Търсенето на кредити през януари се е повишило, но на по-ниски суми

Търсенето на кредити през януари се е повишило, но на по-ниски суми

© Юлия ЛазароваМалко по-активен пазар на кредитите през януари спрямо миналата година показват данните от месечния анализ на консултантската компания "Кредит център". Специалистите отчитат по-голяма активност в измерването на личните кредитни рейтинги и по-активно предлагане на потребителски кредити в началото на годината.


Пазарът на ипотечно кредитиране през януари е по-активен. Макар средният размер на изтеглените кредити да е с около 3000 лева по-малък спрямо началото на 2012 г., броят на запитванията е с около 6 на сто по-голям. Част от банките са удължили промоционалните си оферти, които ще бъдат валидни поне до края на февруари.


Очакванията на експертите са през март и април на пазара да се видят нови интересни продукти както при ипотечните, така и при потребителските заеми, с което да продължи тенденцията към бавно подобряване на условията за кредитиране на домакинствата в България.
Потребителското кредитиране има най-слабо търсене през последните години и видимо се нуждае както от нови продукти, така и от подобряване на условията по старите, смятат специалистите. Подобни тенденции се оформиха от първите месеци на 2012 г. и очакванията са те да се засилят през тази година, коментират консултантите.


През януари 2013 г. средният размер на изтеглените в страната финансови средства се равнява на 30 167 евро, като спадът спрямо последните месеци на 2012 г. не е значителен. Заемите в левове надвишават тези в европейска валута. Левовите ипотеки са 53 на сто от всички, поискани през месеца, сочи анализът.


Кредитите в левове през януари 2013 г. са били популярни в София - 54 на сто от всички изтеглени, като средният размер е висок на фона на общия за страната - 39 227 евро. Сравнително нисък е размерът в Пловдив - 21 283 евро. Предпочитани през януари са левовите ипотеки в Бургас - 58 на сто от всички изтеглени средства в града.


Между 26 и 35 години е възрастта на най-активните кредитополучатели. Хората между 18 и 25 години също не са пасивни - те представляват 7.7 на сто от потребителите на ипотечни кредити. Над 45 години са малко над 11 процента от изтеглилите ипотека през първия месец на 2013 г., отбелязват анализаторите.
Заемите между 10 000 и 50 000 евро продължават да формират дял от над 80 процента от всички изтеглени кредити през януари, посочват от консултантската компания. Над 90 000 евро кредит са изтеглили 2.6 на сто от потребителите през периода, а близо 4 на сто са прибягнали до ипотека в размер до 10 000 евро.


Придобивката на жилище остава водеща причина за теглене на парични заеми - 94.1 на сто от кредитополучателите през януари са изтеглили средства с тази цел. За лично ползване и външно финансиране заем са ползвали 5.9 на сто от потребителите.


Срокът на погасяване на кредита през януари се удължава спрямо последните месеци на 2012 г. Най-популярният период на погасяване е този между 16 и 20 години, предпочетен от близо 35 на сто от потребителите. Между 21 и 25 години са решили да погасят дълга си 27.5 на сто от хората. Най-дългият период - над 30 години, е избран от 3.6 на сто от получилите кредит през миналия месец.


От домакинствата, изтеглили ипотечен кредит през януари 2013 г., преобладават тези с месечен доход от 1500 лв. до 2500 лева - 78.1 на сто. Кредитополучателите с доходи до 1500 лева на месец са 11.8 на сто, а тези с приходи от 2500 лв. до 4000 лева - 5.6 на сто. Най-малобройни са заемополучателите с месечен доход над 4000 лева - 4.5 на сто.


Предвид средния размер на изтеглените ипотечни кредити за януари - около 30 000 евро, се вижда нежеланието на кредитополучателите да теглят по-големи заеми, което показва предпазливост при натрупване на задължения от страна на домакинствата, коментират експертите.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 651 Любопитно

  Ми празничните сметки трябва да се платят все някак.

 2. 2 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Дойде ред на кредитополучателите да викат "па-па-па-па..."

 3. 3 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Няма начин, с тези сметки за ток, освен с кредит няма как да се платят иначе и да ти остане нещо за живеене, другият вариант е да минаваме на акумулатори един месец

 4. 4 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Като няма условия за правене на бизнес , няма и кредити....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK