Есенните посеви са в добро състояние

Есенните посеви са в добро състояние

© Цветелина НиколаеваЕсенните посеви са в добро състояние заради падналия сняг тази зима, няма данни за пострадали площи. Това съобщиха от Министерството на земеделието след заседанието на Националния съвет по зърното.


При маслодайната зимна рапица обаче заради сухата есен, някои растения са поникнали по-късно. Някои площи пък са били презасети с житни култури. Така насажденията с рапица са близо 30 на сто по-малко от миналата година. Ако няма климатични аномалии през следващите месеци, се очаква нормална реколта, гласи прогнозата на земеделското министерство.


Към момента от миналогодишната реколта наличното зърно е 3.7 млн. тона, от него пшеницата е 1.4 млн. тона. Близо 3 млн. тона от зърното се съхранява в лицензирани публични складове.
Към края на януари са изнесени малко над 3 млн. тона зърно, а 2.25 млн. тона са потребени в страната. Общият добив през миналото лято беше малко над 9 млн. тона.


По време на заседанието на Консултативния съвет земеделският министър в оставка Мирослав Найденов съобщил, че до края на март субсидиите си ще получат и тютюнопроизводителите, а също да започне и изплащането на средствата за качествена продукция в секторите зеленчукопроизводство и овощарство.


На съвета било взето решение и да се предложи на президента да бъде запазен основният експертен състав, който води преговорите с ЕК в областта на земеделието по време на управлението на служебното правителство заради важните решения, които трябва да се вземат за общата селскостопанска политика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK