ЧЕЗ обмисля да въведе удължени срокове за плащане на тока и фирмен омбудсман

Петър Докладал

© Юлия Лазарова

Петър ДокладалВ момента ЧЕЗ не прекъсва захранването на клиенти, които са подали заявление за разсрочено плащане или сигнал за проверка. Това каза в интервю пред БТА Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.


"Искаме да помогнем да се намали социалното напрежение. Проверяваме всяка една жалба индивидуално. Досега са проверени 9000 жалби от 10 000 постъпили и в 1 процент от тях (около 90 случая) са констатирани грешки при отчитането на енергията", допълва той.


Извинявам се от името на компанията на тези наши клиенти и ги уверявам, че ще бъде направена корекция. Ако се наложи да се възстановяват суми, те ще бъдат върнати на клиентите, каза още Докладал.
Томаш Плескач, член на управителния съвет на ЧЕЗ, казва пред "24 часа", че се обмисля въвеждането на функцията фирмен омбудсман - практика, която съществува в Чехия. "Когато клиентът има усещане, че с него не са се отнесли по съответния начин, или просто не е могъл да си реши проблема, той има право да се обърне към омбудсмана. Той е наш служител и помага на клиенти да разрешават проблемите си. Бихме искали да въведем нещо подобно и тук", обяснява Плескач.


Той посочва, че за битовите клиенти се подготвяме удължаване на срока за плащане на сметките и освен това ще бъдат увеличени дните от крайния срок за плащане до евентуалното прекъсване.


ЧЕЗ ще даде своето предложение за цените на доставяната от нея енергия от 1 юли в края на март. Плескач не уточнява в каква посока спрямо сегашните цени ще бъде то.


Намалението на цената на електроенергията от 5 март е почти изцяло за сметка на електроразпределителните дружества. ЧЕЗ изпълнява това решение и започна извънредно отчитане на електромерите, казва Петър Докладал.


"Искам да оценя коректността на нашите клиенти - българите са отговорни хора", каза още Докладал. "Разбирам икономическата ситуация в страната и колко е трудно да се плащат сметките, но електроразпределителните дружества са само една брънка във веригата - от 100 лв. сметка за ток към нас идват само 9.28 лв.", добави той. "Това беше до влизане в сила на решението на ДКЕВР за намаляване на цената на тока. Сега сумата е още по-малка", посочва Докладал.


Докладал казва още, че няма притеснения, че ще бъде отнет лицензът на ЧЕЗ в България. "Категорично заявявам, че спазваме законите на България. Ще се съобразим с препоръките на ДКЕВР. Ще направим всичко възможно да убедим регулатора в това, че си заслужава да не ни отнема лиценза и да продължим дейността си в България", каза още Докладал.


Според Плескач на базата на доводите на ДКЕВР, използвани в започналата процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ, той не може да бъде отнет. "Не мога да си представя, че в ЕС може да се стигне до отнемане на лиценз на база аргументите, които получихме. За нас е крайно необичайно, че за намерението за стартиране на процедурата бяхме информирани първо от медиите и чак след това от комисията", коментира още Плескач.


В отговор на въпрос той заявява, че компанията никога не е обсъждала възможността да се оттегли като инвеститор от България както през миналата година направи Е.ОН. "Дори и сега не обмисляме такава стъпка", допълва той. По думите му: "Групата ЧЕЗ винаги е била инвеститор, който е свикнал да работи с дългосрочна възвращаемост на своите инвестиции."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  А защо не помисли малко да поизЧЕЗне?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Др. Докладал разкажете малко за скъпите имоти и коли на управляващите групата ЧЕЗ в елитен квартал на столицата Прага. Ще бъде интересно.

 3. 3 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  И кой ще го замени - Болен Лидеров? не мерси

  Писна ми от позитановски утрепки

  Моралът не е порок!
 4. 4 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 551 Неутрално

  За дванайсети път питам: КОЙ накара енергийната мафия да удължи в най-студения месец отчитания период с 15-20-25 дни, та сметките да станат непосилни?...Никой не отговаря!!!.Даже и тъй наречените "уличници" от протестите...Вероятно хан Крум им е заповядал.....

 5. 5 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 924 Гневно

  Като видяха, че може да има край на хранилката омекнаха ВЕДНАГА! След дъжд качулка!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 6. 6 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 996 Неутрално

  То се знаеше че номерът с отнемането на лиценза,с който Борисов се опита да се прави на мъж на една пресконференция няма да мине.Албанският челен опит не работи в държава-членка на ЕС.То и мобилната връзка с НАП май само в Албания и Сърбия я има.

 7. 7 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#3] от "dnk":

  Що реши, че ще ни е интересно, коя отрепка си си избрал?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Яко точат мангизи от България, затова и са готови на някои отстъпки....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Нищо няма да се промени . Предлаганото са козметични промени . Тока ще продължава да си расте . Както растат и цените на всички стоки .Всички знаете причината за недоволството - ниските доходи . Но прехвърляте проблема на здравата глава - високите цени . И чакате да дойдат янкопетровци да спасят НАРОДА от оялите се политици . Има едно природно явление - когато пиявицата се насмуче кръв от крака на животното , тя сама се отпуска и пада . Но гладната не можеш и със сила да я откъснеш. Същото май е и с политици и управляващи .

 10. 10 Профил на Кур Деликуртев
  Кур Деликуртев
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Томаш Плескач , този път съвсем сте го оплескали

  c
 11. 11 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 722 Весело

  %"ЧЕЗ ще даде своето предложение за цените на доставяната от нея енергия от 1 юли в края на март. Плескач не уточнява в каква посока спрямо сегашните цени ще бъде то"%
  Според моркова или тоягата!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "hinin37":

  Ами има световен заговор за сваляне на правителството . Между другото би ли посочил какъв срок на отчитане сочи лично твоята фактура ? Както изглежда , говориш от личен опит. Но все пак 20 дни , че дори и 15 не ти ли се струва доста преувеличено ?

 13. 13 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Удължаването на кредитния период е стъпка във вярната посока. Жалко, че предложението идва толкова късно - защо беше необходимо да превръщат хората в маймуни и да ги принуждават да участват в нелепата игра - изключване-включване на ток.
  И без друго в маймунярника съществуват безкрайно число подобни безмислени административни игри, които изсмукват енергията на средно-статистическата биологична единица - ''точките'' в талона за ''правоуправление'' са само един от десетките примери в това отношение.

 14. 14 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  От обмислянията на ЧЕЗ аз разбирам следното - подавайте молби за проверка на електромерите, така печелим повече. Губете си времето и се молете за разсрочено плащане, ние ще намерим начин да ви треснем и една лихва. Искаме да изглежда, че се грижим за вашето спокойствие, но всъщност измисляме схема как да си съдерем по две кожи.
  А с тези козметични промени и корекции нищо не се постига. Това не беше отговорно държавно отношение. Ама то и държава нямаме, аз какво искам.

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  [quote#3:"dnk"]И кой ще го замени - Болен Лидеров? не мерси

  Писна ми от позитановски утрепки [/quote]
  Седеров предлага да се купят акции, разбира се, не от Лукоил, като всеки трябва да даде около 400 - 1000 лева, с неясна възвращаемост. Ако погледнем БЕХ и НЕК е ясна, но те сигурно не са държавни, а са собственост на шестата раса.

 16. 16 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Стига сте плюли по ЧЕЗ. Искате да си тръгнат и мутрите да изкупят и ЕРП-тата ли? Национализация няма какво да се обсъжда, добър пример са топлофикациите които са държавни, те да не са цъфнали и вързали?

 17. 17 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално
 18. 18 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Фирмен омбуцман? Ако не е на издръжка на фирмата, идеята е добра.

  goblenka
 19. 19 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2819 Весело

  Като им прекипи тенджерата ще изчезнат, при всички положения няма да са на загуба, най-много да спретнат е.он-ската схема, но кой ще дойде след тях - РосЕнергоГолямКур или по-голям?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Томаш Плескач, член на управителния съвет на ЧЕЗ, казва пред "24 часа", че се обмисля въвеждането на функцията фирмен омбудсман - практика, която съществува в Чехия. "Когато клиентът има усещане, че с него не са се отнесли по съответния начин, или просто не е могъл да си реши проблема, той има право да се обърне към омбудсмана. Той е наш служител и помага на клиенти да разрешават проблемите си. Бихме искали да въведем нещо подобно и тук", обяснява Плескач. Томаш Плескач, явно чешки вариант на Калина Иванова Илиева - бивш изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" в периода август 2009 г. - октомври 2010 г., кажи ни какво според теб е омбудсман ? Аз знам, че омбудсман е длъжностно лице, на което са възложени функции да контролира спазването на законните права и интереси на гражданите от органите на изпълнителната власт и от длъжностните лица. Омбудсманът действа субсидиарно по отношение на съществуващите в страната средства за правна защита, а институцията на обществения защитник е придобила наименованието – омбудсман. Въвеждането на институцията омбудсман цели спазване на основните права и свободи на гражданите наред със съществуващите традиционни механизми, като без да дублира функциите на съществуващите, действа паралелно с тях, като допълва тяхната дейност, инициира
  намесата им, а в определени случаи може да бъде тяхна
  алтернатива. Основното предназначение и функция на омбудсмана е да наблюдава административната дейност
  на държавата и да бъде въспиращ фактор срещу злоупотреби с властта, накърняващи правата на човека. Омбудсманът играе ролята на стабилизиращ фактор в обществото, като предоставя на всеки гражданин лесно, достъпно средство за контрол върху действията на органите на държавно управление. Институцията омбудсман се различава от всички други държавни органи. Тя не е нито съд, нито административен орган. Омбудсманът е длъжностно лице, което изпълнява функцията защита правата на гражданите, разрешава индивидуалнижалби и информира парламента и обществеността за нарушени граждански права и
  свободи, а така също предлага и мерки за отстраняване на тези нарушения. Омбудсманът е неделима част от правовата държава, която създава солидни правни гаранции за правата и свободите на гражданите.

 21. 21 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1525 Весело

  До коментар [#16] от "gorodetski":

  В Атака могат да се похвалят с приличен опит с мутрите - Юрий Галев, Славян Теофилов, Слави Бинев. Някой от тях дори не са си сменили руските имена, преди да се правят на националисти.

 22. 22 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#20:"latcho59"]Томаш Плескач, явно чешки вариант на Калина Иванова Илиева - бивш изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" в периода август 2009 г. - октомври 2010 г., кажи ни какво според теб е омбудсман ? Аз знам, че [/quote]на основание чл. 21а, ал. 1 ЗМСМА може да бъди избран и друг обществен съветник (омбудсман), различен от Съгласно българския Закон за омбудсмана той „... се застъпва с предвидените в този закон средства, когато с действие или бездействие се засягат или нарушават правата и свободите на гражданите от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги.”

 23. 23 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#22:"latcho59"]чл. 21а, ал. 1 ЗМСМА [/quote]
  Общинският съвет може да избира обществен посредник.
  Общественият посредник съдейства за спазване правата и законните интереси на гражданите пред органите на местното самоуправление и местната администрация. Организацията и дейността на обществения посредник се уреждат с правилник, приет от общинския съвет. Общественият посредник се избира и освобождава с мнозинство 2/3 от общия брой на общинските съветници.

 24. 24 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "удължаване на срока за плащане на сметките "
  "ще бъде направена корекция"
  "Ако се наложи да се възстановяват суми, те ще бъдат върнати на клиентите"
  Всичко това се разбира се разбира от само себе си.
  Не разбрах от статията дали ще ловят крадците на ток, или пак очакват другите да плащаме.

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 25. 25 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Той(омбудсмана) е наш служител и помага на клиенти да разрешават проблемите си."
  =========
  Ако е и чех, напълно можем да му се доверим!

  ТоА шмиргел изглежда не знае какво е омбудсман!
  Шкода!

 26. 26 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ЧЕЗ АКО ИСКАТ ДА НЕ ИЗчезНАТ,ДА ПРЕМАХНАТ ТАКСА ПРЕНОС,КОЯТО НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДАНЪК ТОК,

 27. 27 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 823 Неутрално
 28. 28 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 497 Весело

  Събирайте си багажа, некадърни крадци!!!
  Дано ви вземат лицензите из цяла Европа, 70 000 лв. заплата, боклук!!!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 29. 29 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":
  Няма кой да дойде.

 30. 30 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Към 10 % - доход не е лошо за такъв масов и необходим продукт на населението . В България има 3 оператора и 7.5 милиона жители ( май тъй се водеше ) ако вземе средно да разделим 7.5 милиона :3 се получава 2. 5 милиона жители :4 =към 600 000 абоната х 100 Лева средно е към 60 милиона :10% = 6 милиона доход . Хм , май е не множко - щото има и разходи .... Кражби ! Или греша ?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 31. 31 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Братчеди, дори ЧЕЗ нищо да не взема, сметките ще паднат с 8-9%-та, т.е. от 100 лв. ще стане 92 лв. при себестойност 30 лв. Което си е едно нищо. Ако към стойността на потребената енергия от 30 лв. добавим още 10 лв. за пренос, разпределение, амортизации, инвестиции и пр., стават 40 лв. Това е реалната сметка. Освен това, консумация до 50 лв. на домакинство, трябва да бъде освободена от ДДС. Това ще е стимул да се пести. В случая ЧЕЗ просто изпра пешкира, а сключилите неизгодни договори, останаха в сянка. Както и държавата, която прибира два пъти и нещо повече от ЧЕЗ, посредством ДДС, за да се хрантути администрацията и цялата лапаческа сган по веригата.

  /не се чете/
 32. 32 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#16] от "gorodetski":Та кои топлофикации казвате, че са държавни? Аз не се сещам - има общински, но болшинството са частни, естествено в правилните ръце!

  Sic transit..
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  На тия нали Боце им взе лиценза Или опсс, пак поредно празнословие...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "омбудсмана. Той е наш служител и помага на клиенти да разрешават проблемите си. "

  Нещо като арменски поп

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 35. 35 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  "Чешка медия: ТИМ притежава част от ЧЕЗ
  Тяхната империя включва авиокомпания "България Еър", банка ЦКБ, холдингът "Химимпорт", и няколко медии. Собствеността им се оценява на 2 млрд. евро. В техните над 150 фирми работят над 30 хил. души.."
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5585791

 36. 36 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#6] от "vjacho":
  +++++++++++++++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 37. 37 Профил на nmb18686576
  nmb18686576
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "4i4e":

  а таксата достъп? .....кога ще премахнат тази измислена такса?

 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#31:"Тони Шнайдера"]Братчеди, дори ЧЕЗ нищо да не взема, сметките ще паднат с 8-9%-та, т.е. от 100 лв. ще стане 92 лв. при себестойност 30 лв... [/quote]
  До коментар [#31] от "Тони Шнайдера":
  Обикновено кърлежите се премахват от болното тяло на обществото, паразит по паразит и заедно с хоботчето. Кърлеж по кърлеж, един след друг се отстраняват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK