Кандидати за "БДЖ Товарни превози" са поискали още време за проучване

Кандидати за "БДЖ Товарни превози" са поискали още време за проучване

© Надежда Чипева, КапиталВъзможно е агенцията за приватизация да удължи срока, в който кандидатите за приватизация на "БДЖ Товарни превози" могат да проучват компанията. Причина за това е, че два от четирите кандидата са поискали удължаване на срока. Най-вероятно новата дата за подаване на окончателни оферти ще е 25 март, съобщава "Капитал Daily". В момента срокът е 12 март.


В същото време все още не е вдигнат запорът върху компанията, наложен от кредитор на компанията майка.


Кандидатите за покупката на железопътния превозвач да собственикът на Параходство "Български морски флот" Кирил Домусчиев, Първа инвестиционна банка, частният румънски жп превозвач Grup Feroviar Roman и австрийската финансова група Donau Finanz.
В момента продължава проучването на дружеството, като няма информация за отказал се кандидат, нито за такъв, който е напълно сигурен, че ще подаде оферта.


Ако приватизацията бъде прекратена, за което призовават от БСП и синдикатите, жп холдингът може да се изправи пред фалит. На приходите от продажбата на товарните превози, които към момента се изчисляват на 100 млн. лв., се разчита да се платят задълженията към германската KfW за мотрисите "Сименс", част от дълговете на "БДЖ холдинг", които към момента са 700 млн. лв., и двата облигационни заема.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK