ТВ7 спира излъчването на програмите си към "Булсатком"

ТВ7 спира излъчването на програмите си към "Булсатком"

© Цветелина Николаева, КапиталИзбори 2022

След като от 2 януари абонатите на "Булсатком" нямат достъп до програмите на Би Ти Ви Медиа Груп, от полунощ клиентите на сателитния оператор няма да могат да гледат и програмите ТВ7 и Супер 7.


ТV7 спира излъчването на програмите на ТV7 и Super7 към оператора "Булсатком" от 0:00 часа на 12 януари, се казва в официално съобщение на сайта на телевизионния оператор. Информацията се появи, след като по-рано днес стана ясно, че от "Булсатком" предлагат на ТВ7 да излъчват програмите й в отделен пакет и с отделна цена, като 35% от събраните такси остават за телевизионния продуцент.


"След продължилите повече от две седмици преговори и извиване на ръце от страна на "Булсатком" споразумение не беше постигнато. Предложените от нас взаимоизгодни и пазарни условия не бяха приети до края на работния ден днес и това ни принуди да предприемем тази крайна мярка", обясняват от ТВ7.
"От началото на годината излъчваме програмите на ТV7 и Super7 към "Булсатком" безплатно в интерес на зрителите ни, за да не губят достъпа си до качествена публицистика и обективни новини. От позицията си на монополист "Булсатком" налага едностранно неизгодни за телевизията условия. Затова ние сме принудени да защитим авторските си права и труда на работещите в медиите ни" се казва още в съобщението на ТВ7.


Медиата препоръчва на зрителите си "да потърсят коректните кабелни оператори, за да продължават да гледат програмите на ТV7 и Super7". "Защото въпреки изнудването от страна на "Булсатком", ние ще продължаваме да работим за вас и да предлагаме все по-качествени и разнообразни новини, публицистика и забавни предавания", обещават от екипа на ТВ7.


Междувременно  Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори – АБРО, излезе с нарочна декларация във връзка с публичната дискусия за модела на работа между телевизиите и операторите. В нея се казва, че телевизиите се борят да променят един порочен модел на работа между част от разпространителите и медиите.


"Кабелни и сателитни оператори задържат за себе си повече от 80% от приходите си от абонати, вместо да ги насочат към производството и купуването на нови български сериали, предавания, холивудска продукция, спортни събития и други. Според данни на членовете на АБРО, платформени оператори отделят за телевизиите под 20% от месечните такси на зрителите, за разлика от Европа и САЩ, където доставчиците стигат до 50 на сто", пише в позицията на АБРО.


Според асоциацията нито една телевизия няма за цел да увеличи таксите за кабелна или сателитна телевизия, които плащат зрителите. Наблюдава се обаче системно укриване на реалния брой абонати от страна на кабелните и сателитните оператори.


Свое становище днес разпространи и Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО). В него се изразява безпокойство от разразилата се публична война между оператори и доставчици на съдържание с голямо влияние в обществото. "Докато се води битка между най-големите доставчик на съдържание и сателитен оператор, на пазара на кабелни телекомуникации се прилага политиката "разделяй и владей", чиято цел е поетапно и тихомълком да се постигат корпоративни цели в ущърб на хиляди потребители", смятат от АБКО.


По-рано днес "Булсатком" получи лиценз за GSM оператор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK