Промени в Наредбата за топлоснабдяване щели да направят предвидимо потреблението на парно

"Топлофикация София" изпълнява 21 проекта за техническа модернизация за 290 милиона евро, над 60% от които са европейски средства, съобщи Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет

© Цветелина Белутова

"Топлофикация София" изпълнява 21 проекта за техническа модернизация за 290 милиона евро, над 60% от които са европейски средства, съобщи Елен Герджиков, председател на Столичния общински съветВ момента се подготвят промени в Наредбата за топлоснабдяване, защото 99 % от сградите се отчитат един път годишно, прави се прогноза, която не е много ясна, има непредвидимост на потреблението. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Евгения Харитонова пред депутатите от икономическата комисия в Народното събрание. На него се изслушва информация от "Топлофикация София" за високите сметки за отопление и топла вода за месец декември 2012 г. Целта на промените в наредбата са да се направи схема, за да има предвидимост за сметките за топлинна енергия до следващото отчитане на съответните уреди, обясни Харитонова.


Инж. Ичко Рачев от фирмата за топлинно счетоводство "Нелбо инженеринг" заяви, че Министерство на икономиката трябва да промени методиката на изчисляване на загубите от абонатната станция.


Васил Лозанов от ДКЕВР заяви, че трябва да се създаде по-голяма възможност за избор на потребителите – дали да правят самоотчет, да се прави месечен отчет или други начини за отчитане.
По време на заседанието директорът на "Топлофикация-София" заяви, че загубите на енергия в дружеството са ниските в целия топлофикационен сектор. По думите му те били 18 % през 2010 г., а през 2011 г. са около 17 %.


"Топлофикация София" има най-много абонати и най-ниските загуби по преноса, което би трябвало да означава, че и най-ниските сметки за единица енергия би трябвало да са в София, заяви председателят на парламентарната Комисия по икономическата политика Мартин Димитров, цитиран от агенция "Фокус".


"Това, което чувам от "Топлофикация София", е че нямат стратегия, действат на парче, прехвърлят всичките си проблеми върху абонатите. Трябва да се направи стратегия за модерна когенерация, което означава съвместно производство на топлоенергия и електроенергия, което дава възможност за по-разумни сметки, което виждаме в другите градове", заяви Димитров.


За отчитането, според Димитров, правилната посока е абонатите сами да избират начина.


Директорът на "Топлофикация-София" обясни, че се работи по няколко проекта за техническо обновление на дружеството като шест от тях са финансирани от фонд "Козлодуй". За останалите се търси финансиране от други места, тъй като дружеството не е в състояние само да ги плати.


Депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров каза, че цената на енергия от "Топлофикация-София" е по-висока от тази в другите топлофикации. По думите му дружеството има тежък проблем с доверието на потребителите. "По начина, по който движите дружеството, се вижда, че то няма да изплува и тази година", заключи Овчаров.


Елена Коцева, юрист към Асоциация "Активни потребители", заяви, че трябва да има преносимост на топлинните счетоводители, мерки за информираност на потребителите, които да избират по какъв начин да се прави отчет.
Според Георги Христов от Движение "ДНЕС" трябва да има нова наредба за топлоснабдяването. "Не е въпрос как ще разпределиш и кой ще разпределя топлинната енергия, а че топломерът отчита произволно количество", обяви той.


Депутатът от Коалиция за България Петър Димитров се обърна към представителите на Столична община с предложение да направят паметник на топлинния счетоводител, след като топлинните счетоводители са виновни за високите цени на топлоенергията през декември 2012 г.


Според депутата от ДПС Рамадан Аталай проблемът няма да се реши докато енергията се отчита само по уредите, поставени от "Топлофикация-софия"


Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков ще предложи в четвъртък да бъде създадена работна група с общински съветници от всички политически сили, експерти, представители на потребителските организации за проблема със сметките за отопление и топла вода. "Проблемът със сметките от декември 2012 г. трябва да бъде решен съвместно", посочи той.


Той увери присъстващите на заседанието, че общината няма никакво намерение да приватизира "Топлофикация-София" за един лев. По думите му дружеството първо трябвало да се оздрави.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nixx
  nixx
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ще чакаме пак от умрял писмо. Януари беше топъл, ще намалят малко сметките и всичко постарому...

 2. 2 Профил на Jordan
  Jordan
  Рейтинг: 1390 Неутрално
 3. 3 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Аз пък искам да знам колко често се отчитат топломерите в абонатните станции? Няма никакво извинение, ако не е всеки месец. В който случай не виждам какво значение би имала средната температура за месеца. Нали топломера в абонатната станция показва реално потребена в сградата топлоенергия, която трябва да се плати.

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 726 Гневно

  Топлофикация са нагли лъжци! Личен опит - по техен официален документ обема ми е 215 куб.м. , по фактури ми начисляват 270 куб.м.!? На жалби, отговорите са 2-3 стр.(бля,бля...), без да е споменат въпроса!? Аз не плащам!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на Storan
  Storan
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Нещо не успях да схвана!
  Наредбата общинска за София ли ще бъде или за страната??
  Заради некадърници от "най-голямата и с най-многото клиенти топлофикация" струва ли си да се бърка дейността на топлофикациите в цялата страна?

 6. 6 Профил на qwertyuiop.159
  qwertyuiop.159
  Рейтинг: 435 Гневно

  Проблемът е защо ме карате да плащам нещо което не употребявам.Свалени са ми радиаторите с протокол преди 2г.ползвам само 2кубика топла вода.. тръбите минаващи в апартамента са студени като мозъците на Васил Лозанов и Директорът на "Топлофикация-София".Понеже и този над мен си е изключил радиаторите.Въпреки това сметката ми е 100лв.към студеното за декември.Другия месец слагам бойлер и забравям за топлите водомери.Мисля да забравя и за измислените "задължения" към бандитска "топлофикация".ДГД....Ионията е ,че се отоплявам на ток а той е 95лв за същия месец.

  *.*
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  В неделя от 11 часа ще има протест пред министерството.
  Мошенници.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  До коментар [#6] от "200v_380v_":

  Нашата е 80, без радиатори и без топла вода.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  Професионални грижи от квалифицирани козметици. Топлоепилация, фактуроепилация, финансова епилация, клепто - пилинг, педикюр, криотерапии за лице и тяло. Козметичен център “Евгения Харитонова” е създаден в рамките на МИЕТ. Амбициозен екип, положи началото на промени в Наредбата за топлоснабдяване, а специалистите от център “Евгения Харитонова”, залагат на професионалната козметика. Васил Лозанов от ДКЕВР заяви, че трябва да се създаде по-голяма възможност за избор на потребителите, а директорът на "Топлофикация-София" заяви, че вдигането на цените и козметиката е приоритет!

 10. 10 Профил на qwertyuiop.159
  qwertyuiop.159
  Рейтинг: 435 Разстроено

  До коментар [#8] от "a.n.":
  Мда ти си по зле

  *.*
 11. 11 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 708 Весело

  Предвидимо за кой ?

  За крадците от топлофикация и/или топлинните счетоводители ?!?

 12. 12 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 708 Гневно

  Депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров каза, че цената на енергия от "Топлофикация-София" е по-висока от тази в другите топлофикации. По думите му дружеството има тежък проблем с доверието на потребителите. "По начина, по който движите дружеството, се вижда, че то няма да изплува и тази година", заключи Овчаров.

  Аман от вещи крадци. Именно по времето, когато вие бяхте на власт закопахте най-много топлофикация.

  Много ви е къса паметта, защото така ви е удобно.
  В същност, това е характерно за всички комунисти.

 13. 13 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 925 Неутрално


  Предвидимо?
  Аз искам да е ЕДНОЗНАЧНО!
  Отвинтвам крана гледам чат пат единиците умножавам ги по НЕЩО КОЕТО МИ Е ИЗВЕСТНО предварително и ако ми свърши кеш-а затягам крана.

  Честно, висше техническо образование не помага. Трянва тапия по врачуване, стъкмистика и окултни науки.
  :/

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 661 Неутрално

  "Много шум за нищо"! Въпрос 1 - през студеният декември изхабено ли е наистина по-голямо количество газ? Ако да, въпрос 2 - колко плаща ТЕЦ-а, респективно потребителя на Булгаргаз - монополиста на предлагането на другият монополист в БГ - Газпром! Защо хората не виждат това, че са жертва на двоен абсолютен монопол - Булгаргаз и Газпром и са хванати в клещите на далеч по-слабия монопол Топлофикация? От ТЕЦ-а може да се откажеш - вход по вход и блок по блок, но не можеш да се откажеш от електрото, Газпром и Булгаргаз. Гогов да каже за цената на руският газ по света и у нас, ама не му стиска май...

 15. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#6] от "200v_380v_":

  Иазсе отоплявам на ток и бойлер на ток обаче. На бойлера съм сложил часовников механизъм, така че бойлерът ми се включва за два часа на нощна тарифа повече не ми трябва, само когато трябва да се къпя тогава с часовника включа бойлера докато трае къпането и после пак си имим топла вода за домакински цели. Аз ползвам акумулираща печка и нея съм автоматизирал с часовник включва ми се от един часа в полунощ до шест сутинта и стаята където си спим и стоим през деня ни е нормално топла. когато ми дойдат гости имам си за целта духалка която ми стопля хола за нула време. Преди две години си направих външна топлоизолация и сега през най студения месец сметката ми за топла вода и отопление е около сто и десет лева. Така че шиткайте я тазе топлофикация да си топли когото ще и си правете или локално парно като всички тръби от сградна и т.н инсталации или ги изолирайте, ако не можете да ги премахнете, с много качествена топлоизолация викнете комисия да изчисли зе не излъчват тези тръби топлина във вашия апартамент, и накарайти топлинното дружество да ви плаща наем за преминаващите през апартамента ви тръби. Катонаемът го увуличите с обосновка загрозяване на интерниора на апартамента.

 16. 16 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 809 Любопитно

  Предвидимо е. Един колега си предвижда в зимния период около 70 лв. месечно при демонтирани радиатори. Толкова му пращат от топлофикация.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 17. 17 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Abe, тия що не престанат да разпалват междусъседски войни като много добре знаят, че проблемът е в начина на формиране на цената. Формулата е сбъркана отвсякъде и няма нищо общо с Науката Физика. На всички ни е ясно, че тръбите служат за пренос на енергия, а не за отопление. Ако извадят цифрата за сградна инсталация от сметките - за потребителя ще се получи сметка наполовина най-малко. Имало загуби - ами да ги минимализират. Не веднъж съм пускала клипа с моя отоплен тротоар - http://vimeo.com/37252118 . Що ни правят луди с очевидни неща?!

 18. 18 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#14] от "m_style":

  Относно Руският газ, увеличен е от другарят ни Р.Овч. през 2006тагодина от сто долара за хиляда метра на четиристотин и петдесет евра за хиляда метра. А цената от сто долара беше сключена от Костов и беше валидна до тази 2013та година. Питам се защо още тази софийска соц организация търпи този човек. Още през 2006та година трябваше да му бият дузпата. Този човек още по времето на Жан Виденов искаше да подари на Руснаците цялата ни газо преносна мрежа но добре че Виденов го усети и веднага го шитна от кабинета си. Опита се и при Станишев да изиграе същия номер за газопреносната ни мрежа и Станишев се принуди да го шитне от кабинета. Този човек трябва да си отиде при господарите отдавна ама нали сме тиквеници все още Софиянци си го държат.

 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#12] от "tolex":

  Е ами Софиянци теглете им на комунистите на сегашните избори по един шут и си гледайте кефа. Да ги видим от селете където хората все още могат да бъдат лъгани колко електорат ще съберат.-То по селата вече хора не останаха.

 20. 20 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Гневно

  И всъщност кой ще отговори на следните въпроси:
  1. Колко струва една единица от "топломера"?
  2. Как точно се измерва колко топлина е похарчена за подгряване на моята вода, при положение, че понякога тече студена, понякога вряла?
  3. Защо в най-топлите дни парното е издуто до дупка и абонатната станция се скъсва да грее целия блок, вместо да бъде намалена?
  4. Чия е отговорността за обезвъздушаване на инсталацията?
  5. Защо Топлофикация не плаща за използването на сградната инсталация, а потребителите плащат за ползване на тръби през общите части?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 21. 21 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#18] от "sider":
  Р.Овч. е доказано най-наглият БГ политик, но питам - защо си забранихме дори да проучваме собствените си земи за газ, пък бил той и шистов? Защо Япония го внася, затваряйки ядрени реактори? Защо в САЩ цената е тройно по-ниска от при нас? - Всички въпроси имат един отговор - Червените гадове работят открито и в нелегалност за собствени лични интереси и за чужди национални интереси. На това му се казва нихилизъм... Заспал народ няма на кой да се сърди, че го "оправят" през гащите. А това горене на сметки е трагикомично, нещо като Лудити от 21-и век.

 22. 22 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 809 Весело

  До коментар [#20] от "epoc":

  Не знам кой ще отговори, обаче според мен отговорът на всичките ти въпроси е - НИКОЙ НЕ ЗНАЕ. Хеле пък ония от топлофикация.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 23. 23 Профил на vox_78
  vox_78
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Проблемът е твърде сериозен за да може да се разреши с изменение на настоящата или дори с приемане на чисто нова наредба. Съгласно Закона за енергетиката дори да са свалени всички радиатори потребителят остава задължен за "топлинната енергия отдадена от сградната инсталация"- това е топлината, отдадена от тръбите, които преминават през жилището, въпреки нежеланието на потребителя. И това е само един от многото проблеми..... които изискват първо цвилизационни, а после и законодателни мерки....

 24. 24 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#23:"vox_78"]потребителт остава задължен за "топлинната енергия отдадена от сградната инсталация"[/quote]
  А дали могат да ми я подават тая енергия по телефона или на диск да ми я запишат?!

 25. 25 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  каквото и да се направи трябва да не се краде и да се плащат сметките , не може да таковаш дявола както хвърчи , десет години ползвам топлофикация , цялата система ни е направена както трябва , плащам това което влиза при мене , при нас никой не краде и всеки си плаща , тръбите са много добри изолирони и доплащането за дялово участие е сведено почти до нула , нямам никакви проблеми с топлофикация

 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  цените на парното ще бъдат такива точно до тогава ,докато в комисията по енергетика се подвизават мошениците от БКП и Дпс и техните подгласници от маргиналните партии ,щом софиянци сте стигнали за парното ви мнение да дава един циганин от с мъдрево ,дето до преди 20 години не можеше да си напише името ,е ясно ,че сте по прости от него ,не гласувайте за ГЕРБ гласувайте за ДПС и овчаров ,те ще ви разкажат играта и ще плащате не по 100 лв за спряно парно ,а по 1000 ,защото освен Доган и другите искат да си купят яхти и летящи чинии ,.

 27. 27 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1689 Любопитно

  А дано, ама надали....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 28. 28 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  [quote#3:"Калник"]Аз пък искам да знам колко често се отчитат топломерите в абонатните станции? Няма никакво извинение, ако не е всеки месец. В който случай не виждам какво значение би имала средната температура за месеца. Нали топломера в абонатната станция показва реално потребена в сградата топлоенергия, която трябва да се плати. [/quote]

  Разбира се, че няма никакво извинение за липсата на месечно отчитане. По-лошото е, че абонатните станции отчитат подадената, а не консумираната енергия. Фактически липсва акт на покупка и продажба. Когато абонатът си намали подаването кам радиатора нещо да ограничава подаването на топлинна енергия към абонатната станция? Ами за системите на баба ми от времето такива неща липсват. Което значи, че ни се "продава" топлоенергия, която ние не сме искали.

 29. 29 Профил на George Georgiev
  George Georgiev
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Пак ни вкарват в "бакалско-кантарни"прблеми и опити за нова насилствена кооперативна колективизация.А отправните /реперни/точки са следните:
  1.София се водоснабдява и отпадъка е производство на електроенергия - това от 1925 год.
  2.София от 1950-те с ТЕЦ "Сталин" и "Трайчо Костов"произвежда електро енергия и отпадъка е топлинна енергия,която ния потребителите,ОПОЛЗОТВОРЯАМЕ,благодарение на наши лични капиталовложения.
  3.София отделя отпадъци,които са енергиен и материален ресурс,който в много малка или никак не се използва.
  4.Икономическия КПД на голямите ТЕЦ-ове при използване на отпадъчната топлина от кондензация нараства с 20-30 процента,а при газотурбинните горелки на ОтТЦ /Люлин и Земляне/ с 70 %,като половината са право на ОПОЛЗОТВОРИТЕЛЯ,а другата на електродоставящия...
  5.Колко ще струва микса/пакета/вода- ток- топлоенергия при един либерализиран пазар и точни ли са цените им сега?
  6.Какво е енергосъдържанието на влязлата в София газ и "падналата"през турбините на ВЕЦ в чешмите на София и колко Квтчаса електро/влтажни/ и колко Квтчаса топлинни/цезийеви/ се фактурират в рамките на София-град от Бели Искър до Курило?
  Топлинни счетоводители ли? Не МОНОПОЛ !

 30. 30 Профил на shogun
  shogun
  Рейтинг: 388 Неутрално

  За да правят ежемесечен отчет гадовете от Техем искат 95% от абонатите в блока да са със радио топломери и водомери. Това е пратически невъзможно. Това изискване трябва да отпадне. Винаги има някой необитаем апартамент или баба дето няма радио отчетен уред.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Тези търсят под вола теле иначе казано правят ни на будали. Основният проблем не е в разсроченото плащане или отчитане съвсем пък не е в между съседските кражби както се опитват да ни насъскат. А че цените и загубите им са прекалено високи каквито и сметки и отчитания да ни пробутват.

  Затова се отказват хората и минават на ток макар че с парно е най-добре. Добро е но само ако цените на парното са поносими и дава достатъчно топлина. А не както при мен в кухнята радиатора на 1 педя разстояние и пак включвам ел.радиатора да се стопля.

  Затова откачих всички радиатори и с една добра топлоизолация ми излиза по-добре с ток. Сметката при мен за прословутия студен декември - ползвам само 1 стая /кухнята/ а спалнята колкото за спане, сам съм. За "Топлофикация" - топла вода 10.33 лв, сградна инсталация /тръбите/ - 44.13 лв, имот /радиаторите които ги няма!/ - 10.65 лв. За ток декември съм платил 42.24 лв а през лятото около 22 лв месечно. Това е за всичко - компютър, хладилник, микровълнова, осветление и т.н.

  Т.е. отоплявам една стая за 20 лв месечно на ток и то с комфортна температура. А миналата година един радиатор ми излизаше 50 лв месечно на стая и мръзнех. Тръбите ги изключвам от сметката парите за тях са отделно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  [quote#25:"johnyossarian"]плащам това което влиза при мене[/quote]
  Явно си на хоризонтални щрангове. Там системата е съвсем друга и действително не може да се правят номера - нито от теб, нито от съседите или "Топлофикация". Като с електромерите е, защо никой не се оплаква от тях макар че тока не е евтин? Знаеш цената, знаеш си потреблението и си правиш сметката по джоба ли ти е. А с това социалистическо наследство ни опразниха джобовете и скъсаха нервите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  А това прословуто ,,дялово участие,, в ония простите страни се отнася в такъв смисъл, че вие ползвате обща тръба която тръба се ползва и от топлофикация и която тръба топлофикация е длъжна да поддържа изправна. И за тази поддръжка се заплаща ,,дялово учястие,,.

 34. 34 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  [quote#31:"Fred"]Затова се отказват хората и минават на ток макар че с парно е най-добре.[/quote]
  Разнасянето на топъл флуид, на далечно разстояние е най-голямата грешка, която може да се допусне. Единствено има смисъл, ако се оползотворява остатъчна топлина, ако флуида (с определени параметри) участва в някакво производство, ако така се осигурява защита срещу определени рискове. И трите неща липсват при "парното", било то държавно, общинско или частно, локално. Отделно, че съвременните технологии позволяват много по-миниатюрни и много по-ефективни генератори на топлина, както и вентилационни решения.
  Топла вода (или пара) единствено за отопление е като да си отглеждаш волове за оране на нивите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 35. 35 Профил на George Georgiev
  George Georgiev
  Рейтинг: 280 Весело

  Драги "гост 22"/#34 - Проблема с централното отопление е решен при пазарни условия,по примера на соц.топлофикациите и ОЩЕ НЕЩО,в кооперативна и социалдемократична Дания.
  www.dbdh.dk,което ще рече "даниш борд дистрикт хетинг"или на български "Датски съвет за централно отопление".Района на Копенхаген е на морското равнище 70-80%топлофициране и обхваща селища като цялия Софийски ,Пернишки,Кюстендилски и Благоевградски окръзи.Нашите окръзи имат предимството,че са подпланински и имат потенциал за ВЕЦ-ове.
  Така,че недей да мислиш за волове,а за дойни алпийски крави.

 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#35] от "bairakli":
  Пропусна да споменеш, че в Дания климата е доста по-студен. От гледна точка на риска при снежна буря (по-силни и по-продължителни от нашите), тръба на земята е по-удачно решение от кабел високо напрежение високо във въздуха. От гледна точка на двойно по-дълъг отоплителен сезон, с по-ниски температури, тръбата се използва много повече и си струва изолацията. И най-важното е, че когато се скъса далекопровода, "топлината" спира от раз, и трябва да се чака бурята да спре за отремонтирането, а ако тръбата е леко спукана — просто вдигаш налягането и компенсираш (до някъде) загубите, като "топлото" намалява, ама не спира на 100%. В България е обратното. Рядко имаме такива бури дето късат далекопроводите, отоплителният сезон е къс и мек, а лятото е достатъчно дълго и горещо, за да се ползва климатик (една машина за два сезона). Отделно, че топлофикациите ползват за помпите в блоковете електричество, и ако спре тока, умира и парното.
  Ама нали вола го подковават, що жабата да е по-назад...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на George Georgiev
  George Georgiev
  Рейтинг: 280 Разстроено

  Драги"гост22" ## 34 и 36
  Историята е следната- Пенчо бре, чети www.dbdh.dk - бутон - district heating има го и на руски,на китайски,датски,английски и т.н.Климата на Дания е като на северна страна омита от Голфстртима,т.е.мека ние тук имаме по-сурови студени месеци.Сигурно отоплителният сезон е по дълъг от нашия 6-месечен.Любимите ти "вентилационни" технологии,вероятно термопомпени - О -Кей,но те не се изключват от централното водно отопление,чрез"разнасян на топъл флуид".
  Така че Пенчо бре чети! И ако Пенчо пак не ще ????

 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#37] от "bairakli":
  Пенчо си го знае, ама ти не си го прочел внимателно. Точно там говорят за сериозна изолация на тръбопроводите и по-ниска температура на течността в тях. Това е начина за намаляване на загубите, ама първото е с повечко пари, а второто иска изолирани жилища или по-голям дебит — което в превод означава повече вложени пари... А Пенчо не само чете, ами и гледа, и е видял разтопен сняг над изолираните, нови, закопани в земята тръбопроводи на българските топлофикации... което му струва едни пари, ама спирам с писането, че да не те разстройвам допълнително.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK