Всеки четвърти търговец в София е хванат в нарушение от НАП през 2012 г.

Всеки четвърти търговец в София е хванат в нарушение от НАП през 2012 г.

© Юлия ЛазароваВсеки четвърти търговец в София през миналата година е хванат в нарушение от НАП - София, съобщиха оттам. Общо съставените актове са 2252, след като са проверени 8422 търговски обекта в столицата и областта.


Най-много нарушения са установени при регистриране и отчитане на продажбите чрез фискални устройства – 1649 бр. За неиздаване на касови бележки са санкционирани 680 търговци. За нарушения при воденето на дневните и месечни отчети, разлика в касовата наличност и др. са съставени 969 акта.


Инспекторите са засекли и 326 нарушения на осигурителното законодателство - назначен персонал на непълно работно време, просрочени задължения за осигуровки и други.
Общо 1557 са влезлите в сила наказателни постановления, като наложените санкции по тях са за близо 908 хил. лева.


През започналата 2013 година инспекторите ще наблегнат на проверките на търговци, които са определени като рискови, след като беше въведена дистанционната връзка на касовите апарати с НАП.


В момента се извършват масови проверки в зимните курорти. Възложени са и текат проверки и наблюдение на търговци на дребно с лекарства, фармацевтични, козметични и санитарно-хигиенни продукти, продавани в аптеките.


От НАП отново напомнят, че сигнали за укриване на обороти, неиздаване на касови бележки и други нарушения могат да се подават на телефона на Информационния център на приходната агенция – 0700018700 на цената на градски разговор за цялата страна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK