Красен Станчев: В България тече процес "Окупирай всичко"

Красен Станчев: В България тече процес "Окупирай всичко"

© Анелия НиколоваКрасен Станчев, икономист и председател на управителния съвет на Института за пазарна икономика коментира пред "Дневник" оставката на правителството и очакваният ефект от нея върху икономиката:


Много ме учудва тези дни това, че започва някакъв процес, който може да се нарече "Окупирай всичко". Това не може да се случи пожизнено и най-вероятно в тази ситуация всички бандити ще заемат господстващо положение. До момента очевидно така нареченото недоволство успява да се самоорганизира и да получава финансиране оттук-оттам, но това не е политически процес. Става дума за битови проблеми, които не могат да бъде решени с политически средства. А онова, което излиза повече на мода, е промяна на системата, като никой не казва с какво ще се смени. Няма как да е част от Съветския съюз, очевидно обаче Съветският съюз ще дойде тук.


Заплашва ли ситуацията икономиката на страната?
- До предстоящите избори не се очаква случващото се в страната да попречи на функционирането на отделни сфери, а едно служебно правителство може да спести част от средствата, които всяко друго би похарчило преди изборите. (През тази година харчим 890 лв. на секунда, или 77 млн. лв. на ден.) В България двете служебни правителства, които е имало, са едни от най-добрите в историята от последните 20 години.


Това, което може да затрудни нещата в икономиката, е по-скоро изходът от изборите при каквато и да е конфигурация.


Оставката на това правителство е по битови въпроси, за които което и да е правителство не може и не трябва да отговаря. Вината в тази история е преди всичко на премиера и най-вече поради решението (не знам дали е негово) да управлява като правителство на малцинството с адхок мнозинства, разчитайки, че другите партии ще ги е страх от избори.


Това попречи на правителството да направи реформи, които биха помогнали по време на криза – да съкращава разходи, да успява да удържа фискалната дисциплина. Личните характерологически особености на премиера, желанието да бъде обичан от всички, изигра много лоша шега на правителството, защото обещанието да дадеш нещо на всички, трябва да вземеш отнякъде, а няма от кого да се взима.


Всички в руслото на популизма


В крайна сметка се създаде съревнование за привилегии и доколкото мнозинството не може да живее за сметка на малцинството в никоя икономика, всички останаха недоволни. В момента предизборната кампания тръгва от ситуация на недоволство спрямо неща, за които не може и не трябва да отговаря никое правителство. И това е ситуация на съревнование за привилегии. Който и да спечели изборите, всички ще са в руслото на популизма и ще убеждават електората, че всички могат да живеят за сметка на всички останали. Това ще доведе до влошаване на фискалната дисциплина, увеличаване на разходите, промяна в данъците, експроприация на онова, което е останало, изгонване на чуждестранните инвеститори, спиране на приватизацията.


Собствениците на ЧЕЗ няма да са единствените изгонени инвеститори. Сега няма да им отнемат лиценза, но в крайна сметка ще направят така, че да изгонят много инвеститори и да ги заменят с руски. БСП успя да убеди около 10% от хората, че токът е без пари и "Росатом" е благотворителна организация. Това ще доведе до загуба на фискална стабилност и опит за промяна на схемата на валутния борд.


Две са възможностите това да не се случи – избирателите да поумнеят или политиците да поумнеят, което не виждам как ще стане.


Вече имаме две експроприации – на спестяванията от специалните професии за пенсии и само благодарение на общественото мнение сведохме това до 130 млн. лв. Следващата беше промяната в условията към собствениците на ВЕИ в допълнение с въведената такса за присъединяване, което е нарушение и на законите, и на договорите, които са сключили те.


Първият пробив във фискалната дисциплина при това правителство беше обещанието два дена преди да се гласува бюджетът за 2009 г., да се отпуснат малко пари на съдебната система, след това се появиха и други такива искания. Затова през 2010 г. бюджетът трябваше да се актуализира, а фискалният резерв бе изчерпан.


Не може да има подаръци за всички


Когато създадеш съревнование за облаги, нямаш магическа пръчка да даваш на всички подаръци и така се стига до поемането на нови дългове.


В тази ситуация, в която си обещал на всички да живеят по-добре с пари на Европейския съюз, никой не може да стане по-богат – освен тези, които приватизират печалби. Те са първите, които се подредиха на хранилката на ЕС. Затова по времето на Станишев имаше проблеми с използването на европейските фондове.


Симеон Дянков не може да стане премиер, по-скоро се грижи, което е нормално в неговата ситуация, за собственото си реноме. И аз да бях, и за бих правил същото, бих се правил на интересен и способен да оправя ситуацията.


За предстоящата приватизация – на "ВМЗ - Сопот" и "БДЖ - Товарни превози"


Правителството на Ренета Инджова приватизира повече неща, отколкото тя успя да приватизира като председател на Агенцията за приватизация. Ако служебното правителство има воля да продължи започнатото, в което аз се съмнявам, тези продажби могат да бъдат осъществени. При "ВМЗ - Сопот" обаче има няколко усложнения – смята се, че е част от стратегически отрасъл, профсъюзите имат право на вето върху всяко решение и др.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK