България готова да започне изграждането на "Набуко" в средата на годината (обновена)

България готова да започне изграждането на "Набуко" в средата на годината (обновена)

© Красимир ЮскеселиевВ средата на 2013 г. сме готови да започнем строителството на "Набуко" на територията на България, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на първата за тази година среща на Комитет "Набуко" в София.


"Ние ще го направим. Всички, които искат да участват, да заповядат. ЕК е доста сериозно ангажирана, тъй като "Набуко" бе изваден като основен приоритет. Това е алтернативата, това е възможността за истинска диверсификация, това е падането на монополите", посочи той пред участниците в срещата, цитиран от агенция "Фокус".


По думите му България е един от моторите на проекта. До средата на годината се очаква страната да е готова с всички разрешителни и всички процедури, за да започнем строителство на българската територия на отсечката на проекта "Набуко" от 424 км.
Обсъжда се създаване на отделна дъщерна компания на "Набуко интернешънъл" за ранно развитие на проекта, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев. Става въпрос за идеята, която има от доста време за развитие на първа база на южен газов коридор със строителството на своеобразен интерконектор между България и Турция, каза министърът. Дължината на тази тръба на българската територия е 75 км.


Начинът това да се направи е да се създаде отделна дъщерна компания на "Набуко интернешънъл", която да започне ранно развитие на този проект, за да може тази компания да има по-голяма гъвкавост.


Ако има акционер в "Набуко Интернешънъл", който не желае да започне ранно строителство на този газопровод, да можем ние, които искаме, да започнем да го строим достатъчно рано, уточни Делян Добрев.


На този етап все още се водят преговори и не може да се гарантира, че това е окончателно. Идеята и днес е коментирана на срещата и е записано в декларацията, че всички акционери в "Набуко Интернешънъл" работят по нея. Освен България и Австрия е заявила категорична подкрепа за развитието на първа фаза на южен газов коридор.


Министърът е сигурен, че тази идея ще се подкрепи и от ТАНАП – от турска страна, защото, за да го има интерконекторът, трябва да се изгради 150 км отсечка в Турция, която да свърже българската граница с Мармара. Акционери в ТАНАП с 80 % са същите като в консорциума "Шах Дениз 2" и те са заявили своята подкрепа за проекта, обясни Добрев.


Страните-участници в проекта и консорциумът "Шах Дениз 2" подписаха декларация за принципното участие на консорциума в "Набуко", но това все още не го обвързва с окончателно решение. До дни международният консорциум трябва да реши дали ще придобие 50% от опциите върху проекта, а на 18 януари да бъде подписано споразумението с акционерите на тръбата. Окончателно инвестиционно решение на "Шах Дениз 2" дали да реализира опциите си, пък се очаква едва през октомври.


"Шах Дениз 2", която разработва едноименното газово находище в Азербайджан, е основният потенциален източник за газ за тръбопровода.


Във форума участват правителствени делегации от Австрия, Румъния, Унгария и Турция, представители на компаниите инвеститори, Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК, ЕБВР, ЕИБ, МВФ и други.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  България се очаква да намери значителни количества газ на своя територия! Същото се случи наскоро и в Израел! Но Израел каза-първо ще запазим за себе си газ, колкото е потреблението на Израел от газ за 25 години! Едва после може да изнасяме!
  Дали България ще заеме същата позиция?
  Да не стане така, че газопроводите като Набуко-градени за разнообразяване на нашите газови доставки-да се използват за износ на малкото български газ към Западна Европа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#1] от "~":

  А очакванията са обосновани единствено с предизборната кампания на боце.
  Всъщност няма да е лошо ако успее да убеди ЕС и останалите да финансират тръбата до Турция.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Чекаме с нетърпение изборите, не Набуко....

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Мъко, мъко!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Страната е готова с всички документи по проекта на нейна територия, през която ще минават 424 км от газопровода.
  ........
  Ето това е една добра новина!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#2] от "Цецо":

  Бога ми, всичко глупаво, идиотско и най-абсурдно което може да се случи в България се случва! Било заради чиновническо и управленско недоглеждане, било заради интереси, било заради корупция! В самолета няма пилот-вече 12-та година!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Новината е добра. Очаквам обаче инстинктът за отрицателно олабване в коментарите под всички статии за правителството отново да вземе връх и да се излеят обичайните каци помия.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 8. 8 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Леле какъв ербап... ОК, екооценка и нямаква проектна готовност е възможно да има, но няма нищо повече...
  За съжаление и на мен ми се струва, че това е предизборна пушилка... В Програмата на Булгартрансгаз за 2013 няма пари нито за връзката с Турция (капацитет 3-5 млрд куб.м), нито за по мащабен проект какъвто е Набуко (капацитет поне 16 млрд. куб.м)
  Има и друг вариант, Боко да разполага с информация, за която ние още да не знаем и да я използва за да се прави на велик.
  В края на миналата година единствено в Капитал се появи много интересно и вълнуващо съобщение. Дописката цитираше британски източник който твърдял, че консорциума разработващ Шах Дениз 2 и сторящ ТАНАП искал да придобие 50% от капитала на проектната компания за Набуко. Ако това се окаже вярно, т.нар. Набуко Запад няма да има никакви проблеми да се реализира и то относително бързо. С уговорката, че трябва да се забрави за капацитет от 20 млрд. куб.м газ и да се мисли за капацитет до 16 млрд.
  Такава сделка изглежда напълно логична и възможна по следните причини:
  1. ТАНАП освен за Турция ще доставя газ и за Балканите. Това е най-удобния пазар за азерския газ - близо е, не е задоволен, има переспективи за развитие и за момента предлага най-високи цени в сравнение със пазарите на западна и централна Европа и Италия.
  2. Сделката се връзва с желанието на РВЕ и унгарския оператор да се оттеглят от участие в проектната компания за Набуко - това са около 33%. Възможно е и е изгодно за България БЕХ също да намали участието си до 3-5%.
  Изглежда вероятно такава сделка да е получила политическа благословия и от ЕС и от САЩ.

 9. 9 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  България е готова на всичко и е в стрес, че се почнаха сондажите в Черно Море за търсене на петрол и газ.
  А защо скача тока?
  Държавата ни строи, не гроб а ЯМА за всички!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 10. 10 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#7] от "The Shadow": Новината е твърде добра. Стига да се окаже истина. Лично аз нямам проблеми да призная, че след март 2012-та, макар и със закъснение Борисов положи много усилия да се реализира под някаква форма газова връзка с Турция и по възможност - с европейски пари.
  Лично аз нямам съмнение, че такава връзка ще се реализира в близките 3-5 г. Въпросът е дали наистина ще се започне от това лято.

 11. 11 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В средата на 2013 г. сме готови да започнем строителството на "Набуко"
  В момента се обсъжда докладът по ОВОС на този проект. Излиза, че всичко вече е решено. За какво е тогава тази процедура. само да се узакони. Както в Несебър, РИОСВ издават разрешение за 1 ден.

 12. 12 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Браво на правителството...сега очаквам комунетата да вият как пак правителството се е провалило...

  bigman
 13. 13 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  [quote#8:"Дамян"]трябва да се забрави за капацитет от 20 млрд. [/quote]
  грешка исках да кажа 30 млрд. колкото е първоначалния капацитет на Набуко.

 14. 14 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Весело

  Газ за Накуку няма, Боко вече слага тиганя?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 15. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#11:"focusnik"]В момента се обсъжда докладът по ОВОС на този проект.[/quote]
  ОВОС-а на НАБУКО приключи в края на миналата година.
  В момента нищо не пречи на проекта да тръгне.
  И дано тръгне, въпреки талибан-еколозите според които трябва да се греем на примуси и да си светим със свещи и да живеем в палатки.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 16. 16 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#14] от "Курт Деликуртев": За Набуко може и да няма 30 млрд. куб.м, но за ТАНАП има. ТАНАП се строи в момента интензивно на турска територия и ще е напълно готов до европейската част на Турция през 2015-та г. когато ще започне експлоатацията и на Шах Дениз 2. Част от този газ е за самата Турция (мин. 6 млрд. куб.м), но поне 10 млрд. са нацелени към балканите.
  Ако случайно "изтървем влака" и т.нар. Набуко Запад не мине през България, разклонение от ТАНАП ще мине през Гърция за Албания, Черна гора, Босна, Хърватска до Австия.

 17. 17 Профил на 4i4o_pei4o
  4i4o_pei4o
  Рейтинг: 221 Неутрално

  НАДЕЖДИ, НАДЕЖДИ.... МОЖЕ БИ, АМА НАДАЛИ!!!!!!!!!Можем само да завиждаме на хрантутниците, които ще се назначат в проектната компания, и тук и в Австрия! Да знаете само какви заплати лапат?, на момента ще ви се прииска да станете ГЕРБЕРИ, демек-кьорави врабци!

 18. 18 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  бе поне пиарагенциите не остават без работа

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 19. 19 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Комунистите са бесни

  'Let light surround you' Dream Theater
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  [quote#19:"ariel28"]Комунистите са бесни [/quote]

  Винаги беснеят, когато е застрашен монопол на Русия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Кои комунисти са бесни? Ако от нещо може да побеснееш е, че такъв тиквеник управлява държавата, но по скоро това изказване предизвиква срам, че живееш в управляваната от недоразумението държава.

  къде ще го строим? Ще опнем една тръба от юг на запад и ще чакаме какво?
  Може някой да оскотее до такава степен от омраза към нещо, че да заживее в друго измерение?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 22. 22 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  [quote#21:"др. Иванов"]Ще опнем една тръба от юг на запад и ще чакаме какво? [/quote]
  Ще имаме достът до азерския газ. Ще можем, ако желаем, да си вземем онова милярдче, договорено с азерите още от Първанов и препотвърено от азерите при посещението на Борисов. Освен това тръба от юг на запад ни дава достъп до турския терминал за втечнен газ в Бяло море. Такава тръба е смислена не само за България, но и за Балканите, с оглед на бъдещия добив на газ край Израел и Кипър.
  Наличието на такава газова връзка, заедно с останалите с Румъния, Гърция и Сърбия създава възможност в България а и в целия регион да възникне спот пазар на газ. Това значи, че на този пазар освен руски и каспийски газ, ще може да се предлага и втечен газ от различни източници - Катар, Египет, Либия, Алжир.

 23. 23 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Набукито е химера- всички се отказаха. Това е миризлива предизборна партенка!

  Аз знам много малко.
 24. 24 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#23] от "istorika":Виж ми поста номер 8. Имат желание да се откажат германската РВЕ и унгарския оператор. Почти сигурно е, че РВЕ ще продаде дела си, ако не на Бритиш петролиум, то на ОМВ. За унгарците още не е ясно. Ако консорциума на ТАНАП наистина иска да купи голям дял в проектната компания за Набуко, това означава, че Набуко е умрял, да живее ТАНАП. Само остава да спомена, че консорциума, който ВЕЧЕ!!! строи ТАНАП е почти същия, който ще експлоатира Шах Дениз 2. И в двата доминира Бритиш петролиум, и в двата със съществени дялове участват азерката Сокар и турската Боташ.

 25. 25 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Съмненията остават. Да не се случи "българските" тръби на "Набуко" да останат единствените Набуко-тръби. Досега българският кон никога не е печелил. Дано този път поне финишираме!

 26. 26 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мърмор": Този вариант е изключен Просто нямаме пари да строим части от Набуко. Ако зад това високопарно изказване на Боко тиквата стои нещо реално, то е, че вече има съгласие от ЕС да финансира една тъба с капацитет примерно 8 млрд. куб.м газ годишно с посока Турция - България. Другият вариант е да се окаже истина, че консорциума на ТАНАП иска да купи 50% от проектната компания за Набуко.

 27. 27 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Аха докато ние си пишем тук статията е допълнена и са казани неща, за които говоря и аз. Остава да се спомене, че въпросното Набуко интернейшенъл най-вероятно ще поиска частично европейско финансиране за "ранния" проект.
  Тук става пределно ясно, че България не се интересува особено от целия проект Набуко, но е силно заинтересована тръба от Турция да стигне поне до разпределителната станция в района на Димитровград. Евала за такава позиция. Казваме си ясно какви са ни интересите и се надяваме да бъдем подкрепени.

 28. 28 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  "Страните-участници в проекта и консорциумът "Шах Дениз 2" подписаха декларация за принципното участие на консорциума в "Набуко" !!!!

 29. 29 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Тръбата на бато ще е като канала на тато.

 30. 30 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дамян":

  Колега, терзае ме съмнението, че почваме интерконектор с Турция, ама ще му викаме другояче.
  На Турция са необходими сега и в близка перспектива над 20 млрд куба годишно... Колко ще решат да пуснат на изхода? На тях им трябва нефт и газ като на алкохолика - водка. Досега само в Черно море разходите им за ТПР са близо 4.5 милиарда долара !!! !
  А И. Средиземноморие е съвсем други, далечна във времето и голямолъжична тема...

 31. 31 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#30] от "venelingeologia":
  Така е. Турция се цупи, но нещата не зависят само от нея, а от консорциума строящ ТАНАП и експлоатиращ Шах Дениз 2. Турция в момента получава азерски газ - поне 5-6 млрд. куб. м. Получава и ирански газ над 10 млрд. куб. м. Има си Син поток с капацитет 16 млрд. куб. м газ годишно и старите тръби през нас за още толкова. Има и ДВА!!! терминала с общ капацитет около 10 млрд. куб.м газ. ТАНАП със сигурност ще доставя за Турция минимум 6 млрд. куб.м газ годишно, но не повече от 10 млрд.
  Ако сумираме капацитетите на наличните тръби и терминалите излиза, че общо са близо 60!!!! млрд. куб.м без да броим ТАНАП.
  В случая мераците на Турция е не просто да транзитира газ през своя територия, но и да ТЪРГУВА Това обаче не е беля, ако се предположи, че в близко бъдеще на балканите ще се оформи спот пазар на газ. Тогава, примерно Боташ, ще може да предлага "собствен" газ на този пазар. Казвам, че не е беля, защото такива мераци (и възможности) ще имат освен Боташ и Сокар и Бритиш петролиум, а защо не и Газпром Бъдещето е на спот пазара. Дългосрочните договори ще заемат не повече от 50% пазарен дял, и то с цени зависещи от спот пазара.
  Духът е пуснат от бутилката и връщане назад няма

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK