Канада спира от обращение цента

На страницата на централната банка на Канада се предлага за колекционери отсечена през 2012 монета от 1 цент на стойност 9.95 канадски долара.<br />

© Банк ъв Канада

На страницата на централната банка на Канада се предлага за колекционери отсечена през 2012 монета от 1 цент на стойност 9.95 канадски долара.Канада реши да намали разходите си, като спре от обращение най-дребната монета - канадския цент, съобщи "Фокс нюз". Причина за това е обстоятелството, че разходите за производството му надхвърлят неговата стойност.


САЩ се борят със същия проблем през последните десетилетия, но такова решение все още не е взето. Изчислено е обаче, че производството на всяко пени струва на бюджета 2 цента, което включва сеченето му, транспорта и нарастващата цена на цинка, който е основният материал за направата му.


За Канада този разход се оценява на 1.6 цента за брой.
Бившият конгресмен Джим Колби от републиканците се опита в периода 2001-2006 г. да предложи решение на проблема пред Конгреса. Медията посочва, че може този момент сега да е дошъл на фона на усилията за намаляване на федералните разходи.


"Десни, леви или от центъра, всички партии знаят, че страната има нужда да спести колкото е възможно повече пари", се посочва в съобщение на сайта на групата "Да пенсионираме пенито". "И не е възможно да спестим пари, когато те се пропиляват", посочват защитниците на идеята.


Последното изследване по темата посочва, че производството на тези монети струва около 44 млн. долара годишно на САЩ.


Премахването му обаче ще доведе до закръгляне в посока нагоре на цените на стоки и услуги. 


Медията припомня, че Австралия, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Холандия и Швеция вече са предприели тази стъпка. 


Канада все още има 35 млрд. броя от монетата с най-ниската стойност в обращение, което означава, че те ще се използват още няколко години, докато бъдат изтеглени постепенно и претопени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK