Доходността по емисия ДЦК се вдигна след оставката на Дянков

Доходността по емисия ДЦК се вдигна след оставката на Дянков

© Юлия ЛазароваДоходността по емисия петгодишни ДЦК, които Министерството на финансите преотвори в понеделник за втори път от началото на годината, се е повишила с 19.87 на сто. На аукциона за петгодишните съкровищни бонове на 21 януари постигнатата доходност, според съобщението на Министерството на финансите, е била 1.66%. Показателят е съотношението между фиксираната лихва и цената на книжата.


При преотварянето на тази емисия в понеделник, 18 февруари доходността е вече 1.99 на сто. Това, което се е променило между двете дати, е оставката на финансовия министър Симеон Дянков, пише capital.bg.


През януари от Министерството се похвалиха, че доходността е паднала до рекордно ниски равнища. Заради повишението сега, сумата, която държавата трябва да плати на инвеститорите, купили книжата, при падежа им, е по-висока с 0.33 процентни пункта средно.
Презаписването на януарската емисия беше над три пъти - заявките бяха за 126 млн. лв. при предложени ДЦК за 40 млн. лв. При аукциона преди ден поръчките са били за 77.23 млн. лв., при предложено количество от 45 млн. лева.


Според днешното съобщение на Министерството на финансите доходността по 5-годишните ДЦК остава стабилна и е под съответните стойности на облигации със сходни характеристики на редица държи-членки на ЕС, като Унгария (5.61%), Словения (5.26%), Испания (3.86%), Румъния (3.73%), Хърватия (3.73%) , Италия (3.2%), Латвия (2.1%) и други.


Отделно за утре, 20 февруари ще се състои извънреден аукцион, на който ще бъдат предложени на инвеститорите книжа за 800 млн. лв. Това се наложи, за да се попълни сумата във фискалния резерв, която правителството използва, за да плати евросубсидиите на зърнопроизводителите. Те бяха заплашили да започнат протест в сряда, ако не си получат закъснелите плащания. Това се оказа и една от причините, които премиерът посочи, че са го накарали да се раздели с вицепремиера Симеон Дянков.


Инвеститори коментираха още вчера, че преди да научат за оставката на финансовия министър, са възнамерявали да наддават за емисията в сряда с поръчки при доходност 0.6-0.75%. След оставката те ревизираха намеренията си на доходност между 1 и 1.5%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK