Продажбата на ВМЗ можело да приключи за 3 месеца

Продажбата на ВМЗ можело да приключи за 3 месеца

© Надежда Чипева, КапиталДо около три месеца трябва да приключи приватизационната сделка на Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) – Сопот, съобщи Емил Караниколов, председател на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, цитиран от агенция "Фокус".


По думите на Караниколов веднага след като решението на парламента за изключване на ВМЗ – Сопот, от списъка на забранените за приватизация предприятия се обнародва в Държавен вестник, ще започнат срещи със синдикатите, за да се уточнят социалните елементи и най-вече да се уговори запазването на предмета на дейност на завода.


В агенцията за приватизация ще се обсъди и какви ще са критериите за достъп на бъдещи купувачи, като е ясно, че ще бъдат допускани стратегически инвеститори, които се занимават с военнопромишления комплекс, отбеляза Караниколов. Това не означава, че няма да бъдат допуснати и фирми, които се занимават с гражданска продукция.
По отношение на самите критерии за достъп на бъдещ приватизатор председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол определи критериите за оборота на кандидатите в приватизационната стратегия като не толкова високи. "Ако допуснем обаче същите критерии, никой няма да дойде", заяви Караниколов.


Сред задачите на приватизационната агенция е да се допита до всички консултанти, с които има сключен меморандум за сътрудничество, за да може да разбере потенциалните интереси на евентуалните инвеститори и техните профили, като само така ще намери отговор на въпроса "Какви инвеститори имат интерес относно ВМЗ - Сопот".


При всички положения оборотите ще бъдат свалени, но това ще стане в зависимост именно на тези профили на потенциални инвеститори, които заявяват интерес към ВМЗ – Сопот, подчерта Емил Караниколов.


Според него най-вероятно и при новата приватизационна процедура ще бъдат запазени социалните текстове, които присъстваха в стратегията за приватизация. Ще се борим за запазване на фонд "Работна заплата", на състава на дружеството, съответно и за неустойките, които впоследствие ще се уточнят със синдикатите, каза още Караниколов.


В момента работниците от ВМЗ - Сопот, са в двуседмичен платен отпуск.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Приватизацията може и да се извърши, но това не променя факта, че 600човека остават на улицата.

 2. 2 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 587 Разстроено

  Като го слушам какви ги говори,пак няма да има кандидат за ВМЗ и накрая всички ще останат без работа.Не може да задължиш някой да държи на работа 3000 работници при положение,че той може да върши почти същата работа с половината.

 3. 3 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 711 Весело

  Може и по-бързо - ако го дадат по-евтино и без условия!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 4. 4 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За 3 не знам, но със сигурност до 5 месеца, че после идват изборите и не се знае знае ли се ...

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 5. 5 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#3:"Geoimg"]Може и по-бързо - ако го дадат по-евтино и без условия!? [/quote]

  Неприемливи условия ще има - за да се отсеят нежеланите кандидати.

  "Правилните" кандидати ще ги приемат, знаейки че техните марионетки в политиката няма да ги принудят да ги спазват.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 6. 6 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Тоя досега не е продал едно нещо като хората, за какво ли взима заплата

 7. 7 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Според него най-вероятно и при новата приватизационна процедура ще бъдат запазени социалните текстове, които присъстваха в стратегията за приватизация. Ще се борим за запазване на фонд "Работна заплата", на състава на дружеството, съответно и за неустойките, които впоследствие ще се уточнят със синдикатите, каза още Караниколов."-
  Отпишете го това предприятие...

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Любопитно

  [quote#1:"Мадлен"]Приватизацията може и да се извърши, но това не променя факта, че 600човека остават на улицата.[/quote]

  Защо не ги наемете Вие? Плащайте им заплати нищо, че нямат поръчки и работа!

 9. 9 Профил на davisable
  davisable
  Рейтинг: 434 Неутрално

  как не, само боко да види откъде накъде кои и чии пари да по-препере и ще си го вземе и него.

 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#4] от "Настрадин Ходжа":Че защо мислиш се бърза? За да се продаде/подари на някое 25-30 годишно момче, което току що е завършило с банков кредит. Тоя филм вече го показваха в България. Не си ли го гледал?

 11. 11 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Тая калинка от снимката няма какво да я слуша човек. Тя отстоява интересите само на назначилия я шеф. Нещо да е натиснала приватизаторите да плащат? Не.

 12. 12 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "moloko_":
  Не с половината-с 20% от хората може да я върши.Фирмата Емко,която се беше престрашила да участва в предната процедура за ВМЗ,произвеждаше годишно продукция за 60 милиона лева(ВМЗ има подобни годишни приходи) с 600 души персонал...

 13. 13 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Продавайте бе.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 14. 14 Профил на svetovit
  svetovit
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  Ами като явно тежат на бюджета си ги прибери у вас и ги храни там.

 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#11:"cobanmaala"]Тая калинка от снимката няма какво да я слуша човек. [/quote]
  Калина Илиева поне беше записана от 1 април 2003 г. до 30 септември 2007 г. за бакалавърска степен, но не беше полагала изпити в този период, поради това не завършила...Еврокомисарят Кристалина Георгиева: Не е голяма история - едно момиче фалшифицирало. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=701165
  А този, така като го гледам, си е Васил Иванов -Лучано II със средно образование, но завършил много неща. Попитайте Министерския съвет. http://www.mediapool.bg/%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D1%81-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-news13548.html

 16. 16 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Този приватизационен шеф с визия на напорист комсомолец ме отчайва за пореден път. Закривайте го този завод, щом от шепа тунеядци, прикрили се като синдикалисти, ще зависи бъдещето на дружеството... "Социална приватизация" е оксиморон! Трябвало е да бъде изготвен сериозен анализ на ВМЗ и отдавна да са започнали проекти за алтернативна заетост както от държавата, така и на общ. ниво. Създайте условия всеки работодател да работи в норм. среда, безработицата сама ще намалее...

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 17. 17 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  А Панаира колко бързо ще успеете да го доподарите на Гергов?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 18. 18 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#16:"domakinq"]"Социала приватизация" е оксиморон![/quote]

  ... и словосъчетание, което от устата на едно "дясно" управление звучи като "Искам пържола!" от устата на предполагаем вегетарианец.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Некадърници , дайте го на ваньо да стане сделка и да го продаде изгодно ама за него Другаря има вече опит сКремиковци , Нефтохим и корабостроителници Много е печен

 20. 20 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това е пълна глупост. Продайте го пък после профсъюза и новите собственици да се оправят помежду си.
  В крайна сметка нали това им е работата на профсъюзите.

  В момента какво става? Профсъюза използва медиите и притиска правителството да гарантира всички работни места макар че за няма работа за тези хора. А правителството понеже не иска да изглежда зле преди изборите.
  Най-вероятно ще направят още една приватизационна процедура със социални изисквания, и естествено пак няма да има кандидати и просто ще се загуби време.

 21. 21 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Този двуседмичен отпуск го приказват доста отдавна, не изтече ли? А този на снимката не вдъхва никакво доверие, ама никакво!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 22. 22 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#15] от "latcho59": Лачо ,като отговаряш на някой ,натискаш "отговор".Иначе започваш да приличаш на ...Знаеш кои. Също така да са сравнява Лучано с калинката е несериозно. Поне за теб. Не бих могъл дори да си представя ,че Лучано, за когото всички знаехме предварително ,че е със средно образование ,можеш да го сравняваш с лъжливата Калинка,която е фалшификатор или поне е представила фалшив документ. Да не говорим ,че е напуснала Германия ,защото полицията на Германия я търси за кражба от магазин.А е назначена на тая длъжност защото е щерка да бокова дружка.

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Неутрално

  Такива изказвания ми звучат прекалено оптимистично,за да са реалност!

 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 709 Любопитно

  До коментар [#15] от "latcho59":Лачо , разясни ни ,ако обичаш, може ли Народното събрание да вземе решение със 114 общо гласували това решение.

 25. 25 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#24] от "cobanmaala":
  Според чл. 81, ал. 1 и 2 от Конституцията Народното събрание може да заседава и приема закони, когато присъстват повече от половината народни представители и законът или другите актове са приети с мнозинство повече от половината присъстващи. Това означава, че в гласуването трябва да участват минимум 121 народни представители от всичко 240 - чл. 63 от Конституцията . Ако в гласуването са участвали под 121 народни представители, какъвто според теб е случаят, съгласно посочените по-горе разпоредби, няма кворум за приемането им и е налице нарушение на основния закон.

 26. 26 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#22:"cobanmaala"]да са сравнява Лучано с калинката е [/quote]
  "Una Faccia Una Razza" (One Face, One Race).

 27. 27 Профил на std
  std
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Маиката му е подарьк за Лев на наш човек.

 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 709 Разстроено

  До коментар [#25] от "latcho59":Не знам на теб ли да вярвам или на тия ,дето приемат в последно време решения със 100-115 гласа "за","против" и "въздържал се". Макар че според мен си прав и сегашното НС приозвежда фалшиви закони или документи с невярно съдържание ,защото са приети с под 121 гласа. Ама така мислим ти и аз, а мутрополитиците в НС не мислят така и Конституцията не им е указ/ на всичките мутрополитици в НС,а не само гробарите/. И само един "конституционалист" ти е отпрал минус. Засега.

 29. 29 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И вас да ви закрият тогава най-после. Най-ненужната заедно с "фонд Наука" структура в държавата!

 30. 30 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До три месеца ша го продадат...Тъкмо да сА опра'и времето, та да мо'ат работи с резаците...Някак е терсене да ти вали у вратО, когИ режеш за скрап...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 31. 31 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мадлен":

  от къде го измисли ,на тея хора им намират работа.ако не им харесва 9 м.ще си взимат пари от борсата и ще могат да си търсят работа.

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално
 33. 33 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1287 Разстроено

  Ако бях ......(еди какво си) аз бих запазил ВМЗ-Сопот като собственост на държавата. Имат патенти и нови неща. В случая не става дума за купуването на техниката, обурудването и постройките. Някой се опитва да придобие всичко това на безценица и най-вече заради патентите. Там са големите пари. Хора, пазете малкото останало в България!

 34. 34 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Даже се знае кой е "стратегическият" купувач.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK