Парламентът денонсира споразумението за "Бургас - Александруполис" (допълнена)

Парламентът денонсира споразумението за "Бургас - Александруполис" (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталПарламентът подкрепи на първо четене денонсирането на Споразумението между правителствата на Руската федерация, България и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис. "За" гласуваха 115 депутати, 25 бяха "против" и един се въздържа.


Първоначално се очакваше в петък законопроектът да бъде приет и на второ четене като този следобед го разгледа за втори път и икономическата комисия на свое заседание. След процедурни спорове, последвали гласуваното на първо четене денонсиране, заместник- председателят на парламента Менда Стоянова предложи дебатите да бъдат прекратени и срокът за предложения между първо и второ четене на закона да бъде намален на три дни. Така гласуването на второ четене се отлага за следващата седмица.


В пленарната зала по време на дискусията по-рано беше вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков. Като основна причина за денонсирането на споразумението Дянков посочи, че проектът е финансово неосъществим, той бил финансово бреме не само за България, но за всички участници в него, съобщи БТА.
Дянков каза, че при най-благоприятната схема петролопроводът ще струва 6.8 млрд. долара, от които България трябва да плати около една четвърт, при средния вариант - 7 млрд. долара, а при трудния - 7.9 млрд. долара. По думите му българската част в проекта е между 1.5 и 2 млрд. долара.


Като сметнете тези огромни разходи и какво евентуално би получила България финансово, се вижда, че проектът е неосъществим и не е в интерес на България, отбеляза министърът в оставка.


От ГЕРБ и от "Синята коалиция" посочиха, че проектът "Бургас - Александруполис" трябва да бъде спрян, защото изгода от него имат Русия и Гърция, а екологичните рискове са за България.


От левицата посочиха, че МОСВ е дало положителна оценка за въздействие върху околната среда, и отбелязаха, че годишната полза за България от проекта ще е 30 млн. долара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK