Сметките за ток да се отчитат само в рамките на 30 дни, настоява ДКЕВР

Сметките за ток да се отчитат само в рамките на 30 дни, настоява ДКЕВР

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще настоява електроразпределителителните дружества да определят конкретен период за отчитане на изразходваната енергия и той трябва да е в рамките на 30 дни. Това заяви пред журналисти временният шеф на регулатора Андон Роков, цитиран от "Фокус".


В рамките на един месец държавният регулатор ще започне обсъждане за цялостната промяна на общите условия за дейността на ЕРП в страната. Сред исканите от нас промени ще бъде и това да се определят много кратки срокове за писмени отговори на всяка една жалба на потребителите. Електроразпределителните дружества трябва да си върнат доверието на потребителите, отбеляза Роков.


Той определи протестите на хиляди хора в цялата страна срещу високите декемврийски сметки за електроенергия като оправдани. Не е възможна обаче национализация в страна, която е членка на Европейски съюз, коментира исканията на протестиращите Роков.
По отношение на ценообразуването на сметките на потребителите и.д. председател на държавната комисия посочи, че всички добавки са определени по закон, но регулаторът няма право на законодателна инициатива. В калкулирането на сметките се посочват ценообразуващите елементи, за да може да има по-голяма прозрачност. Потребителите обаче ги интересува само точният период на отчитане, количеството на изразходваната енергия и единичната цена на доставяната електроенергия, коментира още Андон Роков.


По-рано днес министърът на икономиката Делян Добрев настоя ДКЕВР да смени модела си на ценообразуване и да не зачита неефективни инвестиции на дружествата, снабдяващи с ток и вода.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK