Държавата ще емитира дълг, за да плати на зърнопроизводителите

Държавата ще емитира дълг, за да плати на зърнопроизводителите

© Юлия ЛазароваДържавата ще влезе в нов дълг, за да може да погаси субсидиите на зърнопроизводителите за близо 1 млрд. лв. Това се разбра от съобщение на Министерството на финансите.


В него се посочва, че предстоящите плащания на зърнопроизводителите ще бъдат взети от фискалния резерв на страната.  От ведомството на Симеон Дянков уточняват, че средствата ще бъдат възстановени от Европейската комисия "в съответствие с процедурите и сроковете по регламент".


"За гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината, се предприе актуализиране на емисионния календар", посочват от министерството. Това означава, че на пазара ще бъдат пуснати за продажба ценни книжа, чрез които да се набере нужната сума, която да бъде възстановена в резерва.
На сайта си БНБ пусна информация, че на 20 февруари 2013 г. институцията ще проведе аукцион за продажба на 6-месечни (181-дневни) краткосрочни съкровищни бонове с падеж 22 август. Номиналът на емисията е 800 млн. лв. В понеделник, 18 февруари пък банката ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност пет години. Номиналната стойност при тях е 45 млн. лв. с 3 на сто лихва.


По-рано през деня премиерът Бойко Борисов в желанието си да предотврати готвения от зърнопроизводителите протест, отново ги покани на среща и им обеща, парите им - по 26 лв. на дка, да постъпят в сметките им до сряда. За тогава, 20 февруари, те са насрочили протест в центъра на София. След срещата не беше съобщено откъде ще дойдат парите.


Плащането на европейските субсидии за обработване на земя бе отлагано два пъти. Според първоначалните планове плащанията по 26 лв. на дка е трябвало да започнат на 20 януари, а след това са били разделени на два транша - по един през януари и февруари.


Заради кризата Еврокомисията разреши тези пари да се превеждат в страните-членки от 15 октомври, вместо както преди от 1 декември. У нас обикновено се превеждат на следващата пролет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK