ОЛАФ проверява ДП "Радиоактивни отпадъци" (допълнена)

Дилян Петров

© Юлия Лазарова

Дилян ПетровСлужители на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверяват държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", съобщи държавното радио. 


Пред медията директорът на дружеството Дилян Петров коментира, че проверката е планирана, а не внезапна. По думите му обект на проверката са средствата, с които се изплащат заплати на служителите на предприятието.


Петров обяснява, че договорът за заплащането на служителите е наследен от АЕЦ "Козлодуй".
По думите му проверява се дали правилно се насочват средствата за работни заплати, т.е. дали се плаща за дейността, за която се дават.


По информация на БиТиВи става дума за 50 млн. евро, отпуснати от Международен фонд "Козлодуй" чрез ЕБВР, предвидени за заплащането на труда на 715 служители, които се занимават с извеждането от експлоатация на спрените четири блока на АЕЦ "Козлодуй". След спирането им те бяха прехвърлени към ДП "Радиоактивни отпадъци".


БНР съобщи, че проверката ще продължи и на площадката на централата, за да се види дали отчетените дейности наистина са извършени. Засега прегледът на документите не показвал нищо обезпокояващо, твърди Петров пред радиото.


От думите му се разбира, че проверката ще приключи утре и той ще поиска разрешение от ОЛАФ да обяви публично резултатите от нея.


Според телевизията сигналът за нередности е подаден в ОЛАФ още през 2011 г..

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  оппаа !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 624 Неутрално

  От заглавието останах с впечетление, че проверяват БСП и Атака.

 3. 3 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В нарушение на член 68 от Конституцията на РБ за член на УС на ДПРАО е назначен действащия евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев. Нито една държавна институция "не знае" за това? За "медиите" да не говорим.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 4. 4 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ха и тука ли са опапали Европейската баница та ОЛАФ иде на място да им набиват милиционерските канчета ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#3] от "Къти":
  Четох това което го беше постнал и то вярно излезе както и за горивото. Браво

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ГЕРБ-ерски ЧЕП тъпче Конституцията и законите.

  ЧЕП означава Член на Европейския Парламент. А вие какво си помислихте?

  И сигурно веднага се досетихте, че пак ще става дума за ЧЕП Владимир Уручев, от ПП ГЕРБ, бивш главен инженер на блокове от 1 до 4 в АЕЦ „Козлодуй” ЕАД, а понастоящем, освен „политическите си ангажименти”, се подвизава и като член на Съвета на директорите в родната АЕЦ, а също така и член на Управителния съвет на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДПРАО). Няма да се учудя ако скоро разберрем, че е поканен и в ръководството на американската програма за космически изследвания НАСА. Не може да му се отрече таланата на този ЧЕП. Но сигурно ще се запитате, как е възможно това? Как е по силите и възможностите на един единствен човек да изпълнява толкова много и толкова отговорни задачи едновременно? Но да допуснем че може, тогава как това е уредено от закона? Нека видим.

  Владимир Уручев е избран за ЧЕП по „Закон за избор на ЧЕП от Република България”. Член 2 на този закон постановява: „Статусът на ЧЕП е несъвместим с:”. Следват цели единадесет точки в които се изброяват конкретни длъжности, но те явно не са допаднали на Уручев, поради което той се е ориентирал към точка 12, на същия член 2, която гласи: „изпълняването на друга служба или извършването на дейност, която според закон е несъвместима с положението на народен представител.” Остава сега да проверим цялото законодателство, за да видим дали случайно Уручев е нарушил статусът на ЧЕП.
  Не е ли най-добре първо да погледнем в основни закон на страната – Конституцията на РБ? Ето какво казва тя:

  Съгласно чл. 68: народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.
  Според чл. 72: последствията от установяване на такава несъвмесимост е прекатяване на пълномощията му с решение на Конституционния съд.

  До тук добре. Но къде да видим, кои длъжности са несъвместими с положението на народен представител? И понеже „Правилник за организацията и дейнсостта на Народното събрание” е със статут на закон, може би там ще намерим отговора.

  Чл. 118. (1) Народният представител не може да изпълнява друга държавна служба или да извършва дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.
  (2) Народният представител няма право да участва в управителни или надзорни органи на търговски дружества и кооперации.

  В своята практика Конституционния съд на РБ се е произнасял по близък казус, като е установил, че изпълняването на длъжността народен представител е несъвместима с длъжността изпълнителен директор в държавно предприятие със 100% държавен дял. В този случай пълномощията на народния представител са били предсрочно прекратени.

  Какво излиза на практика? ЧЕП Уручев е погазил Конституцията на РБ и Правилника на НС не веднъж, а цели два пъти! Веднъж, когато е приел да бъде назначен за член на СД на АЕЦ ‘Козлодуй” и втори път – в УС на ДПРАО.
  Но така си мислите вие. Далеч не така мисли самият ЧЕП Уручев. За да легитимира погазването на Конституцията на РБ и други закони той подава пред ЕП следната Декларация за финансовите интереси на ЧЕП Уручев. Видно от нея, срещу упражняваните от него дейности, извън „политическите си ангажименти”, той е посочил че прави това за „БЕЗ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ”. Така, според него, той не нарушава законите. Но в същото време в нито един от погазените от него закони не се прави изключение за случаите, когато това се прави за „БЕЗ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ”.
  И кой нормален човек би повярвал че именно този „национално отговорен политик” би вършил токлова много неща за „БЕЗ ВЪЗНАГАЖДЕНИЕ”? Още веднъж ще напомня, че Уручев е поставен на тези позиции, за да обслужва три огромни корупционни схеми, за източване на стотици милиони лева. 1. Ненужното „удължаване живота на блокове 5 и 6” в АЕЦ „Козлодуй” – над 500 милиона лева. 2. Строителството на 7-ми блок в Козлодуй, на двойна цена, т.е. още 8 милиарда лева минус. 3. Извеждане от експлоатация на блокове 3 и 4 със средства от фонд, с набрани средства от над 3 милиарда лева. При управлението на такива огромни суми защо му е на Уручев да „работи ЗА ВЪЗНАГРАЖЕНЕНИЕ”? Та нали всеки който получи макар и малка част от кухите поръчки по горните три схеми ще намери начин да му се „отблагодари. Не ли?
  Заедно с това възникват и още два интересни въпроса, от усилията да се труди за „БЕЗ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ”. Кой му плаща самолетните билети от Брюксел до София и обратно, а също така и транспорта от София до Козлодуй и обратно, за да може той ежеседмично да участва в заседанията на СД на АЕЦ-а? Същото се отнася и за участията му в заседанията на УС на ДПРАО. Не на последно място стои и въпроса за отговорността. Ако той работи за „БЕЗ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ” то каква отговорност носи в случай на провал на ууправленските си усилия?
  Това че Уручев работи за „БЕЗ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ” е толкова вярно, колкото е вярно и това, че ядрената енергия е най-евтина. „Най-евтината енергия” ще бъде доизизплащана от десетки хиляди поколение в бъдеще, под формата на отчисления за съхраняване на ядрените боклуци, произвеждащи се сега. „Безплатния труд” на Уручев го плащаме всички ние сега, плюс, бъдещите поколения, които още не знаят за това, защото удължаването на живота на блокове 5 и 6 и строителството на 7-ми блок ще произведат още повече ядрен боклук. „Безплатния труд” на Уручев е като безплатния обяд. Който вярва че той съществува нека вЕрва и на ядрената мафия.

  Това не е единствената Декларация, която ЧЕП Уручев е подал по хода на усилията си да получи желаните назначения, за да „работи за нашето благо и просперитет”. Има поне още цели три декларации, подавани пред една или друга национална институция, за да „покаже”, че при тези назначения липсва конфликт на интереси. И всички те са коя от коя по-абсурдни. В една от тях, за да получи назначението в ДПРАО, даже се стига до абсурда да признае, че е служител на АЕЦ „Козлодуй”, НО понеже през последните 12 месеца не е бил нечий друг служител от това следва, че няма конфликт на интереси. Макар от същата декларация да става ясно, че той от броени дни е на позиция в централата. Пълен абсурд.
  Запазвам си правото да информирам съответните национални и европейски институциии за този прецедент.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#3] от "Къти":
  Четох това което го беше постнал и то вярно излезе както и за горивото. Браво

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1843 Любопитно

  До коментар [#2] от "BohrMottelson":

  И герп, и герп синко.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 9. 9 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Весело

  ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ КРАЯТ НА ГОДИНАТА, КОГАТО ПРОКУРАТУРАТА НА ЕС ще ЗАПОЧНЕ ДА ФУНКЦИОНИРА.

  И поради фактът,че 70 % от растежът идва по линия на европейските фондове - то 70 и повече % от действията на родната администрация ще попада под нейния контрол

  А съдебната юрисдикция ще бъде БЕЛГИЙСКА

  и най-умният си е малко прост....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK