ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

"Росатом" обвини Борисов в спекулация с числата

"Росатом" обвини Борисов в спекулация с числата

© Росатом



Изказванията на премиера на България Бойко Борисов за това, че за реализацията на проекта АЕЦ "Белене" са нужни 10 милиарда евро от държавния бюджет предизвикват огромно изумление. Това посочва пред ИТАР-ТАСС директорът на отдела за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков, цитиран от агенция "Фокус".


"През 2010 година по време на преговорите в София едно от условията на българския премиер беше да не се допусне да има разходи от държавния бюджет за проекта АЕЦ "Белене". През ноември същата година в Москва ние предложихме да построим централата фактически за сметка на собствени привлечени ресурси. Българската страна въз основа на оставените за нея 51% би покрила съответстващата част от разходите за сметка на печалбата от продажбата на произведената от АЕЦ-а електроенергия за около 19 години. По този начин нямаше да бъде похарчен нито лев от държавния бюджет", каза Новиков.


Представителят на "Росатом" добави, че по време на преговорите в Москва през 2010 година българската страна е заела "странна позиция", като е заявила, че "след като станцията функционира на територията на България, то всички спечелени средства трябва да постъпят в държавния бюджет".




"Ние предлагахме да построим АЕЦ, която би могла да генерира електроенергия, която можеше да бъде продавана, да се получава печалба и да се разплати с всички участници в проекта", подчерта Новиков.
"Решението да не се работи по тази изгодна схема беше прието именно от правителството на Борисов, а не от предишното правителство или от някой отвън. Именно Борисов взе решение да не се строи станцията, за чието изграждане от бюджета на страната нямаше да бъде похарчен нито лев", каза представителят на "Росатом".


Той добави, че през 2010 година цената на строителството на двата енергоблока на АЕЦ "Белене" е била 6.297 милиарда евро.


"Премиерът Борисов знае за това. Изказванията на българската страна за цена на АЕЦ-а от 10 милиарда евро е спекулация с цифрите в най-чист вид", заяви Новиков.


На извънредна пресконференция министърът на икономиката Делян Добрев също говори по темата, като обвини в лъжа лидера на БСП Сергей Станишев заради твърдението му, че за проекта "Белене" не са давани държавни пари.


"Всички пари са държавни, защото НЕК е 100% държавна компания", обяви Добрев.


Пред журналисти той представи постановление на Министерския съвет от времето на кабинета "Станишев". Според него в края на 2008 г. от държавния бюджет "се вземат 300 милиона лева, за да се дадат на НЕК. В решението ясно е записано, че парите се дават за "Белене". Това са държавни пари от държавния бюджет, събрани от данъци от хората. Вместо да отидат за разходи по държавния бюджет, са извадени от него и са давани за "Белене", обясни министърът.


С тези пари е платен авансът по допълнение 5 към споразумението за изграждане на проекта, което е за оборудването с дълъг цикъл на производство". По обяснението на Добрев преводът към "Атомстройекспорт" е направен 22 дни след като тогавашният директор на НЕК праща доклад, в който се казва, че RWE не е съгласен да се плащат каквито и да било пари и да се задейства това допълнение.
"Аз вярвам на RWE и HSBC, а не на Станишев и Овчаров", каза още Добрев.


"Ако не бяха дадени тези 300 милиона и не бе платен този аванс, нямаше да имаме активизирано споразумение 5, по което в момента е и арбитражното дело – за същото това оборудване, за което RWE е било против да се поръчва и е казало, че няма да плати и една стотинка", каза Добрев.


Това е поредният документ, показан публично, след писмото, с което RWE се отказва от проекта, обявен вчера. Според Добрев след като документите, свързани с проекта, са започнали да се търсят из кашоните, се установило, че някои липсват. Такъв бил случаят с "ключови" документи от офертата на RWE, в които се казва, че RWE си запазва правото във всеки един момент да се откаже.


"Няма как в министерство в България 4 години по-късно, с дата 4 години назад, да липсва документ. Това е безумие, трябва да питате Петър Димитров и бившите управители на НЕК къде са документите и защо оригиналите ги няма", заяви министър Делян Добрев.


Според него в БСП в момента са в паника и затова им се привиждали фалшификати.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK