Просрочените задължения на общините са се свили в края на 2012 г.

Просрочените задължения на общините са се свили в края на 2012 г.

© Мария СъботиноваПросрочените задължения на общините са намалели в края на 2012 г. в сравнение с година по-рано с 33 млн. лв. и са достигнали 174.3 млн. лева. Това показва оценката за финансовата стабилност на местните власти, изготвена от Министерството на финансите.


Тези задължения са формирани от 148 общини, или 56% от общия им брой в страната. 


През изтеклата година с близо 55 млн. лв. са понижили просрочените си задължения 120 от общините, докато други 55 са увеличили забавените си плащания с над 22 млн. лева. Останалите местни власти в страната (89 общини) са завършили 2012 г. без просрочени задължения.
Най-много са намалили просрочените си задължения през последните три месеца на 2012 г. общините Хасково (с 4 млн. лв.), Пазарджик (с 3.1 млн. лв.), Варна (с 2.9 млн. лв.), Сливен (с 1.9 млн. лв.) и Видин (с 1.8 млн. лв.).


В същото време сериозен ръст при просрочените задължения през последното тримесечие се отчита при Столичната община (с 6.5 млн. лв.), Кърджали (с 1 млн. лв.), Димитровград (с 0.5 млн. лв.), Враца (с 0.5 млн. лв.), Габрово (с 0.2 млн. лв.).


В края на годината общините с най-добра крайна оценка за финансите им имат Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград и Димитровград. Последната община в същото време е и в челото на списъка общини, които са увеличили много просрочените си задължения през последното тримесечие.


Данните показват още, че в края на 2012 г. бюджетното салдо на общините на консолидирана основа е в размер на 49 млн. лв., докато в края на 2011 г. този показател е бил отрицателен - минус 58 млн. лева.


Оценката на финансовото министерство е, че през 2012 г. се наблюдава трайна тенденция за намаление на просрочените задължения, които през последните две тримесечия се задържат на равнището на 8% спрямо собствените приходи на общините и изравнителната субсидия. 


В делегираните от държавата дейности задълженията през 2012 г. са 5.3 млн. лв., или 3% от общия им размер. За същия период общинският дълг и общинските гаранции се увеличават с 3 млн. лв., като се запазва равнището на общата задлъжнялост от около 45% спрямо собствените приходи и изравнителната субсидия.


Общият размер на просрочените задължения на общините към края на 2012 г. е 174.3 млн. лв. при 207.1 млн. лв. година по-рано. Като обем те са най-много в областите Кърджали - 16.05 млн. лв., Смолян - 15.4 млн. лв., Перник - 15.4 млн. лв., Кърджали - 14.8 млн. лв. Столичната община - 13.2 млн. лв.Критериите, по които Министерството на финансите определя оценките на за финансовата стабилност на общините, са:

 • Показатели за финансова самостоятелност: Дял на собствените приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина от общите постъпления; покритие на разходите за местни дейности със собствени приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина
 • Показатели за финансова устойчивост: Бюджетно салдо спрямо общите постъпления; размер на дълга, като процент от годишния размер на собствени приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина и изравнителна субсидия; дял на просрочените задължения от годишния размер на собствените приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина и изравнителната субсидия
 • Показатели за ефективност: Население на един общински служител; дял на разходите за заплати и осигуровки в общите разходи
 • Показатели за инвестиционна активност: Дял на капиталовите разходи в общите разходи. Методиката за изчисляване на показателите е достъпна на сайта на Министерството на финансите.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Само 174 милиона, които не са отишли в бизнеса за свършена работа.
  Нищо не пише на София...

 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#1:"moni56"]Нищо не пише на София..[/quote]
  само 13 милиона.Браво платци

 3. 3 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#1:"moni56"]Само 174 милиона, които не са отишли в бизнеса за свършена работа. [/quote]
  И фирмите са ударени само с още 29 милиона,които са платили на държавата за ДДС, които не са получили от нея.

 4. 4 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 503 Любопитно

  До коментар [#3] от "cobanmaala":

  А Вие, като знаете много, платихте ли си данъците - данък сгради, данъка на колата, такса смет, че да държите сметка дали общината си е платила собствените задъления???

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 5. 5 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#4] от "dohco":Дочо, данъците за 2012 година съм си ги платил. А какво общо има това с факта,че държавата и общините не се издължават навреме за свършената работа? Те трябва да намерят механизма да накарат своите длъжници да се издължат навреме. А самите те трябва да са изрядни към свои доставчици. Те правят правилата и когато този, който пише правилата не ги спазва, става анархия. Циганите на димитровградския пазар са по-почтени от държавата. Те се пазарят предварително. А мутренската държава първо се пазари, а след кат си свършил работата вика: ще ти платя 90% и приключваме. Иначе ще чакаш до припадък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK