Семерджиев: България е изпълнила всички енергийни условия на Брюксел

Семерджиев: България е изпълнила всички енергийни условия на Брюксел

© Надежда Чипева, КапиталБългария е изпълнила всички условия на третия енергиен пакет, заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той обясни, че вчерашната заявка за глоба на страната ни от Европейската комисия е за четири наредби, но срокът за приемането им още не е изтекъл по закон. Повод за изказването му стана информацията, че Брюксел е сезирал Съда на ЕС за това, че България е готова само с някои от тези наредби.


В отговор министърът на икономиката Делян Добрев обвини изцяло регулатора като посочи, че през последните три месеца са правени безброй срещи с ДКЕВР, но въпреки това наредбите все още не са готови.


За вътрешния пазар Семерджиев обясни, че ще се създават предпоставки той да става все по-свободен. Не е ясно обаче кога потребителите ще имат и техническата възможност сами да избират доставчиците си на газ и електроенергия.
"Пазарът определено ще става по-свободен, защото ще има предпоставки. Но един пазар, на който се създават предпоставки, той да бъде свободен и отворен, не става задължително свободен и отворен. Това зависи от много конкретни неща, тъй като има участници на този пазар, които имат определени интереси. Със сертифицирането на операторите се създават условия всички да бъдат равнопоставени и да бъдат още по-активни на този пазар", посочи Семерджиев, цитиран от агенция "Фокус".


Сред останалите проблемни наредби е тази за сертифициране на доставчиците "Булгартрансгаз" и Енергийния системен оператор(ЕСО). Очаква се скоро газовото дружество да подаде заявление за сертификат, а при ЕСО трябва да се изчака цялостното разделяне от НЕК, обясни шефът на регулатора.


България е приложила само частично директивите за електроенергията и за природния газ и по тази причина Еврокомисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден за всяка неприложена директива, стана известно вчера от съобщението на Еврокомисията.


Брюксел настоява Електроенергийният системен оператор да се отдели от Националната електрическа компания. След разделянето на двете дружества всички договори за производство и доставка на електроенергия също трябва да бъдат преразгледани и синхронизирани с изискванията на Еврокомисията. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK