Борисов: Ще съкратим 700 - 800 във ВМЗ - Сопот, за да го продадем (допълнена)

Борисов: Ще съкратим 700 - 800 във ВМЗ - Сопот, за да го продадем (допълнена)

© Юлия ЛазароваВъв ВМЗ - Сопот, трябва да бъдат съкратени 700 - 800 работници, за да може заводът да се приватизира, тъй като никой не го иска с 3200 души персонал, обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от dariknews.bg.


Той посочва, че е разпоредил на социалния и икономическия министър да включат съкратените в програми за заетост.


"Иначе приблизително 100 000 лева на ден ни струва на данъкоплатците този завод", каза министър-председателят. Той още веднъж посочи, че в частните военни заводи заетите са около 600 - 700 души. "На госпожата, която ми пращаше лук, всичките й пръсти са със златни пръстени. А ми праща лук. Аз нямам златни пръстени", коментира Бойко Борисов.

В Пловдивския окръжен съд е образувано търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) ЕАД по молба на "Механичен завод – Девин" АД. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебна палата-Пловдив. Делото е насрочено за 21 януари от 14.00 часа и ще се разглежда при закрити врата.

Преди месец, в разгара на протестите на работниците заради неизплатени заплати, Даниела Генкова от ВМЗ изпрати на Борисов и Дянков филия хляб с лук с обяснението, че това ядат тя и всички нейни колеги. Този следобед в министерството на икономиката има среща за съдбата на работниците от ВМЗ - Сопот, в която ще участват икономическият и социалният министър както и представители на агенцията по заетостта и Агенцията за приватизация.


В понеделник Агенцията за приватизация прекрати процедурата за раздържавяване на предприятието, след като единственият кандидат за покупката му не внесе депозит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK