Шефът на ДКЕВР не одобрява спирането на парно на длъжници

Шефът на ДКЕВР не одобрява спирането на парно на длъжници

© Надежда Чипева, КапиталСпирането на отоплението в сгради, където повече от половината абонати не си плащат сметките, може да накърни интересите на много коректни клиенти. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по повод предложените от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма мерки за укрепване на топлофикационния сектор.


Една от предложените от министерството мерки, които предстои да се обсъждат, е в сгради етажна собственост, където повече от 50 процента от клиентите на дадена топлофикация не си плащат сметките, топлоподаването да бъде спирано.


Не одобрявам тази мярка, заяви Семерджиев, цитиран от БТА, и допълни, че проблемите на топлофикационните дружества не са от вчера. "Тяхното състояние се влоши още повече заради повишаването на цените на природния газ през последните години, а топлофикациите трябва да доставят достъпна за гражданите услуга", посочи Семерджиев.
Именно за да няма резки скокове в цените за гражданите, регулаторът е задържал увеличенията в цените на газа и парното, а оттам е дошло и влошаването на икономическото състояние на дружествата. Там, където топлофикациите обаче са направили инвестиции в комбинирано производство, цените за гражданите са приемливи, подчерта Семерджиев. Останалите топлофикации и най-вече "Топлофикация -  София" трябва да инвестират в нови технологии, никоя топлофикация не трябва да съществува, ако не работи ефективно, заяви Семерджиев.


Той добави, че в момента топлофикационните дружества са в сравнително добро състояние и предлагат приемлива услуга.


Според Семерджиев, ако прехвърлянето на акции от "Топлофикация - София" към БЕХ доведе до намиране на инвестиции за модернизиране на топлофикацията, това е една добра стъпка.


Председателят на ДКЕВР припомни още, че от 1 януари 2013 г. са намалени цените на електроенергията, изкупувана от когенерациите на топлофикациите, а това ще има благоприятно влияние върху цената на тока от 1 юли 2013 г. За допълнителен положителен ефект върху тази цена регулаторът ще се помъчи да промени и условията в договорите за дългосрочно изкупуване на енергията от ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3.


Семерджиев заяви, че съвсем скоро ще започне регулаторен одит на централите и въз основа на него ще се обсъжда промяната в условията по договорите. В момента дългосрочните договори натоварват цената на електроенергията на регулирания пазар и ние сме длъжни като регулатор да потърсим начин да намалим този натиск, коментира Семерджиев.

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Весело

  Да не би да е чел форумето ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 2. 2 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 939 Неутрално

  ми тогава Семерджиев да плати неплатените сметки на некоректните , а ? Кво ше каже ?

 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  А кога ще разберем колко пари се събират от добавката за "Зелена Енергия" и колко пари се плащат на ВЕИ-тата по различните сключени договори?

  И колко е балансът?

  Понеже има сериозни подозрения, че се събират значително повече пари от колкото се плащат за преференциалните договори и тези подозрения може да се разсеят само чрез прозрачност.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  [quote#2:"niceprson"]ми тогава Семерджиев да плати неплатените сметки на некоректните , а ? Кво ше каже ? [/quote]

  Топлофикациите да си намерят друг начин, да си събират вземанията, а не като наказват изрядните и разралват вражди!На всичко отгоре, предложението е и противоконституционно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Това ще бъде първа стъпка към преминаване на 100 % индивидуално разпределяне, оттам ще започне да става ясно кой колко и кой кого... а Семерджиев го е много страх от това.

  Според мен всеки коректен платец би се съгласил да си плати за промяна на инзталацията, за да го отчитат индивидуално

 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Разбира се! Нали тряя се трупат още дългове! Колко "благородно" от негова страна! За компания като топлофикация София, която се издържа от надписани сметки и такса мощност на потребители със тотално спряно парно! Но пилее над 50% от топлината по трасето до клиента! Абсурд или направо идиотщина!
  А на те тоя от снимката да му видим и новопридобитоя имот, а как си плаща заема по него

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Топлофикация" трябва да си преустрои топлоподаването на индивидуален принцип, т.е. един апартамент от даден блок ако иска да ползува парно, да може да му се предоставя, без да се ангажират останалите живеещи в блока семейства. Това е правилно, а сегашното е рекет, както и да се мъчат да го правят.

 8. 8 Профил на seekingman
  seekingman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Задълженията на Топлофикация София са 400 милиона, много повече от всички останали. Tоплофикациите могат да си събират задълженията само по извадка от сметката. Как може в Бургас и Пловдив да си ги събират, а в София не може?
  Сега щели да дадат миноритарен дял на БЕХ на вместо задълженията й. Щом като е толкова добра инвестиция, защо не пуснат този дял на борсата или да я приватизират? Резултата от това прехвърляне на дял е ясен и вече сме го гледали с Кремиковци – всичко останали, включително и пенсионерите от село Долно Нанагорнище, ще платят загубите и сметките за парно на София, чрез цената на тока и газа. Включително и всички промишлени предприятия ще губят конкурентоспособност заради това, че трябва да плащат парното на София.
  Идат избори и решенията се отлагат вместо да се решават, но който плаща късно плаща двойно.

 9. 9 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1133 Гневно

  [quote#2:"niceprson"]ми тогава Семерджиев да плати неплатените сметки на некоректните , а ? Кво ше каже ?[/quote]

  Много от тези които се водят некоректни са се отказали напълно от парното, но се иска да плащат за тръби, за загуби и не знам още за какво.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 10. 10 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ами той да плати сметките. Аз съм ОК. Така Семерджиев ще спасява Топлофикация, а не данъкоплатците (че последното е комунизъм).

  Governments never learn. Only people learn.
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Разбира се ,че това е поредния блъф!
  Ако в един блок с 100 апартамента 50 си плащат а останалите не каква е логиката всички да спрат да плащат ? За да се вдигне оборота на електропреностна мафия ли ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#5] от "smile":

  "Според мен всеки коректен платец би се съгласил да си плати за промяна на инзталацията, за да го отчитат индивидуално"

  Начинът да стане това при вертикалните инсталации е да се сложи топломер (с цена от порядъка на няколко стотин лева) на всяка двойка входящ/изходящ щранг в апартамента (техният брой най-често съответства на броя на радиаторите). В смисъл истински топломер - с водомер, две термодвойки и интегратор.

  И дори и при това положение ще остане въпросът за общите части на сградата и за топлината, преминаваща през стените.

  Интересно е все пак, има ли случай някой да е направил това при съществуваща стара вертикална инсталация за централно отопление?

 13. 13 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Проблемите с топлофикациите ще се разрешат, когато секторът се демонополизира и дружествата бъдат заставени да си плащат за това, че ползват частни имоти за инсталациите си, а клиентите бъдат освободени от всички измислени такси.
  Другото е само преливане от пусто в празно, за да се прикрият политически и икономически изгоди.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  [quote#10:"vladimirkarolev"]Така Семерджиев ще спасява Топлофикация, а не данъкоплатците (че последното е комунизъм)[/quote]
  Не комунизъм в висша либерастия и регулация на в полза на мафията която печели от електро разпределението !
  Газа така и така поевтинява ...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1969 Весело

  [quote#10:"vladimirkarolev"]
  Ами той да плати сметките. Аз съм ОК.[/quote]
  И проучването на HSBC също ли?

 16. 16 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 746 Любопитно

  [quote#10:"vladimirkarolev"](че последното е комунизъм). [/quote]
  Или другата страна на монетата - неолиберализъм!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 17. 17 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 746 Любопитно

  Този индивид "ала Велчев" що Плевенлиев не го прати в КС!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 18. 18 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Спирането на отоплението в сгради, където повече от половината абонати не си плащат сметките, може да накърни интересите на много коректни клиенти."

  Специално в това твърдение Ангел Семерджиев е прав.

  Единственият начин за подобряване на положението май остава да се увеличава броят на коректните клиенти. А затова е необходим и по-добър имидж на топлофикационните фирми. Каквито и недостатъци да имат, явно е че имат и добри неща, щом без тях не може.

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Казано с по-прости думи всички тези лупинги със смяна на собствеността е изкуствено спасяване на едно дружество на което хората не искат да купуват стоката. Самият факт че 50% от клиентите на Топлофикация-София са откачили радиаторите си и още поне 25% не си плащат сметките означава само едно - хората не го искат това парно. А не го искат защото е скъпо и некачествено, плащаш много пари а не топли както трябва.

  Подържа се изкуствено заради социалният ефект, защото тези 50% са избиратели и ако им го спреш парното ще скочат срещу управата. И понеже няма нищо безплатно на този свят /освен сиренето в капана/ сметката я плащаме всички останали - и тези които сме откачали радиаторите и цяла България. Софиянец съм и би трябвало да съм доволен че цяла България ми плаща тръбите. Обаче не го искам първо защо не искам да лежа на ничий гръб и второ, защото покрай това парно безброй крадци пълнят гушите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Аз имам въпрос! Какво става с тези живущи, които са изключили радиаторите си по установеният ред но и не плащат сметките, които Топлофикация им начислява за сградна инсталация и други булшити, които оса чист рекет? Т.е. как ще спреш услуга, която вече е спряна?!

 21. 21 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#15:"Роси Кирилова"]И проучването на HSBC също ли?[/quote]

  Какво пък общо има това? Ако беше довършено проучването, можеше и да има смисъл от този референдум. Ама понеже решихме да караме по метода на Северна Корея, където политиците знаят и разбират от всичко, сега всички партии говорят измишльотини, включително и твоята (пък и моята, донякдъе)

  Governments never learn. Only people learn.
 22. 22 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Имам 4 различни имота отопляване с ТЕЦ,на всички места съм държал да бъде изградена хоризонтална инсталация и вертикалната да преминава през общи коридори ,за щастие и в единия ми имот стар панелен блок и в другите обекти ново строителство бяха изградени такива инсталации ,изолирани добре ,обурудвани нови абонатни станции и така загубите и общите плащания никога не са над 10-15 лв месечно.Топломерите са извън апартаментите и така всичко което влиза и излиза се отчита точно и всеки си плаща сметката ,разбира се има хора с по малки възможности ,които не могат да си платят парното ,но общо взето това е правилното разрешение на нещата и така няма проблем ,смятам ,че е неправилно да се спира парното на хора ,които са си изградили инсталация ,която позволява индивидуално и точно отчитане на потребената енергия на входа на имота и не преминава през други частни имоти ,така както е в повечето обекти в София и Пловдив основно ,там са и основните проблеми ,смятам ,че суми от 500 до 1000 лв на апартамент биха разрешили пробелема с изграждане на нови инсталации ,още повече съществуват много качестевин технологии без разбиване на плочите ,с точно изрязване на дупките в бетона и минимални разходи ,общо взето големия разход е за качествен топломер на входа имота и тогава вече никой няма причина да твърди ,че някой го лъже и той няма да плаща

 23. 23 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#16:"geoimg*"]Или другата страна на монетата - неолиберализъм!?[/quote]

  Да спасиш нещо с парите на данъкоплатеца е точно обратното на неолиберализъм. Това по Телевизия АЛФА ли ти го казаха?

  Governments never learn. Only people learn.
 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Защо Топлото не си събира вземанията по сметките за които и сега може да си ги изпълни чрез нормално съдебно изпълнение?
  Понеже ми е ясно че тая брадата чимуга няма да плати нищо от собствения си джоб а планира да плати с нашите пари тия задължения - да го питам конкретно как го вижда той това. Някои няма да плащат нищо и ще си живеят като врабче на тел ли, а останалите щото имат и са по-глупави - ще плащат. Така ли?
  Как може държавен чиновник да се изказва по подобен начин.
  Ще си преустроят топлоподаването. Това трябва да е задължение на топлофикацията и тя трябва да помогне. Не може да се разчита само на етажната собственост. Ми те ако повече от половината не плащат, нали ще се явяват на събрание и ще блокират всякакво преустройство.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 25. 25 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#10] от "vladimirkarolev":

  "че последното е комунизъм"

  Или най-малкото, не е пазарен метод. В случая, обаче, е неизбежно. Просто това е по-малкото зло. Спирането на топлофикационната система в София при сегашното положение би било катастрофа - на много места този начин на отопление няма с какво да се замести. Затова и никое управление не го прави.

  Преди 15-20 години един известен енергетик предлагаше поне да се използва по-евтино гориво - в смисъл да се премине отново на въглища (както например е в топлофикацията във Варшава). И май беше прав

 26. 26 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#21] от "vladimirkarolev":

  Общото е, че проучването на НSBC също се плаща от данъкоплатците и беше напълно безсмислено, след като имаше такива проучвания от направени от БАН, Енергопроект и ИПИ. Не се прави на света вода ненапита.

 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  [quote#7:"niki2003"]"Топлофикация" трябва да си преустрои топлоподаването на индивидуален принцип, т.е. един апартамент от даден блок ако иска да ползува парно, да може да му се предоставя, без да се ангажират останалите живеещи в блока семейства.[/quote]
  Това никога няма да стане защото този апартамент /или няколко/ ще трябва да плаща РЕАЛНАТА цена на топлопреноса и цената за него става безумно висока. Естествено такива веднага ще се откажат, Топлофикация ще остане без абонати и веднага ще я закрият. Затова са тези такси за тръбите, за да разхвърлят цената за топлопреноса върху всички нас. Ако искаха Топлофикация можеха много просто да решат въпроса че тръбите ни били топлили като просто ги изолират но не го правят. Нещо повече, аз съм готов да ги изолирам за своя сметка, цял апартамент топлоизолирах та едни тръби ли. Но бас държа, че ако го направя пак ще ми начисляват такса за тръбите.

  Целта е да продължи да съществува дружеството а не абонатите му, те са само фасада. Ако някои искат парно да си плащат и ПЪЛНАТА цена на топлопреноса и да видите как веднага сметките им ще станат тройни. Мигновено ще се откажат, Топлофикацията я закриват и много лапачи остават на улицата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на Sibel
  Sibel
  Рейтинг: 796 Неутрално

  А какъв е проблема топломерите да бъдат извадени от апартаментите и когато някой не си плаща сметките да спират само неговото парно?

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Вижте какво, цялата тази врява е поредният номер на Топлофикацията да прехвърли белята от болната глава на здравата. Преди твърдяха че хората са се крадели взаимно с разни трикове с включване на изключени радиатори. Направихме специално комисия в нашият блок, февруари обиколиха всичките апартаменти и нямаше нито един такъв случай.

  Сега идеята им е отново да скарат хората помежду им. Като изключат целият вход хората да скочат срещу тези които не плащат и така да ги принудят да си платят. Само че откъде накъде да им събирам дълговете на Топлофикация и да им ставам полицай? Това си е тяхна работа. И защо да се наказват тези които си плащат редовно? Аз например съвестно си плащам тръбите макар че съм изключил радиаторите и въобще нямам дългове към никой. Всичко си плащам по Интернет и то в момента в който получа сметката.

  И това което е най-гадното, искат да спират и топлата вода на целият блок заради неплатено парно. А те са отделни инсталации. Направо като в нацистки концлагер става.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО ГРАЖДАНИ ОТ ГОДИНИ, СА СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ПОРНО,ВЪПРЕКИ ТОВА ДЪРЖАВАТА ГИ ДЪРЖИ НАСИЛА В ОБЩИЯТ КЮП,И ИМ НАЧИСЛЯВАТ СМЕТКИ,ката месец!!!ПРОБЛЕМА Е МНОГО ПРОСТ,СПИРАШ МУ ПАРНОТО,ТРЯБВА ДА СПРЕШ И ДА МУ НАЧИСЛЯВАШ И ПЛАЩАНИЯ,Е ТОЧНО ТОВА НЕ ИСКА ДА СЕ ПОЛУЧИ СЕМЕРДЖИЯТЯ!!!тия неща никога няма да ви ги каже в прав текст тоя

 31. 31 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#26:"Роси Кирилова"]след като имаше такива проучвания от направени от БАН, Енергопроект и ИПИ. [/quote]

  При Костов вече Телевизия АЛФА ли гледате? Нещо ми мирише на коалиция с Волен

  Governments never learn. Only people learn.
 32. 32 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#25:"ijj"] В случая, обаче, е неизбежно. [/quote]

  А не може ли да я приватизираме? Или ще наливаме наши пари в тази черна дупка, докато това доведе и държавата до фалит?

  Governments never learn. Only people learn.
 33. 33 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#21] от "vladimirkarolev":


  [quote#21:"vladimirkarolev"]Ако беше довършено проучването, можеше и да има смисъл от този референдум. [/quote]

  Да попитам от любопитство.

  В завършеното проучване, щеше ли да има прогнозна цена на различните видове и големина ВЕИ мощности през годината на пускане на АЕЦ"Белене"?

  или пак като в презентацията - ще сравняваме цените на ВЕИ през 2011та с прогнозната цена на тока от АЕЦ"Белене" през 2020та.

  Разбирате защо това е подвеждащо.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  [quote#28:"Sibel"]А какъв е проблема топломерите да бъдат извадени от апартаментите и когато някой не си плаща сметките да спират само неговото парно?[/quote]
  Защото тръбите по които идва парното са вертикални и общи за всички. Социализъм, всичко беше общо. Няма как да стане освен да влязат вътре в апартамента и да блокират крановете на радиаторите но просто не ги пускаш а нямат право да ти разбият вратата. Пък и да ги запечатат като излязат ги разпечатваш и готово. Няма оправия с тези вертикални щрангове.

  Но и да бяха хоризонтални вече го казах - хората се отказват поради високите цени и лошото качество. Това за кражбите са бълнувания. Дори да са хоризонтални щранговете ако в блока има само 2-3 потребители те ще трябва да плащат цялата сметка за топлопреноса до тях включително загубите по трасето и цената става много висока.

  Това централно парно навремето е измислено да се използва излишната топлина на електроцентралите. Защото там с горивото /газ, въглища/ се загрява водата докато стане на пара да върти турбината. Вместо да се изхвърля във въздуха тази пара се използва да отоплява и след това охладената вода се използва отново. Фактически им правим услуга. Само че в София няма електроцентрала или т.н. когенерация и затова плащаме пълната цена. Само говорят че ще я направят но нищо не правят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#5] от "smile":

  В панелните гета е невъзможно да се мине на индивидуално разпределение, заради вертикалната структура на инсталацията.

  В новите кооперации се прави с хоризонатално разпределение. И тогава всеки си има топломер на входа на апартамента, съответно не е проблем да се спре само неговия достъп до услугата. Но в старите е нвъзможно това да се случи. Просто, каквото и да правите - панелката е мислена за колективен достъп до услугата, на принципа - всички ползват и плащат и това е. В момента в който се опиташ да ги разделиш на отделни абонати, един лъже топломера, друг лъже, че си е махнал радиатора, трети пък ако е честен плаща сметките и на другите двама... пълен батак, който няма как да се разплете по никакъв начин.

 36. 37 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#34] от "Fred":

  Аз лично познавам доста хора в нови кооперации с хоризонатално разпределение. Всичките се натискат да ги свържат към топлофикация, а сметките им са под 150лв. зимата за тристайни жилища, парно+топла вода, което е повече от добре.

  Но просто не се прецакват един-друг, ползват цялата кооперация и самите жилища са изолирани добре.

  Топлофикация не е лоша услуга, в цял свят това е истинския начин за топлене. И дума не може да става за сравнение, между комфорта на радиатора и климатик.

 37. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  [quote#24:"Десен"]Ми те ако повече от половината не плащат, нали ще се явяват на събрание и ще блокират всякакво преустройство.[/quote]
  Точно това стана. Направихме подписка за спиране на абонатната станция, тогава се спира подаването по вертикалните тръби. Така няма да има парно но няма и такси за вертикалните тръби за откачилите радиаторите. А топлата вода си остава защото това са отделни инсталации. Събрахме 51% но според Топлофикацията трябвало да бъдат 2/3!

  В цял свят 51% са мнозинство но според Топлофикацията не са. Нещо повече, правеха си устата откачването да става само при 100% и още по-лошо, ако има инсталация в блока дори със 100% да не можеш да се откачиш! Гадна мръсна комунистическа реликва, това са Топлофикация.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 39 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#32] от "vladimirkarolev":

  Дори и да се приватизира топлофикацията, положението няма особено да се промени в условията на регулирани цени.

  А те са регулирани - и за топлинната енергия, и за природния газ, и за когенерираната електроенергия. При тези регулирани цени дълго време топлофикациите работеха на загуба, по социални причини. Сега вече има възможност за някаква минимална печалба, но само ако има добра събираемост на сметките. При това положение приватизацията става малко като хазартна операция - не е ли така?

  Любопитно е, че дори в Западна Европа топлофикационните дружества най-често са или държавни, или общински (например в Дания).

 39. 40 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#12] от "ijj":
  В новите кооперации как става?
  Колко струва да се преправи цялата инсталация на един вход?
  Колко струва същото, разделено на 20, колкото да кажем са коректните платци във входа?

 40. 41 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 667 Разстроено

  "Именно за да няма резки скокове в цените за гражданите, регулаторът е задържал увеличенията в цените на газа и парното, а оттам е дошло и влошаването на икономическото състояние на дружествата." Тук си признаваме вината за влошаването на състоянието на съутветните дружества.

  "Там, където топлофикациите обаче са направили инвестиции в комбинирано производство, цените за гражданите са приемливи, подчерта Семерджиев. Останалите топлофикации и най-вече "Топлофикация - София" трябва да инвестират в нови технологии, никоя топлофикация не трябва да съществува, ако не работи ефективно, заяви Семерджиев."

  Тук обясняваме, че не трябва да има топлофикации, ако не са инвестирали в когенерации. А сега идва логичният въпрос, след като си признвате, че не им посволявате да получават средства с които да инвестират, как да стане това. Вие самите ги водите към умишлен фалит, само и само да я вземи поредният наш човек. Това е тъпо, но сме в България и е съвсем нормално

 41. 42 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами той просто така е свикнал да си краде и да не декларира.

 42. 43 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Останалите топлофикации и най-вече "Топлофикация - София" трябва да инвестират в нови технологии, никоя топлофикация не трябва да съществува, ако не работи ефективно, заяви Семерджиев.
  Това е може би най-важното, ама засега (вероятно и в близко бъдеще) остава само пожелание - какъв интерес има 1 монополист на инвестира и да си намали печалбите?

 43. 44 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#38:"Fred"]Нещо повече, правеха си устата откачването да става само при 100% и още по-лошо, ако има инсталация в блока дори със 100% да не можеш да се откачиш! Гадна мръсна комунистическа реликва, това са Топлофикация.[/quote]


  Най-често срещаните фирми в България на услуги са монополисти. Другите пък се уговарят и се получава Олигопол. Тези пък, които трябва да съблюдават за тези пошли практики (като брадатият цървул на снимката), чеп за зеле не стават от ядене и пиене, предоставено от първите.

 44. 45 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#21] от "vladimirkarolev":

  вярно е, че този референдум доведе всички партии, или поне отделни индивиди, да говорят тотални глупости. И то за изхарчени държавни пари, 5-15% активност и опорочаване на първия референдум с абсурдна тема.

 45. 46 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#35] от "niakoi_si":Целта им е да накарат съседите да се преследват взаимно, а топлофикация да прибира парите.

 46. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#37] от "niakoi_si":

  Виж какво, в новите кооперации хората са друга имотна категория. След като е имал пари да си купи жилище там това са хора млади или на средна възраст, горният край на средната класа. За него по-важен е нормалният начин на живот и комфортът и 150 лв месечно са нормален разход. В панелните блокове е пълно с пенсионери за които 150 лв са месечните пари за лекарствата, той спира парното и стои по цял ден навлечен с пуловерите и шубата.

  Това е единственият му начин да икономисва, от парното защото и без това от храната живее на границата на оцеляването. Знаеш ли как на Великден една баба гледаше с жален поглед витрината с баничките, дожаля ми и казах да си избере нещо аз ще го платя. Мислех си, че ще си избере нещо сладко празник е. А тя си избра баничка с кренвирш, ясно е колко е била гладна. Съвсем чиста и прилично облечена бабичка, не някой лумпен и докъде са я докарали. Толкова време мина и още не мога да го забравя.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 48 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#40] от "smile":

  В повечето нови кооперации централното отопление (ако има такова) се прави с хоризонтално разпределение, така че в даден апартамент има общ "вход" и "изход" на топлоносителя и така може да се използва по един топломер на апартамент.

  Иначе замяната на вертикална с хоризонтална отоплителна инсталация си е всъщност изграждане на нова централна отоплителна инсталация - при всички положения би било по-скъпо дори и от инсталирането на топломери на всяка двойка вертикални щрангове.

  Цялата логика на това измерване на топлинната енергия е хората да имат стимул да икономисват - например ако стане много топло да затворят вентила на някой радиатор, а не да намаляват температурата в стаята с отваряне на прозорец (и това се е случвало преди много години). Но при малко по-големи доходи, ако плащането на сметките не би било трудно за повечето хора, всички сегашни проблеми нямаше да се появят.

 48. 49 Профил на blago4estiwia
  blago4estiwia
  Рейтинг: 235 Неутрално

  крепостни на топлофикация завинаги. това е.

 49. 50 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#33] от "Distributed": А вие, приятелю, забелязахте ли, че в досегашните дебати за референдума НИКОЙ не обелва и думичка за ВЕИ? Никой! даже сините
  Един от големите грехове на ГЕРБ е, че успяха да превърнат ВЕИ в мръсна дума ... С идиотска политика в областа на преференциите.
  И в момента споменеш ли ВЕИ в контекста на енергийния ни баланс, наливаш във воденицата на Аеца... щото мат'ряла е обработен

 50. 51 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Гневно

  До коментар [#50] от "Дамян":

  Естествено... Говорят ми за АЕЦ, който ще работи до 2080та, като никой не обелва и дума за това, че през това време ще се измислят и внедрят и други технологии.

  За това, че вече и в България тока от покрива може(!) да е по-евтин от тока от мрежата, пък съвсем.

  И че може да сложим поне 3 гигавата фотоволтаици по покривите в България...


  [quote#50:"Дамян"]И в момента споменеш ли ВЕИ в контекста на енергийния ни баланс, наливаш във воденицата на Аеца... щото мат'ряла е обработен [/quote]

  Факт. За това трябва да само да се отлага харченето на пари за АЕЦи по всякакъв начин.

  След 2015та вече ще им е трудно да игнорират ВЕИ

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 51. 52 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  [quote#35:"niakoi_si"]В панелните гета е невъзможно да се мине на индивидуално разпределение, заради вертикалната структура на инсталацията.
  [/quote]
  Няма нищо трудно, просто вертикалните тръби се прекарват в общите части на входа, там е монтиран и по един топломер за всеки абонат (което излиза по-евтино от 3 топлоуреда на радиаторите в апартамента), а хоризонталните тръби влизат и се монтират в ъгъла между стената и тавана. Така топлината си остава в апартамента, а не отива в стената (няма къртене и вкопаване), няма нужда всички радиатори да са еднакви (всъщност има много по-добри уреди от класическия радиатор), може "топлото" (а покрай него всяка комуникация) да влезе във всяко помещение и имаш избор колко да ползваш. Отделно е по-лесно и евтино да се изолира една голяма тръба, отколкото 6-8 малки тръби, които са вкопани в плочите между етажите. Да не говорим, че няма да има възможност за кражби, а загубите ще са смешно малки и точно измерени... Но това не е изгодно на крадците от топлофикациите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 53 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1955 Любопитно

  До коментар [#12] от "ijj":

  а като се отопляваш на ток, въглища или нещо друго, съседите трябва ли да плащат част от сметките ти заради преминалата през стените топлина? може би и кабелната да си разделят, защото се чува, както и малко пари за храна, все пак подушват какво се готви? или по-скоро трябва нечия сянка да бият

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 53. 54 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#39] от "ijj":
  Всъщност вярното твърдение е обратното - не се приватизира заради необходимоста да се променят регламентите на енергийния пазар. Ако днес при съществуващата уредба приватизираме Топлофикация София, ще извършим това, което направихме с ЕРП. Трябва да се подходи обратното - да отпаднат прекалените регулации в сектора. И това рано или късно ще стане.
  Наследили сме една тотално сбъркана соц. система каквато е централната топлофикация. В цивилизования свят такова животно няма! В Европа, САЩ, Канада, Япония има централно топлоподаване за бита в ограничени зони около индустриални предпиятия. Смята се, че зонатам която е икономически рентабилна за централна топлофикация е около 3 км. В София има райони отдалечени от ТЕЦ-а на 6-8 км. И после се чудим защо имаме големи загуби на топлоенергия!
  Все някога трябва да започнем да променяме наследеното... Но постепенно. Примерно ДНЕС да се каже, че след 3-5 год. еди кои си райони ще отпаднат от ТЕЦ. Преаз това време електоснабдяването и газоснабдяването за бита ще може да реагира адекватно на евентуалната промяна в структурата на потребление. Днес в София практически НЯМА конкуренция между различните енергийни системи. Не можеш да минеш на електроенергия, защото кварталните и блокови инсталации няма да издържат. Не можеш да минеш на газ, защото компаниите за битова газификация не ходят там, където има централно парно. Това трябва да се промени. Това е пътят, а не да мрънкаме, че нямало как да стане, нямало как да се освободим от монопола ТЕЦ... Има как и това е чрез предоставяне на възможности за избор на потребителите и поставяне на различните енергийни компании в условията на конкуренция.

 54. 55 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Между другото... кандидати за приватизиране на Топлофикация София има.. на първо място са Овергаз Това правителството и общината го знаят и точно това им пречи в предизборна ситуация да мътят водата с приватизиране на Топлофикация София ...

 55. 56 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#46] от "milena_82":

  Ами реално това е нормално. Съседите би трябвало да формират етажна собственост и тази етажна собственост да е едно цяло пред топлофикация. Така поне е в развития свят. Но тук Ганьовците не можеш да ги накараш да слезнат заедно да изметат пред блока, камо ли да ги накараш да формират общо юридическо лице.

  Спецификата в старите кооперации е такава, че няма как Топлофикация да третира гражданите индивидуално. Такава е системата на разпределение, в панелката, трябва да има някакво общостно самосъзнание иначе тя не може да съществува.

  Това не е само за топлофикация, това важи и за санировки, почвистване и стопанисване на общи части и т.н. Простия Ганьо си мисли, че като е купил апартамента, общите части не са негова грижа. Инсталацията на топлофикация е точно такава обща част. Но за Ганьо всичко извън прага на кенефа му не е важно...

 56. 57 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 586 Разстроено

  Проблем не са високите сметки, а ниските доходи

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 57. 58 Профил на 4i4o_pei4o
  4i4o_pei4o
  Рейтинг: 233 Гневно

  Сънародници, стига сте простяли и слушали този изпечен крадец и престъпник, който хем е куха тиква, хем е бос като петел в енергетиката.Този мошенник само ни будалка,че работи за държавата и хората.Тази Овчарова мутра, вече подопечна на ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ от корпоративна банка заедно с монополистите ни ограбват денонощно, за което им плащат.Тия крадци ежедневно изкарват по един апартамент. Да ги подгоним вече не на шега, защото май са се откупили пред крадливата ПРОКУРАТУРА!

 58. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fred":

  Това са жестокостите на прехода. Но моя опит поне показва, че точно бабичките са най-съвестните платци. Даже и да си спре радиатора, никога няма да и хрумне да краде.

  Докато маса млади тарикати, си свалят радиаторите наужким. Или си купуват пломби за топломери. Даже на скоро един такъв дебил ме съветваше как и аз да го правя, за да "преебем топлофикацията". И когато се опитах да му обясня, че не преебава топлофикация, а мен, той ме изгледа тъпо тип - "е кво ме боли.... за тебе, баламурник такъв" и това беше.

  Та високите сметки за парно в Софийските панелки се дължат основно на 2 фактора:

  1. Неефективна топлоизолация
  2. Кражби на "тарикати съседи"

  Не станем ли хора, сметките все ще са високи. Топлофикацията не е лоша услуга, ама не е пригодна за Ганьовци и Андрешковци!

 59. 60 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Разберете, че проблема с парното е проблем на Ганьо, а не на парния котел

  Скоро един познат от Германия, ме гледаше много учудено, като му обяснявах тези неволи с парното. На него просто не можеше да му стане ясно, защо нещата не се получават, накрая стигна до извода, че проблема е в хората. Щом той като страничен наблюдател го установи....

 60. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дамян":

  Глупости говориш. Всички развити градове в Европа, се отопляват на ТЕЦ (жилищните части). При това ТЕЦ изграден специално да топли. Т.е. основната му задача е да осигурява топлата вода, а тока е страничен продукт.

  Тая мода да се топлим с климатици е типично българска тъпотия (само Японците го правят, ама по други причини). Климатика освен всичко друго е и вреден за отопление (икономически изгоден е да), защото непрекъснато вдига прахоляка от пода, а в София, прахоляка и без това е много над нормите.

 61. 62 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  От цялата сметка, която плащам за парното 45% са сградна инсталация. Независимо дали ползвам парно или не. Живея в София. В кооперация, която няма нужда от саниране, защото е градена през 1930 г. с тухли 3 пъти по-дебели от комунистическите панелки. Значи нещо не ви е наред у вас и не е моя работа да установя какво. Просто не е нормално.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 62. 63 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#60] от "niakoi_si":
  Може и да е Ганьо виновен, но все пак... Ганьо няма ИЗБОР. При това положение не е ясно колко е виновен Ганьо.
  Пример. Къща с три апартамента - трима собственици - по един на едаж. Нямат проблеми с общостта си Всеки един собстеник плаща за парно между 600 и 1000 лв НА МЕСЕЦ за 120-130 кв. м. И понеже нямат проблеми с общуването дружно се отказват от ТЕЦ-а барар с абонатната станция, която става на барбекю

 63. 64 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#61] от "niakoi_si": Така ли? А защо си мисля, че в Берлин повечето сгради са с "локално" парно? За Лондон и Париж не съм чувал да имат ТЕЦ. Но в някои по-малки грачета от калибъра на Линц или Дюселдорф си имат централно парно. Дюселдорф обаче е индустриален център. Парата там е произвеждат предимно за инустриални нужди. Мисля, че Копенхаген и някои шведски градове имат централно парно, но това са градове примерно с до 200-300 хил. жители. То и у нас големите проблеми с ТЕЦ са в София. Във Варна, Бургас, Пловдив, се справят значително по-добре, при това с частни собственици на ТЕЦовете.

 64. 65 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Аз пък не одобрявам присъствието му в ДКЕВР.В изпълнение на задълженията си е НЕНУЖЕН ,затова пък е във ВИХЪРА си на екрана.Добро решение ще е да му подпечатат еднопосочния билет за която и да е телевизия !Става и за говорител в радио!Желая Му успех в НОВОТО ПОПРИЩЕ!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 65. 66 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#61] от "niakoi_si":
  За климатиците може и да си прав, макар, че аз освен, че съм с центална ГАЗ! си имам 1 климатик и 1 конвенторен радиатор. Това го правя заради възможноста да минавам от едното на другото, когато едното поскъпне прекомерно спрямо другото. Освен това през лятото пускам чат пат климатика
  И да ти кажа.. в къщи прах няма за целат си имам прахосмукачка.
  В момента ми е по-изгодно да се отоплявам с газ. 13 ст. ми излиза Квтч. Освен това, понеже живея динамично, мога да пестя от спиране на потреблението, което при централното парно не може да стане.

 66. 67 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#53] от "fpyyh":

  "а като се отопляваш на ток, въглища или нещо друго, съседите трябва ли да плащат част от сметките ти заради преминалата през стените топлина?"

  По принцип - да, но май засега никой не е поканил топлинни счетоводители да правят и такава сметка

 67. 68 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  [quote#59:"niakoi_si"]Топлофикацията не е лоша услуга, ама не е пригодна за Ганьовци и Андрешковци![/quote]
  А точно тези я ръководят и ограбват гражданите...
  Също като с нарушенията по пътищата. Тук много, там малко и кой е виновен — шофьорите нали? Да ама не, защото същите тези джигити, в чужбина спазват правилата. Я пак попитай, кой е виновен... Същото е и с твоя немец, въобще не е допуснал, че самата топлофикация може да го прекара толкова яко и заради това е обвинил "шофьорите" — потребителите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 69 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#66] от "Дамян":

  Ти живееш в къща, най-вероятно или в някаква малка кооперация.

  Панелните гета, нямат алтернатива на ТЕЦ-а. Те се проектирани за ТЕЦ. Нали не мислиш, че всеки блок може да си изгради локално парно??? Оставяме настрани факта, че е технически трудно, но няма как да ги събереш тия примати да го направят заедно.

  Затова ти казвам докато имаш като входни величини Ганьовци + панелка, изходния резултат все ще същия

 69. 70 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#68] от "gost22":

  Според моя немец, ние живеем в условия на демокрация и самия факт, че имаме избори на 4 години е достатъчен за да приеме, че сами сме си виновни.

  И е прав

 70. 71 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#5:"smile"]Според мен всеки коректен платец би се съгласил да си плати за промяна на инзталацията, за да го отчитат индивидуално[/quote]

  ДА си ги нямаме тези. Тръбите са собственост на Топлофикация. И досега поддръжката им в апартаментите си е за сметка на живущите а не на топлото. Да си ги сменят сами.

 71. 72 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#66] от "Дамян":

  Ако живееш в панелните гета, и всеки ден да пускаш прахосмукачка - все тая.

  София е зверски замърсена с прах. За справка питай в компютърните сервизи, какво става като отвориш употребяван в чужбина компютър и какво се случва, като отвориш употребяван в София компютър.

  Та климатика и аз го имам, ама го пускам само лятото, като вече не издържам на жегата. Но да се топля с него ми изглежда тъпо, докато имам алтернатива. Ама както сме я подкарали, скоро Топлофикация ще трябва да я закрием - тогава привържениците на топлене на ток ще победят - дано са щастливи.

 72. 73 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#71] от "The_Fly":

  Грешка. Тръбите са етажна собственост. Провери си документите. Собственост на топлофикация е само абонатната станция и нейната инсталация. Нагоре си е твое. Всъщност не е твое, а е на цялата кооперация.

 73. 74 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Вече не остана парно за спиране. Хората отдавна се отказаха от него, защото е много скъпо.

  :-)
 74. 75 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дамян":

  "Наследили сме една тотално сбъркана соц. система каквато е централната топлофикация. В цивилизования свят такова животно няма!"

  В същност топлофикацията е измислена в Западна Европа. Присъства почти навсякъде - но за много малък процент от жилищата (в Германия например този процент е някъде около 10-15%). В известен смисъл се смята за нещо луксозно. Ако се сравни например топлофикация с отопление с локален котел в сградата (също с централна отоплителна инсталация), по-луксозното при топлофикацията е, че няма горене в самата сграда. Иначе западноевропейската страна с най-широки разпространени топлофикационни системи е Дания. Не случайно от там идват и повечето новости в тази област. Например топломерите на Brunata, помпите на Danfoss и Grundfoss, системите с понижена температура на връщащата се вода, предварително изолираните при фабрични условия тръби и т.н. Там са изпълнени и няколко държавни програми за развитие на топлофикацията. Аргументите са:

  1) Топлофикационните системи дават възможност за когенерация;
  2) В топлофикационните централи могат да се изгарят горива от биомаса (дървесни трески, балирана слама, отпадъци)

  Чисто технически и при нас топлофикацията има някои предимства, например по-висок к.п.д. на котлите в топлофикационните централи (над 90%) в сравнение с локалните котли. Тази разлика донякъде компенсира загубите по разпределителната мрежа. А сега напоследък се говори, че горивото, което ще се получава от софийските битови отпадъци, също ще се изгаря в някоя от топлофикационните централи.

  Че не си измислям за Дания, може да се види от следното списание:

  http://www.e-pages.dk/dbdh/32/

 75. 76 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#69] от "niakoi_si":
  Да, живея в малка кооперация в район в който няма ТЕЦ и жилищата се предлагат с инсталации за газ в т.ч. и лично котле. Става дума за Манастирски ливади.
  Донякъде си прав, че панелките нямат алтернатива на ТЕЦ, но това не бива да се абсолютизира. Имат алтернативи. Газоразпределителни компании с удоволствие ще им предоставят "ценрално газозахранване" Първоначалната инвестиция е 4-6 хил лв. Електроснадбдяването също може да се преустрои, ествествено пак с известни лични инвестиции. Тарикатите, за които говориш, се възползват именно от това - да прецакват една система монополист, която си избива разходите на нащ гръб. Ако има възможност за радикално спиране на неплатена услуга, тарикатите загиват.

 76. 77 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#75] от "ijj":
  Съгласен. Знам го това. Но старата топлофикация на Копенхаден или Стокхолм е на въглища. Пак казвам - София е твърде голяма за ТЕЦ, при това на газ... даже за 3 теца. А доколкото знам Люлин е на отделен ТЕЦ на мазут. Може и той да е минал на газ. Нямам представа...

 77. 78 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#72] от "niakoi_si": Не е необходимо да закриваме Топлофикация София. Необходимо е тя да предоставя такива услуги и на такива места (райони), че да не може да бъде конкурурана от алтернативите по естествен (пазарен) път, а не чрез закрепостяване на потребителите. В Дружба и Младост е добре да има централно парно. Както и в Надежда, Илиенци, Орландовци... Не знам... въпрос на бизнес разчети, но за да се направят е необходима нормална пазарна среда.

 78. 79 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#76] от "Дамян":

  Да ти кажа, някак си изпитвам панически страх от комбинацията - панелка, газ, Ганьо....

  Един човек, на който не му стига самосъзнание да организира санирането и измазването на блока си и го оставя да се разпадне... На тия искаш да му връчиш за стопанисване и централно газоснабдяване . Нещо за което си иска отговорност и добро стопанисване... Сигурен ли си, че искаш да дадеш на маймуна да натиска копчетата на пулта?

 79. 80 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#78] от "Дамян":

  Ами то ако имахме нормална пазарна среда, нямаше да имаме полуразпаднали се панелки и проблеми с приматите, които ги населяват

 80. 81 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#80] от "niakoi_si":
  тъжна усмивка... мда

 81. 82 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#78] от "Дамян":

  Иначе за мен решението е следното - принуждава се всяка кооперация да регистрира в съда юридическо лице. И Топлофикация се занимава само с него, а не с отделни потребители. Една топломер на входа - и вътре да се оправят както искат. Ако искат всички да ползват на соц.принцип и да плащат на кубатура. Това е и най-ефективния начин в панелките. Ако искат да си плащат на топлинни счетоводители. Ако искат да го спрат тотално. Да се съдят помежду си. И т.н.

  Глупаво е да се вменява на външна фирма да се разправя с междусъседски проблеми.

  Тоя дебилен народ, трябва да разбере, че за да оцелее, трябва да притежава минимума от стадни навици. А не всеки да си гледа собствената кутийка и да не му дреме какво се случва на 5см. от прага.

 82. 83 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#79] от "niakoi_si": Честно да ти кажа... не бях поглеждал от този ъгъл... Наистина звучи стряскащо.

 83. 84 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дамян":

  "Днес в София практически НЯМА конкуренция между различните енергийни системи."

  Ами то по принцип една такава конкуренция винаги е повече или по-малко ограничена от енергийните цени. Например при сегашните цени отоплението с нафта винаги ще е по-скъпо от отоплението с природен газ. Отоплението с природен газ винаги ще е по-скъпо от отоплението с климатизатори, а отоплението с климатизатори винаги ще е по-скъпо от отоплението с въглища и дърва.

  Самото изграждане на паралелни разпределителни системи за топлинна енергия, природен газ и електроенергия, така че всяка от тях да може да поеме целия отоплителен товар, си е едно скъпо начинание. Сигурно това е причината в София газоразпределителните мрежи да се строят най-напред в тези квартали, които нямат топлофикация.

  Ако отсега може да се предвиди, че природният газ например ще поскъпва много по-бързо от въглищата, биомасата и отпадъците за горене - каква е ползата да има възможност за конкуренция, в която да участва и природният газ? Не е ли по-добре да изграждаме такава енергийна инфраструктура, която да е свързана преди всичко с използване на най-евтините, местните и възобновяемите енергийни ресурси?

  Конкуренцията изобщо има смисъл като средство срещу монополните печалби, свързани с неоправдано високи енергийни цени, каквито има в някои други страни. Но при нас просто няма условия за такива неоправдано високи цени - нали нашите енергийни цени са едни от най-ниските в Европа? Да кажем цените на дребно на природния газ - просто вече е достигната границата, след която консумацията на природен газ у нас съвсем ще се свие.

  Когато (ако) забогатеем повече, като някои западноевропейски страни, тогава вече ще има смисъл от по-голяма конкуренция при енергийните доставки.

 84. 85 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#32:"vladimirkarolev"]А не може ли да я приватизираме? [/quote]Съгласно разпоредбата чл. 11. ал 1 на Закона за общинската собственост, имотите и вещите общинска собственост се управляват в интерес на населението в общината съобразно разпоредбите на закона и с грижата на добър стопанин. „Топлофикация София” EАД има разполагаема мощност от 280 MW електрическа енергия, като отделя при производството й над 3000MW топлинна енергия гореща вода или пара за домашна или индустриална употреба. Тези понятия : градско отопление (топлофикация)
  парно отопление в жилище/жилищна кооперация, водят до това в началото на зимата да се казва, че се "пуска ТЕЦ-а" - т.е. парното отопление - в градовете, а после и по местности/сгради; а същевременно, самите топлоелектрически централи работят не само целогодишно, ами и денонощно, тъй като те непрекъснато произвеждат ток, респективно - топла вода-отпадъчната пара от електропроизводството, която се използва за отопление, като например ТЕЦ София, ТЕЦ София Изток (по-рано ТЕЦ Трайчо Костов) и т.н.. Този вид когенерационни електроцентрали са по-ефективни, тъй като използват отпадъчната топлинна енергия от производството на ток (която много електроцентрали просто изхвърлят през охладителните си кули - съгласно Втория принцип на термодинамиката, се изисква наличието на два температурни прага, висок и нисък) за отопление. Топлоенергията е отпаден продукт и ТЕЦ София, ТЕЦ София и т.н., ни ползват като гигантски топлообменник, а потребителите на топлинна енергия се въртят в затворен кръг - между фирмите за дяловото разпределение, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, топлофикационните дружества, Столична община – СОС и приватизаторите им в страната. Каквато е най-бедната и крадлива държавата, такава е и престъпната Топлофикация -
  http://www.toplo.bg/res/files/finansovi_otcheti/finansov_otchet_2011.pdf
  Явно имате нужда от много електрическа енергия, която не сте спирали да изнасяте целогодишно в Гърция, Македония, Турция, Сърбия и то под себестойността й, като ние, абонатите на Топлофикация, дотираме (поради надутите цени на парното и топлата вода и надписаните сметки - при проверка на някои абонатни станции в София са засечени абсурдни данни. На някои е начислена толкова топлоенергия, че ако тя наистина беше излъчена от радиаторите, температурата в съответните апартаменти е трябвало да бъде около 80 градуса по Целзий. Повтарям, 80 градуса по Целзий. В други случаи се оказва, че за подгряване на топла вода се начислява такова количество енергия, че ако това наистина беше вярно, от чешмите трябваше да тече пара под налягане от няколко атмосфери , а това е откровен грабеж, което става от страна на Топлофикация с активното съучастие, разбира се, на фирмите за топлинно счетоводство и за съжаление на българската държава и Столична община - СОС.) тази ниска изкупна от чужбина цена на тока, а вие разликата си я взимате, прибирате, крадете от нас и си я слагате право в джоба – това са парите които Топлофикация носи в касичките на политиците от които партии са на власт. Тук всички политици мислят еднакво. Както казах - всички са в кюпа. А колкото до Булгаргаз - едва ли топлофикациите са основните им клиенти. Съвременните топлоелектроцентрали работят по силовия термодинамичен цикъл на Ренкин-Клаузиус. Този цикъл не позволява достигането на КПД по-висок от 42 – 44 %. Тази ситуация може рязко да се промени, ако ТЕЦ-овете работят по друг термодинамичен цикъл, обозначен като “Надкритичен силов термодинамичен цикъл с междинен топлинен резервоар” – НЦМР. Този цикъл дава възможност от 60 до близо 90 % от отпадната топлина от изхода на турбината да се върне обратно в цикъла, но … Да живей, живей труда, ... Да живей, живей труда – . ... на народа на гърба – Просто ситуацията е без изход. Нито е да се спре Топлофикация (тогава ще фалира, заедно с Булгаргаз и НЕК няма да има откъде да крадат!), нито е да се дотира (тогава за сметките на няколко стотин хиляди тарикати ще плащат всички), нито да се приватизира (Газпром няма да я вземе), нито е да се спира топлото за наказание на неплатилите (ощетяват се редовните платци). Честно, аз не виждам оправия... ТЕЦ с топлофикация си е замислен за общество без такива тотални кражби... (подплатена и от реални интереси дружеството да фалира, за да го купят евтино) ХИТРЕЦ СИ И ТИ, АНДРЕШКО - апостол на свободията и кражбата “vladimirkarolev”! Много знам, но и много ме мързи да пиша. Турската компания за разпределение на електричеството (държавната TEIAS) има длъжници за милиарди $ и не е фалирала!! Годишно търсенето на енергия в Турция възлиза на 210 TWh, като очакванията са, че през следващите години до 2023-та да има нарастване на търсенето с 6 до 9%. По този показател страната се доближава до Германия и Франция. През тази година германската енергийна борса European Energy Exchange и турската електрическа компания TEIAS подписаха меморандум за разбирателство, по силата на който ще си партнират за изграждането на енергийна борса в Турция. Най големия недостатък на “vladimirkarolev” е, че се смята за компетентен по всичко, но първо да се ограмоти малко, пък тогава да се изявява по форуми.Този форум не е за политика, клептомания и сноуборд.

 85. 86 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  [quote#82:"niakoi_si"]принуждава се всяка кооперация да регистрира в съда юридическо лице. И Топлофикация се занимава само с него, а не с отделни потребители. [/quote]
  Ами то натам тръгнаха нещата, но ГЕРБ се уплашиха и дадаха заден ход. Думичката "принуждава се" малко ме притеснява... би могло да стане, чрез преференции в цената. Казват му: "ако много държиш да си индивидуален - може. Ще ти струва еди колко си, но ако направите юридическо лице ще ви струва приемрно с 25-30% по-евтино."
  Но всичко опира до законови промени...

 86. 87 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#4:"lz2"]Топлофикациие да си намерят друг начин, да си събират вземанията, а не като наказват изрядните и разралват вражди!На всичко отгоре, предложението е и противоконституционно! [/quote]

  Прав си. Да вземат да инвестират малко, да поремонтират малко, а не да начисляват загубите на енергия в нашите сметки.
  Ей го на моят отоплен тротоар - https://vimeo.com/37252118

 87. 88 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#86:"Дамян"]Думичкат "принуждава се" малко ме притеснява...[/quote]
  Предложението да спират парното не е юридически издържано, защото накърнява правата на коректните платци и подобни действия от страна на топлофикациите биха били неправомерни, дори ако в дадена сграда се спре парното само на един коректен абонат.Беше посочено, че ако се прибягва до спиране на отоплението поради неговото неплащане, то това би трябвало да се прилага единствено и само за абонатите, които не си плащат сметките. А как технически би могло да се извършва това е проблем на топлофикационните дружества, не на техните абонати.Освен това, според европейските директиви, се плаща само за действително извършена услуга, респективно консумирана енергия, докато, по традиция, парното у нас се отчита само веднъж годишно, след края на отоплителния сезон, след което се извършва т.нар. изравняване на сметките. В тази светлина, не е ясно как може да бъде санкциониран някой, само на база потребление на топлоенергия от миналия отоплителен сезон (ако закъсненията в плащанията са само за даден сезон), след като през настоящия той може да потребява например много по-малко? В Европа този въпрос е решен с монтирането на топломери с дистанционно отчитане, като са за сметка на съответните дружества.Самите топлофикационни дружества, както и всички други фирми, предлагащи услуги, са длъжни да се грижат за събирането на сметките си, без да натоварват с този въпрос клиентите си, или да ги ощетяват (с надписани сметки или със спряно парно). Топлофикациите са длъжни да предлагат и качествена услуга, която се изразява в непрекъснатост на топлоподаването, вкл. осигуряване на топла вода. В Европа топлата вода се изисква да е над определена температура, иначе не се заплаща - у нас обаче тя се плаща. Идеята парното да бъде спирано за абонатни станции, към които над половината от клиентите не плащат сметките си не е нова. Заради спирането на топлата вода на цели входове, в които има и коректни платци, столичната топлофикация през декември 2008 г. получи глоба от 300 000 лв. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с Решение 1170 от 18.12.2008 г. на КЗК по преписка, вх. КЗК-560/17.09.2008 г.КЗК тогава забрани да се спира парното на изрядни абонати, защото това е грубо нарушение на чл. 21 от ЗЗК, във връзка с чл. 69 от Закона за енергетиката(*4) и чл. 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС) . Съгласно чл. 69 от Закона за енергетиката, енергийните предприятия са длъжни да обезпечават сигурността на снабдяването, непрекъснатостта и качеството на топлинната енергия. Чл. 69. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 54 от 2012 г., в сила от 17.07.2012 г.) Енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти и в съответствие с изискванията на този закон и другите нормативни актове, като обезпечават сигурността на снабдяването, включително защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката, непрекъснатостта и качеството на електрическата и топлинната енергия и природния газ, ефективното използване на горивата и енергията, опазването на околната среда, живота, здравето и собствеността на гражданите. Също така, макар и централизираното топлоснабдяване да има характер на групова услуга, паричните задължения за ползвана топлоенергия за даден имот в сграда - етажна собственост са натрупани от отделния потребител и за неизпълнението им се носи лична отговорност от съответното лице, а не от етажната собственост като цяло. Последната хипотеза е възможна единствено при учредяване на асоциация на потребители в сграда - етажна собственост по чл. 151, ал. 1 от ЗЕ и сключване на договор за продажба на топлинна енергия между топлопреносното предприятие и такава асоциация, но трябва да е налице именно и само тази хипотеза.

 88. 89 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  [quote#76:"Дамян"]Донякъде си прав, че панелките нямат алтернатива на ТЕЦ, но това не бива да се абсолютизира. Имат алтернативи. [/quote]
  Всъщност, точно панелните кошери могат да се отопляват по-евтино и с по-малка инвестиция на абонат. Въпроса е в манталитета. Сметката излиза заради количеството абонати.

  До коментар [#75] от "ijj":
  Вярвам ти, че не си измисляш за Дания, ама не вземаш под внимание климата и разпределението на риска. Това, че там парното е по-ефективно, не означава че и в България ще е на същото ниво. Примерно един климатик тук е по-ефективен, от същия климатик в тамошния климат. И за какво им е машинка, която да прави и студено, като лятото им е толкова късо и хладно? Колко често има снежни бури и обледеняване, които да късат далекопроводите в Дания и колко са в България за един сезон? Нормално е там да имат вариант за локално отопление, който да има запас от суровини (въглища примерно), тръби и вода, и който вариант носи на дребни повреди (просто подаваш повечко вода и компенсираш дребните дупки докато отмине бурята), а не да разчитат на електропровод, който може да се скъсва през ден, ако има серия от бури... така че местните условия определят практичните решения. Там си отопляват и улиците, ама има смисъл и сметката излиза, а тук е безсмислено да се поддържат скъпа техника за 10 дена работа на сезон.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 90 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#77] от "Дамян":

  В София има 2 големи топлофикационни ТЕЦ-а: ТЕЦ "София" и ТЕЦ "София-Изток" (едно време се казваше "Трайчо Костов". Те са с електропроизводство с прани турбини и топлопроизводство.

  Освен това има и няколко чисто отоплителни централи („Земляне", "Люлин", "Овча Купел". За тях имаше предложения да се инсталират нови когенерационни модули (с бутални двигатели на природен газ или малки газови турбини), които да работят целогодишно, като топлопроизводството се използва само за снабдяването с гореща вода, а не и за отоплителния товар. При сегашните цени на електроенергията от когенерация това вече е изгодно и може би ще се намери инвеститор най-накрая.

  Сега също има планове горивото, което ще се получава от софийските битови отпадъци, да се използва за топлофикация (вероятно в ТЕЦ "София - Изток".

 90. 91 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#89] от "gost22":

  "Там си отопляват и улиците"

  А има дори и топлофикационни системи, които стигат до съседни острови - но тръбите в морето са изолирани, все пак

 91. 92 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#85:"latcho59"]Този форум не е за политика, клептомания и сноуборд. [/quote]
  Със сноуборд 2006г. се потроши Владимир Каролев - съдружник в Балканска консултантска компания, консултант на чуждестранни фирми у нас и в съседни страни, член на икономическия екип на НДСВ. Съпругът на Илияна Йотова - доц. Андрей Йотов тогава оперира в "Пирогов", общинския съветник от НДСВ в Столична община.

 92. 93 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Извинявам се - в коментар 90 исках да пиша "парни турбини". А скобите без да искам съм ги направил на усмивки.

 93. 94 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#90] от "ijj": Е затова се моткам тук Винаги научавам по нещо, което не зная Мерси!
  В контекста на казаното теб... ако ще се приватизира Топлофикация София изобщо не е задължително това да става за цялото дружество, а по отделно централи.
  Последен въпрос - мрежите от тръби за топлоподаване уникално свързани ли са със съответния ТЕЦ или имат и "общи части"? Т.е. може ли един квартал да с получава "парно" ту от един ту от друг тец? Почти съм сигурен, че в общия случай отговора е НЕ, но все пак да питам

 94. 95 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#88] от "latcho59": Мерси за изчерпателния преглед на юридическата страна на нещата
  Г-н niakoi_si , а и аз се надяваме, че именно формирането на юридически личности на база етажна собственост може да облекчи тежките взаимоотношения между Топлофикация София, топлинните счетоводители и потребителите. Но това трябва да става доброволно, на базата на осъзнат потребителски интерес, а не принудително.

 95. 96 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#90] от "ijj":
  А ТЕЦ София едно време се казваше ТЕЦ Сталин

 96. 97 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#90:"ijj"]Те са с електропроизводство с парни турбини и топлопроизводство.
  [/quote]Ако успееш да направиш така, че електропроизводството с парни турбини да няма топлопроизводство, Нобеловата награда не ти мърда. Да не говорим че ставаш трилиардер. Котлите произвеждат пара с температура 540 градуса и налягане 95-100 атмосфери.По главните паропроводи тази енергия постъпва в парната турбина.При преминаване през всяко стъпало (ред лопатки)парата намалява своята температура и налягане.Така стигаме до първото пароотнемане което обикновено е на 13 атмосфери и 300 градуса и се ползува предимно от промишлени консуматори. Второто пароотнемане е на половината - около 120 градуса. От това паротнемане на турбината, парата отива в бойлери и загрява водата за парно от температурата на върната вода до необходимата според външната температура.Тази пара в бойлерите подгрява водата от температура на връщащата се в Теца вода до необходимата на изход от теца. Останалата пара напуска турбината с температура 25-27 градуса и под ваккум. Ваккума е необходим за да може водата да бъде пара при тази температура.(всички знаят че водата под 0 градуса е лед между 0-100 е течност а над 100 е пара при атмосферно налягане. За да я запазим течност над 100 градуса трябва да повишим налягането и обратно да я запазим пара при температури под 100 градуса трябва вакум)Та парата като излезе от турбината постъпва в кондензатора. Там се превръща в течност като се охлади. Кондензатора е топлообменик. От там чрез кондензни помпи кондензата отива в деаераторите минавайки през подгреватели ниско налягане. От деаераторите чрез питателни помпи минава през подгреватели високо налягане и отива в котлите където става на пара и цикъла се повтаря.Водата която охлажда кондензаторите отива в охладителните кули и там се охлажда до температурата на околната среда.На който му е интересно или иска да научи повече да отиде до техническия университет и да си купи учебници за парни турбини и топлофикация.

 97. 98 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#95:"Дамян"]Г-н niakoi_si , а и аз се надяваме, че именно формирането на юридически личности на база етажна собственост може да облекчи тежките взаимоотношения между Топлофикация София, топлинните счетоводители и потребителите. [/quote]
  Не се хващай никога на тази въдица, ЕС става ЮЛ и трагедията ви оттук насетне е пълна...

 98. 99 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#94] от "Дамян":

  И аз така мисля, че най-често няма връзки между отделните мрежи. Ако все пак нямъде има, обменяната между мрежите топлинна енергия би могло да се мери.

 99. 100 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#86] от "Дамян":

  Е тука се разминаваме, аз не мисля, че може нещо да се случи на доброволен принцип. Проблема е, че просто няма как да е индивдуално за абоната. Просто е невъзможно в панелката. Или топлофикация, респективно държавата/общината трябва да се обърне на падар и да преследва няколко 10-ки хиляди тариката,. Глупаво е това. Окрупняването на отговорността трябва да е силово, няма как иначе. Другия изход е да се спре Топлофикация за 1 година и после ви гарантирам, че такъв рев ще има... може пък тогава да поумнеят... ама едва ли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK