Таксата "пренос" за тока може да падне до 10%, смята шефът на БЕХ

Таксата "пренос" за тока може да падне до 10%, смята шефът на БЕХ

© Надежда Чипева, КапиталМоже да се постигне намаление между 5 и 10 процента на таксата "пренос", ако бъдат изпълнени определени условия. Това заяви на Михаил Андонов, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/, цитиран от БТА.


Според него това може да се случи, ако бъдат намалени "кафявата добавка" - цената, по която се изкупува електроенергията от високоефективното комбинирано производство, добавката "невъзстановяеми разходи", като се намалят технологичните разходи на ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", както и цената за разполагаемост на ЕСО, която се калкулира в таксата "пренос".


Андонов добави, че създаването на специален фонд, в който да се събират средствата от "зелена добавка" и от продажбата на емисии въглероден диоксид, също може да допринесе за понижение на таксата "пренос".
С колко може да се отрази намаляването на таксата "пренос" в крайната цена на електроенергията от 1 юли, това са изчисления на регулатора, коментира Андонов. Като необходима мярка за нормалната работа на енергийната система от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ посочиха временното ограничаване на производството на "зелена енергия".


Има такива текстове в Закона за енергията от възобновяеми източници, че производството от ВЕИ може да се ограничава за максимум 48 часа, когато възниква опасност за баланса на енергийната система, каза Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО.


Михаил Андонов добави, че в законовите норми досега са посочени само текстове и мерки, които да се предприемат в случаи на недостиг на енергия. От последните дни обаче възниква и въпросът какво да се прави при огромен излишък от електроенергия, работа е на бъдещия законодателен орган да реши този въпрос, обясни Андонов.


Михаил Андонов съобщи, че се е състоял консултативен съвет при министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев с участието на представители на термичните централи и
дружествата от БЕХ. На заседанието е станало ясно, че централите ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" са готови да намалят цените си по дългосрочните договори, ако имат гаранции, че това ще бъде еднократен акт. Ето защо по думите му те искат да преговарят с легитимно правителство.


Според Андонов е въпрос на разговори какво ще бъде постигнато като договореност. Възможно е да бъдат намалени технологичните разходи на дружествата, да се намали нормата им на възвращаемост или да се разсрочи от 15- на 20-годишен период. Андонов посочи, че в сключените през 2001 г. договори са записани неустойки за държавата при всяка промяна на условията по тях. Това налага воденето на преговори с двете компании.


Изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов каза, че при критичното намаляване на товара в енергийната система на 2 и 3 март операторът е разпоредил на "Топлофикация София" и на други заводски централи да намалят производството си на електроенергия, но те не са се съобразили.


Законът пази производството на този вид енергия, но дали тя е наистина високоефективна, добави Андонов и обясни, че този вид производство трябва да бъде оценено и да се заплаща, само ако е наистина ефективно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  На заседанието е станало ясно, че централите ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" са готови да намалят цените си по дългосрочните договори, ако имат гаранции, че това ще бъде еднократен акт. Ето защо по думите му те искат да преговарят с легитимно правителство.


  Защо никой досега не е разговарял с тях? Нали имаха договор от Костов който уж не позволяваше да се говори с тях? Защо не изстискаха тези проценти преди да вдигате хората на крака? За последните четири години БЕХ и ДКЕВР работиха едва в последните четири дни. За какво взимахте заплати до сега?

 2. 2 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Може би се готвим за министерско кресло?

  Ако излъжат Плевнелиев и предложат тази кандидатура... може и да стане...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 3. 3 Профил на Troubadour
  Troubadour
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Таксата "пренос" за тока може да падне до 10%, смята шефът на БЕХ
  ........
  Тез почнаха да свалят печалбите на излишните посредници, но трябва напълно да се премахнат.
  Каквото няма икономическа обосновка да се режи.
  Като се купува чипс, плащаш ли такса опаковка или такса триене на зъби?
  Енергийната мафия на Овчаров е точно това, един съвременен данък " триене на зъби": нищо не произвеждат тия шумкари, просто са се пласирили между производител и консумент и вземат по 40 % за абсолютно никаква реална услуга.

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "stanislavdi":

  Такъв е западния модел! Правителствата искат монополи, които да раздуват цените, защото по този начин става сигурно събирането на данъците. Монополите няма как да скрият сметките, докато малките и средни фирми могат и навсякъде ги унищожават.
  Ако за народа едно вдигане на цените на тока, парното или водата с 50% е тежък удар, за министъра на финансите е празник, защото с 50% скачат и постъпленията от данъци. Правителствата не само не са заинтересовани да преговарят с монополистите, а се кръстят цените да растат.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Законът пази производството на този вид енергия, но дали тя е наистина високоефективна, добави Андонов и обясни, че този вид производство трябва да бъде оценено и да се заплаща, само ако е наистина ефективно."

  От енергийна гледна точка е ефективна - защото когенерационните централи имат по-висок к.п.д. от кондензационните.

  От финансова глена точка не е ефективна ако горивото е природен газ - защото у нас природният газ е много по-скъп от въглищата (дори и от вносните въглища).

  Във Варшава например топлофикацията е на въглища. У нас също има някои заводски и топлофикационни централи на въглища - но май и там има проблеми...

  Само че май човек вече трябва да внимава какво говори. Ето преди известно време се коментираше участието на някои централи в електроенергийния микс - и вече има миньорски протести в София.

  Да се определи кои централи е най-ефективно да работят по принцип не е сложно нещо и би могло да става и без търг. Ама при толкова много протести май вече е време да възприемем английската система - при която всеки ден има търгове между електроцентралите за производството през следващия ден.

 6. 6 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Бе кво си играете на дребно.Направо кажете,че тока ще е безплатен и да започваме да събираме свещи и кюмюр...

 7. 7 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Koгато се казва "може", това значи, че може да може, а може и да не може.... Това не е мой цитат, а на един бивш значим политик... Така, че не очаквайте нищо съществено. В краен случай ще е временно - до след изборите! А на бас!

 8. 8 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 470 Неутрално

  БЕ МАХАЙ ГО ТОЯ РЕКЕТ КОЙ ЩЕ ВИ ТЪРПИ БЕ РЕКЕТЬОРИ,не ви ли стана ясно че чрез него тотално изкривявате пазара,не могат да го плащат хората!!!

 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Даа..проблемът е, че бюджетът ще изпуши, енергетиката е важен отрасъл..ДДС-то няма да го съберат..няма износ на ел.енергия. И следващото правителство ще обяснява отново как пари нема..или другият вариант МВФ-то ще откупи и наш'та държава..В БГ проблемът е, че няма работа, още по-малко работа с висока добавена стойност-и колкото и да викат всички /най-вече държавните служители/, че заслужават европейски заплати - със шивачки на ишлеме и алкохолен туризъм няма откъде да дойдат средства за такова..Икономика няма..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Имам един въпрос: на този чичко колко му плаща (държавната монополна организация) БЕХ ?

  Защото тези пари идват от нашите джобове.

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#0:"биография"] ... От 1998 г. работи в НЕК ЕАД като заема последователно от изпълнителски длъжности до висши управленчески. От април 2011 г. е изпълнителен директор на НЕК ЕАД ...[/quote]

  Втори въпрос: като е такъв ГОЛЯМ експерт, какво точно е правил последните 15 години в структурите на НЕК ? Че чак сега се появява с тези гениални идеи ?

 12. 12 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  "Правителствата не само не са заинтересовани да преговарят с монополистите, а се кръстят цените да растат."

  Не винаги. Зависи все пак от еластичността на потреблението в зависимост от цените.

  Примерът с електроенергията у нас е, че при покачването на цените потреблението пада (като че ли все пак повече при стопанските консуматори отколкото при битовите). Е, освен цените, има и други условия, които влияят, разбира се - климатът, психологичното настроение, може би дори интервютата по вестниците и телевизиите.

  Но така или иначе - ако потреблението падне с по-голям процент отколкото е процентът на вдигане на цените, приходите от повечето данъци намаляват.

  Друг е въпросът, че при нас всичко това е става в "сингулярни условия" както би казал някой физик - поради голямата енергийна бедност.

  Знаете ли например каква е дефиницията за "енергийна бедност" във Франция? - Ако енергийните разходи на съответното домакинство надхвърлят 10% от приходите му ...

  Втори въпрос е, че имаше и призиви за намаляване на ставката ДДС за електроенергията - една колкото опасна, може би и спасителна идея.

 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#0:"статия по темата"] ... Михаил Андонов: БЕХ може да придобие акции в "Топлофикация София" ...[/quote]

  Трети въпрос - защо направо НЕК/БЕХ като са такива добри мениджъри, не изкупят ЧЕЗ, ЕОН, "Топлофикация София", БДЖ, Кремиковци и т.н ....

  ... че най-накрая и ние да си отживеем на евтин ток, парно и билети за влак.

 14. 14 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Не мога да разбера термина "Високоефективно енергийно производство" във фактурата си, защото:

  "Високоефективно" в случая означава едновременно производство на електрическа и топлинна енергия. И по-точно топлинната енергия тук се явява като "отпадък" при производството на електричество, където конденза на отработената в турбините пара вместо да се доохлажда в охладителните кули на ТЕЦ-овете и да топли атмосферата, се използва за отопление на жилищата. Този метод е приложен за първи път в Швеция. Та значи за едно производство аз плащам три пъти:

  веднъж - като електрическа енергия
  втори път - като топлинна енергия
  и трети път - като административно наложена такса.

  Високоефективното затова е "високоефективно", защото продава на сигурно и отпадъчната си енергия и съответно печалбата е по-голяма.

  Тук е мястото да споменем, че и трите ТЕЦ-а в София работеха на този принцип. Кой, кога и защо спря производството на еленергия от тях не знам и ми е интересно да науча.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 15. 15 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Според мен тази такса за пренос, така както се появи в сметките, е най-добре по същия начин, да изчезне на 100%.

  "Истината е винаги посредата!"
 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#13:"Ан Он"] защо направо НЕК/БЕХ като са такива добри мениджъри, не изкупят[/quote]

  ... и ако нещата потръгнат, направо да изкупят и фирмите за автобусен транспорт, земеделските производители, пайниер мюзик.

  И ще дойде раят на земята.

 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Весело

  Фотограф Надежда Чипева, този да не е Луи дьо Фюнес или да е неговия брат - близнак, също актьор - комик? След премиерата на „Ни чул, ни видял“ влиятелният френски вестник ”Франс Диманш” провъзгласява Луи дьо Фюнес за ”най-смешния актьор на Франция.”

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "byal_negar":

  [quote#15:"byal_negar"]Според мен тази такса за пренос, така както се появи в сметките, е най-добре по същия начин, да изчезне на 100%. [/quote]

  Не е проблем. Режеш кабела дето влиза във вашата кооперация и вече си независим от преноса.

  Можеш да си закупуваш ток на търг от АЕЦ-а и да си го транспортираш до вас с акумулатори.
  Или пък може да се съберете с верни другари, да изкупите една ивица земя от Козлодуй до Вас и да опънете една жица.

  Само ако стане буря и нещо по-пътя се скапе, ще трябва да теглите кой да ходи в кофти времето да търси и отстранява проблема ...

 19. 19 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 656 Любопитно

  До коментар [#10] от "Ан Он":

  Е, и ти сега...Ако се запознаеш с всички заплати на хилядите бюрок/л/ати в държавни агенции, бордове, фондове и прочие...и на тези на заместниците им, секретарките им, шофьорите им, чистачките им...ще ти се прииска да се гръмнеш..Не разбра ли тъкмо как ДКЕВР "работи неуморно" сума ти години за милиони разходи и свърши НИЩО...Не си търси белята..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#17:"latcho59"]Фотограф Надежда Чипева, този да не е Луи дьо Фюнес или да е неговия брат - близнак, също актьор - комик? [/quote]
  http://www.glasove.com/lui-dio-fyunes-aktiorut-postignal-uspeha-nevolno-25072

 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "eurogi":

  [quote#6:"eurogi"]Бе кво си играете на дребно.Направо кажете,че тока ще е безплатен и да започваме да събираме свещи и кюмюр[/quote]

  От мен плюс.

  Наистина много на дребно играят, човека има опит 15 години в системата, трябва да го насърчим да свърши нещо ГОЛЯМО най-накрая !

 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#19] от "ostin22":

  Аз за ДКЕВР, НЕК, БЕХ, ЕСО и другите хрантутници и далавераджии си имам мнение.

  Интересно ми е този екземпляр откъде се появи да дава "заявления".

  15 години е в системата (последно като генерален директор) - ако е искал да направи нещо повече от "да ме цитират по медиите" - ами имал е досататъчно време за това.

  Някой може ли да ми припомни какво е свършило лицето Михаил Андонов за българските потребители на ток през последните 15 години ?

 23. 23 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#14] от "ТНТ":

  Знаеш ли колко беше цената на тока и парното при Тодор Велики? Един от тези тецове имаше открит зимен басейн (на Локомотив) и грамадни оранжерии. Зимата всички прозорци бяха отворени, а с гаджетата си правехме парна баня, пускаш врялата вода за 15-20 мин. и правиш парна баня. на края на месеца 5 лв. ток, 12 лв. парно и 2-3 лв. вода.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#23] от "др. Иванов":

  Нищо лично, но ми се струва че и в момента все още изплащаме "евтиния ток" дето сте го ползвали с гаджетата ...

 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Весело

  Законът пази производството на този вид енергия, но дали тя е наистина високоефективна, добави Андонов и обясни, че този вид производство трябва да бъде оценено и да се заплаща, само ако е наистина ефективно.
  =================
  Ето казаха си го в прав текст, че не сме високоефективни или иначе казано не сме конкурентни на енергииният пазар и затова цените на свободният пазар са по - ниски от нашите и няма на кой да продават освен на нас само, че ние сме бедни като църковни мишки.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 26. 26 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ан Он":

  И напълно лично, как точно изплащаш евтиния ток от преди?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 27. 27 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  [quote#22:"Ан Он"]Някой може ли да ми припомни какво е свършило лицето Михаил Андонов за българските потребители на ток през последните 15 години [/quote]
  Това не е ли същия бурсук който се караше на юристи в комисията за "АЕЦ Беляне", помня, че им се караше как според него(явно виден юрист) споразумение и договор било едно и също. Когато държавен чиновник се изявява като бей я отпиши тази страна

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#14] от "ТНТ":

  [quote#14:"ТНТ"]че и трите ТЕЦ-а в София работеха на този принцип[/quote]

  в мопмента продължават да работят на тоя принцип-ел енергия +отпадъчна топлина. През зимата работели на загуба, щото газта била скъпа и над50% от загубите на топлина по трасето! През лятото обаче, тези "хубавци" продължават да произвеждат свръх-скъп и излишен ток от свръх скъпа газ. КОято обаче се изкупува по толкова вискоа цена, че топлофикациите да излизат на печалба през лятото, покривайки с печалбата голяма част от загубите през зимата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#1:"stanislavdi"]На заседанието е станало ясно, че централите ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" са готови да намалят цените си по дългосрочните договори, ако имат гаранции, че това ще бъде еднократен акт.[/quote]
  Така, така. Това са костовите централи.
  Инвестиционните им разходи са силно завишени и там трябва сериозно да се натисне в посока надолу.
  Най-добре би било на това основание да се разтрогне договора за задължително изкупуване от държавата.
  Ей я Турция къде е, нали бяха за свободен пазар и конкуренция... Да ги видим сега.
  Миньорите днес викали, че тяхната енергия била най-евтина. Да произвеждат и да продават на свободния пазар.

 30. 30 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Цената на тока да се намали,като се намалят парите за достъп за енергомрежата.Тази компенсация да стане за сметка на парите дадени ни от Евросъюза за демонтирането на 3 и 4 реактор на АЕЦ Козлодуй,а демонтаж да не се прави,защото това не им е обещавано,а те обещаха компенсации за спирането на реакторите,но не ни ги дадоха.Сега трябва ние да си компенсираме загубите с тези пари.

 31. 31 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#14] от "ТНТ":

  "Та значи за едно производство аз плащам три пъти:

  веднъж - като електрическа енергия
  втори път - като топлинна енергия
  и трети път - като административно наложена такса."

  Ако се погледне от обратната страна, се вижда следното:

  В кондензационните ни електроцентрали енергийният к.п.д. е около 30%. Т.е. заплаща се за въглищата, чието енергийно съдържание е преобразувано в електроенергия (30% от въглищата), както и за още други 70% от въглищата, които топлят въздуха.

  В една когенерационна централа с кондензационни парни турбини с пароотбор (като например ТЕЦ "София"или ТЕЦ "София- Изток" топлинният к.п.д. може да е по-висок - в случая май е към 60-70%, ако не греша. При това положение около 25% от природния газ се преобразува в електроенергия, други 35-45% се преобразуват в топлинна енергия, а пак остава и някакъв процент, който топли въздуха. Сигурно тук е спорът доколко това е високо ефективно, след като по принцип при когенерация при други технологии (например с газови турбини) може да се постигне над 90% к.п.д. А също и над 90% е к.п.д. в чисто отоплителните централи (Земляне, Люлин, Овча Купел).

  В случая чрез цената на когенерационната електроенергия се получава нещо като субсидиране на топлофикациите от консуматорите на електроенергия. Сигурно това е необходимо - като се има предвид, че много хора си спират отоплението от бедност. Но все пак, от собствен опит мога да ви кажа, че има други хора, които се отопляват с електроенергията и поради икономии поддържат много по-ниски температури в жилищата си. Та става нещо като "болен здрав носи". Или в други случаи - "по-болният носи по-малко болния".

 32. 32 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Цялата енергийна мафия трябва да се обеси по софийските кестени. Дано стигнат обаче.

 33. 33 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#23] от "др. Иванов":

  по времето на бай Тошо един голям домашен бойлер-100л-се затопляше по нощната тарифа за 5 ст!

  А до останалите и след 10.11.89г.тока у нас беше евтин-преди 97-ма* и условията на СБ тока да струва поне 3,5цента за кв/ч

  *97-ма България фалира за пореден път,нямаше дори зърно за хляб и прие условията на синдиците от СБ и МВФ за тотална разпродажба и други подобни

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#26] от "др. Иванов":

  [quote#26:"др. Иванов"]
  И напълно лично, как точно изплащаш евтиния ток от преди? [/quote]

  В спор няма да влизам.

  Евтиният ток беше до време, страната фалира няколко пъти ... щото няма как да ползваш нещо дето да не плащаш ... Всяка крушка си има опашка.

  Сходен случай си разиграхме и наскоро - понеже Бащицата дълго време удържаше цената на тока ниска и при НЕК се трупаха загубите, накрая балона изгърмя.

  Но това са философски спорове, на които няма да можем да стигнем до общо разбиране с Вас. За да не се изнервя ненужно, излизам от темата.

  Лека вечер на всички.

 35. 35 Профил на Meir
  Meir
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Демонтаж на малките реактори ще е груба грешка.
  Нека си стоят, с минимално поддържане, по всяко време могат да се пуснат.
  Това правят и Япония, и Германия.
  Не се знае утре накъде ще задуха вятърът на промяната.

 36. 36 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#33] от "~":

  Дали държавата е фалирала щото токът се е продавал под себестойност (доколкото е имало такова понятие) ?

  Или пък нарочно ТЕ са я фалирали, за да могат ТЕ да приватизират тока и да го направят скъп и ТЕ да го продават ?

  За мен няма голяма разлика, тъй или иначе тези дето са се нагушили са от една и съша прослойка (КДС / ДС / БКП със всичките им дъщерни организации)

  Лека вечер.

 37. 37 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  този път съм съгласен с двете мнения на иванов ,вярно е ,че цените от комунизма насам скочиха над 10 пъти ,също е вярно ,че държавите и капитализма толерират монополите ,просто ,защото там данъците се плащат и са сигурни ,същото е и със веригите супермаркети ,спомням си как преди 10ина години ходехме да си пазаруваме сирене и кашкавал от русе в софия на новооткритото метро и беше по евтино ,отколкото да си го купим от русе ,толкова бяха надули цените търговците ,просто им липсваше пазарната икономика ,няма да коментирам сега цените в същата верига ,защото вече наисти на са монополисти и могат да си го вдигат колкото си искат ,все пак това е капитализъма .Истината е ,че държавата я няма в регулацията много отдавана ,а и да я има по лесно е монопола да даде 100000 на членовете на комисията по цените и тока скача веднага с колкото искат те проценти ,същото е положението и с теца ,мога да кажа ,че цените са може би най високи в сравнение с целия останал свят ,навсякъде топлото е по евтино и то не на фона на доходите и разликите в тях .Че се прави далавера и с парното може да се направи извода от фактите ,че в Русе и Варна централите горят не газ ,а въглища и стойността на горивото при цените през миналата година бяха такива ,че на въглища сметките от ТЕЦ трябва да паднат 3 пъти ,тоест с 300% ,но уви ,за да не се получават колизии ,между различните градове и тецове държавната комисия прави ,струва и се оказа ,че цените на парното са почти същите както и в останалите градове ,които използват газ.Разбира се и този период ще мине ,ДПС и БСП лелеят пак да се върнат на власт и да обяздят енергетиката ,ама нещата им няма да се случат,сега народа не трябва да отстъпва ,защото както се вижда държавната комисия пак ни лъже и уж с вътрешни прехвърляния се смъкна цената 7 %,а ако се промени и микса ,а ако паднат и цените за преноса ,а и ако се сравни продажната цена на границата и тази ,която стига до домовете може да падне поне още с 50% ,да не забравяме румънците ,които също имат проблем със зелената енергия и там също са поскъпнали цените за крайните потребители ,но хората си обявяват международен конкурс за пореден блок на атомната централа в черна вода и там..... забележете участват само западни фирми и цените са съвсем не такива каквито се предлагат тук, нещо липсва известния руски гигант ,защо ли ,имайки се в пред вид ,че и там управляват социалистите !!!!!!!!!!!!

 38. 38 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Хора без биография, опит и гръбнак управляват тази клета държава. Спускат се от някъде и в един момент почват да мислят, че от тях започва и с тях свършва всичко.
  Това е шеф на НЕК! И сега му идва на акъла как да намали енергията! Когато далаверите се размирисаха. Ами когато приемахте закона за ВЕИ, когато определяхте цени на всеки три месеца, когато правехте няколко години бюджет, енергийни стратегии и когато ходехте всеки ден на работа, платена щедро от данъкоплатеца, къв го държахте бе, Андонов????

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Мижи , Ласко , да те лажем Всички са се хванали ца цената на тока като кьорав за тояга , и намаляването на цената се смята за панацея за излизане от кризата . Ами н другите страни не плачат от цената на тока , ама кризата вършее , както унас. Свалянето на цената на тока ще донеде до сваляне на приходите на ЗАЕТИТЕ в енергетиката . Ето ти нов повод за протести . Миньорите вече го направиха в аванс. предвижда се извиване ръцете на производителите да намалят производствени разходи . Да ще ги намалят . За тази година . щото е критично положението . Но следващата и по- следващата година пак ще ги вдигнат , защото самото производство ги изисква . Производителите на зелена енергия ДА СЕ САМООГРАНИЧАТ в производството . За колко ? ави за 48 часа . Браво бе , а след това ? Профсъюзите намериха повод за изява - редица палиативни мерки , като например парите за капиталови разходи в бюджета да се пренасочат към социалните разходи .Да , ама нуждата от такива разходи след година ще нарасте двойно . И тогава пък ще се води спор защо не са правени тези разходи навреме . Много маймуни ще се накатерят сега в това смутно време на клончето . И е от сигурно по-сигурно че то ще се счупи . А се знае простото решение . Работа и доходи . И кой да ги осигури .? Ами предполагам, всички тези ,които от двадесетина дни шестват по телевизии и вестници . . Ама се сещам за един шоп ,дето искал само една служба - "Да наождам маану."

 40. 40 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#33] от "~":
  До коментар [#34] от "Ан Он":

  Нито България, нико която и да е друга държава по света е фалирала. По необорима презумпция на международното право дъргавите не фалират, те са винаги обезпечени. Това, че в даден момент една държава има затруднения и спира изплашането на дългове не означава нищо, от "фалитите" България спести 3.3 млрд. долара или около 30% от дълга си, който беше опростен.

  Смехотворно е да се твърди, че цените били задържани при положение, че в едвам жива Сърбия токът е до 350 квч : дневна тарифа - 11 ст., нощна -2.7 ст., над 350 квч дневна - 16 ст., нощна - 4.5 ст.

  Кое е било евтино?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 41. 41 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#23] от "др. Иванов":

  Да, и билетчето за трамвай беше 6 стотинки, и магазините бяха празни, и "пускаха" банани за нова година, и... И за това сега плащаш за парната баня с гаджетата...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 42. 42 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#14] от "ТНТ":

  през 2011 година Топлофикация е произвела 1 056 392 MWh електроенергия според годишния си отчет, за 2012 отчетът още не е публикуван

 43. 43 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  апропо един от вариантите за смъкване на тока е и да се покрият разходите на НЕК за атомната централа в Белене ,няма лошо ,комунистите както си направиха референдум със 700000 гласа за ,да вземат сега да съберат и 2 та милиарда прахосани за атомната централа ,да се покрият взетите кредити ,заедно с лихвите ,така за останалите граждани тока ще падне пак с поне още 10-15% ,няма да е зле протестиращите да постават и това условие на народното събрание ,всички дето са за Белене да отделят пари от джоба си и да покрият първите разходи ,които са направени явно в нарушение ,падат се по има няма 3000 лв на човек до тук ,а ако искат да си рестартират атомната няма нищо лошо да си отделят по 30000 лв на клапак ,ние останалите гарантираме ,че ще купуваме тока точно от тях ,ако го доставят на цени по евтини например от този на Румънската Черна вода.няма да е лошо и да чуем коментара на другаря Иванов на фона на 2 те стотинки ток на бай Тошо ,на колко пари ще ни предложи тока на Белене след някоя и друга година .

 44. 44 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#41] от "ТНТ":

  Ти да не си маймуна та те интересуват толкова бананите? банани имаше цяла година и без опашки по 3 лв. килото, колкото са сега, но да те попитам нещо извън бананите:
  На колко години се пенсионираха баба ти и дядо ти и на колко ще се пенсионираш ти? И дали като бъхташ на 71 години и се чудиш дали докато се пенсионираш възрастта ще стане 75 години ще им се радваш на бананите?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 45. 45 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 624 Весело

  Таксата "пренос" за тока може да падне до 10%, смята шефът на БЕХ.Портокал с часовников механизъм,все пак благодаря.

 46. 46 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  [quote#42:"kamenvasilev"]през 2011 година Топлофикация е произвела 1 056 392 MWh електроенергия според годишния си отчет[/quote]

  И?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 47. 47 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Сигурен съм, че не е казал тока!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 48. 48 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#38:"Вальо"]Хора без биография, опит и гръбнак управляват тази клета държава.[/quote]
  До коментар [#38] от "Вальо":
  Неуки, некадърни, прости и алчни хора нахлуха на всички нива в управлението.

 49. 49 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ан Он":
  [quote#36:"Ан Он"]Дали държавата е фалирала щото токът се е продавал под себестойност (доколкото е имало такова понятие) ? [/quote]
  топлофикация дотира електричеството, токът кръгове от фирми близки до Партиите, го изнасят в странство под себестойността му, но с голям келепир за износителите на електричеството. България е основен износител на ток не само за Косово. Оставаме си най-голям износител на ток на Балканите. http://news.ibox.bg/news/id_713937304 България е най-големият износител на ток в региона, а майната му, че прецакват икономиката на страната, келепир е важно да има. Този скъп, евтин, износ на ток...НЕК се оказа замесен в скандален търг за износ на ток. Софийската градска прокуратура прекрати мегаделото за износа на ток от НЕК в периода 2004-2007 година, въпреки наличието на експертиза за настъпили щети в размер на 90 милиона лева. В отговор на запитване от Mediapool от държавното обвинение съобщиха, че делото е прекратено на 12 януари тази година, защото не са открити доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица в държавната компания. А у частата компания не сме дирили нищо. Примерно: Съпругата на Георги Кадиев, кандидат за кмет на София от БСП, изнася ток от АЕЦ. След като станаха известни крупните й обороти в милиони от износ на електроенергия, СОНЯ КАДИЕВА беше питана от... пресата ...Въпреки, че очевидно се касае за износ на ток, то тази търговия между НЕК и “богоизбрани” фирми, се скрива от обясненията на виновните шефове на НЕК – те правят опит за забравяне на признанието за износа на ток, идващо от официалните документи на счетоводството на НЕК, като в Постановлението на СГП се прави неверният извод, че “По силата на сключените договори доставките са били осъществявани до българските граници.” т.е. швейцарската фирма EFT AG изнася чистият ток, но боклукът от неговото производство не отива при купувача, а остава за грижа само на българската държава и нейните граждани... фирмите търговци на електроенергия изразиха опасение...Защо има частни фирми търговци на държавна електроенергия?!
  http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-news190295.html

 50. 50 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#3:"Troubadour"]Каквото няма икономическа обосновка да се режи. [/quote]
  И аз съм за: Да се режИ!

 51. 51 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#4:"др. Иванов"]Правителствата не само не са заинтересовани да преговарят с монополистите, а се кръстят цените да растат. [/quote]

  И да ги свалят с революции.

 52. 52 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 477 Неутрално
 53. 53 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#49] от "latcho59":

  Лъчко!!! Мозъче!! По-полека бе, човек!

 54. 54 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 535 Любопитно

  [quote#5:"ijj"] Ама при толкова много протести май вече е време да възприемем английската система - при която всеки ден има търгове между електроцентралите за производството през следващия ден.
  [/quote]
  Сполай ти! Не знаех, че има такъв модел!

 55. 55 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#48] от "latcho59":

  Е, безвъзвратно си прав! Бих добавил - илитерати; режещи националното знаме на късчета над станции за пречистване на фекалии... Ти, като специалист по Конституционно право, мога ли да помоля за тълкувателно решение - да режеш на пачета трикольора???

 56. 56 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 535 Любопитно

  [quote#25:"Танас"]Законът пази производството на този вид енергия, но дали тя е наистина високоефективна[/quote]
  Само аз ли си мисля, че ако нещо е високоефективно, означава, че ще е и по-евтино?

 57. 57 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#48] от "latcho59":

  Е, безвъзвратно си прав! Бих добавил - илитерати; режещи националното знаме на късчета над станции за пречистване на фекалии... Ти, като специалист по Конституционно право, мога ли да помоля за тълкувателно решение - да режеш на пачета трикольора???

 58. 58 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  Мили Боже, от 2 години секторът го предлага на БЕХ, НЕК и ДКЕВР - ни вопълк,ни стон.

  Счупи се гърнето и почнаха да го представят,като своя идея Хубаво,ама да вземат я претворят в правна норма. Само с интервюта нестава!

  и най-умният си е малко прост....
 59. 59 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 376 Неутрално

  [quote#14:"ТНТ"]Тук е мястото да споменем, че и трите ТЕЦ-а в София работеха на този принцип. Кой, кога и защо спря производството на еленергия от тях не знам и ми е интересно да науча.[/quote]

  До коментар [#46] от "ТНТ":
  очевидно производството на елекроенергия от ТЕЦ-овете не е спряно

 60. 60 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Гневно

  [quote#55:"Приказки от Шипковия храст."]решение - да режеш на пачета трикольора???[/quote]Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ, като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност; като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България, прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, за което приемаме тази КОНСТИТУЦИЯ
  Съгласно волеизявлението на конституционния законодател изразено в преамбюла на Конституцията на България, е налице ясно изразено желание за създаване на социална държава, но този принцип не е правно закрепен, този принцип е напълно забравен. Казват, че за една държава може да се съди най - добре по отношението й към децата, болните, старите хора и умрелите...пропаднала държава.

 61. 61 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Любопитно

  До коментар [#55] от "Приказки от Шипковия храст.":
  Конституцията е върховен нормативен акт, който задава основните разбирания на едно общество за фундаменталните ценности, правовия ред и устройството на държавната власт. Цялата правна система се подчинява на установения конституционен ред. Конституцията има непосредствено действие и е пряк израз на народния суверенитет. Нашата конституция определя България като демократична, правова и социална държава, която е устроена унитарно (единна е и е неделима).
  Демократична, правова и социална държава ли е Република България - както е записано в Конституцията?

 62. 62 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 814 Любопитно

  До коментар [#3] от "Troubadour":

  Може и 40% да падне, а защо не я включват в цената не разбрах?
  Освен за да лъжат статистиката и Брюксел?

 63. 63 Профил на byal_negar
  byal_negar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ан Он":
  Ти от комунистическите скечове за Белене ли си преписвал.

  "Истината е винаги посредата!"
 64. 64 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#46] от "ТНТ":
  И като знам,че този ток и го плащат по 316 лв.на мегаватчас,и направо ми е трудно да го сметна колко пари и плащаме за електроенергия и въпреки това са жив зян финансово...Поредното доказателство за ползата от държавната и общинска собственост...

 65. 65 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  са готови да намалят цените си по дългосрочните договори, ако имат гаранции, че това ще бъде еднократен акт.
  Еми става по 80 лв мисля че е приемливо за мегават .

 66. 66 Профил на buke
  buke
  Рейтинг: 374 Неутрално

  „28.07.2011г. - В рамките на година - година и половина НЕК ще бъде лидер в икономиката на България и номер едно на Балканите“, каза Михайл Андонов за визията си за компанията, след като министър Трайков го представи на журналистите"

 67. 67 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Трябваше хората да се разбунтуват, за да се стигне до намаление на цената на тока.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK