САЩ може да съдят S&P за дейността й преди кризата

САЩ може да съдят S&P за дейността й преди кризата

© ReutersФедералното министерство на правосъдието и щатски прокурори възнамеряват да повдигнат обвинения срещу рейтинговата агенция Standard & Poor's за начина, по който е давала оценки на ипотечните облигации преди избухването на финансовата криза през 2008г.


Това може да стане още тази седмица и би било първият случай, в който федералната власт се задейства срещу предполагаеми незаконни практики, предизвикали кризата, съобщава вестник "Уолстрийт джърнъл".


С присъединяването на главните прокурори от няколко щата това може да се превърне в най-мащабното и обхващащо най-високите етажи търсене на отговорност за кризата.
Източниците на изданието посочват, че до тази ситуация се е стигнало след провала на преговорите между министерството на правосъдието и S&P.


Засега не е ясно защо федералните власти са се насочили само към тази агенция, а не и към другите две от голямата тройка - Moody's и Fitch. И трите са остро критикувани заради това, че преди да рухне имотният пазар са давали прекалено оптимистични оценки на хиляди облигации, обеспечени с рискови ипотеки. Преди две години Федералната комисия за разследване на причините за кризата заяви, че рейтинговите агенции са "ключови виновници за финансовия крах".


Ако се стигне до дело, то ще е предизвикателство към основния довод на рейтинговите фирми при граждански искове срещу тях, заведени от инвеститори в ипотечни облигации. Според тях агенциите са ги подвели, а според S&P оценките на рейтинга, които са давали, представляват мнение, защитено от Първата поправка на американската конституция.


На тази база бяха отхвърлени десетки искове на пострадали инвеститори, но има и прецеденти като делото срещу S&P и Moody's, заведено от търговска банка в Абу Даби, на което бе даден ход и заседанията ще започнат през май.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK