Проектозакон предвижда по-строги правила при наемането на стажанти

Проектозакон предвижда по-строги правила при наемането на стажанти

© Анелия НиколоваМладите стажанти да подписват специален договор за стажуване и задължително да получават месечно възнаграждение не по-малко от минималната работна заплата за страната. Такава промяна в Кодекса на труда е записана в проектозакон, изготвен от Министерството на труда и социалната политика, обясни за "Дневник" Светлана Ангелова от ГЕРБ.


Договорът за стажуване ще може да се подписва само от хора до 29 години - ученици, студенти или завършили преди не повече от 2 години и без опит по специалността си, гласи предложението по думите на депутата от управляващата партия. 


Продължителността му може да бъде от 1 до 9 месеца, без право на преподписване. Ако работодателят иска да задържи човека, ще може да го направи с друг вид договор, каза Ангелова. 
Задължение за роботодателите, в случай че проектът бъде приет в сегашния му вид, ще бъде и да осигурят наставник за стажантите с поне тригодишен опит в сферата. В края на трудовото обучение, младите хора ще полагат вътрешен изпит във фирмата. Ако го преминат успешно, ще получават удостоверение за придобити умения, което да им послужи пред следващия работодател.


За новия вид договор ще важат всички разпоредби, които са в сила и за останалите трудовоправни документи, обясни още Ангелова.


Това на практика означава, че работодателите може да подлежат на глоби, ако не спазват правилото, но в законопроекта такива не са предвидени изрично.


Предложението за промени в КТ по отношение на стажантите е продължение на работа и програмите на социалното министерство за насърчаване на заетостта сред младите хора, коментира Ангелова. Тя изрази увереност, че той ще бъде подкрепен и от синдикатите и от работодателите, защото е положителна промяна за младите хора и защото ще помогне да се осигурят повече добре обучени кадри за бизнеса.


От пресцентъра на социалното министерство пък се въздържаха да коментират подробностите около вписаните предложения за промени в Кодекса на труда, тъй като очакват текстът да претърпи известни промени, докато се стигне до консенсус между работодателите и синдикатите. От ведомството потвърдиха само че проектът предвижда да се въведе задължително възнаграждение за стажантите, което не трябва да бъде под минималната работна заплата. 


За да стигне до гласуване, предложението трябва да мине първо на обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предвидено е това да се случи на следващото му заседание, като засега не е ясно кога ще бъде то. По думите на Ангелова проектозаконът вече е входиран в тристранката, но от секретариата на съвета заявиха, че не са го получавали. От социалното министерство обясниха, че входирането ще стане съвсем скоро.  


Очаквайте скоро в "Дневник" реакциите на бизнеса и на синдикатите. 

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 568 Весело

  "В края на трудовото обучение, младите хора ще полагат вътрешен изпит във фирмата. Ако го преминат успешно, ще получават удостоверение за придобити умения, което да им послужи пред следващия работодател."

  Машаллааа, как само са го измислили. Да вземат и по една диплома да им дадат....
  Могат евентуално да дадат препоръка, ама удостоверение... Това са го писали разни чиновници... Немам думи.

  911,959,964,993
 2. 2 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Като радетел на стажантските програми и като човек обучил над 60 стажанта за последните 7 години в България, смея да кажа, че по-голяма глупост, която да ме обезкуражи да го правя занапред, никой не е успял да измисли.
  Сбогом стажантски програми. И тепърва ще си говорим за некачествена подготовка във ВУЗ-овете и нарастваща безработица при младежите. Просто няма да има кой да ги обучава на добра воля. Стажа, колеги, е обучение, а не труд. За получаване на обучение се заплаща!!! а не се получават пари.
  Убивате и малкото стажантски програми в България.

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  9 месеца са много, но хайде, да не придиряме толкова. Така е по-света. Една малка, но правилна крачка във вярната посока на герберугите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#2:"msc"]Стажа, колеги, е обучение, а не труд. [/quote]
  То няма проблем да е и двете. Няма проблем и да го начисляваш за това че ти го обучаваш. Но ако разликата между обичението и произведения от него продукт през време на обучението му е по-нискък от МРЗ - значи ти нямаш на какво квалифицирано да ги научиш така че просто искаш да покриеш като обучение, практически обикновено договори за неквалифициран труд. Така че може АЗ да си поговори с теб накрая.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В такъв случай не разбирам защо трябва да наемам стажант, при положение, че мога да намеря лесно поне 40-50 безработни квалифицирани или опитни специалисти, които да са готови директно да стартират работа за минималната или малко над минималната работна заплата?! Какъв ще ми е стимулът да наемам човек без никакъв опит, ако трябва не само да го обучавам, ами и да му плащам, а поне през първите няколко месеца да не получавам нищо насреща (освен желание и ентусиазъм, евентуално)? Тази идея може да проработи само ако доходите в БГ са на равнищата в ЕС - тогава стажантите ще са евтина опция. Но ситуацията далеч не е такава в БГ.

 6. 6 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен":

  Колега, първо сподели за твоя принос в областта на обучение на млади кадри и след това търси под вола теле!

  Виждам, че такъв явно при теб липсва и ще ти споделя моя. Когато един млад, макар и отлично подбран кадър дойде от български ВУЗ, той едва знае азбуката на занаята, за който кандидатства. Докато се научим да пишем думи, после изречения и накрая съчинения, са минали минимум 2-3 месеца, колкото е и средната продължителност на един стаж. Тъкмо, когато даден студент може да ти бъде полезен, той продължава или със следващата година в университета или с магистратура. Добавената стойност от този стаж е един голям минус за компанията.

  Когато вкараш 60-70 млади хора в бизнеса, в който работиш, тогава застани смело във форума и критикувай тези, които правим нещо по въпроса. Иначе виждаш сламката в окото на ближния, но не виждаш гредата в своето.

 7. 7 Профил на Слави
  Слави
  Рейтинг: 877 Гневно

  Отново лош копи-пейст на западни практики. В България едвам се стартират реални стажантски програми (структурирани, платени и с реално обучение на стажантите), сега с тия измислени ограничения много фирми ще се затворят за това. Поне да бяха задължили и фирми с определен обем да имат стажантски програми, за да се балансира отказващия елемент на закона.

 8. 8 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 717 Разстроено

  Да не говорим, че си е чиста възрастова дискриминация, и обезокуръжава смяна на кариера в по-късен период от живота ти. Както каза един колега по-горе, стажът е обучение. От него печелят и двете страни - ти като стажант се учиш да правиш нещо на практика, а компанията евентуално получава малко добавена стойност за без пари. Защо изобщо им е хрумнало да регулират стажанствата? Внимавайте да не станем като Франция, и да има национални стачки на стажантите след някоя година!

 9. 9 Профил на Слави
  Слави
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#5] от "gdobranov":

  Блазе ти ако в твоя бранш можеш толкова лесно да намериш подготвени качествени специалисти, дори без да коментирам частта с минималното възнаграждение

 10. 10 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да им бъхтиш 9 месеца за минималната?
  Гениално измислено!
  А трябва ли стажантите да би копаят царевицата на село, да ви берат лозето и да политат доматите?!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 11. 11 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 768 Весело

  Поредната пълна идиотщина. Чак не ми се критикува подред, че ще взема да пропусна нещо.

  Не се чудете, че безработицата расте. Прави се всичко възможно на работодателите да им се отще да наемат и обучават неопитни хора.

 12. 12 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А какво става със задължителните стажове на студенти по право, МО и др.? Малко трудно ще стане това хем да са задължителни едни шест месеца за бъдещите юристи, хем да намерят съд, който да им плаща.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#10] от "opposition":

  Някои от изказалите се по-горе работодатели с удоволствие ще приемат бонусите - ако може безвъзмедно от страна на стажантите. Те обучавали. А времето и труда на стажуващите - те са безкрайна величина, както и потенциалът им. Сякаш не правят подбор на стажантите (образование, умения, интерес, мотивация), а взимат на добра воля хора от улицата да им вършат обща работа.

  Много добри правила. Който не иска да взима стажанти и да им плаща мизерните 310 лв., то нека сам си подобрява човешкия ресурс и производителността. Следващ етап - вой за внос на работна ръка, при море от безработни младежи. Вносната работна ръка и тя не е безплатна, уважаеми работодатели (да не говорим за езиковите трудности, адаптация и прочее).

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#10] от "opposition":

  Апропо, има и по-лош вариант - да те вземат на пробен период, който се води нещо като обучение, ама не баш и след 2-3 месеца да ти кажат - сори, не ни хареса. И без стотинка за тези 2-3 месеца старание. Обявата за работа се опреснява през съответния период, а механизмът на "обучение" работи безотказно за безплатна работна ръка. Идеалният вариант на родните работодатели.

 15. 15 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1142 Весело

  До коментар [#2] от "msc":
  Ще Ви разкажа един действителен случай. А изводите са за Вас. Водя един близък за стаж във фирма с около 2000 човека /достатъчно сериозна/, интервю на немски и на английски и накрая оферта за МРЗ, за което ние отказваме. Учудват се, защото другите и МРЗ не плащали, същия кандидат си намира стаж в Лондон за доста по-сериозна сума и съответно и последващ договор след като завърши. Така че, всички ние трябва да имаме едно наум, че 01.01.2014 наближава и теорията някой да ти работи без пари и да искаш да свърши нещо ще стават все по-невъзможни като реална действителност. Все пак МРЗ в България не е някаква безумно висока сума, та да не могат фирмите да я плащат.

 16. 16 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#1] от "nmarev":
  И на мен това удостоверение някак не ми идва на място. Една препоръка, в която пише, че си нахъсан, идеен, активен, изпълнителен и отговорен може да каже много повече от едно "УДОСТОВЕРЕНИЕ".

 17. 17 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Похвално е, че в края на маандата (както става обикновено) някой се е сетил, че има проблем с трудовия пазар, обаче...

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 18. 18 Профил на mitkoha
  mitkoha
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поредната ТОТАЛНА простотия.

  Извинявам се за главните букви. И това ми било дясно управление.

 19. 19 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 551 Разстроено

  Като студент стажувал на 3 места, смятам, че подобен ход е абсолютен тестис за работодателите. Защо не се допитат до хора, които са минали през такива програми и стажодателите им ами усложняват една прекрасно работеща схема в Западна Европа.

 20. 20 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#10] от "opposition": Не, не трябва, но би било добре да могат поне да пишат грамотно на български език...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 21. 21 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Поредната чиновническа инициатива, родена в главите на хора, които нямат никаква представа от реалния бизнес. Напълно споделям мнението, изразено в коментар #2, че тази поредна административна глупост само може да убие малкото стажантски програми и повече ще навреди, отколкото ще помогне на младите хора без опит.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK