
© Цветелина Ангелова
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще даде начало на масирани проверки, които ще установяват дали производителите на пилешко месо не влагат в него повече вода от допустимото.
Това количество е определено в Наредбата за влагане на вода в пилешките продукти.
Събитието ще започне от търговска верига в София.
Наредбата определя допустимото количество вода в прясно птиче месо, като то е съобразено с европейския регламент по въпроса. Изискването на ЕК е страните членки да започнат да прилагат тези норми от 1 юни 2013 г.
Преди две години Министерството на земеделието и храните започна да изготвя промени в съществуващата и тогава наредба, като тя беше обнародвана през декември 2012 г. Изискванията в нея са задължителни за производителите от 20 януари.