милиона лева, за година да е 80-90 милиона евро. Как ги изкарвате тези 3 милиарда евро печалба на година и на Р.Овч. не му е ясно. Барем не се излагайте.

 54. 54 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#52] от "radiacionen_tip3":

  Не бе не искам вие да ми върнете 80-те. Вие да крадете и после да плащам аз, със или без ток.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 55. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Преди 25 години, на 29 ноември 1987 г., в 23 часа и 39 мин. в енергийната система на България е включена първата 1000-мегаватова мощност на атомната централа – пети енергоблок. За изминалия четвърт век той е произвел над 130 милиона мегаватчаса електроенергия


  Като знаем от по горното, че за 25 години този енергоблок е произвел 130 000 000 егаватчаса енергия и като знаем колко е цената на мвтч на Козлодуй

  АЕЦ Козлодуй ЕАД 15,30 за един мвтч

  То печалбата на този реактор за тези двайсет и пет години е

  130 000 000х 15.30= 1 989 000 000 лева за двайсет и пет години или годишна печалба
  1 989 000 000: 25=79 560 000
  или годишна печалба 79 560 000 лева
  Ха сега направете си сметката За Белене. Че аз нещо не мога да я направя

 56. 56 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#54] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  Благодаря, че ми говориш в учтива форма, ама нещо си объркАл влака, пич! А за връщането, като гледам, ти сам си тръгнал натам.

 57. 57 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#56] от "radiacionen_tip3":

  Нема пичове тука, има позитански дрогаре. Нагли и крадливи, с компания от ГЕРБ.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 58. 58 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Има руско-комунистичеко-българска мафия! Това е положението: едни пари потъват като вода в дюни!

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 59. 59 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "sider":

  Извинявай, прав си. Ми то всичко през 2012 си е като през 1987.

 60. 60 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#59] от "radiacionen_tip3":

  Абе, другарите, що упорито вече месец отказвате да излезете с/у Костов и да си защитите инвестицията? Р.Овч. го е страх от Костов, Станишев го е страх от Костов? Защо бе дрогаре?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 61. 61 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Евтин ток от БеляНЕ и евтин комунизъм изобщо, няма! Такъв е живота.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 62. 62 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  Аз съм господин и съм от София. Явно пропастта между нас е голяма.

 63. 63 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#62:"radiacionen_tip3"]Аз съм господин и съм от София. Явно пропастта между нас е голяма.[/quote]

  И от кога комунистите станахте от другари господа? Мисля че по пленумите си още сте си "другари"? Защо тук ни карате да ви наричаме по несвойствен за вас самите начин?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 64. 64 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#62:"radiacionen_tip3"]Аз съм господин и съм от София[/quote]
  "Сергей Дмитриевич Станишев е роден на 5 май 1966 г. в град Херсон, облсат Херсон, СССР"
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Сергей_Станишев#.D0.A0.D0.B0.D0.BD.D0.BD.D0.B8_.D0.B3.D0.BE.D0.B4.D0.B8.D0.BD.D0.B8

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 65. 65 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 679 Неутрално

  При годишна печалба на хилядник от 80 000 000 лева

  Нека да са два хилядника в Белене.

  То прави 160 000 000 лева годишна печалба за Белене. Е приятелю от годишната ти печалба от 30 000 000 000 какво става. 160млн лева колко пъти е по малко от 30млрд. лева
  30 000 000 000: 160 000 000= 187 пъти по малко

 66. 66 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 679 Неутрално


  Ей поради тези мой сметки за ползата от Белене няма да гласувам на референдума за да се провали и да се премине на оползотворяването на двете площадки. Едната на Блене от администрация и тн. другата от новия хилядник на КОЗЛОДУЙ.

 67. 67 Профил на radiacionen_tip3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на radiacionen_tip3
  radiacionen_tip3
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#66] от "sider":

  Ти си като тоя, сайдера, за пиене- ако схващаш!

 69. 69 Профил на zrenaxby
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#67:"radiacionen_tip3"]Ти явно си малоумен. Ще трябва да ти влезна в тона.[/quote]

  Още не си ми отговорил как тока от БеляНЕ ще е по-евтин сравнен с тока от Козлодуй! Защото последния има още около 20-30 г експлотационен срок!
  Та на базата на горното, мога да твърдя, че по-скоро аз слязох до твоето ниво.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 71. 71 Профил на kalitopalova
  kalitopalova
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Макар уверенията, че проектът по реконструкция е в напреднал етап, ще ми кажете ли колко време ще отнеме обновяването на реакторите?

 72. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  Поредната форма на точене от държавата и после няма защо да се чудим,че ядреното лоби у нас дава мило и драго,за да се стои нова ядрена мощност с държавно гарантирано участие!

 73. 73 Профил на ivelinova
  ivelinova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  От кого ли е притискан?? Политически интриги. Истината е, че ядрената енергия е икономически изгодна. Точно това се опитват да прикрият, но няма как да стане. Това обаче е истината http://www.youtube.com/watch?v=Bk6LOakMn24

 74. 74 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#70] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  според доклада на HSBC цената на електроенергията от Белене ще е 4ст на киловат!
  каквооще не ви е ясно?

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 75. 75 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 862 Весело

  До коментар [#48] от "radiacionen_tip3":
  [quote#48:"radiacionen_tip3"]Близо 200 милиарда евро е абсолютната печалба от работата на АЕЦ „Белене“ за 60 години експлоатация. [/quote]

  Ох , на чичко сладкото червенотиквеничковче!
  Нещо са те оставили самичко позитанковци?
  Мацките както и предполагах са им духнали под поличките заради "плитки чинии".
  И у тебе не знам какво намират щото да повтаряш една чиста измишльотина излязла от устата на Ровч за 200000000000 чиста печалба от гьола говори за липса на мисъл.
  Ми комсомолецо това значи 3333333333 на година бе.За толку мангизи чуждестранните инвеститори до са се изпотепали.Да не говорим за така наречиния национално-отговорен капитал и откровено мутренския капитал .
  Да пищят куршуми и да свистят бухалки кой да бъде по-пръв.Ама нема ни чужди ,ни олигарси ,ни мутри!
  Що ли а?
  Другия път питай тия къде ти плащат с радиационни рубли!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 76. 76 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#74:"angel.or.demon"]според доклада на HSBC цената на електроенергията от Белене ще е 4ст на киловат!
  каквооще не ви е ясно?[/quote]
  Защо излъга? Това ще е цената ако се взема предвид само оперативните разходи, а разходите по строителството и откъде ще дойдат парите? Ще се самопострои ли?
  Или казваш разходите по живеенето в нов апартамент при положение че нямаш такъв, е само цената на смяната на крушките, без да си купуваш апартамента?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 77. 77 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Баси наглите комунистически крадци!

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 78. 78 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#74:"angel.or.demon"]според доклада на HSBC цената на електроенергията от Белене ще е 4ст на киловат![/quote]
  Червения трол пропуска да спомене 20 000 000 000 разходи по построяването или всеки да даде по около 10 0000 лв, за да си купува ток на цената на Козлодуйския, при положение че ВЕЧЕ ИМА Козлодуй! За да могат другарите да крадат!

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 79. 79 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#74] от "angel.or.demon":

  Пиленца, почвам класификацията - няма отърване!

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 80. 80 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#76] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  Основният договор за изграждането на АЕЦ „Белене“ за инженеринг-доставка, строителство, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“ е подписан на 27.11.2006 г. в София между НЕК и АСЕ и е на стойност 3,997 млрд. евро . Дори при включване на инфлационен индекс, стойността на лихвите по заема и цената за изграждане на свързващата инфраструктура крайната цена реалистично ще нарасне до 6,5 млрд. евро (50% увеличение на първоначалната). Белене е най-евтината реално планирана или изграждана в момента атомна централа в света.
  само, за да сраавниш, ако можеш и ти се отдаде:

  АЕЦ Мощност МВт Крайна цена млрд. €Цена за 1МВт мощност
  АЕЦ „Белене“ , България2 х 1 000 6 3 млрд. €/1МВт
  АЕЦ „Олкилуото“ 3, Финландия1х 1 600 6/3,8 млрд. €/1МВт
  АЕЦ „Темелин“ 3 и 4, Чехия 2х1 000/10/5 млрд. €/1МВт

  АЕЦ „Висагинас“, Литва/1 х 1350/6,5 5 млрд. €/1МВт

  АЕЦ „Вогт“ 3 и 4, САЩ/2 х 1100/11,5 5,2 млрд. €/1МВт

  Сега виждаш ли къде излиза сметката?

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 81. 81 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Весело

  13. Кой ще плати изграждането на проекта?
  От 2005 г. проектът се развива изцяло като корпоративен, с ясен собственик – търговско акционерно дружество НЕК ЕАД. Като търговско дружество НЕК оперира на пазара и носи главната отговорност и тежест на проекта. Винаги е било предвиждано финансирането да бъде чрез собствени средства на компанията и/или заем – корпоративен, проектен. Част от финансирането трябваше да бъде осигурено от стратегически инвеститор, който през 2008 г. беше избран по време на управлението на Сергей Станишев и през 2009 – изгонен от безхаберното увъртане на Бойко Борисов. Изплащането на заема ще става чрез извършване на основната дейност на дружеството – продажба на електроенергия на вътрешния пазар и износ, без увеличение на цените за българските граждани и фирми.

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 82. 82 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#79] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  катоминеш на лични обиди и класификации, значи нямаш никакви аргументи, затова с епробваш да обидиш! )
  е от човек, който се крие зад такъв забавен аватар и смао храни, няма как да се обидя!

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 83. 83 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#78] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  Да си запомнил случайно като ти промиваха мозъка кога приключват експлоатационните срокове на Козлодуй? а да с ати казлаи колко време отнема строежа на нова мощност?

  Смешно, много смешно разсъждение!
  АЕЦа да не ти е селски кленеф, че да мислиш, че може да 2 дни да вдигнеш нов, като напълниш стария?

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 84. 84 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#80] от "angel.or.demon":

  Пиленце, искаш да кажеш че някой дава без да иска - тез добри руснаци, ще ни подарят 20 000 000 000? Парите не се вземат от нещото - те трябва да бъдат избити от някъде. Единственото място от където може да стане това е цената на тока, единственото което произвежда тази централ. Тоест цената на тока ще е там 4. и колко си + 20 000 000 000 разделени на тока произведен през експлотационния живот на централата - тоест цена минимум 20 стотинки!

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 85. 85 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#82] от "angel.or.demon":

  А е факт - че на 20 стотинки ток няма кой да купува отвън - ето македония на повече от 5 ст. му се мръщи? Как ще продадеш ток навън за 20 стотинки и кой ще плаща разликата от 15 стотинки(цената на която ни струва производството-цената на която продаваме)? Ами аз ще я плащам и още 6 млн души.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 86. 86 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#75] от "navy":

  Теб те е яд, че ти плащат в долари ли?
  хайде стига се заяжда, ако имаш нещо смислено го кажи, с обиди едвали ще убедиш когото и да било в каквото и да било, освен, че си простак !

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 87. 87 Профил на ivelinova
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#81:"angel.or.demon"]13. Кой ще плати изграждането на проекта?
  От 2005 г. проектът се развива изцяло като корпоративен, с ясен собственик – търговско акционерно дружество НЕК ЕАД.[/quote]
  Ама ти Дума ли ми пействаш, бре мало...н?

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 89. 89 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#87] от "ivelinova":

  Не пищете през 2 ника от Позитано!

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 90. 90 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#87] от "ivelinova":

  Айде сметката давай - как ще стане ...
  ... или спри да лъжеш!

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 91. 91 Профил на ivelinova
  ivelinova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  16. Кой има бизнес и финансов интерес от изграждането на проекта?
  България и всички нейни граждани имат финансов, социален и икономически интерес от построяването на атомна централа на площадка „Белене“, при положение че се запази оригиналната конфигурация на проекта – с контролен пакет акции (поне 51%) собственост на държавата. Категорично няма истинска изгода за България, ако централата се реализира изцяло като частен проект. Получаването на данъци от печалбата на частния собственик не компенсира ангажиментите на държавата, свързани с функционирането на АЕЦ на нейна територия.

 92. 92 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#84] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  Писенце руснаците на този принцип строят в Турция! Искаш да споделиш, че драгите Турци дето са единствената страна наоколо с икономически ръст, с апо-глупави от нас?
  Хайде скрии се някъде и помисли!

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 93. 93 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Колко ток ще произведе на година, на каква цена + кой ще плати парите(или някой ще я подарява тая централа),
  кой ще го купува тоя ток, на каква цена, колко години.
  Вади уравненията!

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 94. 94 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#89] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":
  о, някой се уплаши, че има мислещи хора срещу себе си! Хубаво е, че ги свързваш с Позитано, ама тз! не позна!

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 95. 95 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Добре, айде лека. Искам да ме научите как се смята по комунистически някой ден. Може и на мен да ми се наложи

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 96. 96 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#93] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  еееееееееееееееееееее, колко пъти да ти обяснявам? Да не си бавно развиващ се?
  От 2005 г. проектът се развива изцяло като корпоративен, с ясен собственик – търговско акционерно дружество НЕК ЕАД. Като търговско дружество НЕК оперира на пазара и носи главната отговорност и тежест на проекта. Винаги е било предвиждано финансирането да бъде чрез собствени средства на компанията и/или заем – корпоративен, проектен. Част от финансирането трябваше да бъде осигурено от стратегически инвеститор, който през 2008 г. беше избран по време на управлението на Сергей Станишев и през 2009 – изгонен от безхаберното увъртане на Бойко Борисов. Изплащането на заема ще става чрез извършване на основната дейност на дружеството – продажба на електроенергия на вътрешния пазар и износ, без увеличение на цените за българските граждани и фирми.

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 97. 97 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#94] от "angel.or.demon":

  с тухли четворки не се спори - лошото е че продължавате да бъдете към 20% от електората

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 98. 98 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#95] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  Нормална математика, без мъгла, на това ни учих аи в университета, а и в средното!
  и по дескриптивна геометрия съм добра, да те науча ли?

  хайде лека!

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
 99. 99 Профил на ivelinova
  ivelinova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  От стартирането на проекта до 2012 г. АЕЦ „Белене“ струва близо 3,5 млрд. лв. – 1,5 млрд. лв. вече инвестирани, от които 750 млн. лв. от ГЕРБ плюс иска на АСЕ по повод прекратяване на проекта в размер на 2 млрд. лв. Казано с други думи, България е платила цената за построяване на един блок от АЕЦ „Белене“. Всеки български гражданин е платил по над 500 лв., за да няма АЕЦ „Белене“. Отговорността за тяхното потенциално безвъзвратно „изпаряване” носи ГЕРБ със своето решение за спиране на проекта.

 100. 100 Профил на angel.or.demon
  angel.or.demon
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#97] от "ГЕРБ-Несебър, БСП-Царево, Заедно БеляНЕ":

  Доста по-симпатични форми имам от тухла четворка
  а и вярвам наистина, че Белене е крайно необходимо! За кого ще гласувам лятото е друга тема и тя няма нищо общо с това!

  Нещата са по-близо, отколкото се появяват в огледалото ти!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK