Добрев настоя ДКЕВР да не зачита всички разходи на ЕРП-тата и ВиК дружествата

Добрев настоя ДКЕВР да не зачита всички разходи на ЕРП-тата и ВиК дружествата

© Георги КожухаровДържавната комисия за енергийно и водно регулиране да промени изцяло модела си на ценообразуване, настоя в интервю за ТВ7 министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.


Той уточни, че цените за услугите на ЕРП-тата и ВиК дружествата сега се разглеждат на база направените от тях разходи, без да прави сравнение за това дали тези разходи са реално извършени, или са просто предоставена фактура.


Този модел е изключително некоректен, защото изчисленията се правят от регулатора на базата на фактури, обясни Добрев. Моделът на ДКЕВР има и още един голям порок - това, че той не преценява какви инвестиции трябва да се направят, смята министърът. Според него дружествата често правят неефективни инвестиции, които не водят до реално по-добри услуги, но въпреки това ДКЕВР зачита разходите им, което се отразява в крайната цена, заплащана от потребителите. Регулаторът трябва да изисква все по-висока ефективност от всяко от тези дружества, заяви още Добрев.
За високите сметки за електроенергията министър Добрев обясни, че може да има индивидуални случаи, в които електромерите не са засичани правилно. Но не е възможно опрощаване на сметки, обясни Добрев. Той уточни, че проверките, които започват днес, от утре тръгват в цялата страна.


Проверката на електромерите ще се извършва от Български институт по метрология (БИМ), за да бъде гарантирана обективност, заяви министърът. 


Националният омбудсман Константин Пенчев пък заяви, че всеки има право да обжалва сметките си в съда, и призова гражданите да сигнализират, ако над тях има оказано насилие от страна на полицията по време на гражданските протести срещу високите цени на тока и парното.


Около 26% от всички жалби при мен са срещу монополи и мобилни оператори. Аз не се учудвам, че хората излязоха по улиците, коментира Константин Пенчев. Той призова в състава на ДКЕВР да бъде включен представител на потребителска организация, за да се гарантират интересите на гражданите.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 822 Неутрално

  ГЕРБ с други думи признават вината си за товаренето на потребителите с високи сметки за ток. То и няма как да изклинчат все пак тяхно правителство, техен регулатор, наши сметки за ток.

 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 686 Разстроено

  В монополите всичко е тъмна Индия под благосклонният поглед на държавата!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 837 Весело

  Какво иска да каже тази калинка с това изречение - "...изчисленията се правят от регулатора на базата на фактури..."?
  Че има фактури от Илиянци? Или че се фактурира нещо, което го няма - онова дето го наричат данъчните "липса на доставка", т.е. ЕРП-тата точат ДДС?
  Май май Дянков ще пляска някой )))) Или поне Краси Стефанов ще псува кат хамалин, че заради този пиклю ще го карат да се занимава с глупости ))))
  Ама както е тръгнало, с това "фалшиви фактури", май няма да е работа само на данъчните, ами и на ДАНС - туй онуй пране на пари, ОЛАФ и т.н., че и Цецо да пораздаде шамарите

 4. 4 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Доколкото знам и Господ не може да разбере ценообразуването на това чудо ДКЕВР.

  nikoia
 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Мандатът им свърши, а те сега разбрали че "...този модел е изключително некоректен...". Ще е така, щото на футб. игрище едва ли се говори за цени на тока...

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Кражбата на електроенергия, ДА НЕ СЕ ОТЧИТА КАТО РАЗХОД! Така, ЕРП-тата си оправят печалбата!Крият я, задуж извършени кражби!Пък и реалните, нямат интерес да ги намаляват, щом ги плащаме!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 470 Весело

  Снежните топки се оказаха много добър инструмент за получаване на някаква ефективност от министър ...

  Liberate Your Mind!
 8. 8 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дали при тоталитаризма организацията на енергийното стопанство на България не беше оптимална.
  Всички простотии в енергетиката бяха стартирани от "специалистите по демокрация". И не само там. Здравеопазването и образованието са на същия хал.
  Пази Боже простия да управлява.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 837 Весело

  До коментар [#6] от "lz2":

  За кражбата на електроенергия няма документи ))) Освен някой ако не купува крадена електроенергия с фалшиви фактурки ;-Р

 10. 10 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сетила се Мара! Предизборно...

 11. 11 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#0:"статията"]цените за услугите на ЕРП-тата и ВиК дружествата сега се разглеждат на база направените от тях разходи, без да прави сравнение за това дали тези разходи са реално извършени, или са просто предоставена фактура[/quote]
  Добре, де - нали тези юридически лица подлежат на одиторски заверки? Къде отиде онова, че "предоставената информация отразява вярно, точно и честно" и ти-ри-ри-рам нататък?

  [quote#0:"статията"]дружествата често правят неефективни инвестиции, които не водят до реално по-добри услуги, но въпреки това ДКЕВР зачита разходите им, което се отразява в крайната цена, заплащана от потребителите[/quote]
  Не ми излиза от ума онова за медните и алуминиевите проводници, което скоро бе пуснато тук под една тема...

  [quote#0:"статията"]не е възможно опрощаване на сметки[/quote]
  Бог прощава, Енергото - не...

 12. 12 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А, сетиха се, че подмяна на електромери всъщност не е никаква инвестиция и не води до подобряване на услугата, а само на отчетността, което пък си е вътрешен проблем на компанията. А близо 70% от "инвестициите" на ЕРП-тата са по това перо.
  Трябва да се признават инвестиции само в електропреносната мрежа, изгражданенето на базови подстанции и трафопостове и осигуряване на алтернативни трасета, вкарване на кабели под земята и изобщо трябва да им се поставят точни и ясни цели за намаляване на броя прекъсвания на тока и намаляване на загубите по трасетата, които в момента са около 20% и всичко се товари на потребителите. Като им се каже - след 5 години искаме 5% по-малко загуби като всяка година трябва да отчитате точно и ясно какво е направено иначе не се признават разходите.
  И е крайно време да се либерализира пазара и всеки доставчик да може да предоставя услуги в цяла България. Иначе няма никакъв смисъл от наличието на 3 ЕРП.

 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 837 Весело

  [quote#7:"baghatur"]Снежните топки се оказаха много добър инструмент за получаване на някаква ефективност от министър ...[/quote]

  Каква ефективносто, бате? Не го ли виждаш как е напълнил гащите? Толкова глупости на куп в нормално състояние трудно могат да се измислят ))))))
  Това момче що не си гледаше маркЕтинга, ами се навря на горещия стол на Трайчо?

 14. 14 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Когато има монопол няма как да има ниски цени.

 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 837 Весело

  До коментар [#11] от "Twinston Myth":

  Eми вярното, честното и така нататъка се прави на базата на фактури Не е работа на одиторите да правят експертизи истински ли са или не са истински Работата им е почти същата като на нотариусите - да прегледат има ли документ, подписан ли е, има ли печат и минали ли са парите, за да се засекат сумите
  Ако има други шменди-капели - там друга организация се занимава с тези дела ))

 16. 16 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Ръст на печалбата от 241% регистрира "ЧЕЗ Разпределение България" АД през 2012 година, сочат финансовите отчети на компанията. Така чехите излизат на чиста печалба в размер на 47, 243 млн. лева. за миналата година. Стабилен ръст в печалбите регистрират и от "Енерго-Про Мрежи" АД, която постига увеличение от около 33% спрямо 2011 г. Така финансовият резултат удря 12,921 млн. лева. За приходите на третото ЕВН няма данни, тъй като компанията не е публична (не се търгува на борсата).
  Същевременно под формата на разход за хонорари и прочие възнаграждения за Чешки специалисти са изнесени още толкова милиони.

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Иван Костов пак глупя тая сутрин с неговата "енергийна ефективност"! За него тя се свежда до саниране на жилищата, което е глупост на глупостите! Германия и Швейцария например имат много голяма енергийна ефективност, не защото употребяват много малко енергия на ениница производство, а защото това производство носи ПОВЕЧЕ ЕВРО! Швейцария, чиято икономика е преди всичко банки, носят БВП, ПОЧТИ БЕЗ РАЗХОД НА ЕНЕРГИЯ! Значи от санирането на жилищата, файдата ще е близка до нулата, докато ние продаваме продукцията си на ниски цени!Жилищата са нюанса, който ще добавяме, след като си оправим търговията!Ако започнем от него, както Костов предлага, ефекта ще е "О".Даже две нули!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 837 Весело

  [quote#17:"lz2"]Швейцария, чиято икономика е преди всичко банки, носят БВП, ПОЧТИ БЕЗ РАЗХОД НА ЕНЕРГИЯ![/quote]

  мхм, мхм, и затова горките швейцарци си имат само 5 (пет) атомни централи Заради енергийната ефективност
  Умни хора са те

 19. 19 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Това са абсолютни глупости, ДКЕВР ще трябва да се превърне в мегаодиторска компания, която да следи всяка фактурка на ЕРП-тата, в които остават само 9% от цената ел.енергията( хич не е малко като глобална сума ) , но не те са основния фактор за скъпата енергия. Проблемите са следните:
  1. Доходите на населението са толкова ниски, че и на половина да паднат цените хората пак ще изнемогват.
  2. Културата на пестене на енергия и други природни ресурси е ниска
  3. У нас всички важни енергийни ресурси се продават от монополи: Токът от НЕК, нефтопродуктите от ЛУКОЙЛ, газта от Булгаргаз. Дървата се крадат от дървената мафия и само кюмюра е по свободен.
  4. Няма свободен пазар и истинска конкуренция в енергетиката и свободен внос .
  5. Трябва да се развиват местни източници на енергия( зелена енергия и шистов газ )

 20. 20 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално
 21. 21 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":санирането на панелките е поредния и наи голям обир по време на прехода

 22. 22 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#15:"Федор Венедиктович Езерский"]Не е работа на одиторите да правят експертизи истински ли са или не са истински [/quote]
  Федорочка, не ми продавай огурочки! Освен първични документи - фактури, има и вторични (да не се бърка с вторични суровини, макар някои "добре облечени бизнесмени" да може и това да разбират)... Точно работа на одита е да хващат разните счетоводни врътки! Работил съм известно време като одитор и си имам некои съображения

 23. 23 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Мътна и кървава ее .. ееей ... монопола ... няма контрол, заради това се стреми към монопол!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 24. 24 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#21:"dgidgo"]санирането на панелките е поредния и наи голям обир по време на прехода [/quote]
  Добре ,че народа не се хваща - има само 150 заявления зя кредит.

 25. 25 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Няма как ДКВЕР да оценява необходимодстта и ефективността на конкретна инвестиция на дадено ЕРП. Законът за енергетиката не позволява.....
  Не че не се практикува (например регулаторите в някои щати на САЩ), но там законът е друг....

  Замяната на електромерите поради ниска точност или други дефекти си е много на място като инвестиция.... не може да продаваш нещо, което не си премерил достатъчно точно за целите на услугата..... (освен ако не си топлофикация, там този принцип не важи)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 26. 26 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ако за ток се платят 1200 лева за трите зимни месеца , то за саниране ти трябват 15 000 минимум и това е кредит с лихви към лихварите стават поне 20 000 , заробване невъзможно да се изплати

 27. 27 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 666 Весело

  До коментар [#14] от "moloko_":съгласен,сещам се и за картелно споразумение.

 28. 28 Профил на yols
  yols
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Браво за мнението, elevation04! Бях изгубила надежда, че все още има и здравомислещи хора, които могат да погледнат извън месечната си фактура и заблудите, които се леят от държавници и псевдо тв-журналисти. Дано повече хора "прогледнат" и тогава протести и движения може и да започнат да имат ефект!

  Ако мислите, че шефът ви е тъп, помнете: нямаше да имате работа, ако той беше умен!
 29. 29 Профил на Emil Iliev
  Emil Iliev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо трябваше хората да се разбунтуват и да излязат на улицата, за да се плеснат тия по челото и да признаят, че има някакви проблеми.. Или, ако никой не се оплаква, по-добре за тях, да си правят далаверите на спокойствие. Мен друго ме притеснява - защо журналистите отказват за задават неудобните въпроси??? Така го изкараха тези 2 дни, че протестите на хората са само и единствено заради сметките за декември протестират хората. Не! Хората са недоволни от години, просто тази сметка през декември преля чашата, тя просто беше катализатора на недоволството. Защо тези журналисти не попитат отговорните, как си представят със средна заплата за България 700 лева, да плащаш 200-300 за комунални услуги? Кой гражданин на страна от ЕС или САЩ плаща повече от 5% от месечния си доход за сметки? Та те дори не знаят колко плащат за ток, вода, парно и тн - не ги интересува, защото не им бъркат в джоба...

 30. 30 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#27:"друга бира"]"moloko_":съгласе,сещам се и за картелно споразумение. [/quote]
  Мафия : държавно-картелно споразумение!

 31. 31 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#24] от "moni56": трябва да си пълен идиот да се санира апартамент , които реално до 10 години става непродаваем и ти да влага6 15000 в него , това озна4ава , 4е тези пари няма връ6тане и ти взимат апартамента , докараха хората до наи големия глад , сега искат да направят и 2 милиона българи бездомници

 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#21] от "dgidgo":

  Не се изказвай неподготвен, санирането на сградите, панелките предимно си е много разумна инвестиция, която първо води до повишаване на комфорта на живот..... Който иска да живее по комфортно, може и трябва да си санира сградата, особено ако е панелка...
  Колкото до сагата за икономия на енергия, тук санирането, може да намали потреблението, например на топлина, но може и да го повиши, в зависимост от проекта и търсения комфорт....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 837 Любопитно

  [quote#19:"elevation04"]4. Няма свободен пазар и истинска конкуренция в енергетиката и свободен внос . [/quote]

  Бате, като го казваш това, някога попадал ли ти е този сайт?
  http://www.tso.bg/default.aspx/targovija-s-elektroenergija/bg
  И кои си играят там -
  http://www.ateb-bg.com
  То вярно, че само 30% от пазара е либерализиран, но дали ще можеш да си представиш врътката да останат само битовите потребители с регулирани цени, а всичко за бизнеса да е алъш-вериш. Например кварталната бакалия да ходи да играе на търг да си купи ток за година напред?
  Спокойно, ще стане. Ама ще видим кога. Обаче на 99% съм сигурен, че 100% от малкият и среден бизнес, който в момента купува на регулирани цени (с персонал до 50 човека и оборот до 19 милиона годишно) ще изреве от скъпотия при либерализация, и ще плаче, че става неконкурентноспособен

 34. 34 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#30] от "moni56":тази мафия е подкрепена и дирижирана от другаде

 35. 35 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 837 Весело

  До коментар [#22] от "Twinston Myth":

  А ще ми припомниш ли вторичните документи от какво се правеха? Не бяха ли от фактурките? Така де, от първичните документи?
  Нали за онези там справчици си говорим, дето касиерката като наблъска хартийшките в компютруту, като отпечаташ резултата от принтера и става вторичен документ?

 36. 36 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#31:"dgidgo"]трябва да си пълен идиот да се санира апартамент , [/quote]
  След обединението на Германия, така оправиха панелките в източен Берлин - вярно направиха ги добре. Един приятел взел такъв уж нисколихвен кредит и още го изплаща.

 37. 37 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2057 Любопитно

  [quote#6:"lz2"]Кражбата на електроенергия, ДА НЕ СЕ ОТЧИТА КАТО РАЗХОД! [/quote]
  Къде си чул да се отчитат като разход? Те се признават за загуби след оценка от вещо лице.

 38. 38 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#34:"dgidgo"]мафия е подкрепена и дирижирана от другаде [/quote]
  сигурно. За мафията няма граници.

 39. 39 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#32] от "boby1945":моите родители са възрастни и имат панелка , нямат пари и няма да им разре6а да взимат кредит , аз няма да правя саниране , апартамента е топъл , живели сме в него 43 години , този апартамент има живот до към 80 години , нямам нужда от саниране

 40. 40 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 578 Гневно

  Добрев, тъпанар такъв, време е да си ходите и вие безмозъчни тъпанари. Използвате ЕРП та за изкупителна жертва. За всичко сте виновни вие продажни копелета такива - български политици - червени, сини, жълти, бенбени. Всички сте за бесило мама ви да е****

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/02/11/2001225_izkupitelni_jertvi_za_visokite_smetki/?ref=embedfp&source=www.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#36] от "moni56":кредит от евреиските банки не бих взел НИКОГА

 42. 42 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 837 Весело

  До коментар [#22] от "Twinston Myth":

  Бате, ако имаш предвид "вътрешният одит", тогава съм съгласен с теб И трябва да ти се извиня ))
  Но ако имаш предвид външният, независимият, пък за държавният сектор - "Сметната палата" ))) Там е друга бира

 43. 43 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  за тока не стана , за хляба не стана , но ако посегнат на панелките гражданската воина не им мърда на управниците , българина за имота си кръв би пролял

 44. 44 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Управляващите са некадърници! Готови са всеки друг да обвинят, но да не признаят, че са некомпетентни за тези постове! Четири години бездействие и демонстрация на некомпетентност и безхаберие! Четири години без дума за някаква политика, в която и да е било сфера! Четири години харчат нашите пари и си пълнят гушите, без лев за нито една послойка в обществото! А глупостите, които дрънкат от сутрин до вечер; а лъжите, които ни заливат .... - пълна отврат! Какво доверие имате, бе, хора, в тези управляващи, които ни гледат от екрана и най-безсрамно ни се подиграват!

 45. 45 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  омръзна ми някои да ми казва какво е добре за мен , скалъпиха падането на кулите да ни вземат биометри4ни данни за паспорти и да ни сложат в системата световната , сега 6те направят някаква епидемия с гаден вирус , ваксинация и 6те ни сложат и един с 4ип , като на ОВЦЕТЕ и 6те ни кажат за ва6е добро е , против престъпления , за бързо реагиране при отвли4ане , при катастрофа , за лекарско улеснение , но целта е овцете да са под пълен контрол

 46. 46 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 926 Неутрално

  сетиха се значи-всяко дружество има приходи и разходи-не може ЕРП да си взимат приходите,а всички разходи да ги струпват на потребителя.

 47. 47 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Е, и!? Какъв е Иван Костов и кой е Делян Добрев в момента?
  В Енергийната система няма някакъв нерешим проблем. И всеки ден да се отчитат сметките, резултатът ще е същия.
  Проблемът с невъзможността за плащането на сметките през зимните месеци не е от вчера и е в икономиката, като сега се прехвърля в полето на енергетиката.
  Кой е икономически министър, Добрев или Иван Костов?

  [quote#17:"lz2"]Иван Костов пак глупя тая сутрин с неговата "енергийна ефективност"! За него тя се свежда до саниране на жилищата, което е глупост на глупостите! Германия и Швейцария например имат много голяма енергийна ефективност, не защото употребяват много малко енергия на ениница производство, а защото това производство носи ПОВЕЧЕ ЕВРО! Швейцария, чиято икономика е преди всичко банки, носят БВП, ПОЧТИ БЕЗ РАЗХОД НА ЕНЕРГИЯ! Значи от санирането на жилищата, файдата ще е близка до нулата, докато ние продаваме продукцията си на ниски цени!Жилищата са нюанса, който ще добавяме, след като си оправим търговията!Ако започнем от него, както Костов предлага, ефекта ще е "О".Даже две нули! [/quote]

 48. 48 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Кога ще премахнат монополите?

 49. 49 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  до 20 години като премахнат парите в брои и 6те има само 4ипове , като тези в банковите карти , но те 6те са в телата ни , тогава и да протестираме би било твърде късно . 6те има хора и извън системата , но няма да могат да пазаруват

 50. 50 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#48] от "gorodetski":никога накрая до 20 години 6те има само един център на власта световен

 51. 51 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До 20г. е прекалено оптимистично, когато дойдат извънземните тогава ще се обединим
  Няма как да стане това с един световен център на властта поради простия факт, че на света постоянно се разждат хора които си мислят, че егото им е по-голямо от на всички останали. Такива хора няма как да се обединят. Винаги ще се намери един на кой му е по-голям...

 52. 52 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  специално за тока държавата трябва да се намеси , хляба и тока трябва да са на поносими цени и без никакви посредници за възможно наи ниска цена

 53. 53 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 952 Неутрално

  1.За делът на ЕРД-тата в непрекъснатия растеж на цените добре са се сетили. Самоизточването им се знае от години.
  2.Предполагам,че кражбите ги плащаме чрез графата"Невъзстановяеми разходи-0,00338 лв/кВтч."
  3.Не е показан делът на държавата в тази цени.Половината от производството е в държавни ръце- АЕЦ +МИ2. Тези предприятия отчитат печалбата си на държавата.Преносната мрежа високо напрежение е на държавата(НЕК) и парите по това перо влизат пак там. Данъците на ЕРД-тата също. И накрая ненаситната държава удря прощално едно ДДС-20% върху цялата сметка.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 54. 54 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Той уточни, че цените за услугите на ЕРП-тата и ВиК дружествата сега се разглеждат на база направените от тях разходи, без да прави сравнение за това дали тези разходи са реално извършени, или са просто предоставена фактура." За кой ли пореден път държавната администрация не си върши работата като хората. Това е най големият проблем на държавата , но никой не иска да го разреши.

 55. 55 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#47] от "Роси Кирилова":

  А защо Иван Костов не е решил проблема нали беше на власт цели 2 пъти, или тогава този проблем го е нямало?

 56. 56 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Знаех си, че Иван Костов е виновен за глупостите на Добрев и цялата управляваща в момента.... / тук всеки да си сложи подходящия епитет/.

 57. 57 Профил на Стак
  Стак
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Този модел е изключително некоректен, защото изчисленията се правят от регулатора на базата на фактури, обясни Добрев."
  Я, а оня ден друга песен пееше! Или и някой картоф трябва да го удари по недозрялата тиква, че да се сети, че тия крадат като за последно, което пък не е съвсем далеч от истината....

 58. 58 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 462 Неутрално


  До коментар [#56] от "stedim":
  Както често се случва напоследък Костов лъже, какво бе мнението му за честната конкуренция когато 4 дни преди изборите 2001 подписа договор за 15 годишни изкупуване на произведения ток от ТЕЦ Гълъбиново на 3 пъти по-високи цени? и то на някаква стратегическа офшорка!
  Сега човека на висок глас дава рецепти за решаване на проблем който сам е създал.
  На това му се казва костовичарство!

 59. 59 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Сметка за ел.енергия до 30лв/месец - 0 % ДДС
  От 30.01 до 50.00 - 10% ДДС .
  От 50.01 до 80.00 - 15 % ДДС
  От 80.01 нагоре - 20 % ДДС
  Евтино,популистко,социално и предизборно.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 60. 60 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Туй жалко слугинче прави струва, увърта, за да печели време и недоволството да утихне.
  Имало ниско напрежение и затова били завишени сметките!
  И НИТО ДУМА ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ОЩЕТЕНИТЕ, ЗА НАКАЗАНИЯ И ГЛОБИ НА ДОСТАВЧИКА!!!

  Аз знам много малко.
 61. 61 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Изобщо не си прав тук - санирането на жилищата ще има огромен ефект, който няма пряка връзка това колко енергийно ефективно е производството ни. И точно в Швейцария, която цитираш, почти всички нови жилищни сгради се строят като "пасивни" - супер добре изолирани, с вентилация, при която влизащият въздух се затопля от излизащия, високоефективни термппомпи за отопление и т.н., за което получават сертификат и след това по-ниски данъци. От първо лице мога да ти кажа разхода за отопление на апартамент от 140 кв.м с огромни остъклени площи, на последен етаж - 900 франка за година и половина, включително топлата вода, при цена на тока 0,21-0,22 франка за киловат. И това без да се икономисва от отопление по никакъв начин. Ти сам прецени има ли полза от санирането.

 62. 62 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#44] от "danakoplatec

  [quote#44:"danakoplatec"]Управляащите са некадърници! Готови са всеки друг да обвинят, но да не признаят, че са некомпетентни за тези постове! [/quote]
  +100++++

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 63. 63 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Този модел е изключително некоректен, защото изчисленията се правят от регулатора на базата на фактури, обясни Добрев. Моделът на ДКЕВР има и още един голям порок - това, че той не преценява какви инвестиции трябва да се направят, смята министърът. Според него дружествата често правят неефективни инвестиции, които не водят до реално по-добри услуги, но въпреки това ДКЕВР зачита разходите им, което се отразява в крайната цена, заплащана от потребителите. "


  И защо чак сега се размърдахте? Не сте ли престъпници ведно с така наречените посредници? Няма ли кой да разнищи това което законът нарича "ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ"????!!

  Аз знам много малко.
 64. 64 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  [quote#61:"ugi"]Изобщо не си прав тук - санирането на жилищата ще има огромен ефект, който няма пряка връзка това колко енергийно ефективно е производството ни.[/quote]

  Енергийната ефективност е резултат от ефективна икономика, а не от нисък разход на енергия! Ниският разход на енергия за единица производство в България е по-висок с не-повече от 50% отколкото в Германия, но отнесет към стойността на приходите е 7 пъти по- висок! Значи проблема не е в производството а в приходите от него!Затова не трябва да се харчат пари за намаляване на разходите на енергия, а за развитие на производства, носещи големи приходи и печалби! Иначе, който иска да си намали собствените разходи, да си санира жилището.Но с това няма да се подобри енергийната ефективност!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 65. 65 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#61] от "ugi":

  От санирането има полза, но не и по начина по който се опитват да ни наложат.
  Всеки от нас е правил изолации, сменял е дограма и щрангове.
  Е няма как да излезе 10 000 лв.
  Около 5-6 хиляди е реалната стойност, колкото се и отпуска от ЕС.
  Е да ама за да се нагушат искат всяко домакинство да кихне по още толкова, че и да се набута с кредит към банка, която може да смени условията когато и както си поиска. Хората с право се страхуват, че това е опит да се отнеме единствената останала женност на бългрина - жилището.
  НЕма как да стане.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 66. 66 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#64] от "lz2":

  Противоречите си. Гражданите все някъде трябва да живеят, и те в домовете си не произвеждат, а потребяват и то не малко.
  Да се говори че няма значение какво потребяват гражданите а де се стимулират само доходите им е социалистическо мислене. В Германия а и на много други места, в страни с висока производителност и добавен продукт както и високи доходи, не можеш да построи нова сграда ако не отговаря на доста високи стандарти за енергийна ефективност.
  Така че в санирането на сградите има смисъл и то голям.

 67. 67 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#66:"olly"]а де се стимулират само доходите им е социалистическо мислене. [/quote]
  А да се стимулират само разходите, какво мислене е?
  Запомни: Индустрията стимулира и доходите и разходите. Липсата и стимулира само рекламната индустрия, която стимулира разходите на болшинството за кесията на малцинството. И защото малцинството е паразит, нямаме индустрия.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 68. 68 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#39] от "dgidgo":
  Щом ти е конфортно, а то е станало така на практика с някакво "саниране" от твоя страна и организация на живота през лятото и през зимата, например прозорците и вратите се затварят плътно, имаш прагове, имаш външни щори на прозорците, прекарвате повече време в кухнята където се готви, та няма нужда от отопление, спиш в хладна спалня, което е здравословно м/у впрочем... ти наистина нямаш нужда от някакво специално "общоблоково" саниране....
  Има една сюрия обективни и субективни критерии които показват дали е комфортно или има нужда от нещо още да се добави....

  А ако блокът ти е направен както трябва, обикновено е така, спокойно ще откара и 120 години живот.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 69. 69 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#68] от "boby1945":80 процента от българите нямат пари , необходимо ли е да ги натоварваме допълнително , думата задължително трябва да отпадне в българския социален живот , дори реформата в здравеопазването трябва да дава право на избор между държавно осигуряване , 4астно осигуряване и 4астно медицинско обслужване , тъи като здравеопазването не може да спадне към графата данъци

 70. 70 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#69] от "dgidgo":

  Абсолютно си прав....

  Просто нашите "прости" политици на Прехода предпочитат да си решават проблемите "просто", като просто като папагали повтарят лозунги от Западна Европа.... цената обаче я плащат крайните потребители не политиците, те след 4 години се оттеглят на заслужен отдих или в дълбока опозиция.....

  Апропо и лозунгът на западняците, "енергийна ефективност панацея за всички злини", не е читав, защото заради него си забатачиха въгледобива, атомната енергетика, потребяват луди количества вносен природен газ, имат (повечето от страните в ЕС) луди цени на "тока" за населението и бизнеса, една от причините да са в перманентна криза вече 4 години...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 71. 71 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Целия този скандал със сметките за ел. енергията е провокация замислена да отвлече вниманието от последващата стъпка.
  Тази стъпка е: Да се легализират частните прекупвачи на ел. енергия с идеята, че като са частни са честни и ще отслабят монопола.
  Това ще струва още пари, които ще платим ние за овчия си ум и вяра в "добрите" намерения.
  Тази стъпка също е: подготовка за продажба на електро-преносната мрежа, където чуждите инвеститори ще инвестират, а ние ще плащаме, както сега плащаме за "инвестициите" в Марица Изток 1 и 3. "Невъзстановимите разходи" за тях сега са 5% от сметката за ток, но ще са малки и за "електропреносната инвестиция".
  Народе, народе...в люлка те люлеят...мухите са накацали, а ти спиш.
  Не ЕРП-тата и държавата са виновни, а "държавниците" на чужда служба.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 72. 72 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#67:"РАМ"]А да се стимулират само разходите, какво мислене е? [/quote]
  Разходи се стимулират само в твоята глава, нормалните хора спестяват разходи.
  Дай да харчим много ток за панелки без изолация и да чакаме един ден доходите ни да са толкова големи че да можем да пилеем на спокойствие е комунистическо мислене.
  Нормалните хора мислят как да пестят за да им остане повече за други неща.

 73. 73 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#64] от "lz2":

  Защо смесваш понятия? Едното е енергийна ефективност на домакинствата, другото на предприятията. Общо взето нямат нищо общо едно с друго. И енергийната ефективност се измерва с количеството енергия потребено за производството на определено количество продукт (в твоя пример да речем колко енергия потребяваме ние за производството на един тон стомана и колко в Германия), но не се влияе от цената на продукта. Ако включиш и цената вече минаваш към рентабилност и марж на печалбата.

 74. 74 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#4] от "nikoia":

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2013-02-12&article=440873

  Колко струва токът? "Костов + Шулева + Овчаров, плюс 20% ДДС". Факт - лицата на куп известни политици надничат от всяка набъбнала сметка за ток. " Защото, колкото и да си прехвърлят топката, всички кабинети от 2001 г. насам имат вина за днешното масово недоволство срещу тлъстите сметки. И днес плащаме данък "Костов" или "Шулева" заедно с фактурата си за ток.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 75. 75 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#72] от "olly":
  В твоята глава няма нужния механизъм за каквото и да е стимулиране, по липса на обект.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 76. 76 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#75] от "РАМ":

  Кое ще стимулираш?
  Айде без призиви дай да ни направите богати, като ни стимулирате.

 77. 77 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#74:"Питанка"]Колко струва токът? [/quote]
  Ех питанке, питанке. Отговорът ти е жестоката истина за бедността в България.

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 78. 78 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#74] от "Питанка":

  Благодаря, сега ще прочета статията.

  nikoia
 79. 79 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Защо токът е толкова скъп?
  Според енергийния експерт д-р Георги Касчиев от Виенския университет, отчитаните от монополистите загуби на енергия, които се плащат от българските потребители, превишават от два до три пъти действителните такива. "В България се отчита, че близо 25% от тока се губят при преноса му до потребителите. В останалите бивши социалистически страни в Европа тези загуби понастощем са в порядъка на 8%-9%", казва той. Според д-р Касчиев, в осезаемата разлика търговците калкулират кражбите и неплащаните с години сметки, които накрая се заплащат от редовните платци като "невъзвратими загуби".
  "Основната причина за повишаването на цената на електроенергията в България е гигантската далавера около "гьола" край Белене. В нея досега са потънали два милиарда лева, а активите на Националната електрическа компания са заложени като обезпечение, с което България е съвсем вероятно да се раздели. Далавери се правят и с износа на ток, при които изнесени на книга количества се пласират на вътрешния пазар, за да се спести и укрие данък добавена стойност. Държавният монопол върху производството на енергия е това, което обединява всички правителства в България, защото това е най-щедрата и непресъхваща хранилка за политици и корумпирани чиновници", твърди енергийният експерт.
  DW.DE

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 80. 80 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#56] от "stedim":

  Просто се вре където не му е работа.Да върви да си копае лозето , за друго не става.

 81. 81 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#15:"Федор Венедиктович Езерский"] Работата им е почти същата като на нотариусите - да прегледат има ли документ, подписан ли е, има ли печат и минали ли са парите[/quote]

  Що ти праскат минуси? Не знаят ли, че си одитор?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 82. 82 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#16:"moni56"]За приходите на третото ЕВН няма данни, тъй като компанията не е публична (не се търгува на борсата). [/quote]

  Има ТР за тая работа, не е нужно да се търгува на борсата

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 83. 83 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#55:"exit13"]А защо Иван Костов не е решил проблема нали беше на власт цели 2 пъти,[/quote]
  Не е лошо да кажеш кога точно по години, че нещо ми се губи

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 84. 84 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  [quote#73:"ugi"]И енергийната ефективност се измерва с количеството енергия потребено за производството на определено количество продукт (в твоя пример да речем колко енергия потребяваме ние за производството на един тон стомана и колко в Германия), но не се влияе от цената на продукта. Ако включиш и цената вече минаваш към рентабилност и марж на печалбата. [/quote]
  (

  Енергийната ефективнос драги, се изчислява на база енергийни разходи за производзство на един милион БВП!

  Не си прави свободни съчинения като Графа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 85. 85 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#83] от "Червената шапчица":

  Ти на Марс ли живееш?

 86. 86 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#85] от "exit13":

  Та откога мислиш, че са ЕРП-тата? Костов да ги оправи проблемите, ама мандатът му свърши 2001 г. На Марс коя е?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 87. 87 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Това значи ли, пак питам, че допълнителните начисления ще изчезнат, или ще влязат в цената на услугата, която ползваме? И тук ще повторя: реално, ние не купуваме ток, а услуга. Контрола върху ценообразуването И е работа на ДКЕВР. И, не е нужно да спорим ниска, или висока е цената на тока ни. Това е спор за ЕРПтата. За нас спорът е относно цената на услугата, а ЕРПтата и ДКЕВР трябва да я защитават аргументирано. В тази връзка, дали да строим нови енергийни мощности, кога, също е във връзка тяхното отражение върху цената на услугата. Това е положението. Всеки е компетентен да избира дали и колко може да си позволи, съобразно цената. А, въпросите за мощностите, доставчиците, преноса, организацията и всичко останало, което стои зад цената е работа и тема на специалистите. Ако не могат да се вместят в рамките на ЕРП, предлагащо ниска цена на услугата, да се откажат и въпросното ЕРП да им вземе пазарния дял / абонатите и мрежата /. Но, няма да се стигне до там, ако има такава конкуренция между тях. Такава борба за потребители няма. За това и имаме усещане за картел между трите доставчика и ДКЕВР. Не ми казвайте, че не може! Само 3 неща са невъзможни: дете да се върне в утробата, мъртвец да възкръсне и времето да потече обратно!

  goblenka
 88. 88 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#86] от "Червената шапчица":

  А "Мариците" ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK