"Булсатком" предложи на ТВ7 да разпространява каналите й в отделен пакет

"Булсатком" предложи на ТВ7 да разпространява каналите й в отделен пакет

© Анелия Николова, ДненвикСателитният оператор "Булсатком" предлага на ТВ "Седем" ЕАД да разпространява програмите ТВ7 и Супер 7 в отделен пакет, като 35% от събраните такси да остават за телевизията, съобщи "Медиапул".


Това става ясно от съобщение на "Булсатком", разпространено до медиите по повод ултиматума, който от ТВ "Седем" дадоха на сателитния доставчик. Условието беше до края на деня днес "Булсатком" да даде нова оферта или в противен случай щеше да изгуби приема на сигнал за програмите на ТВ7 и Супер 7.  


Сателитният оператор е направил предложение до изпълнителния директор на медията Николай Бареков за продължаване на преговорите. В предложението на "Булсатком" се изразява надежда, че сигналът на програмите няма да бъде преустановяван едностранно от която и да е от страните за времето на водене на преговорите.
Спорът между доставчика и телевизиите от групите на Би Ти Ви възникна, след като медиите поискаха по-голям дял от абонаментната такса на "Булсатком" за разпространението на програмите им и обвиниха дружеството, че укрива абонати, за да им плаща по-малко.


Заради спора между фирмите от 2 януари абонатите на "Булсатком" нямат достъп до програмите на "Би Ти Ви Медиа Груп". В сряда пък икономическа полиция проведе акция, насочена срещу укриване на данъци и осигуровки, в ТВ+, която е свързана със собствениците на "Булсатком".


Днес Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) разпространи становище, в което изразява безпокойство от разразилата се публична война между оператори и доставчици на съдържание с голямо влияние в обществото.


"Подобен начин за решаване на търговски спорове измества вниманието от реалните проблеми и принципни положения в телекомуникационния и медиен сектори, върху един частен случай", заявяват от БАККО.


Според асоциацията това е опит да се прехвърли цялата тежест на конфликта върху широката общественост и тя да се превърне в оръжие за отстояване на корпоративни интереси в чисто търговски спор. Представителите на бранша призовават за конструктивност във всички двустранните преговори между програмните и платформени оператори.


Намираме се в ситуация, в която целият кабелен сектор е поставен в условия на дискриминация от останалите платформени оператори. Докато в медиите се води битка за публичното благоволение, наши членове се опитват да водят нормална комуникация за изход от кризата, която до момента остава безуспешна. Зад шумно афишираните покани за търговски преговори се води недопустима дискриминационна политика в търговията със съдържание, която поставя преки конкуренти в крайно неравностойно положение, смятат от БАККО.


Докато се води битка между най-големите доставчик на съдържание и сателитен оператор, на пазара на кабелни телекомуникации се прилага политиката "разделяй и владей", чиято цел е поетапно и тихомълком да се постигат корпоративни цели в ущърб на хиляди потребители. Това представлява грубо нарушение на всякаква норма на търговска етика. Избирателно и едностранно се прекратяват договори на едни кабелни оператори, а междувременно автоматично се подновяват договорите на други. В медиите се обявява манипулативно информация, че стотици кабелни оператори приемат нови условия на договорите. В това число, обаче се оказва, че попадат и тези, чиито договорите не са били прекратявани и фактически не им се е налагало да приемат каквото и да било, уточняват от асоциацията.


"Асоциацията иска ясна позиция на държавата, с която в защита на потребителите се възприема принципната теза, че телевизионните програми, които задължително ще се разпространяват в цифровия мултиплекс, трябва да са безплатни за алтернативните предприятия".


Междувременно днес "Булсатком" получи лиценз за GSM оператор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK