Найденов: България ще е в челото по земеделски субсидии след 2014 г.

Найденов: България ще е в челото по земеделски субсидии след 2014 г.

© Красимир ЮскеселиевПрез следващия програмен период на финансиране от ЕС, който започва от 2014 година, България ще бъде в челните места по финансиране, а не както сега "на дъното". Това съобщава земеделският министър Мирослав Найденов в интервю за "Капитал daily".


"По разчетите, които правим, страната ще бъде в първата десетка по пари, които ще получи", посочва той.
Той допълва, че дори в рамките на ЕС, който все още не е взел решение за обшия обем на финансиране, да се стигне до намаляване на парите за земеделие като цяло, българските земеделски производители "няма да го усетят, тъй като ние не сме достигнали разрешените ни максимални прагове".


По думите му България не изостава с подготовката си по втората програма за развитие на селските райони, която ще се прилага и финансира през новия програмен период, но нищо не се оповестявало официално, защото и в рамките на ЕС още няма решение по въпроса. А след като то се постигне, страната ще има кратък период да представи своите разчети. Те обаче вече били обсъждани със стопаните.
Приоритетни в нея, по думите му, ще са отново общините като идеята е парите, които те получават за финансиране на инфраструктура да са достъпни и за тези, които са административни центрове. В момента по тази причина те не получават пари.


Планът е да се продължи и мярката за модернизиране на земеделски стопанства, като се отговори на продължаващия интерес към покупката на машини. При втората програма обаче се предвижда до нея равен достъп да имат и трите сектора - зърнопроизводство, зеленчукопроизводство и животновъдството, като се даде предимство на вторите две, за да се "изравнят" с производителите на зърно, които досега бяха основните ползватели на парите.


Предвиждат се повече пари и за пчеларство, което досега не е било приоритет, както и ще се разработят специални програми за слабо развитите райони - Северозападна България и Родопите.


Голямото притеснение на България било с така нареченото позеленяване. "Заложените императивно от Европейската комисия 30% от средствата да отидат за мерки, свързани с опазване на околната среда, са категорично непостижими. В момента не можем да достигнем 25% като агроекологични мерки и това са проекти по програмата за селските райони, а ако бъдат обвързани и с директните плащания, ще е още по-трудно", пояснява Найденов.


Според него, ако това условие се запази, България ще изгуби много пари.


България и други страни се обединили в група, която е категорично против императивните 30% зелени плащания, като настояват да се сложи долен и горен праг.


Министърът отчита, че към момента от общия бюджет на първата Програма за развитие на селските райони от 6 млрд. лв., са договорени 72.4 на сто.  "В средата на 2009 г. бяха разплатени само няколко милиона - усвояемостта беше 3.43%. Аз заварих над 10 хил. проекта, които бяха приети, но неразгледани. Така започнахме, а сега имаме 45.4% усвояемост", хвали се Найденов. Той прави "уговорката, че мандатът на това правителство изтича в средата на годината и ако се окаже, че не същият екип ще продължи работата, не може да се каже дали темповете ще се запазят".


Найденов посочва и че не очаква наказателна процедура от Европейската комисия за продажбата на държавни терени без търг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK